Als je deze mail niet goed kunt lezen klik dan hier.
 

augustus 2017          


 http://www.arnhem.hcc.nl/
Donderdag 14 september: Digitale Veiligheid.


HCC! Locatie Zevenaar
Op donderdag 14 september begint de HCC locatie Zevenaar weer met zijn maandelijkse computeravonden.
De avonden worden gehouden in “ONS HUIS”, Dr. Honigstraat 3, te Zevenaar. Aanvang lezing 20.00 uur, zaal open om 19.30 uur.

De toegang is vrij voor HCC leden. Ook niet-leden zijn van harte welkom maar betalen een bijdrage van € 4,-
Wilt u eens kennis maken met onze gezellige computer club dan is het eerste bezoek gratis.
HCC! leden worden verzocht hun ledenpas mee te nemen.
Voor adres en route klik hier..

Lezing Digitale Veiligheid
We zijn digitaal steeds actiever, zowel met pc, tablet als smartphone. Hierdoor neemt ook het risico toe dat we slachtoffer worden van internetcriminaliteit. Hoefden we in het verleden “slechts” beducht te zijn op het krijgen van een virus op de pc, tegenwoordig hebben we te maken met criminelen die op zeer geavanceerde manieren proberen ons via het internet op te lichten. Vrijwel dagelijks verschijnen er in de media berichten over deze vorm van criminaliteit.

We noemen dit cybercrime. Ongetwijfeld heeft u al eens gehoord van termen als phishing, malware, identiteitsfraude, ransomware, spam, hacking of spyware om er maar een paar te noemen. Nog afgezien van alle bedreigingen rondom digitale privacy zijn er heel wat gevaren waaraan u blootstaat als u online gaat. Reden genoeg om eens wat dieper in te gaan op een aantal veel voorkomende veiligheidsrisico’s.
En vooral: hoe kunt u zich daartegen beveiligen?
De lezing wordt gegeven door Bertus Postema

Helpdesk.

Bij de helpdesk zijn de nodige deskundigen aanwezig die helpen bij vragen en problemen op het gebied van computerapparatuur en -programmatuur. Natuurlijk is er weer de mogelijkheid om informatie te krijgen over allerlei onderwerpen, zoals Internet, Genealogie, Windows, Office, Linux etc.

Linux
Op 14 september gaan we echt van start met een Linux gebruikersgroep. Het doel is om meer mensen kennis te laten maken met dit besturingssysteem. Bij veel mensen is dit systeem onbekend. En onbekend maakt onbemind! Wij willen hierin verandering brengen door middel van presentaties en workshops.
Linux is een open source besturingssysteem. Het bestaat inmiddels 25 jaar en heeft een grote ontwikkeling doorgemaakt. Het is qua gebruiksgemak en mogelijkheden gelijk aan Windows en Mac, (wij zijn van mening dat Linux meer biedt dan de bekende commerciële systemen).
In tegenstelling tot Windows is Linux geheel gratis! En wat nog mooier is, alle software die op Linux draait is ook gratis! De lezer zal nu misschien denken, ja dat zal allemaal wel maar waar zit het addertje, nou er is geen addertje.
Linux is FREE! En dit betekent niet alleen vrij in de zin van gratis, maar ook open source.
Bent u nieuwsgierig geworden, kom dan naar een van de HCC avonden in Zevenaar en bezoek de Linux gebruikersgroep, waar u terecht kunt met uw vragen.
Aan de orde komen presentaties;
Verschillende Linux versies op een PC/Laptop.Dual-boot installatie.Raspberry Pi, installatie van Raspian op de PI.
Raspberry Pi, uitlezen waarden van slimme meter en deze presenteren in een website van Domoticz.

Wij zitten op 14 september in de bovenzaal 4.

Voor vragen en inlichtingen kunt u contact opnemen met:
Ron Regeer of  Gerhard Wensink

Werkgroep Adobe Photoshop (Elements / Lightroom)
Donderdag 28 september 2017 beginnen we met onze activiteiten weer aan een nieuw seizoen. Zoals reeds afgesproken zullen de deelnemers  met elkaar de inbreng verzorgen. Nieuwe onderwerpen, problemen die we hebben ondervonden met foto-bewerking,  speciale ervaringen … ! Een van de  deelnemers heeft al een paar onderwerpen opgegeven. Wie volgt…! Kortom alle thema’s waar we met elkaar wat aan  hebben kunnen worden aangedragen.
Om er alvast in te komen is op donderdag 14 september een inloopavond gepland. Er is een tafel voor ‘Adobe Photoshop’ gereserveerd.
Geïnteresseerden zijn van harte welkom om zich nader te oriënteren. 
Tot ziens in het nieuwe seizoen.

