Als je deze mail niet goed kunt lezen klik dan hier.
 
Nieuwsbrief
januari 2017
Een voorafje
Wellicht heeft Koning Winter voor de komende bijeenkomsten een ijzige verrassing voor ons petto.
Mochten de vooruitzichten in de media zodanig zijn dat het niet verantwoord zou zijn om naar Almere te komen, krijgt u uiterlijk op vrijdag 20.00 uur bericht dat de bijeenkomst geen doorgang vindt. Het gaat dus om een landelijk weerbericht, want lokale omstandigheden kunnen we niet beoordelen.
 
Wens
Het bestuur wenst u in 2017 alle goeds, voorspoed en gezondheid met allen die u dierbaar zijn.
 
Uitnodiging voor de bijeenkomst van 21 januari
Deze bijeenkomst zal wat anders gaan dan we gewend zijn. Zoals u weet is er op 19 november uitgebreid gesproken over het online-vliegen, dit n.a.v. opmerkingen dat er soms weinig fs-vliegers aanwezig zijn.(Overigens begrijpelijk als je de complete outfit (soms) moet uitbouwen, vervoeren, enz.) Daarom is besloten de leden te vragen of een ‘laagdrempelig soort leergang’ om met online-vliegen te starten iets voor u is. We beginnen eenvoudig met het ‘vinden’ van elkaar via de internetverbinding. Jan en André leggen het u graag uit en praten u vervolgens bij over het vervolg van deze bijeenkomsten.

Benodigd zijn: PC of laptop mét draadloze internetverbinding (netwerkadapter-usb), een reeds werkende Skype-verbinding (zie hier voor eventuele informatie en installatie), zo mogelijk een headset met microfoon, het geïnstalleerde freeware-programma JoinFs dat u hier kunt downloaden - ga daarvoor naar ‘Install’ (lukt dat niet, dan hebben André en Jan het wel paraat). Er kan gevlogen worden met FSX, FSX:se en P3D. Opbouwen kan vanaf 09.30 en de geplande start is rond 10.30 uur. Let wel: Het is de bedoeling dat we softwarematig op elkaar afstemmen en, als alles naar wens gaat, kan er dus gevlogen worden.
Natuurlijk bent u ook als belangstellende van harte welkom en als u de flightsim-pc meeneemt zonder online te vliegen: ook dán we zien u graag komen.
 
Extra
Omdat het programma JoinFS is ontwikkeld in samenwerking met leden van The UK Virtual Flying Club komt u, na een klik op het logo, op hun website terecht. Zeer de moeite waard om eens te bekijken.
 
Terugblik op de bijeenkomst van 17 december 2016
Dat was met 46 toehoorders een stevige bijeenkomst, want het lezen, interpreteren en uitvoeren van informatie op flight charts is, voor veel flightsimmers althans, niet echt eenvoudig. Maar Paul en Peter hadden zich goed voorbereid op de uitleg, de beantwoording van vragen en het vliegplan. De vlucht van Peter met de B757-200 (X-Plane) van Las Vegas naar Los Angeles met verwijzingen naar de vliegkaarten,  werd vanaf cold&dark tot de landing op de centerline met veel belangstelling gevolgd. Applaus en de traditionele geschenkenbon voor de inzet was hun deel.



Daarna werd er van de scheidende bestuurleden, Fred (als enige aanwezig), Rob en Arie, afscheid genomen. Goede en gemeende dankwoorden werden over en weer gesproken én dat het vooral jammer was dat ze om persoonlijke beweegredenen HCC vaarwel hebben gezegd. Gelukkig zijn ze niet verloren voor het flightsimmen en we wensen deze fs-vrienden nog veel goede vluchten en evenzovele landingen toe!
Nadere bestuurszaken verneemt u op de ALV van 18 februari.
 
Simflight <–> Flightsim kalender
Een goeie om er in te houden, de 'Simflight FS-Calender' voor januari. Handig als u op de hoogte wilt blijven van maandelijkse flightsimactiviteiten.
 
