Als je deze mail niet goed kunt lezen klik dan hier.
 


Nieuwsbrief
oktober 2017
Uitnodiging voor de bijeenkomst van 21 oktober

Deze zaterdag laat Ruuth Brouwer ons kennis maken met de, voor velen tamelijk onbekende flightsimulator, Flight Gear. Ruuth schrijft hier zelf over: ” FlightGear is een open source flightsimulator. Dat betekent dat je die voor niets kunt downloaden…! Het is een uitstekende simulator. Je kunt er perfect mee vliegen en er kan gekozen worden uit heel wat vliegtuigen en helikopters - zelfs de spaceshuttle is aanwezig. Flight Gear wordt steeds verder ontwikkeld en kan gebruikt worden onder Windows, Linux en het OSX van Apple. Als je een andere simulator gewend bent is het even wennen maar in no-time vlieg je er op los. Kom langs om eens kennis te maken met FlightGear!”
Vanzelfsprekend bent u vanaf 10.30 van harte welkom, als lid, als introducé maar ook als belangstellende met een ‘nieuwsgierige blik’ naar het vliegen met de flightsimulator. Graag tot ziens op 21 oktober!

 
FlightSim Weekend
Eigenlijk kan dit zonder woorden want de poster zegt natuurlijk al genoeg, maar een flink stuk aanvullende informatie leest u door op de afbeelding te klikken.


Ook Rob de Vries heeft op Simflight.nl een uitnodigend stukje over het FsWeekend geschreven. Rob, die na een groot aantal jaren newsposter bij Simflight te zijn geweest aan een afbouwperiode bezig is. Heel begrijpelijk na al die tijd en we wensen hem alle goeds voor de toekomst en dank voor zijn inzet. Gelukkig zijn daar Maikel en Matthias die bij Simflight ook de schrijversstokjes hanteren en laten we Tino Broekstra van FsVisions niet vergeten, want zonder hen (en natuurlijk ook anderen) worden we van veel informatie en noviteiten op de hoogte gehouden. Dank dus namens HCC!Flightsimulator!
 
Piloot en Vliegtuig
Hans Heerkens gaat in het oktobernummer van P&V in op P3Dv4, de doorontwikkelde versie van Microsoft FSX. Zoals gewoonlijk belicht Hans een aantal zaken en, omdat u de recensie op zijn simulatorpagina zelf kunt opslaan (zie de leestafel in Almere), vindt u hierbij wat kernzinnen uit zijn verhaal:
“Het belangrijkste verschil met vorige versies is dat gebruik wordt gemaakt van zogenaamde 64-bits software, zodat sommige beperkingen van vroegere 32-bits software vanwege het geheugengebruik zijn weggevallen; Het potentieel van P3Dv4 zal pas echt tot zijn recht komen als aanvullingsprogramma's worden uitgebracht die gebruik maken van de grotere detaillering die mogelijk is; De kwaliteit van de vliegtuigen verschilt, mede omdat ze zijn geleverd door verschillende ontwikkelaars; Prepar3Dv4 is zonder meer een verbetering ten opzichte van v3. Maar zoals bij alle uitvoeringen van P3D en FSX is het vooral een basis voor ontwikkelaars van aanvullingsprogramma's. Die moeten - en zullen ongetwijfeld - een goede simulator tot een topproduct maken; dat potentieel heeft P3Dv4 zeker”.
 
Een nieuwe Flightsimulator?
Een paar dagen geleden kon u dit op Simflight.nl lezen. In elk geval hebben de ontwerpers van ‘Deadstick Bush Flight Simulator’ tijdens FlightSim 2017 op het RAF vliegveld Cosford hun product kunnen aanprijzen. U krijgt er veel onverstaanbare spraak en weinig vliegbeelden voorgeschoteld, maar enige nieuwsgierigheid naar vervolginformatie lijkt gerechtvaardigd.
 
DCS World
Met dank aan Bas die het volgende schrijft: “Sinds een enkele week hebben we in DCS World een nieuw flight-model voor de Su-33. Deze had eerder nog het oude model uit Lockon en is nu bijgewerkt naar het PFM (Professional Flight Model). Op dit moment is de PFM Su-33 alleen beschikbaar voor de Open Beta (versie 1.5.7), maar de verwachting is dat als er geen grote bugs worden gevonden, deze update binnen afzienbare tijd ook voor de release-versie beschikbaar gaat komen”.
 
Notam 227 en 228
Erik heeft Notam 228 van oktober inmiddels uitgebracht, maar u had 227 ook nog tegoed.
Zoals in elke notam is er weer een keur aan wetenswaardigheden, informatie én lees– en studiewerk aanwezig. Uitvoerige bespreking op deze plaats van de artikelen heeft geen zin – dat zou veel te kort door de kwalitatieve bocht zijn, maar met name wijs ik u op het artikel over P3Dv4 door Calum Martin. Daaraan koppelt Erik in Notam 228 een verhandeling over deze laatste versie van Lockheed Martin: “Het artikel over de nieuwe versie van Prepar3D, voor het eerst een 64-bits versie, triggerde een reactie van Jan Vaane van FlightSim Eindhoven (FSE) en toen begon het echt interessant te worden. Een discussie over een echt ingewikkeld onderwerp dat ons allen aangaat, daar moet je vol ingaan”.
Absoluut de moeite waard als u ‘wat dieper’ op deze 64-bits flightsimulator wilt ingaan. Neemt u er vooral de tijd en veel koffie (thee) voor. Het Notam-overzicht en verdere bijzonderheden (ook om u op de notams te abonneren) vindt u trouwens hier.
 
