Als je deze mail niet goed kunt lezen klik dan hier.
 
Nieuwsbrief
maart 2017
Uitnodiging voor de bijeenkomst van 18 maart
Een bijzondere dag staat u te wachten, want Rob de Man van ‘Classic Wings’ is bereid gevonden om een presentatie te verzorgen over het vliegtuig waarmee hij vliegt, de Antonov AN-2, ‘s werelds grootste eenmotorige dubbeldekker die overigens dit jaar de 70-ste verjaardag viert. Overigens zal Rob niet alleen over dit vliegtuig vertellen, maar ook over zijn beroep als actief vlieger. Als u op deze link klikt, vindt u een schat aan informatie over alles wat Classic Wings betreft en, mocht u besluiten t.z.t. een vlucht in de AN-2 te willen maken, is dat uiteraard mogelijk. Op de bijeenkomst zullen we in elk geval voorstellen om dat eventueel met meerdere clubleden te organiseren. De lezing begint om 11.00 uur.
Natuurlijk wordt er ook ‘flightsim’ gevlogen: de online-vliegers kunnen vanaf  10.00 uur hun opstelling maken in de ruimte naast de hal. Degenen die ‘gewoon’ vliegen,  kunnen zoals altijd in de grote zaal terecht maar worden vriendelijk verzocht om tijdens de presentatie rekening te houden met het geluidsniveau. Vanzelfsprekend bent u vanaf 10.30 van harte welkom, als lid, als introducé maar ook als belangstellende met een knipoog naar het vliegen achter de flightsimulator.
 
Terugblik op de bijeenkomst van 18 februari - Algemene Leden Vergadering
Vanwege de ALV begon de bijeenkomst om 10 uur, terwijl voor die tijd de onlinevliegers hun opstelling al hadden gemaakt. Na een woord van welkom werden de drie voorgedragen bestuursleden voorgesteld en werd gevraagd of men akkoord kon gaan met hun benoeming. Met instemming en applaus werd deze vraag beantwoord, zodat we na een spannende tijd weer een volledig bestuur hebben:
Voorzitter: Bas weijers; Secretaris: Daphne Weijers –Tiekink; Penningmeester: Peter Smit; Algemene Zaken: Berend van Ommen; Gedelegeerd bestuurslid vanuit FS-locatie Schagen: Teun Langeveld;  Redacteur Nieuwsbrief (webmaster): Gijs Kamerman.

Nadat Bas met ons het afgelopen jaar had doorgenomen en een blik op de toekomst had geworpen (op ogenblik van schrijven heeft HCC!Flightsimulator landelijk nog  972 leden van wie we er maandelijks tussen 30 – 50 mogen ontmoeten…) was er enige discussie over de structuur van de landelijke HCC-groepenindeling. Gelukkig kon Jan van den Broek, als hoofdbestuurslid met de portefeuille ‘interessegroepen’ en vandaag op de ALV aanwezig, hier duidelijkheid over verschaffen. Na het sluiten van de vergadering was er een korte pauze en werd het woord aan Bert Hazenbos gegeven.
 
Terugblik op de bijeenkomst van 18 februari – Presentatie van Bert Hazenbos
In 1941 werd in het luchtruim boven Venlo een Hampden bommenwerper van de Royal Canadian Airforce neergeschoten. Bert Hazenbos, opgegroeid in de betreffende omgeving hoorde de verhalen en verzamelde in de loop van de tijd een zodanig aantal bijzonderheden, dat hij nog steeds versteld staat dat ‘puur toeval’ bij zijn onderzoeken zoveel informatie heeft opgeleverd. Het ultieme daarvan is dat hij vorig jaar in de gelegenheid was om – ook alweer door toevallige omstandigheden – kennis te maken met de dochter van een der bemanningsleden.
Het was een bijzondere lezing en, als u ooit in de gelegenheid bent om ergens in den lande Bert hier over te horen vertellen, laat dan die kans niet verloren gaan! Zijn bevlogen verhaal was meer dan de moeite waard en Bert werd dan ook met een hartelijk applaus bedankt.

Na een klik op de foto van de neergestorte Hampden, komt u op ‘The Wartime Memories Project’ van de Royal Canadian Airforce. U scrolt naar beneden tot een foto van de vier bemanningsleden met het onderschrift Hampden EQ-D. Daaronder vindt u (in het Engels) de essentie van Bert zijn verhaal.
 
