meisje
> Nieuws
> Videogebruik in het onderwijs
> Turnitin: Plagiaat, Peer review en/of online nakijken
> Blackboardnieuws
> Universiteitsbibliotheek
> Cursussen en workshops, etc.
130 jaar Vrije Universiteit
 
Onderwijsadvisering VU op het web

Sociale media
Twitter: @VUonderwijs of zoek ons via #ictovu
Blog: ICT en Onderwijs

Nieuwsbrief
Nieuwe abonnees: Aanmelden

Nieuws
Waar is Onderwijsadvisering VU te vinden op de website van de VU?

Informatie over ons kan je vinden op de volgende VU-pagina bij de Universiteitsbibliotheek:

Onderwijs (http://www.ub.vu.nl/nl/onderwijs/index.asp)

Blogpost: Draaijer on Assessment and Testing

Interessante post over het score van essays binnen o.a. Blackboard and Turnitin.

Essayscoring with Blackboard, Canvas Instructure and Turnitin

Iedere dag een gratis app voor iPhone of iPad!

Download AppEvent in de appstore.
Iedere dag is er een app die 24 uur lang gratis te downloaden is. 

Meer info: http://nl.appevent.com/

Terugblik Cambridge 2012 congres over Open Educational Resources

Van 15 t/m 19 april vond het congres Cambridge 2012 Open Educational Resources plaats. Het kernteam van de Special Interest Group OER schreef een gezamenlijk blog op SURFspace over de bevindingen tijdens de verschillende dagen. Namens de VU was Rob van Leeuwen aanwezig. De blog geeft een goede indruk van het congres, de sprekers en de diverse kwesties die aan bod kwamen.

Tijdens het congres organiseerde SURF een diner pensant, met drie topsprekers en een indrukwekkende deelnemerslijst: 32 nationale en internationale OER-prominenten van 21 instellingen uit 10 landen spraken met elkaar over ‘OER in Europa: waar liggen kansen?'. Ook presenteerde UNESCO tijdens het congres de ‘draft’-versie van de internationale Paris OER Declaration, in juni tijdens het UNESCO World OER Congress wordt vastgesteld. Met deze declaration doet UNESCO een oproep aan regeringen wereldwijd om de ontwikkeling en het gebruik van Open Educational Resources te stimuleren.

Congresblog Surfspace
Cambridge OER 2012
UNESCO WORLD OER congres

Vragen? Mail Rob van Leeuwen

Videogebruik in het onderwijs
SURFmedia stopt, wat is wijsheid?

Per 31 december 2012 zal de voorziening SURFmedia ophouden te bestaan. De VU zoekt voor haar docenten en studenten alternatieve voorzieningen voor het opslaan en ontsluiten van videomateriaal. Intussen is een eerste behoefteninventarisatie gedaan. Op basis daarvan zal binnenkort een conceptadvies uitgebracht worden vanuit de informatiemanagers, die de faculteiten vertegenwoordigen. Een werkgroep van UBVU en UCIT stelt dit advies op conform het instellingsplan. We proberen zoveel mogelijk namens de gebruikers (docenten en studenten) de behoeftes te beschrijven. 


Heeft u een specifieke manier van videogebruik en wilt u er zeker van zijn dat deze ook beschreven wordt, neemt u dan alstublieft contact op met Rob van Leeuwen (UBVU/Onderwijsadvisering VU).

Slidecastcollege: het digitale college zonder video

Onderwijskundige ondersteuning neem contact op met Michel Jansen (m.a.jansen@vu.nl)

Meer info over slidecastcolleges: naar website UBVU slidecasts

Turnitin: Plagiaat, Peer review en/of online nakijken
Turnitin Peer review: Student krijgt toegang tot digitale ontvangstbewijs

Beschikbaar vanaf september 2012!

Als studenten een paper uploaden in Turnitin ontvangen zij in hun mailbox een digitale bevestiging indien dit succesvol is uitgevoerd. Nergens is dez

Dat is vanaf september verleden tijd! Studenten hebben nu toegang tot deze 'digital receipt' als PDF.e bevestiging te achterhalen en zullen docenten hun studenten op hun woord moeten geloven.

