Kunt u deze e-mailing niet goed lezen of worden de afbeeldingen niet goed weergegeven, volg deze link.
Vrije Universiteit Amsterdam HOVO-zine
Editie
oktober 2017
 
IN DEZE EDITIE
Novembercursussen
cursus uitgelicht: Johan Maelwael
hovo-docenten in de media
van hovo-cursus tot proefschrift
Voor u op de vu: Rialto@VUcampus
Header
Met HOVO het voorjaar in!
De nieuwe studiegids ligt vanaf 27 oktober bij u op de mat! Het cursusprogramma vindt u vanaf dan online op hovo.vu.nl.
Wat kunt u verwachten? Van chemische reacties tot levensreizen, van Etrusken tot Russische literatuur en van renaissancemuziek tot expressionisme – zoals altijd is het streven naar kwalitatief hoogstaande en uitdagende cursussen leidend geweest voor het samenstellen van het cursusaanbod. 

Let op: Volgt u een leergang? Dan hebt u tot 12 november voorrang op aanmelding voor het volgende deel van uw leergang. Na die datum worden alle aanmeldingen op volgorde van binnenkomst verwerkt.

Novembercursussen

Kom naar de VU voor kennis en inspiratie!
In november/december starten meerdere cursussen waarvoor u zich nog kunt aanmelden:

Woord en Beeld, drs. Ernest Kurpershoek - startdatum 6 november
Van olla vogala tot Poldernederlands
, dr. Jan Stroop – startdatum 7 november
De opkomst en ondergang van Napoleon Bonaparte, prof. dr. Hans Renner – startdatum 14 november (laatste plaatsen!)
Over leven in het heelal, prof. dr. Henny Lamers – startdatum 15 november
Herodotus’ Historiën, drs. Hein van Dolen – startdatum 15 november. Ook goed om te weten: Hein van Dolen leidt in mei 2018 een speciale Herodotusreis naar Griekenland (meer informatie via labrysreizen.nl
Russische componisten van de 20ste eeuw, Jan Ezendam - startdatum 1 december

cursus uitgelicht: Johan Maelwael
Het Rijksmuseum wil met de expositie over Johan Maelwael bezoekers een ‘kijkje in de ziel van de middeleeuwse schilderkunst in Nederland’  bieden. Volgens conservator Pieter Roelofs komt in deze tentoonstelling, onlangs geopend, het beste bijeen dat rond 1400 door kunstenaars in Nederland en Frankrijk werd gemaakt. ‘De kans dit nog eens bijeen te zien is nihil.’

Bereid u voor en volg bij HOVO de cursus Johan Maelwael – in de schaduw van de gebroeders van Limburg, drs. Thea Willemsen – startdatum 1 november, aanmelden tot 25 oktober.

 
 
hovo-docenten in de media

Prof. dr. Jo van den Brand: Nobelprijs Natuurwetenschappen voor ontdekking zwaartekrachtgolven
Jarenlang gaf Jo van den Brand cursussen voor HOVO. Vorig jaar haalde hij het nieuws vanwege zijn bijdrage aan de ontdekking van de zwaartekrachtgolven. Op 3 oktober j.l. werd aan dit onderzoek de Nobelprijs toegekend. Lees meer

Prof. dr. Frank van Harmelen is onlangs gekozen tot lid van de Koninklijke Academie der Wetenschappen (KNAW). Frank van Harmelen is een prominent onderzoeker op het gebied van de kunstmatige intelligentie. Het doel van zijn onderzoek is dat computers zelf kunnen denken en redeneren. Maak kennis met deze topwetenschapper tijdens de HOVO-winterlezing Artificiële Intelligentie: Quo vadis.
Op 19 december neemt hij u graag mee in dit uiterst actuele onderwerp, dat ons allemaal raakt.
Meer informatie en aanmelden