Terugblik op de bijeenkomst van 18 februari – Online vliegen
Zoals u inmiddels weet is er een online-vliegersclubje onstaan dat zich steeds verder uitbreidt. Niet alleen op de bijeenkomsten maar ook vanuit de thuissituatie, de FlevoFlightSimmers. Jan Verkerk geeft regelmatig (kleine) vliegplannen op om wat ervaring op te doen. In Almere gebeurt dat in een aparte ruimte, zodat men daar het virtuele luchtruim kan veroveren. Dat was dus ook nu het geval en de animo om mee te doen wordt steeds groter. Als u wilt meevliegen: vanaf 09.45 kunt u de opstelling maken en, afhankelijk van andere flightsimzaken binnen het gebouw, kunt u letterlijk alle kanten op.
Voor de bijeenkomst van 18 maart heeft Jan ter voorbereiding alvast een vliegplan met alle bijzonderheden opgesteld dat u als laatste artikel op deze Nieuwsbrief aantreft. Veel succes en met dank aan Jan.
 
Simflight <–> Flightsim kalender
Een goeie om er in te houden, de 'Simflight FS-Calender' voor maart. Handig als u op de hoogte wilt blijven van maandelijkse flightsimactiviteiten.
 
Antonov AN-2
Al wat langer stond deze Antonov, ’s werelds  grootste eenmotorige dubbeldekker gepland voor in de Nieuwsbrief en met de presentatie van Rob de Man in het verschiet komt dat nu goed uit.
De eerste AN-2 vloog 70 jaar geleden op 31 augustus 1947 en inmiddels zijn er zo’n 18.000 van gebouwd voor allerlei doeleinden. Veel meer informatie over dit ‘bakbeest’ vindt u natuurlijk op de website van Classic Wings en kijkt u dan ook bij ‘De Vloot’ in de keuzebalk.
Voor liefhebbers van bushplanes kunt u, behalve voor de AN-2, op deze website terecht en daar bent u dan wel een avondje mee bezig. Maar ook de flightsimmer wordt niet vergeten, want voor de AN-2 is er freeware voor FS9 en voor FSX. Payware voor FSX en free/payware? voor X-Plane.


Klik op de foto voor een rondje EHLE
 
Piloot en Vliegtuig
De Connie, wie kent ‘haar’ niet? En weet u ook nog van de groen-ingepakte Constellations op het oude Schiphol aan de Ringvaartdijk terwijl een DC-8 bulderend daalde?
Hans Heerkens brengt in deze P&V de L-049 van A2A Simulations ter sprake. Het was het eerste, maar ook het laatste - voor die tijd moderne - langeafstandsvliegtuig met zuigermotoren, dat bekendstond als het beste driemotorige verkeersvliegtuig ter wereld (er wilde nog wel eens een motor uitvallen).
Deze uitvoering van A2A is voorzien van de ‘Captain Of The Ship’ (COTS) software, wat inhoudt dat alle vliegeigenschappen, de motoren, de hydrauliek, kortom alle sytemen én de bemanning nauwkeurig worden gesimuleerd: u kunt dus letterlijk volgens het boekje vliegen, inclusief het weer in orde brengen van de motoren bij een storing. Je kunt zelfs als captain carrière maken omdat in het onderhoudslogboek wordt bijgehouden hoe je met storingen omgaat - dus, wie durft? Gelukkig kan deze optie worden uitgeschakeld zodat er ook recreatief kan worden gevlogen. Hoewel, volgens Hans blijft het vliegen van de Connie een kunst en het waarom leest u in de P&V van maart, natuurlijk op de leestafel te vinden.


Klik voor een A2A demo op ‘Connie’
 
NOTAM 222
Voor de  ‘Zeeuwse Notam’ is het verstandig flink wat leestijd in te ruimen, want ook deze keer kunt u werkelijk alle kanten op. Maar omdat we in deze nieuwsbrief toch met ‘wat gedateerde’ vliegtuigen bezig zijn, wijs ik u met name op de  HS-748. Rick Piper had een aantal jaren geleden al een freeware-versie uitgebracht en nu heeft Just Flight de nostalgische lijn van hun addonbestand doorgetrokken door dit toestel op de markt te brengen.
Erik bespreekt op zijn uitgebreide en grondige manier deze fraaie propliner uit de 60-er jaren, neemt u mee het instrumentarium in maar schuwt ook niet om de Rolls-Royce Dart motoren ter sprake te brengen.
Vanzelfsprekend is er nog veel meer te lezen en voorál te bestuderen maar dat merkt u vanzelf, uiteraard met dank aan Erik en het notam-team.
Voor de Notam komt u via deze link op ‘Flightsim Zeeland’ terecht en klikken op de bovenbalk brengt u steeds verder. Voor een abonnement op de notam gaat u naar ‘Contact’.



Vliegt u mee na een klik?
 