PilotenPost-Blog
De PilotenPost van Joost Visser kan u weer aangename en vooral leerzame zaken voorschotelen. Niet alleen bij deze laatste post, maar u kunt ook in het archief duiken naar voorgaande informatie - klikt u maar op het logo.


Schreef Joost vorige maand onder meer ‘snel, sneller, snelst,’ dan kunt u er deze keer tegenaan met ‘sneller, meer, beter’. Combineert u dat met het artikel van Jan Vaane in Notam 228 (zie hierboven), dan heeft u tweemaal een gedegen uitleg. Overigens zijn natuurlijk álle artikelen uw aandacht waard!
 
Fliegerhorst Deelen
Met dank aan André die zorgde voor een agenda-overzicht (en nog veel meer) voor wandelingen over het Nationale Park de Hoge Veluwe en dan met name over het toenmalige Duitse vliegveld. Voor WOII was Deelen een Nederlands militair hulpvliegveld dat na de bezetting werd verbouwd en uitgebreid tot een voor die tijd uiterst modern complex, ‘Fliegerhorst Deelen’. Na de bevrijding werd het gebruikt als opslagplaats voor militair oorlogsmaterieel en na 1950 werd begonnen met het weer gereedmaken van het vliegveld. Uitgebreide informatie, fotoverslagen van een wandeling naar restanten van de Fliegerhorst en de geschiedenis van Vliegbasis Deelen vindt u na het aanklikken. Onder de cijfers zijn wat allerhande filmpjes te bekijken: 1234567    
 
Mixture
De PH-PBY, nu in andere problemen dan een landing zonder neuswiel: Noodkreet.
Trein– en Flightsimmen, dat gaat toch best goed samen. (page 1 – 27)
Soms ben je ver achter met leeswerk…, dus bij dezen een inhaalslag: Instellen van P3Dv3.
What’s new on... de freeware scenery lijst.
Een freeware fotomesh. U kunt ook Nederlands instellen, maar de vertaling is dan wat krom.
Ook bij de Klu ‘simt men flight’: de vRNLAF. Met hier een fraaie demo boven Nevada.
Op verzoek de url’s van mei, juni en september.
 
Een demo-uitje in De Bilt van de DCS-groep
Onlangs werd in De Bilt weer een Mega CompUfair georganiseerd waar wij waren uitgenodigd om een flightsim-demo te geven. Het was een groot succes! We vlogen daar onder onze ‘nostalgische’ naam - Dutch Flanker Display Team - en onze deelname bestond uit twee cockpits, een desktop setup en een aantal mensen die rondliepen om bezoekers te woord te staan. In de ochtend hebben we DCS World 1.5 gedemonstreerd met de nieuwe Su-33, maar door wat technische problemen liep dit een beetje stroef. Daarna hebben we versie 2.1 aangezet met vliegen boven de woestijn van Nevada waar we de rest van de dag gevlogen hebben. Dit was voor een aantal bezoekers een feest van herkenning omdat ze recent in die omgeving op vakantie waren geweest.
Na afloop konden we terugkijken op een leuke dag, waarbij we een van de drukst bezochte groepen bleken te zijn geweest. De uitnodiging voor volgend jaar hebben we dezelfde middag nog gekregen.
 
Agenda (voorlopig)
21 – 10: Ruuth met Flight Gear
4 en 5 – 11: Flightsimweekend in Lelystad-Aviodrome
18 – 11: Jan met uitleg en verdieping van het onlineprogramma JoinFS
16 – 12: Vliegen en…
20 – 01: Algemene Ledenvergadering en…
17 – 02: Jan Verkerk met een presentatie over Cold & Dark
17 – 03: Bas en Emiel met DCS World
21 – 04: Willemijn met …
 
Onze bijeenkomsten in Almere
Wat kunt u in z’n algemeenheid op onze bijeenkomsten verwachten:
-    vliegen en nogmaals vliegen achter uw flightsim-pc. Er is plaats voldoende.
-    presentaties over flightsimulatie en alles wat daarmee samenhangt.
-    online-vliegen in/met de groep FlevoFlightSimmers. Probeert u het eens!
-    de helpdesk, voor beginners en gevorderden en vooral ‘kameradenhulp’.
-    informatie en demonstratie over het (re)painten van vliegtuigen.
-    de fs-gerelateerde leestafel.
-    een tweedehands hard - en software tafel, waar u zelf uw spullen op kwijt kunt. Na afloop van de  bijeenkomst kan onverkocht materiaal níet meer in onze kasten opgeslagen worden!
-    de fs-clubcomputer staat stand-by; André legt u graag dingen uit, zoals FsUIPC, SPAD, enz.

Wijkcentrum ‘De Wieken’
Wipmolenweg 54
1333 GS  Almere Buiten

En voor de goede orde nog even de tijden: vanaf 10.00 uur kunt u als (online)vlieger alvast uw opstelling in orde brengen. De verdere inloop vanaf 10.30, zodat we tussen 11.00 – 11.15 met een (eventuele) presentatie kunnen beginnen die in principe tot aan de pauze doorloopt (± 12.30).
Dan natuurlijk verder waar we vóór de presentatie mee begonnen: vliegen met alle kennis en vaardigheden die we zelf hebben én anderen daarvan deelgenoot maken, terwijl degenen die over de demo/presentatie willen doorpraten dat uiteraard in kleiner verband kunnen doen.
Rond de klok van drieën het afkoppelen van de pc’s en opruimen, zodat om 15.45 de voordeur op slot kan en dan graag tot ziens op de volgende bijeenkomst.

 
De Uitsmijter

Met zweet in de handen, maar gelukkig liep het goed af. Een klik op de Boeing en u ziet waarom, met hier nog een aanvulling.



Met vriendelijk groet, mede namens het Bestuur

Gijs Kamerman

 
Wil je deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Klik dan hier.