2021 is begonnen! Moge het een constructief, open, veilig en gezond jaar worden voor u en uw dierbaren. Een jaar waarin Nederland hopelijk stap voor stap zal terugkeren naar het ‘oude normaal’. Waarin we elkaar ook weer op de VU-campus kunnen ontmoeten: cursisten, docenten en HOVO-team. Wij kijken daar erg naar uit, we missen u!
Veel van wat 2020 bracht laten we graag achter ons, maar wat we bij HOVO zullen behouden zijn - naast onderwijs op de campus - de online colleges. We horen van veel cursisten dat ze dit, soms na enige onwennigheid, een prima alternatief vinden voor fysiek onderwijs. Gemakkelijk en veilig vanuit huis college volgen, mét de mogelijkheid tot interactie met medecursist en docent. Het lopende programma (winter/voorjaar) is nog geheel online, maar het zomerprogramma hopen we in een prettige combinatie van online en fysiek onderwijs aan te bieden.
Heeft u zin om aan iets nieuws te beginnen in de komende wintermaanden? Een HOVO-cursus opent nieuwe werelden, geeft structuur aan de week en prikkelt de geest in deze begrensde tijd. Er is nog voldoende plaats bij een aantal inspirerende en interessante voorjaarscursussen. De cursussen vinden vaak in kleine groepen plaats. Van harte welkom!
Vanaf deze plek wil ik u vooral toewensen dat u in 2021 blijft ontdekken hoeveel er te leren valt over onze prachtige, fascinerende of verbazingwekkende wereld, ook al lijkt die soms zo ver weg buiten ons bereik. Het team van HOVO Amsterdam staat weer voor u klaar met een inspirerend programma aan cursussen, leergangen en lezingen die die wereld voor u ontsluiten!
Carolien van Bergen programmadirecteur HOVO Amsterdam
Ter inspiratie
Cursussen uitgelicht
Op het grensvlak van mythen en geschiedenis Welke waarheden liggen verborgen in mythes uit het verleden? Mythes werpen een licht op de geschiedenis en gebeurtenissen uit het verleden inspireerden mythes. Start: maandag 1 februari (aanmelden t/m 18 januari).
De Spaanse Burgeroorlog Een van de voornaamste ijkpunten van de 20ste eeuw, een strijd tussen Goed en Kwaad die heel Europa raakte en die nog decennia lang doorwerkte. Start: maandag 8 maart (aanmelden t/m 1 maart).
Naar de Krim in de voetsporen van Russische schrijvers en dichters. We kunnen er nu niet naar toe, maar dankzij onder meer Poesjkin, Tolstoj, Tsjechov ziet u het voor u: het mediterrane landschap met de hoge bergen, de ravijnen met cipressen en mirteloof, de vele grillige baaien en parelachtige vergezichten over de Zwarte Zee. Ze inspireerden hen tot het schrijven van beroemde gedichten en verhalen die literaire hoogtepunten uit de Russische literatuur zijn. Start: vrijdag 5 februari (aanmelden t/m 29 januari).
Docent uitgelicht
Niet alleen cursisten moesten in 2020 leren hoe onderwijs online via Zoom werkt. Ook docenten zijn in het diepe gesprongen. Een mooi voorbeeld is filosofiedocent Arend Klaas Jagersma: waar hij in april 2020 de voortzetting van zijn cursussen uitstelde, in de hoop deze fysiek op korte termijn af te ronden, besloot hij in het najaar het vervolg alsnog online te geven. Dat dit werkte blijkt uit de evaluaties. Zijn online najaarscursussen werden uitstekend beoordeeld: bij de drie cursussen was het oordeel hoger dan 4,5 over de inhoud, en hoger dan 4,6 over de docent (op een vijfpuntsschaal).
Op onnavolgbare wijze geeft hij hoorcolleges, zó goed dat sommige deelnemers dachten dat hij zijn tekst volledig had uitgeschreven. Niets is minder waar! Hij spreekt uit zijn hoofd over de grote filosofen en hun werken en maakt hun denkwijze graag voor u inzichtelijk. U bent bij deze docent in goede handen!
