Kunt u deze e-mailing niet goed lezen of worden de afbeeldingen niet goed weergegeven, volg deze link.
Vrije Universiteit Amsterdam HOVO-zine
Editie
januari 2019
 
IN DEZE EDITIE
HOVO-YouTube interview
Deze en andere tijden
Verre streken of juist nabij
Overige informatie
HOVO header

Gelukkig nieuwjaar!

Het samenstellen van deze nieuwsbrief is voor mij als opleidingsmanager altijd weer een leuke uitdaging: ik probeer u enthousiast te maken voor onze cursussen. En hoe gaat dat in zijn werk? Ik kijk in de gids en denk bij iedere cursus ‘o ja, dit onderwerp is ook zo interessant, of: ‘deze docent is zo inspirerend’. Eerlijk gezegd zou ik zelf het liefste overal aanschuiven, maar dat laat het werk helaas niet toe.
In de nieuwsbrief probeer ik me meestal een beetje te beperken. Maar ik moet toegeven dat het deze keer mislukt is – van veraf tot dichtbij, van vroeger tot nu - ik wil u alles van harte aanbevelen. Voor wie in de onderstaande cursussen niets van zijn of haar gading kan vinden… op de website hovo.vu.nl vindt u het complete cursusprogramma van komend voorjaar.

Hopelijk zien we u ook in 2019 weer in de collegebanken terug!

Carolien van Bergen (opleidingsmanager) 

HOVO-YouTube interview
In gesprek met Bert Jan Lietaert Peerbolte

Religie is in de maand december volop aanwezig. Het gesprek dat Carolien van Bergen met Bert Jan Lietaert Peerbolte houdt, biedt u een boeiende kijk in de wereld van religiewetenschap en theologie, waarbij Jezus, Paulus en het boek Openbaring onderwerpen van gesprek zijn. Geniet ervan!

Bekijk het HOVO-interview met Bert Jan Lietaert Peerbolte. Wie meer wil horen van deze enthousiaste docent, kan komend voorjaar nog intekenen voor zijn HOVO-cursus De bijbel als cultureel erfgoed. (start 5 februari)

Als u zich abonneert op het YouTube-kanaal van HOVO Amsterdam en het belletje aanvinkt, ontvangt u een melding wanneer er een nieuw interview verschijnt.

Deze en andere tijden
Thema's van deze tijd

We leven, als we de krant moeten geloven, in roerige tijden: onzekerheid over de toekomst, de drukte van de steden – hoe kunnen we hier over nadenken?

De donuteconomie
De belangrijkste thema’s van deze tijd, zoals bijvoorbeeld robotisering van de arbeid, voedselgebrek en ongelijkheid komen aan bod in het boek De Donuteconomie van Kate Raworth. Het boek is een bestseller, maar met econoom Ruud Knaack, die het boek in een breder perspectief plaatst, haalt u er ongetwijfeld meer uit. (start 6 februari)

De unieke stad. Massatoerisme en stedenbouw
Oftewel: hoe bouwt toerisme de stad? Het is een vraag die in Amsterdam iedere dag de krant wel haalt: wat te doen met toeristen en het toerisme? Dat andere steden, zowel vroeger als nu, ook met vraagstukken gerelateerd aan toerisme te maken hadden, is het onderwerp van de cursus van Paul Kurstjens. Als er één cursus is die voldoende gespreksstof moet opleveren, is het deze wel, vooral omdat het sluitstuk van de cursus de toerismeproblematiek in Amsterdam is. (start 7 februari)

Genoeg van deze tijd?
Heeft u genoeg van deze tijd? Duik dan in andere werelden en andere tijden:

HOVO header genoeg van deze tijd2
Reizen door het plantentrijk: van regenwoud tot Himalaya
Ontdekkingsreizigers op handelsexpeditie naar steden hadden totaal andere ervaringen dan degenen die het oerwoud of de bergen in trokken op zoek naar planten, goud of andere culturen. Norbert Peeters laat zien hoe fascinerend de levens van de mannen en vrouwen waren die vanaf de 17e eeuw naar Ambon, Suriname, Lapland, Japan, Noordwest-Amerika, Sikkim en Australië trokken, en hoe wonderschoon de werelden die ze aantroffen. (start 23 januari)

Nieuwe leergang op zaterdag: De canon van de moderne westerse wijsbegeerte
Arend Klaas Jagersma, een zeer gewaardeerde docent bij HOVO, heeft een nieuwe leergang filosofiegeschiedenis ontwikkeld, waarin de belangrijkste werken uit de filosofie de leidraad volgen. Het is dé manier om kennis te maken met alle grote werken, zonder ze allemaal te hoeven lezen! (start 26 januari)

Fik Meijer geeft in 4 colleges in januari een beeld van De Romeinse Republiek - macht en onmacht
Deze cursus gaat over macht en onmacht in de periode van vijfhonderd jaar nadat het Romeinse Rijk een republiek werd. Een rumoerige tijd, met oorlogen, slavenopstanden, veroveringen, integratie, segregatie, volksopstanden... (start 15 januari, aanmelding tot en met 8 januari)
Verre streken of juist nabij
HOVO verre streken of juist nabij2

Voor wie meer wil weten over verre streken, of juist dicht bij huis wil blijven – komend voorjaar kan het allebei:

Over de grens… over de cultuur van een land in een breder perspectief:

