Kunt u deze e-mailing niet goed lezen of worden de afbeeldingen niet goed weergegeven, volg deze link.
Vrije Universiteit Amsterdam HOVO-zine
Editie
augustus 2018
 
IN DEZE EDITIE
Mededelingen
Op reis met HOVO
Docent uitgelicht
De VU voor u
Voor u op de VU
Header
Mededelingen
Verhuisd
HOVO is verhuisd! U heeft er waarschijnlijk weinig van gemerkt, maar sinds enkele weken huizen we in het Hoofdgebouw. Handig voor de HOVO-medewerkers om snel ter plaatse te zijn als het nodig is en makkelijker voor docenten. Het bureau heeft geen publieksbalie, dus als u vragen heeft adviseren we u eerst te kijken of het antwoord op de website staat. Zo niet, dan kunt u ons mailen of bellen. Dat voorkomt dat u – letterlijk – voor een dichte deur komt te staan. 

Aanmelden of annuleren
Deze schijnbaar eindeloze warme zomer gaat uiteindelijk toch voorbij. Heeft u al plannen voor het najaar? Vis niet achter het net en kijk snel op onze website voor het najaarsprogramma. De herfst lijkt nog ver weg maar meerdere cursussen zijn al volgeboekt! Voor de nieuwkomers is het wellicht handig om te weten dat de uiterste aanmelddatum per cursus kan verschillen. De data staan vermeld op de website. Heeft u zich vroegtijdig aangemeld en moet u onverhoopt annuleren? Dat kan. Op de website of achterin de studiegids vindt u de voorwaarden.
Op reis met HOVO
Door Carolien van Bergen, opleidingsmanager HOVO


Dankzij de inspirerende gesprekken die ik als programmasamensteller heb met docenten, herken ik tijdens vakanties regelmatig namen of thema’s. Deze zomer voerde de vakantie naar Noord-Italië. Met Ernest Hemingway’s A Farewell to Arms in de koffer en het voormalige front tussen Oostenrijk en Italië op loopafstand van het hotel, was de Eerste Wereldoorlog nabij. De loopgraven waren inmiddels onderdeel van wandelroutes, maar het was dankzij Hemingway dat de soldaten van toen tot mijn verbeelding spraken. Met name Engelse schrijvers en dichters (The War Poets) hebben via de taal een manier gevonden om het onvoorstelbare van deze gruwelijke oorlog uit te drukken in tot de verbeelding sprekende werken. HOVO-docent Ron Hoffman belicht komend najaar de bekende en minder bekende Britse literatuur over deze periode die Europa voor altijd zou veranderen.

De mooiste villa’s
Na de loopgraven belandde ik in de streek rond Vicenza, waar de Italiaanse architect Palladio zijn mooiste villa’s heeft gebouwd. Zijn Villa Barbaro en Villa Emo opeens geen woorden meer uit de studiegids, maar richtingbordjes op rij-afstand. Toen ik onverwachts in de indrukwekkende villa in Maser stond, begreep ik waarom zijn werken nog steeds worden bejubeld en gekopieerd. Wat een rust en symmetrie. En: wat een prachtige fresco’s! De schilder hiervan, Veronese, ken ik uit de cursusbeschrijving van docent Ernest Kurpershoek, die regelmatig de Italiaanse fresco’s behandelt, zoals ook komende najaar over fresco’s in Toscane en Umbrië (Noord-Italië komt in het van voorjaar 2019 aan bod). Hoe leuk is het om ergens toevallig te belanden en al die namen te herkennen!

In de voetsporen van dinosauriërs
Aangezien we na een urenlange wandeltocht over gevaarlijke paden in de brandende hitte toch nog de dinosauriërvoetsporen vonden (net een afslag te vroeg genomen), voeg ik deze toe aan mijn lijstje hoogtepunten van de vakantie. En bij dino’s moet ik altijd even aan Bert Boekschoten denken, die al zo vaak cursussen over dinosauriërs en andere paleontologische schatten heeft gegeven. En aan Anne Schulp, van wie ik afgelopen zomer een college over de tijddatering van de dino’s bijwoonde.

Een vakantie wordt op die manier zoveel meer dan zon en lekker eten! Bovenstaande vakantiefoto’s deel ik graag met u. Die van de terrasjes zal ik u besparen!

Mijn persoonlijke na-de-vakantietips zijn: 
- Fresco’s in Toscane en Umbrië (Ernest Kurpershoek), start 26 september.
- Engelse literatuur van de Eerste Wereldoorlog (Ron Hoffman), start 27 september.
- Acht markante architecten (Betty Abas), start 1 oktober.
- Graven in Afrika (Bert Boekschoten), start 9 oktober.
 
Docent uitgelicht
Walter van de Leur – de jazzprofessor van Nederland

Als er iemand in Nederland is die veel van jazz afweet is het Walter van de Leur. Hij geeft als jazzhistoricus en onderzoekscoördinator onderwijs aan het Conservatorium van Amsterdam en de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast werkt hij samen in een aantal grote Europese projecten en is hij betrokken bij verschillende publicaties. Zo is hij de hoofdredacteur van de Oxford History of Jazz in Europe, die de komende jaren in vijf delen gaat verschijnen.

