Als je deze mail niet goed kunt lezen klik dan hier.
 


Nieuwsbrief september 2015
Vooruitblik en uitnodiging voor 19 september
Op de eerste bijeenkomst na de zomerstop zal Joop Mak van het NL2000-team een presentatie houden over het maken van de scenery van Schiphol. U weet inmiddels dat dat een enorme klus is geweest en we geven Joop graag de gelegenheid hier in woord en beeld op in te gaan. Daarbij houdt hij zich niet alleen bezig met de Nederlandse scenery maar ook met die van de VS, de BlueSkyScenery waarin hij o.m. de juiste ligging van de vliegvelden verzorgt (al meer dan 1500!). Over deze freeware-scenery leest u verderop nog wat meer.
De zaal gaat open om half elf en de presentatie begint deze keer om 11.00 uur. Na afloop hiervan wordt er natuurlijk gevlogen en, omdat er voldoende tafels en verlengsnoeren zijn, wordt u uitgenodigd om ook uw flightsim-outfit mee te nemen. Er is trouwens internetverbinding voor het geval u dat nodig hebt. Graag tot ziens op 19 september!
 
Terugblik op de bijeenkomst van 20 juni
Het was een heel andere presentatie dan we gewend zijn, maar de demo die Ralph Rietveld en Corjan van Hamersveld verzorgden, getuigde van een bijzonder technisch inzicht. Met de door hen ontwikkelde AirManager lieten ze zien dat het mogelijk is om - softwarematig en eigenlijk vrij eenvoudig - een ‘persoonlijk panel’  te ontwikkelen dat de toets der kritiek met glans kan doorstaan. Ruim veertig bezoekers zagen op welke manier een panel kan worden opgebouwd en dat, bij eventueel gebruik van een touchscreen, letterlijk met een vingertip alle instellingen op het panel kunnen worden ingesteld, zodat een muis achterwege kan blijven. Twee van onze leden toonden een opstelling met vier monitoren, waarvan er twee werden aangestuurd door Airmanager. Na de pauze was er dan ook volop belangstelling om het gepresenteerde in de praktijk te zien werken.
Verder konden we wat (nieuwe) bezoekers wegwijs maken in de wereld van het virtuele vliegen en dan rijst de vraag direct om wát te kiezen: FSX, FSX:Steam Edition, P3D, X-Plane? Wie het weet, mag het zeggen...
(Voor degenen die de juni-nieuwsbrief over AirManager nog eens na willen lezen, is hier de link).
 
FS-Weekend in het Aviodrome, 7 en 8 november 2015

Zoals elk jaar staan we daar als HCC!Flightsimulator i.g. om, samen met enkele FS-regiogroepen, aan de bezoekers te laten zien op welke manier we onze hobby kunnen beleven. Dat zijn twee genoeglijke, maar soms ook inspannende dagen omdat het de bedoeling is de bezoekers uitleg te geven over hard - en software, hen zelf te laten vliegen (vooral de jeugd), te wijzen op de mogelijkheden die het flightsimmen biedt en daarbij onze eigen vliegtechnische kennis en vaardigheid te tonen. Te denken valt dan aan het type vliegtuig, het navigeren, instellen van de fmc, de overeenkomsten en verschillen tussen de huidige flightsimulatoren, enz.
U begrijpt dat het dus geen vrijblijvende deelname is en dat er echt iets van u gevraagd wordt.
Mocht u meer informatie willen hebben en/of zich willen aanmelden als mogelijke deelnemer, neemt u dan contact op met secretaris Rob ’t Hart of met voorzitter Fred van der Horst. Van hen hoort u dan meer.
Dus nogmaals en voor de goede orde: u kunt niet ‘zó maar’ als deelnemer binnen wandelen, want we zijn door de organisatie gebonden aan een beperkt aantal plaatsen. Voor meer informatie over het weekend klikt u op de afbeelding.

 
Het banenstelsel van Schiphol
Voor wie 'gepokt en gemazeld' is in de (virtuele) vliegwereld, is dat natuurlijk bekend maar zeker als je pas met vliegen begint, is het leerzaam om het volgende filmpje eens te bekijken. Na een klik op EHAM ziet u waarom.

 
Nabije toekomst: onbemand maakt (on)bemind?
Piloot&Vliegtuig nr.7, blz.49.: “Binnenkort zal op bepaalde luchthavens in Duitsland, Ierland en Amerika naderend en vertrekkend vliegverkeer begeleid worden door verkeersleiders die zich elders bevinden. In Zweden had Örnsköldsvik Airport hier zelfs de wereldprimeur. Daar wordt vliegverkeer sinds april 2015 vanuit een ATC-centrum in Sundsvall begeleid”, schrijft Ruud Vos in zijn artikel over ‘Remote Tower Services’. Een klik op cameratoren laat u meer zien. 
Chaos in de lucht... of niet?
In bovenstaand artikel kon je nog spreken van een luchtverkeersleider, zij het op afstand en geholpen door een uitgekiend camerasysteem en andere technische  hulpmidddelen. Maar in de video die u hier kunt zien, wordt nog een fikse stap verder gegaan. Zou dit dan - op lange termijn - het flightsimmen ook gaan beinvloeden? We wachten het af.
 