Griekenland van Agamemnon tot Tsipras - bewonderd en verguisd
Het blijft een geliefd vakantieland en daarom is het de moeite waard om aan de hand van expert dr. Patrick Gouw door de geschiedenis heen te trekken om te zien hoe naast de sporen van de oudheid ook het Byzantijnse rijk, de Ottomanen en de Balkanoorlogen het land gevormd en getekend hebben (start 30 januari)

Langs de Wolga met Russische schrijvers en kunstenaars
Judith Janssen geeft niet alleen deze inspirerende, literaire cursus, maar begeleidt in de zomer van 2019 ook een reis langs deze langste rivier van Europa, de Wolga. Gastdocent is Karel Onwijn: historicus, voormalig correspondent in Rusland en kenner van het gebied. Leer en lees hoe Wolga-Matoesjka, Moedertje Wolga, vele dichters, schrijvers en kunstenaars inspireerde, van Poesjkin tot Grossman (start 1 februari)

Weimar – symbool van de Duitse ‘Geist’
Weimar was ooit een klein en onbeduidend lijkend dorp, maar werd het decor van de grootste Duitse intellectuele bewegingen. Luther preekte er, Bach woonde er, net als later Goethe en Schiller. De muziek van Liszt en de architectuur van Bauhaus hadden er hun bakermat, maar naast alles waar Weimar trots op kon zijn, heeft ook het nationaalsocialisme er diepe sporen achtergelaten (start 5 februari, aanmelding tot en met 22 januari)

Parijs voor gevorderden
Kunst, literatuur, architectuur van de ‘lichtstad’ – een korte cursus om u Parijs op een manier te laten zien die u nog niet kende. Krzyzstof Dobrowolski-Onclin is nieuw bij HOVO Amsterdam, maar trekt in Rotterdam volle zalen en een enthousiast publiek. Wees erbij! (start 1 maart)

Of dicht bij huis…
Dichter bij huis heeft HOVO Amsterdam drie cursussen in het aanbod die juist Nederlandse thema’s onder de loep nemen:

HOVO dicht bij huis2

Nederland en het water
Onze vriend en onze vijand, en een permanente aanwezigheid in Nederland: het water. Van schoon water tot overstromingen - Guus Borger is dé expert als het gaat om de thematiek van Nederland en het water. (start 29 januari)

De renaissance-cultuur in de Noordelijke Nederlanden (16e-vroeg 18e eeuw) 
Wie bij renaissance aan Italië denkt, doet Nederland tekort! Weliswaar later dan in Zuid-Europa, kenden ook de Noordelijke Nederlanden hun renaissanceperiode. Betty Abas laat u zien hoe o.a. Amsterdam, Leiden en Den Haag zijn bepaald door renaissance- en classicistische architecten als bijvoorbeeld Vingboons of Jacob van Campen. (start 4 februari)

De Tachtigers
U kent vast wel de namen van Willem Kloos en Jacques Perk. En de dichtregel van Gorter: ‘Een nieuwe lente, een nieuw geluid’. Maar weet u hoe revolutionair, grappig en controversieel de Tachtigers waren? Hoor het van de vrouw die de negentiende eeuw kent alsof ze erbij was: Marita Mathijsen. (start 11 maart)

Overige informatie
Vakantiesluiting

Het HOVO-bureau is gesloten t/m 7 januari 2019.
Onze medewerkers kunnen uw vragen vanaf 8 januari weer beantwoorden. Om u tot die tijd van dienst te zijn zetten we de meest gestelde vragen op een rijtje:

  • Is er nog plaats voor de cursus van mijn voorkeur?
    Bij iedere cursus in ons voorjaarsprogramma staat per cursus een vermelding als de cursus vol is (bijgewerkt tot ca. 15 december). Als u via het digitale aanmeldformulier de cursus van uw keuze niet aantreft, betekent dit dat u zich hier niet meer voor kunt aanmelden.

  • Wanneer kan ik bericht verwachten of ik geplaatst ben voor de cursus van mijn voorkeur?
    De aanmeldingen voor cursussen zijn tot ca. 15 december verwerkt. Als u nog geen bevestiging heeft ontvangen, kunt u deze vanaf ca. 10 januari per post verwachten. Iedereen die zich via vu.nl heeft aangemeld en een automatische mailbevestiging heeft ontvangen, kan ervan uitgaan dat zijn of haar aanmelding in goede orde is ontvangen.

  • Tot wanneer kan ik mij aanmelden?
    Bij iedere cursus staat een uiterste aanmelddatum vermeld. Houd hier rekening mee. Zo kan het HOVO-team alle aanmeldingen verwerken en tijdig en soepel de voorbereidingen voor de voorjaarscursussen uitvoeren. Na deze datum kunnen we uw aanmelding helaas niet meer honoreren.

  • Ik sta op de wachtlijst, wanneer krijg ik bericht?
    U krijgt bericht van een van onze medewerkers indien er een plek vrijkomt. U kunt dan aangeven of u nog steeds belangstelling voor de cursus van uw eerste voorkeur heeft. Als u niets van ons hoort, is er helaas geen plek vrijgekomen.
     
  • Hoe moet ik annuleren?
    Als u onverhoopt moet annuleren, lees dan de betalings- en annuleringsvoorwaarden op onze website om te weten wat u moet doen en welke kosten u verschuldigd bent.
colofon
HOVO-zine is een uitgave van HOVO Amsterdam

T 020 598 5669
E hovo@vu.nl
I www.hovoamsterdam.nl

Wilt u geen nieuwsbrief van HOVO ontvangen? Laat het ons even weten via hovo@vu.nl