Ludwig Wittgenstein – Tractatus logico-philosophicus De verhouding tussen taal en werkelijkheid blijft inspireren. Lees dit relevante werk met de uitleg van Arend Klaas Jagersma. Start: dinsdag 2 februari (aanmelden t/m 26 januari).
Leergang Filosofiegeschiedenis VII – 20ste en 21ste eeuw (1) Een andere insteek dan de ‘canon-cursus’, met het accent op leven, werk, opvattingen en betekenis van toonaangevende denkers uit de eerste helft van de twintigste eeuw. Start: dinsdag 2 februari (aanmelding t/m 26 januari) – avondcursus.
Zoeken op inhoud of op startdatum
Snel zoeken op inhoud?
Kijk dan per kennisdomein:
Kunst- en architectuurcursussen: leergangen over kunstgeschiedenis en losse cursussen over onder andere het zelfportret, Berlijn en industrieel ontwerp.
(Cultuur)geschiedenis: kies bijvoorbeeld voor de populaire reeks over de geschiedenis van de internationale betrekkingen.
Letteren en muziek: een breed scala aan cursussen die kleur en diepgang aan het leven geven, van Stravinsky tot de Russische schrijvers over de Krim, van Thomas Mann tot hedendaagse literatuur.
Filosofie en religie: tijd voor bezinning met cursussen over transcendentie, Hannah Arendt, Wittgenstein én leergangen Filosofiegeschiedenis.
Mens en maatschappij: psychologie en economie. Kiest u voor de innerlijke mens of voor het evenwicht tussen grootmachten…?
Exacte vakken: even ontsnappen aan het aardse gebeuren? Dan is ‘Het vreemde heelal’ dé cursus om te volgen.
Op 17 december jl. vond online de lezing Op zoek naar verloren geuren plaats, door dr. Caro Verbeek. Haar onderzoek was uitgebreid in het nieuws.
Lees hier het interview dat het VU-magazine met haar hield.
Oproep: help mee met het georefereren van de VU Collectie Oude Kaarten
Houdt u van oude kaarten? Help de universiteitsbibliotheek (UB) dan met het georefereren van de kaarten van voor 1900 uit de Kaartencollectie. ‘Als je georefereert, vergelijk je een oude kaart met een nieuwe kaart door de historische kaart zo goed mogelijk over de nieuwe te leggen. Gegeorefereerde kaarten zijn beter vindbaar en doorzoekbaar voor onderzoekers en studenten overal ter wereld’, vertelt conservator Reinout Klaarenbeek. Op de website Geoplaza vindt u voorbeelden en achtergrondinformatie over de kaarten en het project en kunt u zich direct aanmelden.
Wilt u eerst meer weten? Op vrijdag 15 januari om 11 uur is er een online informatiebijeenkomst via Zoom, speciaal voor de lezers van deze HOVO-nieuwsbrief. Klik op deze link voor aanmelding voor deze bijeenkomst.
Tot slot
Voor een aantal cursussen sluit de inschrijvingstermijn binnenkort, dus wilt u zich nog aanmelden, wacht dan niet te lang om teleurstellingen te voorkomen.
De komende tijd vindt al het HOVO-onderwijs online plaats. In de week waarin de lente begint is het hopelijk mogelijk om één college fysiek op de VU te geven, maar of dit doorgaat hangt af van de coronarichtlijnen van dat moment. Als u het college sowieso liever online volgt, kan dat uiteraard ook.
Colofon
HOVO Amsterdam
T 020 598 5669
E hovo@vu.nl
I hovo.vu.nl
De HOVO-nieuwsbrief is een uitgave van HOVO Amsterdam. U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u zich hiervoor hebt aangemeld. Deze nieuwsbrief verschijnt ca. 8 keer per jaar.
Wilt u zich aanmelden of afmelden voor de HOVO-nieuwsbrief? Laat het ons weten via hovo@vu.nl