VUmc nieuwsbrief voor verwijzers
28 oktober 2016
Bekijk de nieuwsbrief online
 
  Nieuwsbrief voor verwijzers
Wie heeft het voor het zeggen in de spreekkamer?

Dankzij informatie op internet zijn patiënten steeds beter voorbereid op het gesprek met de arts. Hoe ga je als arts om met patiënten die zelf al een diagnose hebben gesteld? Wat als familieleden van de patiënt de geadviseerde behandeling weigeren? En mag de patiënt zelf zijn voorkeur voor het soort medicatie uitspreken? Hoe ga je als arts om met een mondige patiënt? En wanneer druk je als patiënt je eigen mening door? Dit en meer passeert de revue tijdens de talkshow De dokter de baas. De bijeenkomsten vinden plaats in de Amstelzaal in VUmc, op 1 en 22 november 2016.

Meer informatie
De effecten van kanker in een gezin met jonge kinderen

Op 4 november verschijnt het boek 'Psychosociale zorg in de oncologie' onder redactie van Mecheline van der Linden, klinisch psycho-loog en psychotherapeut bij VUmc. In het kader van de Brain Tumour Awareness Week (22-29 oktober) kunt u alvast een hoofdstuk van het boek lezen. Het betreft de casus rondom een patiënt met een hersen-tumor: 'De effecten van kanker in een gezin met jonge kinderen', door Petra Hoogendoorn, Mecheline van der Linden en Jaap Reijneveld.

Lees verder
Oproep voor meer obducties
Er zouden veel meer obducties moeten worden gedaan, volgens patholoog Judith Fronczek. Moderne visuele technieken kunnen dit onderzoek niet vervangen. "Obducties kunnen helpen de kwaliteit van de zorg te toetsen en te verbeteren doordat bijvoorbeeld kan worden vastgesteld waaraan iemand is overleden. Ook kunnen we controleren of de diagnose klopte en of er therapie-effecten waren. Daar kunnen we van leren."
Lees verder
Hoog-risico zwangeren kiezen liever voor NIPT
Zwangere vrouwen met een hoog risico op een kind met bijvoorbeeld het downsyndroom zijn tevreden over de ‘nieuwe’ Niet-Invasieve Prenatale Test (NIPT). De meeste zwangeren kiezen voor NIPT en de meerderheid maakt een geïnformeerde keuze voor de test. Met NIPT is het gebruik van de invasieve tests met 62% afgenomen.
Lees verder
Continue monitoring voorkomt ernstige hypo’s bij mensen met type 1 diabetes
Continue glucose monitoring verlaagt het risico op lage bloedsuikerwaardes - ernstige hypoglykemieën - met ruim 50% bij patiënten die deze doorgaans niet voelen aankomen. Dit werkt beter dan vingerprikken. Dr. Erik Serné van VUmc coördineerde de studie hiernaar. De resultaten van dit onderzoek zijn gepresenteerd tijdens een diabetescongres in München en in het gezaghebbende tijdschrift The Lancet Diabetes & Endocrinology.
Lees verder
VUmc Alzheimercentrum screent eerste proefpersoon nieuwe Europese studie

Gisteren is in het VUmc Alzheimercentrum de eerste Nederlandse deelnemer onderzocht van een grote Europese studie naar de mogelijkheden voor preventie van de ziekte van Alzheimer. Het onderzoeksproject EPAD richt zich op de vroegste kenmerken en voorspellers van de ziekte van Alzheimer. Het doel is een behandeling te ontwikkelen die dementie bij mensen met de ziekte van Alzheimer kan voorkomen.

Lees verder
Meer nieuws

VUmc Cancer Center Amsterdam heeft eerder een bloedtest ontwikkeld die kanker aantoont. Samen met het AMC is een onderzoek gestart om uit te vinden of deze test ook kanker kan opsporen na trombose of een longembolie. Want trombose zonder duidelijke oorzaak kan een signaal zijn dat iemand kanker heeft.

Epilepsiechirurgie in VUmc
Om onze patiënten beter te informeren over epilepsiechirurgie zijn enkele animatiefilmpjes beschikbaar:
Het traject van epilepsiechirurgie in VUmc, met de verschillende fasen die de patiënt doorloopt.
- Wanneer komt u in aanmerking voor epilepsiechirurgie
- Resultaten na epilepsiechirurgie

Opleiden daar waar het meeste te leren is
Het is beter om artsen in opleiding tot specialist (AIOS) op te leiden binnen een regionaal samenwerkingsverband van opleidingsklinieken, met elk eigen specialisaties. Dat vindt AMC-bestuurslid Maas Jan Heineman, tevens hoogleraar verloskunde en gynaecologie. Lees zijn essay in de nieuwste uitgave van het onderwijsmagazine van VUmc: I.O.

Bijeenkomsten
  • 1 november: Brein op Beeld
    Bekijk de film Still Alice samen met hoogleraar neurologie Philip Scheltens die dieper in gaat op de vroege Alzheimer van hoofdrolspeelster Julianne Moore.
  • 1 november: De dokter de baas
    Talkshow die de gevolgen van e-health voor de arts-patiënt relatie behandelt.
  • 10 november: Dag van de mantelzorg
    VUmc organiseert als erkend mantelzorgvriendelijke organisatie inspiratiesessies om aandacht te geven aan mantelzorgers.
  • 10 november: Thuis in de zorg van morgen
    Symposium over hoe je zo goed mogelijk kan zorgen voor kwetsbare groepen in de woonwijk of stad en welke rol hierbij is weggelegd voor gemeenten,  ziekenhuizen en andere instanties. 
  • 11 november: 50 jaar neonatologie VUmc
    Prof. dr. Harrie Lafeber neemt op 11 november afscheid. Voorafgaand aan zijn afscheidsrede vindt dit symposium plaats over heden en verleden van neonatologie VUmc.
  • 22 november: De dokter de baas deel 2
    Talkshow die veranderende communicatiebehoeften in de gezondheidszorg behandelt.
  • 26 november: Publieksdag Gezondheidszorg M/V
    VUmc organiseert een Landelijke Publieksdag Gezondheidszorg M/V waarin de verschillen tussen mannen en vrouwen in de gezondheidszorg centraal staan.
Agenda
Nascholing

Oudereengeneeskunde
Nascholingsavond rondom het onderwerp cardiovasculair risicomanagement bij kwetsbare ouderen. Als huisarts of specialist ouderengeneeskunde bent u van harte uitgenodigd voor deze bijeenkomst.

Datum: 15 december
Tijd: 17.30 - 20.10 uur
Locatie: de Waver, VUmc
Kosten: € 49,-

Aanmelden
Digitaal magazine 'VUmc de specialist'
In VUmc is in juli 2016 voor het eerst in Nederland een fecestransplantatie uitgevoerd bij een kind. De patiënt is momenteel klachtenvrij. Het kind was ernstig ziek vanwege een Clostridium difficile-infectie (CDI). Een infectie die veroorzaakt wordt door een bacterie en in principe bij kinderen weinig voorkomt.
Naar het magazine
Handig

Informatie
website voor verwijzers
poliklinieken
ken uw arts 
nascholing huisartsen

VUmc nieuws
aanmelden magazine VUmc de specialist
aanmelden nieuwsbrief verwijzers

Contact
Redactie
Inge Kerssens
Dienst communicatie VUmc

Servicecentrum patiënt & zorgverlener
(020) 444 0700
zorgsupport@vumc.nl

Volg ons
    

 
Wilt u uw gegevens wijzigen? Wijzig hier uw gegevens
Wilt u geen e-mail meer ontvangen? Meld u nu af.