Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk de nieuwsbrief online.
Nieuwsbrief september 2014
nummer 4 - jaargang 2     
In deze editie
Nieuws
Onderzoeksnieuws
Meedoen aan onderzoek
Agenda
Nieuws
Bloeddruk Waarschuwing interferon-bèta gebruik geen reden om behandeling te staken
Het Europees Geneesmiddelenbureau waarschuwt voor een complicatie bij gebruik van interferon-bèta voor de behandeling van multiple sclerose. Neurologen van VUmc MS Centrum Amsterdam kunnen zich vinden in deze waarschuwing, maar benadrukken dat dit geen reden hoeft te zijn om de behandeling met interferon-bèta te stoppen.
Elbrus Mission Summit heeft top gehaald van de hoogste berg van Europa
Niels van Buren en Jan Hein Blom zijn namens Mission Summit vertrokken naar de Elbrus (5.642 m) in de Kaukasus. Op zondag 31 augustus hebben ze de top gehaald. Op 3 september zullen ze weer terugkeren in Nederland.
Xandra Spiekman 'Mijn nalatenschap komt ten goede aan MS-onderzoek van VUmc'
Het organiseren van een nalatenschap is geen sinecure. Xandra Spiekman-Peekstok (66) nam VUmc MS Centrum Amsterdam op in haar testament. Na haar overlijden treedt Stichting VUmc Fonds op als executeur. Alles is geregeld. Dat geeft rust. Lees hier hoe VUmc hierbij kan helpen en het interview met mevrouw Spiekman.
Vincent Benoeming Vincent de Groot tot hoogleraar revalidatiegeneeskunde
Vincent de Groot is per 1 september 2014 benoemd tot hoogleraar revalidatiegeneeskunde bij VUmc. Vincent doet naast zijn werk als afdelingshoofd en revalidatiearts ook onderzoek naar MS.
7T MRI Ultragevoelige MRI-scanner voor neurowetenschappelijk onderzoek
Amsterdam is een bijzondere onderzoeksfaciliteit rijker. De 32 duizend kilo zware magneet van een 7 Tesla scanner, de vierde in Nederland, is onlangs op zijn plaats getakeld in de nieuwbouw van het Spinoza Centre for Neuroimaging. De ultrahoog veld MRI-scanner zal neurowetenschappers meer inzicht geven in de werking van de hersenen en hersenaandoeningen.
Frederik Frederik Barkhof hoort bij de tien meest geciteerde VU-wetenschappers
De tien VU-wetenschappers staan in de lijst van de meest geciteerde wetenschappers van 2014. De zogenaamde Highly Cited Researchers lijst van Thomson Reuters wordt jaarlijks opgesteld op basis van het aantal citaties dat afzonderlijke wetenschappers hebben in internationaal wetenschappelijke tijdschriften.
VUmc Award 2014 VUmc beloont team All4MSresearch met speciale award
Dinsdag 10 juni werden drie groepen donateurs geëerd met de VUmc Xtra Award 2014 voor hun inzet en steun aan een van de fondsenwervende projecten van VUmc. Een van de award winnaars is All4MSresearch. Een actie, opgestart door Anne en Mijntje Zaat, om geld op te halen voor onderzoek naar MS.
Onderzoeksnieuws
TREFAMS Lees de nieuwsbrief van het vermoeidheid onderzoek
In de TREFAMS-C studie staat de behandeling van vermoeidheid bij mensen met MS centraal. Er wordt gekeken wat het effect is van cognitieve gedragstherapie en gesprekken met de MS verpleegkundige. U kunt zich voor deze studie niet meer aanmelden.
Artikel Lisanne Schade zorgt voor meer schade bij MS
Onderzoekers van VUmc MS Centrum Amsterdam hebben de ogen van MS-patiënten met een lange ziekteduur onderzocht en vergeleken met die van gezonde controles. Ze vonden een afname in het volume van verschillende lagen van het netvlies en delen van het brein dat betrokken is bij zien.
artikel Philip Glucose- en lactaattransporters in MS-laesies
Onderzoekers van het VUmc MS Centrum Amsterdam laten zien dat er veranderingen optreden in de hoeveelheid glucose- en lactaattransporters in de zenuwcellen van MS-patiënten. Dit duidt op een verstoord energiemetabolisme in de hersenen wat bij kan dragen aan de progressie van MS.
Anke Spiegelbepaling natalizumab als leidraad voor plasmaferese
Steeds meer MS-patiënten worden behandeld met natalizumab. Dat is niet zonder risico's. Met vroegtijdige plasmafereses is de prognose bij een PML te verbeteren. Sanquin heeft samen met het VUmc een test ontwikkeld om te controleren of de natalizumab voldoende uit het bloed verdwijnt. In het blad Bloedbeeld legt Anke Vennegoor, neuroloog, uit hoe dit werkt.
proefschrift Eva Patiëntprofiel voorspelt ziekteverloop MS
De diagnose MS is tegenwoordig goed te stellen. Maar het is nog niet mogelijk bij individuele patiënten te voorspellen hoe de ziekte zal verlopen. Eva Strijbis onderzocht welke kenmerken van MS-patiënten in kaart kunnen worden gebracht om te komen tot patiëntprofielen die een voorspelling kunnen geven over het verloop van de ziekte.
Meedoen aan onderzoek

Op onze website vindt u alle lopende kilische studies waarvoor u zich als vrijwilliger kunt aanmelden:

NEURONED - Wetenschappelijke studie naar de fysieke, psychosociale en maatschappelijke gevolgen van MS

3T-CIS - MAGNIMS 3T-CIS Trial

Expand - Werkzaamheid en veiligheid van siponimod

Minder Zorgen - Internetcursus voor somberheidklachten

Agenda
ECTRIMS/ACTRIMS in Boston
10-13 september
Het grootste en belangrijkste congres op het gebied van multiple sclerose (MS) ter wereld.
Kindermiddag in Zwolle
14 september
In kader van het actiejaar 'Op de bres voor MS' wordt er in Zwolle eenkindermiddag georganiseerd met diverse (muzikale) activiteiten voor kinderen.
Stroomversnelling Damloop
20 september, Amsterdam
Doe 20 september mee met het team “Stroomversnelling” en wandel de 18km van de Dam tot Dam wandeltocht. Doel is om geld in te zamelen voor meer onderzoek van het VUmc MS centrum. De nadruk ligt op participatie, dus iedereen kan meedoen voor en/of met MS, te voet of in een rolstoel!
MS Benefiet Concert
26 oktober, Zwolle
Onderdeel van de actie 'Op de bres voor MS'. Al bevestigd: Bertolf, Delain, Erwin Nijhof, 16 down, The Bluebettes, Firma Weijland en The Alluring Ajettes
Direct naar

Online MS-magazine

Website VUmc MS Centrum Amsterdam

Helpt u mee!

Contact met VUmc voor patiënten

Wetenschappelijk onderzoek

Voor zorgverleners

 
Redactie

Dit is een uitgave voor patiënten, medewerkers en relaties van het VUmc MS Centrum Amsterdam. Voor vragen omtrent deze nieuwsbrief kunt u contact opnemen met het Bureau MS Centrum.

email: bureaumscentrum@vumc.nl
telefoon: 020 4449088

Aanmelden nieuwsbrief en/of gegevens aanpassen

Wilt u geen e-mail meer ontvangen? Meld u nu af.
VU medisch centrum