Notam 220, Ron Konings en oude(re) scenery
André maakte me attent op een belangrijk stukje in Notam 220. U vindt het in het verslag van de GA-bijeenkomst op 15 december j.l. in ’s Heer Arendskerke: “Ron deed verder verslag van zijn ‘old scenery revival tour’. Naar aanleiding van de mp routes zoekt hij op de kastplanken naar oude 2002 fotoscenery die wellicht… en jawel: Franse Alpen, Mediterranee, Zuidwest-Engeland en nu ook Zuidwest-Duitsland staan weer prima werkend binnen P3D.  Wie belangstelling heeft over hoe en wat neme even contact op”.
Dús een berichtje naar Ron en een rap antwoord terug:
“Ik vond ‘op de plank’ nog wat FS9 fotoscenery van France VFR en Aerosoft die in P3D goed bleken te werken; P3D vraagt nl. alleen om een scenery- en  texturemap (vliegvelden uit FS9 werken overigens niet). Maak een installatie in FS9 Addon Scenery en leg dan het pad vanuit de P3D Scenery Library daar naartoe. Van belang is dat je vreemde leestekens zoals accenten uit de naam verwijdert alvorens je installeert. Maar is de scenery een rip, dus al bestaande uit texture/scenery, dan kun je direct verwijzen.
Houd in de gaten dat de resolutie van FS9 5m. p/pixel is. Als je het in P3D hoger hebt staan kan er een zwart (olie)randje aan de kustlijnen optreden. Ook wil ik jullie nog attenderen op freeware fotoscenery van Pyreneeën West LFCO en Pyreneeën Oost, beide voor FS8 en FS9, maar prima werkend in FSX en P3D.
Garantie dat het altíjd werkt geef ik natuurlijk niet want sommige fotosceneries werken eenvoudigweg niet, maar het is het proberen waard. Veel succes!”                               Vanzelfsprekend met dank aan Ron en mocht u meer willen weten, dan kunt hem hier bereiken.
 
Dé C-47
Waarmee natuurlijk de Dakota wordt bedoeld die zo bijzonder uitgebreid door het team van Jan Visser en Manfred Jahn is gemodificeerd. Jacques Vermaire stuurde een berichtje dat er een fraaie update is uitgekomen met allerhande nieuwe en aangepaste zaken. Een ‘VIJF-sterren download’ zelfs bij SimOuthouse (freeware, alleen even registreren).
Overigens kreeg ik van Jacques vorige bijeenkomst een paar prachtige liveries van de IBIS voor de standaard FSX-DC3. Bijzonderheden over de laatste vlucht van dit toestel leest u na het klikken op onderstaande afbeelding.

 
Digital Combat Simulation
Elke week komt er update uit van ontwikkelingen op DCS-gebied. Bas houdt dat goed in de gaten en hierbij, na een klik op de diverse links, bent u weer helemaal op de hoogte. Met name uw aandacht voor de Spitfire,  de Normandy-scenery  en een demoteam van de Klu boven de scenery van de Nevadawoestijn.
 
Varia met behulp van verschillende ‘vliegende vogels’
Voor Prepar3D lijkt versie 4 in 64 bit ‘om de hoek te staan’ (uitdrukking van Avsim), Freewarepack, de Airbus A400M voor een snelheidstest, Drone-special, Airport Marshaller, Lancaster freeware, Mooi!, Nostalgie, Luchtvaartbeurs 2017, Vergane glorie, Interview mesh,     10 jaar!
 
SimInnovations

Op de bijeenkomst in september 2016 heeft Willemijn van der Lingen een presentatie gegeven over Air Manager. Ze is daarna ook ingegaan op het zelf maken van flightsim controls met b.v. de Arduino. Ze had plannen om software te maken om developement bordjes als de Arduino te laten communiceren met Air Manager.
Inmiddels is de wereld veranderd en is ze door Sim Innovations in de gelegenheid gesteld om gebruik te maken van het interne communicatie-protocol van Air Manager, zodat er een hele mooie oplossing gemaakt kan worden. Op dit moment is ze druk bezig met een eerste versie van libraries, die u kunt gebruiken om eenvoudig eigen software te maken voor de Arduino e.d., waarmee rechtstreeks met Air Manager en de flightsimulator "gepraat" kan worden.
Het is nog niet klaar, maar ze heeft deze ontwikkeling inmiddels bekend gemaakt op het forum van Sim Innovations. Als u meer wilt weten en/of de ontwikkelingen wilt volgen, kijk dan op het forum. Over enkele weken zal de eerste versie beschikbaar zijn.

