GD Actueel Veterinair
Home        Nieuws        Agenda        Over de GD        Contact
   
 
Actinobacillose: diagnose en therapie
De GD Veekijker wordt geregeld gebeld over actinobacillose, een veelvoorkomende aandoening bij rundvee die wordt veroorzaakt door Actinobacillus lignieresii. Dit is een Gram-negatief staafvormige bacterie, die als commensaal leeft in de darmen van runderen en schapen. Klassiek is de houttong bij runderen, maar daarnaast komt geregeld een huidvorm (granulomateuze dermatitis) voor, vooral aan de kop en de hals en een enkele keer aan de poten. Tien jaar geleden verscheen een Belgische publicatie over actinobacillose als complicatie na een sectio caesarea bij het rund. Hoewel veel dierenartsen actinobacillose wel zullen herkennen, willen we graag een update geven over met name (differentieel) diagnostiek en therapie.
Lees verder »
  rund  
IBR-vrij zonder afvoer Prostaglandine ESC-vormende bacteriƫn
  Runderen   Lammetje   legkippen  
  Melkveebedrijven die tenminste twee jaar met gunstig resultaat deelnemen aan Tankmelk IBR en willen opgaan voor IBR-vrij certificering, hoeven in veruit de meeste gevallen geen dieren af te voeren om de vrijstatus te bereiken. Dat blijkt onder andere uit de uitslagen van Tankmelk IBR-deelnemers die begin dit jaar overstapten naar vrij-certificering.   Sinds groepshuisvesting in 2013 verplicht is gesteld voor zeugen vanaf vier dagen na inseminatie, komen vanuit de praktijk signalen dat het aantal vroege verwerpers fors is toegenomen. Een mogelijke verklaring is dat in verworpen placenta’s prostaglandine F2α (PGF2α) voorkomt, dat na orale opname verwerpen veroorzaakt bij gevoelige groepsgenoten.   Op verzoek van het PPE heeft de GD, in samenwerking met het CVI in Lelystad, onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van Extended spectrum cephalosporinen (ESC) vormende bacteriën in legkoppels. Niet omdat hiervan het grootste gevaar te verwachten valt, maar vanwege het belang voor een effectieve aanpak in de gehele pluimveesector.  
Lees verder »
Lees verder »
Lees verder »
 
Meer nieuws
Diagnostiek van insulineresistentie bij paarden
Uitslagen QuickScan BVD
Uitreiking S. aureus-onverdacht certificaten
 
Najaarssymposia
De VeeKompas-najaarssymposia, bedoeld voor rundveedierenartsen, staan opnieuw in het teken van advisering op grote melkveebedrijven. Henk Hogeveen (FD) zal het publiek bijpraten over het rendement van advisering, Roeland Wessels (dierenarts en communicatieprofessional) gaat in op de kwaliteit van de adviseur en GD-dierenarts Anja Smolenaars bespreekt actualiteiten van de GD Veekijker. Lees meer>
 
Goed om te weten
Frederik Waldeck nieuwe GD-rundveedierenarts
Feline Focus 2014
Monitoringsflyer pluimvee eerste kwartaal 2014
 
GDDiergezondheid.nl   |   Contact   |   Disclaimer   |   Gegevens wijzigen   |   Afmelden
Volg ons op