Daarnaast schrijft hij aan een boek over jazz en de dood. Wat deze met elkaar te maken hebben? “Ze delen dezelfde invalshoek”, aldus Walter van de Leur. “Beide thema’s vragen naar de betekenis van jazz, voor luisteraars, musici, critici, de cultuurpolitiek en anderen. Dat is ook hoe ik het werk van Ellington en diens compagnon Strayhorn benader: wat heeft hun muziek betekend en hoe kunnen we dat weten?”

Hoewel hij het de komende tijd heel druk heeft met deze grote projecten, maakt hij met veel plezier tijd vrij voor de HOVO-cursus die hij komend najaar bij HOVO Amsterdam geeft over Duke Ellington. Aan de hand van vele fragmenten en verhalen wordt de bijzondere geschiedenis van deze markante en relevante pianist en bandleider uit de doeken gedaan. Om in de stemming te komen: luister naar It don’t mean a thing of Take the A train.

Meer informatie over de cursus: Leven en werk van Duke Ellington, start 4 oktober.
De VU voor u


Veel HOVO-docenten zijn gespecialiseerde zelfstandige docenten die college geven bij HOVO. Daarnaast werkt HOVO ook graag met docenten van de VU, die geworteld zijn in het wetenschappelijke onderwijs en onderzoek aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Zij geven met veel plezier cursussen voor HOVO, uit liefde voor hun vakgebied en omdat ze het belangrijk vinden dat de maatschappij kennismaakt met hun onderzoek. Een selectie uit het aanbod:

Prof. dr. Nico Roymans is hoogleraar Oude geschiedenis. Hij werd landelijk bekend toen hij het bewijs leverde voor de enorme veldslag die Caesar bij Kessel voerde. Op 31 oktober start zijn cursus: Caesars verovering van Noord-Gallië. Hierin wordt niet het traditionele verhaal van de Romeinen als brengers van beschaving, orde en economische welvaart geschetst, maar leert u de duistere kant van de Romeinse militaire expansie kennen.

Dr. Hans de Waardt geeft de cursus Nederlandse geschiedenis in Europese context samen met zijn vakgroepcollega’s van de Faculteit Geesteswetenschappen aan de VU: onderzoekers Suzanne Legène, Edwina Hagen, Ronald Kroeze en Dienke Hondius, Fred van Lieburg, Bettine Siertsema en Pepijn Brandon. Geen andere cursus geeft zo’n divers beeld van zowel de Nederlandse geschiedenis na 1750, alsook van de wijze waarop hier eigenlijk onderzoek naar wordt gedaan. Deze cursus vindt op zaterdagochtend plaats.

Prof. dr. Jeanne de Bruijn is verbonden aan de Faculteit der Sociale Wetenschappen. Zij klopte een paar jaar geleden bij HOVO aan met het idee een cursus te ontwikkelen om mensen te begeleiden bij de eerste fase in het schrijven van een promotievoorstel. Nu geeft zij voor de derde keer de cursus Werken aan een promotievoorstel.

Dr. Simon Troelstra, docent en onderzoeker bij de Bètafaculteit, geeft de cursus Systeem Aarde, een planeet in beweging. Door het grote - geologische - plaatje van onze planeet te zien, krijgen we ook inzicht in hoe alles in elkaar haakt: aardlagen, klimaatverandering, aardbevingen, oceaanstromen. Fascinerend!

Prof. dr. Chris Olivers, van de Faculteit Gedrags- en Bewegingswetenschappen, doet onderzoek naar cognitie: zien, horen, aandacht, geheugen, emoties zijn gebieden waar hij u graag over vertelt. Zijn cursus Perceptie en cognitie is een mooie aanvulling op de leergang Psychologie, maar is sowieso interessant voor wie meer wil weten hoe onderzoek naar cognitie en perceptie nu eigenlijk in zijn werk gaat en hoe deze processen werken.

Dr. Hanneke Hulst is verbonden aan VU-MC. Deze cursus geeft ze, samen met onderzoekers als prof. dr. Henk Groenewegen, dr. Geert Schenk en prof. dr. Philip Scheltens, vanuit de Stichting Brein in beeld. Deze stichting is opgericht vanuit de doelstelling de bevindingen uit de wetenschap voor een breder publiek te brengen. Vaste onderdelen in deze cursus (met ieder jaar een andere insteek) zijn, naast de colleges, de bezoeken aan de snijzaal (niet eng) en de microscopiezaal, en de populaire ‘Meet-the-scientist’-ochtend, waarin mensen in kleine groepjes al hun vragen over het brein aan deskundigen kunnen stellen. Zie Het ‘verstoorde’ brein. Van hersenanatomie en hersencellen naar gedrag en ziekte.
Voor u op de VU

Kom van 4 t/m 7 september 2018 naar de 7e editie van het VU On The Roof Film Festival op het dak van de VU. Vier avonden de nieuwste films uit de wereldcinema bekijken in de open lucht, met panoramisch uitzicht op Amsterdam. Iedere avond zijn er optredens en wordt er een film vertoond met een voor- of nagesprek. Twee avonden zijn volledig Engelstalig. Gespreksleiders zijn Annelies Verbeke en Marjan Slob.

Meer informatie.
colofon

HOVO-zine is een uitgave van HOVO Amsterdam

T 020 598 5669
E hovo@vu.nl
I www.hovoamsterdam.nl

Wilt u geen nieuwsbrief van HOVO ontvangen? Laat het ons even weten via hovo@vu.nl