meisje
> Volg het ICT en Onderwijsnieuws 24/7
> Nieuws van het ICT en Onderwijsfront
> Cursussen en workshops
130 jaar Vrije Universiteit
Volg het ICT en Onderwijsnieuws 24/7
ICT en Onderwijs op Twitter

Volg alle berichten over ICT en Onderwijs aan de VU op Twitter. Een account is niet nodig: ga naar www.twitter.com en zoek op #ictovu. Alle blogberichten van het Onderwijscentrum VU volg je via www.twitter.com/vuonderwijs.

Weblogs
  • Voor alle docenten en andere VU medewerkers die geïnteresseerd zijn in het toepassen van ICT in hun onderwijs is er de VU weblog ICT en Onderwijs.
  • Mobiele apparaten, zoals smartphones, laptops, iPads en e-books, spelen een steeds grotere rol in het onderwijs. Volg de ontwikkelingen op de VU blog over mobiel leren.
  • Volg de ontwikkelingen over Toetsen via Draaijer on Assessment and Testing
Nieuws van het ICT en Onderwijsfront
7 april: officiƫle lancering iTunesU omgeving van VU/VUmc

Sinds kort bieden de VU en het VUmc online onderwijscontent aan via iTunesU, gebaseerd op het populaire concept van iTunes van Apple. Via dit kanaal kunnen onderwijsinstellingen weblectures, hoorcolleges, podcasts en andere vormen van online lesmateriaal beschikbaar maken. Gerenommeerde universiteiten als Harvard en Stanford gingen ons al voor. Wereldwijd zijn er meer dan 600 instituten die iTunesU gebruiken. Er staan al meer dan 350.000 items online.

Op donderdag 7 april vindt de officiële lancering plaats van iTunesU omgeving VU/VUmc. Tijdens de bijeenkomst vertellen betrokkenen over hun motivatie om onderwijscontent in deze open omgeving beschikbaar te stellen. Kom en laat u inspireren!

Amstelzaal VU medisch centrum -  15.00 tot 17.00 uur - Inschrijven

Succesvolle afname online toets bij 316 studenten

De VU is druk bezig met het opschalen van digitale toetsing. Onderdeel hiervan is het vergroten van de cohortgrootte die op hetzelfde moment online een summatieve (beoordelende) toets aflegt. Dit stelt eisen aan de online toetsomgeving: kan die grote studentenaantallen aan?

Eind maart hebben 316 studenten van het VUmc tegelijkertijd een semi-summatieve online toets gemaakt in de toetsomgeving Questionmark Perception. En met succes! Nu deze afname geslaagd is zal er in mei een tentamen worden afgenomen voor een vergelijkbaar grote groep. Als dat lukt is er een belangrijk proof of concept neergezet: een summatieve online toets bij een groot studentenaantal. 

Lees meer op de blog van toetsexpert Silvester Draaijer.

Pilot digitaal portfolio in de academische kern

In het VU Instellingsplan 2011-2015 wordt sterk ingezet op de invoering van een Academische Kern in het onderwijs, waarin de ontwikkeling van academische vaardigheden centraal staat. De faculteit Exacte Wetenschappen is hiermee aan de slag gegaan en heeft de academische kern gekoppeld aan het tutoraat.

Het Onderwijscentrum VU heeft, in samenwerking met de faculteit Exacte Wetenschappen, een pilot opgezet die studenten helpt bij het bijhouden van hun vorderingen op het gebied van de academische kern. Via de website portfolio.vu.nl kunnen studenten in een portfolio hun vorderingen op de verschillende onderdelen van de academische kern kunnen bijhouden. Ook kunnen ze eenvoudig docenten of medestudenten om feedback vragen. Voor tutoren biedt portfolio.vu.nl overzicht, mogelijkheid tot communicatie, feedback en beoordeling, allemaal via één ict-gereedschap.

Twitter als leermiddel voor chirurgen

Leren via Twitter? De populaire ziekenhuisserie Grey’s Anatomy laat zien hoe Twitter ingezet kan worden als leermiddel voor chirurgen in opleiding. Een chirurg doet via Twitter live verslag van operaties; studenten vanuit de hele VS stellen vragen en denken mee.

Nu nog fictie, maar misschien binnenkort realiteit? Bekijk het fragment.

