Kunt u deze e-mailing niet goed lezen of worden de afbeeldingen niet goed weergegeven, volg deze link.
Vrije Universiteit Amsterdam HOVO-zine
Editie
oktober 2018
 
IN DEZE EDITIE
VANUIT HOVO
Binnenkort van start
HOVO Winterlezing door Jaap Seidell
Cursusaanbod voorjaar 2019
Overig nieuws
Header
VANUIT HOVO
Hoe waardeert u de cursus?

Voor zowel HOVO als docenten zijn de evaluaties een belangrijke manier om te weten hoe u de cursus waardeert. We willen immers graag dat u met een tevreden gevoel naar huis gaat en met plezier terugkomt bij HOVO. Uit de cijfers blijkt dat we daarin slagen: het lange-termijngemiddelde voor docenten en cursussen is een 4,6 op een schaal van 0-5. Afgelopen voorjaar en zomer waren de gemiddelde scores voor de docent zelfs 4,8 op een schaal van 0 tot 5. Complimenten voor de docenten! En u bedankt voor het invullen van de evaluatieformulieren!

En dan is er koffie...

Koffie in de pauze maakt het leven aangenamer. En daarover hebben we goed nieuws: tussen 22 oktober en 16 november worden alle koffie/thee-, frisdrank- en snackautomaten vernieuwd. Dit betekent: versgemalen bonenkoffie in allerlei variaties, zoals zwarte koffie, espresso of cappuccino. Ook thee en chocolademelk zijn te verkrijgen. Het omslachtige pasjessysteem vervalt: u betaalt voortaan contactloos met uw bankpas. Kortom: lekker én gemakkelijk!

Binnenkort van start
van Odysseus tot dialect 650
Van Odysseus tot dialect

Meerdere, veelal korte cursussen van vier tot zes bijeenkomsten, starten in oktober en november. Wilt u zich nog aanmelden? Dat kan, maar aarzel niet: sommige cursussen zijn bijna vol of de uiterste aanmelddatum is nabij.

 • Caesars verovering van Noord-Gallië, door Nico Roymans. U leert onder meer wat Caesar op het Nederlands grondgebied teweegbracht. Start 31 oktober (5 colleges). Aanmelden is nog mogelijk tot 22 oktober.
   
 • Over mannetjes en mennekes, over toot, smok en kos en over de rijkdom van de woordenschat in dialecten… Taalkundige Jan Stroop vertelt u erover in de cursus Wat er zo mooi is aan dialecten. Start 6 november (5 colleges).

 • Wie was Homerus en hoe leren we zijn held Odysseus kennen? Zowel de dichter en diens tijd, als de wederwaardigheden van zijn held komen aan bod in de cursus Homerus en Odysseus, door Hein van Dolen. Start 14 november (4 colleges).

 • Komende maanden vindt in Museum Het Valkhof in Nijmegen een unieke tentoonstelling plaats: ‘Ik, Maria van Gelre’. Thea Willemsen belicht in de cursus Ik, Maria van Gelre het leven van deze beroemde, 15e-eeuwse powervrouw, maar behandelt ook uitgebreid de prachtige miniaturen die Van Geires beroemde Getijdenboek opsieren. Start 14 november (4 colleges).

 • Een van de grote Russische klassieken is ‘De meester en Margarita’ van Boelgakov: een boek vol humor en absurditeit, maar ook met de nodige maatschappijkritiek. Het boek is in heel  Rusland bekend en sommige personages hebben de status van een popster. Al lange tijd stond deze meester op het verlanglijstje van docent Judith Janssen en nu is het zo ver: Boelgakov: meester van de Sovjet-literatuur. Start 16 november (4 colleges).