Dr. Harry Aiking e.a. in VU Magazine
VU Magazine volgt de collegereeks ‘Voeding en duurzaamheid’ van dr. Harry Aiking en anderen. Inmiddels zijn de eerste artikelen gepubliceerd:  Kunstmest is erger dan klimaatverandering en Jij gebruikt 4000 liter water per dag.
De overige artikelen verschijnen de komende weken op vumagazine.nl.

van hovo-cursus tot proefschrift
 
Eerder weg om langer gezond te blijven
Waarom treden oudere, perspectiefvolle werknemers vrijwillig, vroegtijdig uit het arbeidsproces? Die vraag hield Bert Breij al geruime tijd bezig. Het antwoord kwam in de vorm van het proefschrift ‘Eerder weg om langer gezond te blijven’, dat hij op 28 september j.l. aan de Vrije Universiteit Amsterdam verdedigde.

Aanleiding proefschrift
Bert Breij startte zijn opstap naar een promotie op een opmerkelijke wijze. Hij volgde al enige tijd HOVO-cursussen (kunst, geschiedenis) tot hij op de HOVO-cursus ‘Werken aan een promotievoorstel’ stuitte. Voor hem was de cursus het zetje dat hij nodig had om een traject in te gaan dat op 28 september j.l. werd afgerond met het behalen van de doctorsgraad. ”Zonder deze cursus was ik niet gaan promoveren”, vertelde de kersverse doctor. (zie foto hiernaast, met docent prof. dr. Jeanne de Bruijn)

‘’De promotiecursus heeft duidelijk veel betekenis gehad omdat het me meer handen en voeten gaf om te kunnen beseffen hoe zwaar een promotiestudie voor mij zou zijn. Het gaf me meer inzicht in wat je er allemaal voor zou moeten doen. Discussies met de collega-cursisten leverden me op dat ze me een spiegel voorhielden, en mijn onderzoeksvraag aanscherpten. Heel belangrijk was dat ze (red.: prof. Jeanne de Bruijn) een promotor voor me vond en dat ik toen ik de promotor benaderde beslagen ten ijs kwam, en al snel een proposal kon neerleggen. Door met HOVO te beginnen, maakte ik in feite mijn eerste echte stap, zonder nog voor het hele traject te gaan. Een echte verkenningstocht naar het willen en het kunnen.’’

Zelf promoveren?
Speelt u ook met de gedachte om toch ooit eens te gaan promoveren, maar kunt u wel wat hulp gebruiken in het voortraject? HOVO is voornemens in het najaar 2018 opnieuw deze workshop aan te bieden. Prof. dr. Jeanne de Bruijn zal dan voor de derde keer promovendi in spé op weg helpen naar het schrijven van een promotievoorstel.

Voor u op de vu: Rialto@VUcampus
Rialto@VUcampus: de meest actuele films!
Wist u dat filmhuis Rialto films vertoont aan de VU? Rialto draait in het Hoofdgebouw iedere twee weken op dinsdagavond (voor)premières van de belangrijkste internationaal bekroonde films.

Nodig een medecursist uit of neem een vriend(in) mee naar de VU.

De komende weken kunt u de volgende films bekijken: op 24 oktober Woodshock, Borg vs. McEnroe en op 7 november Jupiter's Moon en  The Square.

Bekijk het actuele aanbod en bestel direct kaarten op vu.nl/film

Korting voor HOVO-deelnemers
Als HOVO-cursist betaalt u het kortingstarief van € 7,50. U kunt uw toegangskaart direct online bestellen. Bij aanvang moet u dan wel het toegangsbewijs voor uw cursus kunnen laten zien. Natuurlijk zijn introducés welkom – zij betalen het normale tarief.

colofon

HOVO-zine is een uitgave van HOVO Amsterdam

T 020 598 5669
E hovo@vu.nl
I www.hovoamsterdam.nl

Wilt u geen nieuwsbrief van HOVO ontvangen? Laat het ons even weten via hovo@vu.nl