 
Agenda
18 – 03: Presentatie door Rob de Man, actief vlieger op de Antonov AN-2.
22 – 04: Een lezing/uitleg/demo/presentatie door Bas over ontwikkelingen bij DCS, zoals de Viggen, het maken van vliegmissies, een vlucht met de L-39 C Albatros en natuurlijk de Spitfire boven Normandië. Let op, dit is de vierde i.p.v de derde zaterdag van de maand!
20 – 05: U krijgt nog informatie.
17 – 06: De laatste bijeenkomst voor de vakantietijd. U hoort nog verder.
In principe is er op elke bijeenkomst gelegenheid om online te vliegen. Vooraf krijgt u informatie in welke zaal dat plaats vindt.
 
Onze bijeenkomsten in Almere
Wat kunt u in z’n algemeenheid op onze bijeenkomsten verwachten:
-    vliegen en nogmaals vliegen achter uw flightsim-pc. Er is plaats voldoende.
-    presentaties over flightsimulatie en alles wat daarmee samenhangt.
-    online-vliegen in/met de groep FlevoFlightSimmers. Probeert u het eens!
-    de helpdesk, voor beginners en gevorderden en vooral ‘kameradenhulp’.
-    informatie en demonstratie over het (re)painten van vliegtuigen.
-    de fs-gerelateerde leestafel.
-    een tweedehands hard - en software tafel, waar u zelf uw spullen op kwijt kunt. Na afloop van de  bijeenkomst kan onverkocht materiaal níet meer in onze kasten opgeslagen worden!
-    de fs-clubcomputer staat stand-by; André legt u graag dingen uit, zoals FsUIPC, SPAD, enz.




Wijkcentrum ‘De Wieken’
Wipmolenweg 54
1333 GS  Almere Buiten

En voor de goede orde nog even de tijden:  vanaf  10.00 uur kunt u als (online)vlieger alvast uw opstelling in orde brengen. De verdere inloop vanaf 10.30, zodat we tussen 11.00 – 11.15 met de presentatie kunnen beginnen die in principe tot aan de pauze kan doorlopen (± 12.30).
Dan natuurlijk verder waar we vóór de presentatie mee  begonnen: vliegen met alle kennis en vaardigheden die we zelf hebben én anderen daarvan deelgenoot maken, terwijl degenen die over de demo/presentatie willen doorpraten dat uiteraard in kleiner verband  kunnen doen.
Rond de klok van drieën het afkoppelen van de pc’s en opruimen, zodat om 15.45 de voordeur op slot kan en dan graag tot ziens op de volgende bijeenkomst.

 
De Uitsmijter
U kunt de video stil zetten wanneer u wilt, maar ik weet zeker dat u tóch doorgaat. De moeite waard om tot het einde toe te bekijken en te beluisteren.

Met vriendelijke groet, mede namens het bestuur van HCC!Flightsimulator i.g.


Gijs Kamerman  
 
Vliegplan voor online-vliegen op 18 maart
“We vliegen van Groningen via Lelystad naar Maastricht met een tussenstop in Lelystad.
Route 1 gaat van EHGG Groningen naar EHLE Lelystad: EHGG RW 23 naar WayPoint  Bandu - NDB VZ 357.00 - WP Eh528 - WP Noven - WP Vor21 - NDB Lelystad LLS 326.00 en we landen op RW 23.
Het Is 35 minuten vliegen op een hoogte van FL015 (=1500ft), de afstand is 55 Nm en de Speed is 90 Nm per uur. We vliegen met de standaard Cessna Skyhawk.

Route 2 gaat van EHLE Lelystad naar EHBK Maastricht: Vertrek vanaf EHLE RW 23 naar WP Int Rendi (Heading 167), na 25 Nm richting WP 22LOC (Heading 171), na 30 Nm WP Tornu (Heading 175), na 10 Nm NDB Maastricht NW 375.00 (Heading 170), na 3 Nm naar WP EH311 (Heading 212) en dan landen op RW 22.”

Benodigd:
JoinFS v1.1.8 en Skype. JoinFS kan gebruikt worden met FS9, FSX, P3D, X-Plane. Het benodigde programma JoinFS is eventueel aanwezig en Skype is in Almere niet direct nodig. Wel als we vanaf thuis vliegen, want dan gebruiken we Skype; het Skypekanaal is ‘FlevoFlightSimmers’. De link naar JointFS kunt ook al thuis installeren:  http://pmem.uk/joinfs/development.html

Routeplanners:
De gratis routeplanners als vervanging voor Plan-G zijn VfrFlight en SkyVector. Klik hier voor de VfrFlight handleiding. De Simbrief is ook gratis. Je kunt daarmee een route plannen en in de FSX/P3D bij ‘routes’ in de flightmap plakken. U moet zich eerst wel gratis registreren.

Met vriendelijke groet en graag tot de 18e,

Jan
 
Wil je deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Klik dan hier.