 • Franse componisten van de 19e eeuw – De romantici, door drs. Jan Ezendam. Een heerlijke cursus om de winter te overbruggen: drie colleges voor de Kerst en drie in januari. Start 30 november (6 colleges).
HOVO Winterlezing door Jaap Seidell
Voeding en gezondheid: lessen van Sarphati

Eten doen we allemaal, maar hoe belangrijk goed eten is, wordt steeds duidelijker. De grote vraag is echter, wat ís goed eten? De tegenstrijdige informatie hierover brengt mensen al snel in verwarring. Voedingsexpert Jaap Seidell doet al jaren onderzoek naar voeding, (volks)gezondheid, overgewicht, obesitas en preventie. Tijdens de HOVO-winterlezing deelt hij zijn kennis met u over dit onderwerp, waarmee we allemaal dagelijks te maken hebben.

Datum: dinsdag 18 december 2018
Tijd: 14.00 - 15.00 uur
Kosten: € 12,50 (inclusief een kopje koffie of thee vooraf)

Meer informatie en aanmelden: HOVO-winterlezing

Cursusaanbod voorjaar 2019
26 oktober – de nieuwe gids komt uit

Het voorjaarsaanbod van 2019 wordt vanaf vrijdag 26 oktober bekendgemaakt. Vanaf dan kunt u het volledige voorjaarsprogramma op hovo.vu.nl vinden en u kunt zich direct aanmelden.

Vanaf januari bieden we cursussen aan over onder andere massatoerisme in de stad, over genieën als Proust en Bruegel, over steden en streken als Parijs, Weimar en Griekenland, over actuele thema’s, zoals de donuteconomie en morele idealen in onze tijd, maar ook over de renaissance in de kunst en in de filosofie. En we bieden een verrassende cursus over een losgebroken stier. Nieuwsgierig? Over een paar weken ligt de gids bij u op de mat en staat het programma online.

Volgt u een leergang?

Let op: u hebt tot twee weken na het verschijnen van de gids voorrang op aanmelding voor het volgende deel uit de leergang. Daarna staan de cursussen uit leergangen open voor alle belangstellenden. Als u zeker wilt zijn van plaatsing, meldt u dan binnen deze periode aan.

Cursussen in januari: Fik Meijer en Evert Jan Ouweneel

Om rekening mee te houden in uw agenda: twee korte cursussen in januari. Noteer alvast de data in uw agenda!

15, 17, 22 en 24 januari 2019 - Fik Meijer geeft vier colleges over de Romeinse republiek – een cursus waarin het hele verhaal voorbijkomt over macht, verovering en ondergang van het Romeinse republiek. Aanmelding vanaf 26 oktober.

woensdag 16 januari 2019 - Na de e
nthousiaste reacties op de dagcursus van Evert Jan Ouweneel in juli, hebben we hem benaderd voor een studiedag in januari: de spirituele mens. Aanmelding vanaf 26 oktober.Bronvermelding
Foto 1: Patrick Denker
Foto 2: Hino Masora

Overig nieuws
HOVO vernieuwt – wees er klaar voor en meld u online aan

HOVO werkt de komende maanden aan de invoering van een nieuw cursusadministratiesysteem. Dit zal in 2019 stapsgewijs worden ingevoerd. Het nieuwe systeem heeft veel voordelen voor u:

 • Al uw cursusgegevens staan bij elkaar in uw eigen digitale leeromgeving.
 • U heeft een eigen account. Dat betekent dat u niet iedere keer uw gegevens opnieuw hoeft in te vullen als u zich aanmeldt.
 • U weet sneller of u bent geplaatst voor de cursus van uw voorkeur.
 • U kunt gemakkelijk wijzigingen in uw persoonlijke gegevens doorgeven.
 • Digitaal studiemateriaal staat overzichtelijk bij elkaar in uw online cursusomgeving.

Meldt u zich tot nu toe schriftelijk aan? Stap dan nu alvast over naar online aanmelden via hovo.vu.nl. Dan profiteert u straks direct van de voordelen van het nieuwe systeem.

colofon
HOVO-zine is een uitgave van HOVO Amsterdam

T 020 598 5669
E hovo@vu.nl
www.hovoamsterdam.nl

Wilt u geen nieuwsbrief van HOVO ontvangen? Laat het ons even weten via hovo@vu.nl