De regio's Arnhem en Apeldoorn gaan één regio vormen
Tijdens de Algemene Ledenvergadering van 8 juni 2017 hebben de aanwezige leden er in toegestemd dat de regio's Arnhem en Apeldoorn één regio gaan vormen onder de naam regio Apeldoorn. Dat is echter pas officieel zodra de Ledenraad van de HCC hiermee akkoord kan gaan. We verwachten geen problemen want het past helemaal binnen het streven van de HCC om te komen tot minder regio's.
Wat gaat u er van merken? Helemaal niets! De locatie Zevenaar blijft bestaan. De bijeenkomsten blijven plaats vinden op de 2e en 4e donderdag van de maand in 'Ons Huis'. Ook aan de invulling van de avonden gaat niet getornd worden.

Stamboomonderzoek (genealogie)
Elke 2e donderdagavond van de maand is Herman van Aken in Zevenaar aanwezig om informatie te verstrekken over deze bijzonder boeiende vorm van vrijetijdsbesteding.

Heel veel mensen zijn op zoek naar hun voorouders maar een beetje hulp is daarbij van groot belang.
Lees meer..


Update: Microsoft staakt ondersteuning traditionele versie Paint toch niet.
In de herfst stopt Microsoft met het doorontwikkelen van zijn traditionele teken-app Paint, zo meldden veel media. Microsoft meldt nu dat er een nieuwe app voor de klassieke versie Paint gratis in de Windows Store beschikbaar komt.
Wanneer deze app beschikbaar komt, is nog niet duidelijk. De Paint 3D-app is standaard geïnstalleerd in Windows 10. Omdat de media massaal meldden dat de klassieke Paint geheel zou verdwijnen, plaatste Microsoft een blog om een en ander te verduidelijken.
Komend najaar verschijnt de Fall Creators Update voor Windows 10. Maar intussen is Paint verschenen op de lijst van functies die Microsoft 'niet actief ontwikkelt en die in toekomstige versies mogelijk verwijderd worden'.
In april werd met een andere update voor Windows 10 al een volledig vernieuwde versie van Paint geïntroduceerd. Deze versie, met de naam Paint 3D, blijft Microsoft wel ondersteunen. In Paint 3D is het voor het eerst ook mogelijk om 3D-objecten te tekenen en bewerken, waar de originele versie van Paint alleen met platte afbeeldingen werkte.
Paint werd in 1985 voor het eerst geïntroduceerd bij de allereerste versie van Windows. Het tekenprogramma was altijd redelijk beperkt, maar stelde gebruikers wel in staat om simpele tekeningen te maken of te bewerken.
Het is nog niet precies bekend wanneer de Fall Creators Update voor Windows 10 verschijnt. Met de update worden onder meer ook Outlook Express en de Lezer-app uit het besturingssysteem verwijderd. De functies van de Lezer-app worden verhuisd naar de browser Edge.


Hoe kom ik makkelijk af van overtollige bestanden?
Met overtollige bestanden loop je logischerwijs het risico dat je harde schijf snel(ler) volloopt en je systeem vertraagt. Natuurlijk gebruik je je gezonde verstand en gooi je grote bestanden of ongebruikte programma’s regelmatig weg en leeg je tussenbeide je prullenbak. Ook gebruik je vast regelmatig hulpprogramma’s voor systeembeheer. Kan dat gemakkelijker?
In de tot nu toe laatste versie van Windows 10, de Creators Update (makersupdate in het Nederlands) zit een extra handigheid om je systeem een beetje netjes te houden. Dit heet Slim opslaan en zorgt ervoor dat het systeem helemaal zelf automatisch overtollige bestanden opruimt. Het gaat dan om bestanden in je prullenbak zitten en tijdelijke bestanden.
Het zou kunnen dat de makersupdate nog niet geïnstalleerd is op jouw systeem. Je kunt dit nakijken door naast het starticoon op het vergrootglas te klikken en dan winver in te typen.
Contact:

Voor vragen of suggesties kunt u het contactformulier invullen.
Klik hier..


 

 Advertentie's


Personeel Zieken en ouderenomroep Computers en electronica
 
Wil je deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Klik dan hier.