Nieuwsbrieven
Regelmatig wordt gevraagd naar een of meer vorige nieuwsbrieven. Het is daarom goed te weten dat de link naar een bepaalde maand altijd valide blijft. Als u de url’s bewaart, zit u dus altijd goed en mocht u de NB’s van 2015 en 2016 nog willen hebben, is een berichtje voldoende.
 
Extra NB's december
Misschien hebt u in de kerst- en oudejaarsdrukte de extra nieuwsbrieven gemist, maar dan kunt u die in elk geval nog (her)lezen (Joop: herinstallatie P3D en update NL2000; P3D: updates; Aerofly v.2; FlyTampa: EHAM-scenery; Just Flight: Hawker Hunter).
 
Piloot en Vliegtuig
Hans Heerkens, de vaste simulator-recensent van Piloot en Vliegtuig, vliegt uiteraard ook zelf met een flightsimulator (P3D). In het januari-nummer vindt u op zijn pagina (blz. 29) een bevlogen verhaal over de Oculus Rift Virtual Reality (VR) bril. Hij weegt de voor- en nadelen tegen elkaar af en, zo schrijft hij: “Voor mij komt het er na enkele maanden uitproberen op neer dat het lijkt alsof je werkelijk in een vliegtuig zit’. Daarbij heeft Hans ook de Playseat Flightseat aangeschaft, die speciaal is gemaakt voor het gebruik bij simulatoren en die samen met de Rift werkelijk het gevoel geeft echt te vliegen, want zijn echte vlucht in een P-51 Mustang-jager (P&V, november 2016) en een vlucht in de Mustang van DCS kwamen sterk overeen. Een aanrader dus, maar wel nog steeds met een fiks prijskaartje.
 
NOTAM 220
De maanden lijken steeds sneller te gaan en de notams ‘passen zich daarbij goed aan’, want Notam 220 van FlightSim Zeeland rolde via Erik vorige week alweer op de virtuele deurmat. Zoals gewoonlijk uitgebreide informatie, technische flightsim know-how, een prachtige vluchtbeschrijving met landing op Dutch Harbor, bijzondere navigatie en een artikel dat Erik onder meer voor dolende flightsimmers heeft geschreven… Alles uiteraard weer zeer aanbevolen!
Via deze link komt u op ‘Flightsim Zeeland’ terecht en klikken op de bovenbalk brengt u steeds verder. Voor een abonnement op de notam gaat u naar ‘Contact’.
 
Op enig ogenblik
zal het luchtruim niet alleen door vliegtuigen en helicopters worden gebruikt, maar in toenemende mate ook door Unmanned Aerial Vehicles (drones dus) in talloze uitvoeringen, afhankelijk van het doel waarvoor ze gebruikt (zullen gaan) worden. Om te voorkomen dat er een ongebreideld aantal van deze uva’s zich meester zal gaan maken van de ruimte is er regulering nodig, een soort atc-begeleiding, maar dan voor drones. In Singapore houdt de Nanyang Technological University zich actief bezig om dit technisch op de kaart te zetten. Maar niet alleen daar, want ook bij NASA en in Canada en Australië - en ook in ons land (Universiteit Twente) - is men druk doende om de drone een eigen plaats binnen de luchtvaart te geven. (En misschien zullen fs-ontwikkelaars zich ook wel bezig gaan houden met virtuele uav’s. Kunnen we met onze droontjes eindelijk eens van buitenaf in de cockpit van een B747 kijken).
 
Nieuwe speler in de virtuele luchtvaart?
Geen idee of dit al door een van de nieuwsposters is gemeld, maar voor mij is het in elk geval nieuw. En voor u? Klikt u maar op de foto (en de muziek wat zachter).

 
Kort?
Vorige maand een landing op St. Barth’s, nu eentje op de wel erg korte baan van het zeer winderige eiland Saba. Zweetdruppels op de voorhoofden van de passagiers (en de piloot)? Maar achter de flightsim-pc is het goed te doen.
 
Leuk eilandje
Had u wel eens van Fernando de Noronha gehoord? Het is een eilandje op 200 mijl van de Braziliaanse kust en Hsimulators heeft er een heel aardige scenery van gemaakt, tegen een alleszins redelijk bedrag. Via het plaatje komt u meer te weten.