Turnitin GradeMark: Audio feedback

Met audio feedback kunt u in GradeMark eenvoudig een gesproken commentaar (van max. 3 minuten) toevoegen aan het werk van een student, bijvoorbeeld ter aanvulling of verduidelijking van de geschreven commentaar of QuickMarks.   Op de volgende pagina kunt u hierover een demo bekijken: http://www.turnitin.com/en_us/products/whats-new#voice_comment

Op p. 116 van de Turnitin instructor handleiding leest u ook hoe audio commentaar toe te voegen:
http://www.turnitin.com/en_us/training/instructor-training/instructor-user-manual

Turnitin GradeMark: E-rater

Daarnaast heeft de VU tot 21 juni tijdelijk toegang tot de 'e-rater automatische' nakijkfunctie in GradeMark. Met deze uitbreiding kunt u via Turnitin ingeleverde Engelstalige werkstukken automatisch laten nakijken op spelling, grammatica e.d.

Om e-rater te activeren, dient u bij het aanmaken van een Turnitin assignment bij 'More Options' de e-rater grammar check aan te vinken (en aan te geven of u een US of UK woordenboek ter referentie wil gebruiken). Op p. 119-121 van de instructor handleiding vindt u ook meer informatie over het gebruik van e-rater.

Wij zijn benieuwd of u de e-rater functionaliteit nuttig vindt bij het nakijken van Engelse papers, zodat wij eventueel kunnen overgaan tot aanschaffing van deze uitbreiding. Vandaar ons verzoek om, mocht u komende tijd e-rater uitproberen, na afloop volgende korte vragenlijst in te vullen: http://www.formsite.com/icto/form162/index.html

Voor vragen of advies rond het gebruik van Turnitin, kunt u verder altijd contact opnemen via turnitin@vu.nl

Blackboardnieuws
Blackboard VU op nieuwe servers geplaatst!

Tijdens het onderhoud van 17 en 18 mei 2012 is Blackboard op nieuwe servers geplaatst. Hierdoor is de betrouwbaarheid van Blackboard toegenomen en kunnen we pieken in het gebruik beter aan. Qua functies en inhoud is alles hetzelfde, behalve dat de achtergrondkleur nu wit is geworden.

Functioneel beheer Blackboard (Steve Pang en Karin Zondervan) heeft grote inspanning geleverd om dit alles zo geruisloos mogelijk te laten verlopen. Onze complimenten!

Blackboard uitgebreid

Blackboard is uitgebreid met nieuwe functionaliteiten (building blocks). Vanaf nu is het mogelijk:

Announcement Cast
Deze tool zorgt ervoor dat je 1 Announcement/Mededeling in verschillende cursussen die je geeft of beheert in 1 keer kunt plaatsen. Dit voorkomt veel herhalen voor de docent of zijn/haar ondersteuningsteam. Je hoeft maar 1 keer te tikken en je selecteert daarna de cursussen waar deze mededeling moet terugkomen. Deze tool kun je vinden in de Control Panel (aan de linkerzijde van het scherm) bij Course Tools.

Announcement Manager
Deze tool zorgt ervoor dat je meerdere Announcements/Mededelingen binnen een cursus die je geeft of beheert kunt aanvinken en in 1 keer kunt verwijderen. Je hoeft ze dus niet meer stuk-voor-stuk separaat te verwijderen. Dit voorkomt veel herhalen voor de docent of zijn/haar ondersteuningsteam en bespaart veel tijd. Deze tool kun je vinden in de Control Panel (aan de linkerzijde van het scherm) bij Course Tools. Hij heet daar 'Manager Announcements'.

Student View
Deze tool zorgt ervoor dat je als docent of zijn/haar ondersteuningsteam de cursus kan zien op de manier zoals de student de cursus precies ziet. Dit was altijd al een gemis geweest in de standaard Blackboard-functionaliteit en dat is met deze tool nu aangevuld. De docent hoeft zich nu niet meer te downgraden tot student om te kunnen zien wat de student ziet. 1 klik op de knop krijg je de StudentView en 1 klik op de knop en je gaat weer terug naar de DocentView. Deze tool kun je vinden in de Control Panel (aan de linkerzijde) bij Course Tools.

LogInAs
Deze tool is nu specifiek ingesteld voor de functioneel beheerder zodat deze in specifieke gevallen kan worden gebruikt om een gebruiker verder te kunnen helpen door zijn/haar Blackboard-account tijdelijk over te nemen. Zo hoef je de gebruiker niet te vragen de login-gegevens prijs te geven via de telefoon, mail of een andere manier. Alle acties met deze tool wordt gelogd om de betreffende gebruiker te beschermen.