Nieuwe website!
Maikel van Simflight.nl meldde in een artikel de nieuwe website van FlightSim Zeeland. Een aanrader om daar eens een kijkje  te nemen. Ook heeft u de mogelijkheid zich via de contactpagina in te schrijven voor de Notams, die zéker de moeite waard zijn!
Onderstaand stukje door Erik Treu kunt u ook op de Zeelandsite vinden:
“De Moving Map van BlueSkyScenery is een uiterst simpele moving map voor IFR vliegen (maar ook de Victor Routes en Jet Routes zijn zichtbaar te maken) die alleen werkt voor de USA, omdat gebruik wordt gemaakt van de prachtige Amerikaanse IFR-kaarten die gratis op het internet staan. Simpel en mooi. En gratis! “ U vindt de download onder de kaart.

 
FSX : Steam Edition
‘Zou mijn add-on nu wel of niet werken?’ Hoe vaak zult u zich dat misschien al afgevraagd hebben? In december 2014 is er een discussie gestart op ‘Steam’ over deze hamvraag. Een armlange lijst met wel/niet werkende add-ons kunt u hier vinden. Het is een hele klus om te bekijken, maar wellicht hebt u er iets aan.
 
Piloot en Vliegtuig
Deze keer bespreekt Hans Heerkens geen vliegtuig of scenery, maar gaat hij in op een opleidingsmethode, waarbij het onderhoudspersoneel gebruik maakt van een door de computer gesimuleerde wereld, te zien door een VR-bril. De titel van zijn artikel spreekt dan ook over ‘virtuele realiteit’, waarbij procedures talloze malen herhaald kunnen worden om handelingen in te slijpen. Op blz. 37 van P&V nr. 8 vindt u deze bijzondere methode beschreven en voor een video-opname kunt u hier terecht (even zoeken naar de ‘Powerwall’)
 
Catalina in de Hoornse Hop
Medelid Jan Baas stuurde, net als hij al eerder deed, een artikel op over ‘Flying Hoorn’ waar het Catalina watervliegtuig op zaterdag 5 september dé publiekstrekker is. U kunt zich zelfs inschrijven voor een rondvlucht. Onder de Catalina vindt u de bijzonderheden.

 
Uitproberen
De volgende website met behoorlijk wat freeware lijkt me het doorspitten waard. Misschien een aardige tip voor een regenachtige dag?

 
Schitterend kistje, en nog freeware ook!
Soms loop je tegen een filmpje op dat 'iets heeft'. In dit geval is dat het vliegtuig én de scenery die samen accorderen. Ook de moeite waard is, om de website waar u de download kunt vinden eens wat nader te bezien. Enige tijd geleden schreef ik er al over, zodat dit een hernieuwde kennismaking kan worden.

 
Agenda
19 – 09: Joop Mak van het NL2000-team presenteert ons in woord en beeld ‘The making of Schiphol’.
17 – 10: De presentatie van P3D door Henk en Jan Willem komt helaas te vervallen, maar er wordt aan een schitterende vlucht gewerkt die begint op dit vliegveld.
7 en 8 november: FS Weekend in het Aviodrome.
21 – 11: In voorbereiding - Informatie volgt.
19 – 12: De vliegers van het Dutch Flanker Display Team met de presentatie van DSC-World als voorbereiding op hun demonstratievlucht in het voorjaar van 2016.
 
Onze bijeenkomsten in Almere
Wat kunt u in z’n algemeenheid op onze bijeenkomsten verwachten:
-    vliegen en nogmaals vliegen achter uw fs-scherm; plaats voldoende!
-    presentaties over flightsimulatie en alles wat daarmee samenhangt,
-    de helpdesk, vooral voor de beginnende fs-er maar ook voor ‘ouwe rotten’,
-    informatie en demonstratie over het (re)painten van vliegtuigen,
-    dvd-film uitleenservice (uitsluitend voor leden),
-    een uitgebreide fs-gerelateerde leestafel,
-    een tweedehands hard - en software tafel,
-    fs-clubcomputer staat stand-by.

Wijkcentrum ‘De Wieken’
Wipmolenweg 54
1333 GS  Almere Buiten

En voor alle duidelijkheid nog even de tijden: van 10.30 - 11.15 gelegenheid elkaar ‘persoonlijk en fs-technisch’ te ontmoeten, de presentatie tot aan de pauze (± 12.30), na de pauze eventueel verder met de lezing en/of beantwoording van de vragen. Dan natuurlijk verder waar we vóór de presentatie mee begonnen: vliegen met alle kennis en vaardigheden die we zelf hebben én daarvan anderen deelgenoot maken.
Rond 15.15 het afkoppelen van de pc’s, opruimen en dan graag tot de volgende bijeenkomst op 17 oktober.

 
De Uitsmijter
Ja leuk, lekker vliegen met z'n drieën...?

Met een vriendelijke groet, mede namens het bestuur,
Gijs Kamerman
 
Wil je deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Klik dan hier.