tips voor IB-onderzoek en maatregelen tegen hittestress
Kunt u deze e-mail nieuwsbrief niet goed lezen, klik dan hier
GD Pluimvee Tips & Nieuws
Editie 11: mei 2012
 
 

De GD Pluimvee Tips & Nieuws verschijnt zes keer per jaar of vaker als daar aanleiding voor is en is bedoeld voor pluimveehouders en andere geïnteresseerden uit de sector.

 
 
Infectieuze bronchitis: tips bij het onderzoek

Om een IB-infectie aan te tonen wordt veel gebruik gemaakt van de PCR-test. Als deze positief is, wordt vervolgens gekeken welk type het betreft door middel van sequencing. Voor de PCR kunnen swabs worden gebruikt van de luchtpijp. Het is belangrijk dat de PCR in het acute stadium van de luchtwegproblemen wordt uitgevoerd, dus in de eerste week van de problemen bij jonge dieren. Lees verder.

 
 
Voorkom hittestress

Als het warm wordt, zeker in combinatie met hoge luchtvochtigheid, kunt u een aantal maatregelen nemen om het de kip wat gemakkelijker te maken. U kunt bijvoorbeeld vitamine C toedienen in een dosering van 150 gram per 1.000 liter drinkwater. Dit moet minimaal 1 dag voordat de hittestress verwacht wordt. Hier vindt u tips over welke maatregelen u van tevoren kunt nemen en wat u tijdens de warme dagen nog extra kunt doen.

 
 
Neem bloedmonsters voor NCD-titerbepaling minimaal 18 dagen na de enting
Uit een recente analyse van de HAR-titers en de tijdsduur tussen vaccinatie en bloedmonstername bij vleeskuikens blijkt dat bloedmonsters die minimaal 18 dagen na de vaccinatie zijn genomen, een hogere gemiddelde HAR-titer hebben. Bovendien levert het ook meer koppels op met een hoger percentage HAR-titers met een titer van 3 of hoger. Het advies is dus om minimaal 18 dagen na vaccinatie de monsters te nemen.
 
 
Geef botulisme geen kans!

Botulisme komt niet alleen voor bij vleeskuikens maar ook bij leghennen. Botulisme ontstaat doordat kippen pikken in dode dieren waarin de botulismebacterie gifstoffen heeft gevormd.  Belangrijkste preventiemaatregelen:

  • Verwijder alle dode dieren zo snel mogelijk uit de stal.
  • Loop ‘s morgens als eerste door de stal om dode dieren te rapen. Combineer dit niet met het grondeieren rapen. Herhaal dit minimaal 2 keer per dag.
  • Met name in volièrestallen kan het moeilijk zijn alle dode dieren te vinden. Bekijk bewust alle mogelijke plaatsen.
  • Bij verhoogde uitval, ook zieke dieren uit de stal halen.
  • Sluit schuilruimten af.
  • Dek de kadavertonnen goed af.
 
  Afmelden en wijzigen e-mailadres
U ontvangt deze e-mailnieuwsbrief van de GD omdat u zich hiervoor heeft aangemeld. Wilt u uw gegevens wijzigen klik dan hier. Wilt u zich afmelden? Klik dan hier.

Aanmelden nieuwsbrief
Heeft u de nieuwsbrief via een collega ontvangen en wilt u zichzelf aanmelden? Klik dan hier.
 
gddeventer.com
Powered by Ematters | Digital Direct marketing