Online colleges van Amerikaanse topuniversiteiten
De website Academic Earth biedt gratis toegang tot online colleges en cursussen van vijftien Amerikaanse topuniversiteiten. Docenten van Harvard, Yale, MIT en andere universiteiten geven college in allerlei vakgebieden: van wiskunde tot filosofie en van rechten tot economie.
Enlighten your research: win e-infrastructuur voor onderzoek

SURFnet organiseert in samenwerking met SARA, BiG Grid en NWO de derde editie van de wedstrijd Enlighten Your Research. Onderzoekers kunnen voorstellen indienen voor instellingsoverstijgende samenwerkingsverbanden, die baat hebben bij een hoogwaardige netwerkverbinding tussen locaties.

Deelnemers maken kans op dataopslag, rekentijd, geavanceerde netwerkverbindingen, ondersteuning bij implementatie en een geldprijs van maximaal EUR 20.000. Onderzoeksvoorstellen indienen kan tot en met 12 mei 2011. Kijk voor meer informatie op de website van Elighten Your Research.

Geld beschikbaar voor initiatieven rond digitale toetsing

Twee speerpunten in het hoger onderwijs zijn momenteel het verhogen van het studiesucces van studenten en het verlagen van de werkdruk van docenten. Het programma Toetsing en Toetsgestuurd leren van SURFfoundation pakt deze twee aspecten aan door instellingen in de gelegenheid te stellen om digitale toetsen te ontwikkelen.

Deze maand lanceert SURFfoundation de tweede tender Toetsing en Toetsgestuurd Leren, pijler 1. In deze tweede tender is een bedrag van 2.000.000 euro beschikbaar voor initiatieven van hogescholen en universiteiten, gericht op de ontwikkeling van digitale toetsen. Meer weten? Op 14 april en 16 mei zijn er voorlichtingsbijeenkomsten over het programma bij SURFfoundation.

Resultaten bekend: wat werkt bij studiekeuzegesprekken?

Een verkeerde studiekeuze is een belangrijke oorzaak voor uitval in het eerste studiejaar in het hoger onderwijs. Zowel de studenten als de overheid pleiten voor het voeren van studiekeuzegesprekken tussen student en opleiding, voor aanvang van de studie. De gesprekken kunnen zorgen voor een betere match tussen student en studie. Het SURFprogramma 'Studiekeuzegesprekken: wat werkt?' biedt hogescholen en universiteiten de mogelijkheid te experimenteren met het instrument studiekeuzegesprekken.

Inmiddels zijn de resultaten van de eerste serie projecten bekend.  Hieruit komen aanwijzingen dat een dynamische aanpak van studiekeuzegesprekken, gericht op de ontwikkelingsmogelijkheden van de kandidaat beter werkt dan een statische benadering vanuit stabiele persoonlijkheidstrekken.

Lees de rapportage van de eerste tender: Studiekeuzegesprekken in het hoger onderwijs - Rapportage eerste tender. (Kohnstamm Instituut)

  • Op de wiki van SURF staan alle producten en voorbeeldbrieven en gespreksprotocollen die nu in de diverse projecten zijn gebruikt. Hier zijn ook ervaringen te vinden met het selecteren op basis van risicoprofielen.
  • Bekijk presentaties van een aantal projecten van verschillende onderwijsinstellingen.
Cursussen en workshops
Demonstratie interactieve classroom

Op 24 mei biedt het Onderwijscentrum een demo interactieve classroom. In deze demonstratie ziet u wat u kunt doen met stemsystemen, digitale whiteboards en software voor het maken van concept maps. Deelname is gratis voor VU medewerkers. Zie voor meer informatie of inschrijving de website van het Onderwijscentrum.

Zie voor het complete cursusaanbod de website van het Onderwijscentrum VU

Workshops Surfacademy

12 mei: online samenwerken via SURFconext
Maak kennis met de mogelijkheden van SURFconext, de nieuwe samenwerkingsinfrastructuur van SURFnet.

22 juni: augmented reality
Wat zijn grafische tags en augmented reality, en wat kan ik ermee in mijn onderwijs?

Meer informatie of inschrijven via de website van SURFacademy.

  Klik hier om u voor deze nieuwsbrief af te melden

Onderwijscentrum VU
Prof. E.M. Meijerslaan 2
1183 AV Amstelveen

T:  020 59 89222
F:  020 59 89249