 
Flightbeam Studios
Er hángt een prijskaartje aan, maar de vliegvelden die deze software-ontwikkelaar uitbrengt mogen er dan ook zijn. Gelukkig zijn er ook free-trials om uit te proberen. Voor een aardige video klikt u op de foto hieronder.

 
Simmershome
Ooit een tip gekregen om deze website met veel freeware eens in de NB te zetten. Daarna de link ‘ergens’ neergeschreven, uit het zicht geraakt maar na lange tijd toch weer boven water gekomen. Het aardige is dat de flightsiminformatie behoorlijk breed is opgezet. De bovenbalk geeft heel wat mogelijkheden en, bij goed zoeken, valt er veel te ontdekken. Succes bij uw tocht door Simmershome.
 
Het zien en weten waard
Wim:         Bedankt voor al je X-Plane nieuws. Namens HCC!FS alle goeds!
FsVisions: Het mooiste vliegtuig ooit?: Hawker Hunter; Status Eurofighter Typhoon.
Maikel:      De Transall C-160 van JSS Simulations.
André:       De link naar een enorm aantal freeware historische vliegtuigen.
Simflight:   Een link naar Aerosoft vanwege EHBK in X-Plane.
Joop:         Freeware Airbussen van ‘Project Airbus’.
Connie:      Mooi, gewoon héél mooi.
Froogle:     Ook in 2017 weer flightsimnieuws van de welbespraakte Pete Wright.
Rob:          Scenery Solutions – XpressSim Simsoftware.
 
Agenda
21 – 01: De start in het nieuwe jaar met een praktische opzet online-vliegen. Een nieuwe vorm van de bijeenkomsten om het ‘samen vliegen’ wat meer handen en voeten te geven en een stimulans om de pc’s mee te nemen. Let op: opstellen en uittesten van de flightsimuitrusting kan al vanaf 09.30 uur!
18 – 02: Algemene Leden Vergadering. Daarna een lezing van Bert Hazenbos over het neerstorten van een RAF Hampden bommenwerper nabij Venlo in 1941 en de geschiedenis van de betrokken bemanningsleden.
18 – 03:
22 – 04: Let op: dit is de vierde i.p.v de derde zaterdag van de maand!
20 – 05:
17 – 06:
 
Onze bijeenkomsten in Almere
Wat kunt u in z’n algemeenheid op onze bijeenkomsten verwachten:
-    vliegen en nogmaals vliegen achter uw fs-scherm; plaats voldoende!
-    presentaties over flightsimulatie en alles wat daarmee samenhangt,
-    de helpdesk, vooral voor de beginnende fs-er maar ook voor ‘ouwe rotten’,
-    informatie en demonstratie over het (re)painten van vliegtuigen,
-    dvd-film uitleenservice (uitsluitend voor leden),
-    een uitgebreide fs-gerelateerde leestafel,
-    een tweedehands hard - en software tafel. U kunt ook zelf spullen inbrengen.
-    fs-clubcomputer staat stand-by.


Wijkcentrum ‘De Wieken’
Wipmolenweg 54
1333 GS  Almere Buiten

En voor de goede orde nog even de tijden: van 10.30 - 11.15 gelegenheid elkaar ‘persoonlijk en fs-technisch’ te ontmoeten, de presentatie tot aan de pauze (± 12.30), na de pauze eventueel verder met de lezing en/of beantwoording van de vragen. Dan natuurlijk verder waar we vóór de presentatie mee  begonnen: vliegen met alle kennis en vaardigheden die we zelf hebben én anderen daarvan deelgenoot maken.
Rond de klok van drieën het afkoppelen van de pc’s, opruimen  zodat om 15.45 de voordeur op slot kan en dan graag tot ziens op de volgende bijeenkomst.
 
De Uitsmijter
Als u drie kwartiertjes kunt vrijmaken om de volgende video te bekijken, is uw kennis over bijzondere uitvindingen waarschijnlijk weer wat uitgebreid.


Met vriendelijke groet, mede namens het bestuur van HCC!Flightsimulator i.g.


Gijs Kamerman
 
Wil je deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Klik dan hier.