 

Afscheid Steve Pang (Functioneel beheer Blackboard)

Eind mei heeft de VU afscheid genomen van Steve Pang. Steve is de afgelopen 5 jaar (samen met Karin Zondervan) functioneel beheerder geweest van Blackboard. Nu was voor hem het moment aangebroken voor een nieuwe uitdaging. De uitdaging ligt voor hem bij de Rabobank. 

Iedere zomer zorgde hij ervoor dat de upgrade van Blackboard voor de gebruikers zo vlekkeloos mogelijk verliep. Steve was ook actief via Twitter. Via Twitter hield hij gebruikers goed (en snel) op de hoogte van mogelijke ontwikkelingen of storingen.

Wij, team onderwijsadvisering VU, wensen Steve heel veel geluk in zijn nieuwe baan en wij zullen hem vreselijk missen.

Universiteitsbibliotheek
VU vanaf 13 mei ook op zondag open

Vanaf zondag 13 mei opent het hoofdgebouw van de VU op zondag haar deuren. Op zaterdag en zondag kan vanaf die datum gestudeerd worden van 10.00 tot 18.00 uur. Op zondag is de begane grond en eerste verdieping geopend. Lees verder

Gebruik de mobiele website van de Universiteitsbibliotheek VU

Wil je weten tot hoe laat je vandaag kan studeren in de bibliotheek of waar pc’s en boekencollecties staan? Snel een boek verlengen met je VUnet-ID of iets opzoeken in e-library? Dat kan met de mobiele website van de UB VU.

Bekijk de site op je iPhone, BlackBerry, Android toestel of tablet via m.ub.vu.nl

> Nieuwsarchief

Cursussen en workshops, etc.
Summerschool Mobiele apps voor onderwijs en onderzoek

Tijdens de Summerschool Mobiele apps voor onderwijs en onderzoek verken je de mogelijkheden van mobiele apps door in multidisciplinaire teams een app te bouwen. logo 

De Summerschool is bestemd voor docenten en onderzoekers, voor ICT(&O) adviseurs en projectleiders, voor programmeurs en systeembeheerders.

Meer weten?
Meld je aan voor de mailinglist voor deze school, dan houden we je op de hoogte van het programma.
Een inschrijflink volgt later.

Meer info over programma-aanbod: www.surfacademy.nl

Blackboard voor beginners

Op 14 juni (9.00 tot 12.30 uur) geven we weer een workshop over Blackboard. Deze ochtend gaan we aan de slag om basisvaardigheden aan te leren om te kunnen werken met Blackboard.

Zoals: Opbouw van de startpagina en het aanpassen daarvan, plaatsen mededeling, discussieboard en het gebruik van het control panel.

Meer info: website Agenda UBVU

Docenten en studenten gezocht met een mening over inrichting onderwijsruimten van de toekomst (2020)

Heeft u ideeën hoe onderwijsruimtes van de toekomst eruit moeten zien? Dan zien wij u graag tijdens een speciale workshop.

In deze workshop willen wij ideeën verzamelen en toetsen hoe we toekomstige onderwijsruimten passend inrichten om het onderwijs te faciliteren. Hierbij kunt u denken aan IT ondersteuning, meubilair en audiovisuele middelen, waaronder projectiemogelijkheden. De ideeën en wensen van docenten en studenten brengen we in deze workshop samen met de kennis van UBVU-collega’s. De uitkomsten vormen de basis voor het klaarmaken van onze onderwijsruimten voor de toekomst. De eerste aanpassingen passen we op korte termijn toe bij de renovatie van het Hoofdgebouw. Daarnaast gebruiken we de ideeën bij de planontwikkeling voor het Nieuwe Universiteitsgebouw (werknaam NU.VU).

De workshop vindt plaats op donderdag 21 juni van 11 uur tot 14 uur in de Kerkzaal, hoofdgebouw 16de etage. De organisatie is in handen van FCO en de UBVU (afdelingen: Onderwijsadvisering en AVC). Er is ruimte voor maximaal 30 deelnemers. Lunch wordt verzorgd.

Noteer donderdag 21 juni in uw agenda en meldt u alvast aan bij b.m.sassen@vu.nl

  Klik hier om u voor deze nieuwsbrief af te melden

Onderwijscentrum VU
Prof. E.M. Meijerslaan 2
1183 AV Amstelveen

T:  020 59 89222
F:  020 59 89249