Komende bijeenkomsten, Schrijfchallenge WLM, nieuw bestuur en nog veel meer...
Klik hier om deze nieuwsbrief online te bekijken.
 
Wikimedia
 
Afbeeldingen uit prentenboeken 1810-1880, online op Wikimedia Commons
 

Wie kent ze niet, de prentenboeken over Klein Duimpje, Roodkapje, Assepoester, of die o zo handige kaboutertjes die het huishouden doen. Sinds kort zijn dankzij de Koninklijke Bibliotheek 2.608 illustraties uit 187 verschillende historische kinderprenten-boeken gedoneerd aan Wikimedia Commons, de beeldbank van Wikipedia. De donatie bevat illustraties uit boeken uitgegeven in de periode 1810-1880. Naast de bekende verhalen zijn er ook een aantal verhalen en thema's die het waarschijnlijk nu niet meer tot in een kinderboek zouden schoppen; denk aan dierenmishandeling, Hollands glorie of een afgeknipt duimpje.

De afbeeldingen zijn afkomstig uit het Geheugen van Nederland, waaraan de KB, de Bibliotheek Rotterdam, de Openbare Bibliotheek Amsterdam en het Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek Deventer hebben bijgedragen.

 
 
Mei 2017: Beschrijf een rijksmonument op Wikipedia Maak kans op een prijs
 

Dankzij de fotowedstrijd Wiki Loves Monuments beschikken we op Wikimedia Commons over een groot aantal afbeeldingen van rijksmonumenten. Nog niet al die rijksmonumenten hebben een artikel op Wikipedia en dat willen we graag veranderen.

In mei organiseert het Wiki Loves Monuments team de schrijfwedstrijd ‘Monumenten Challenge’, gericht op het schrijven van artikelen over Nederlandse rijksmonumenten. Je kunt online deelnemen maar je kunt, als je meer uitleg wilt over schrijven van Wikipedia-artikelen, ook aansluiten bij workshops in het land. De workshops zijn op 12 mei in Amersfoort en/of op 20 mei in Gouda. Lees verder op de website.

Foto: Lichtwachter woning (L) en Misthoornhuisje (R), Schokland.JPG, Baykedevries, CC-BY-SA 4.0 

 
 
27 mei: WikiZaterdag project natuur
 

Wil je meeschrijven aan Wikipedia-artikelen over natuur? Op zaterdag 27 mei is er een Wikipedia-natuurmiddag in Utrecht. Zowel beginners als gevorderde Wikipedia-bewerkers zijn welkom. Je kunt tijdens deze middag bij ons terecht met vragen over het bewerken van Wikipedia en andere Wikimedia-projecten. Deelname is gratis, graag wel vooraf aanmelden.

Alle informatie nog even op een rijtje:
Locatie: Wikimedia Nederland, Mariaplaats 3, Utrecht
Tijd: zaterdag 27 mei van 13.00 tot 17.00 uur
Inschrijven: via dit formulier
Meenemen: Laptop. Op locatie zijn een aantal laptops te leen, wil je hier gebruik van maken, stuur dan een email naar info(at)wikimedia(punt)nl

Foto: Münster, Park Sentmaring -- 2017 -- 9212, Dietmar Rabich, CC-BY-SA 4.0

 
 
8 juni: Wikipedia-schrijfmiddag over vrouwelijke architecten
 

Vrouwen zijn sterk ondervertegenwoordigd in de architectuur, in het heden, maar vooral ook in de geschiedenis. Van de 650 auteursarchieven in het Rijksarchief voor Architectuur en Stedenbouw staan slechts vijftien op naam staan van een vrouw. Ook op Wikipedia blijft het aantal items over vrouwelijke architecten achter. Het Nieuwe Instituut organiseert daarom in samenwerking met de gendergap werkgroep een Wikipedia-schrijfmiddag voor beginnende en gevorderde schrijvers.

De schrijfmiddag is op 8 juni bij het Nieuwe Instituut, de gendergap werkgroep verzorgt lijsten met gewenste artikelen, linkjes naar bronmateriaal en tips voor schrijven van biografieën. Je bent van harte welkom, het aantal beschikbare plekken is wel beperkt. Lees verder en schrijf je in via de website.

Foto: 2013-05-13 Europeana Fashion Editathon, Centraal Museum Utrecht 37.jpg, Sebastiaan ter Burg, CC-BY-SA 3.0

 
 
Wie is wie
 

Per 1 april is Michelle Boon gestart op het kantoor van Wikimedia Nederland. Zij gaat zich bezighouden met de organisatie van evenementen, zoals schrijfbijeenkomsten, workshops en trainingen.

Naam of gebruikersnaam Michelle Boon
Eerste bewerking Mijn eerste bewerking was op een edit-a-thon bij het RMO. Het ging over een kunstenares in Houten.
Rol bij Wikimedia Nederland Event organizer.
Is bij Wikimedia Nederland bezig met Ik coördineer een allerhande events; zoals schrijfmiddagen, fotodagen en andere leuke en boeiende bijeenkomsten voor de Wiki-gemeenschap.
Is geïnteresseerd in Katten, fotografie, koken, anatomische collecties.
Is buiten Wikimedia Nederland bezig met Naast het schrijven van mijn thesis over wetenschappelijke autoriteit en musea, schrijf ik ook nog allerhande non-Wikipedia artikelen. Ik ben wetenschapshistoricus en hierin focus ik me op de geschiedenis van spoedeisende geneeskunde in Nederland. Hiernaast ben ik wetenschapsfilosoof en focus ik me op hoe kennis door een (sub)cultuur stroomt.
Ziet Wikipedia over tien jaar Volledige acceptatie van Wikipedia door de academische gemeenschap. Waarbij er wordt geleerd van elkaars sterke en zwakkere kanten.

 
 
In deze editie
Afbeeldingen uit prentenboeken 1810-1880, online op Wikimedia Commons
Mei 2017: Beschrijf een rijksmonument op Wikipedia
27 mei: WikiZaterdag project natuur
8 juni: Wikipedia-schrijfmiddag over vrouwelijke architecten
Wie is wie
Reisbeurs voor Wikimania 2017
Wikipedia arbitragecommissie - oproep kandidaten
Symposium Digitalisering en de praktijk van het academisch erfgoed
Terugblik ALV - Nieuw bestuur gekozen
Tijd voor tools: Attribution Generator
 
Reisbeurs voor Wikimania 2017
 
 
Van 9 - 13 augustus vindt in Montreal Wikimania plaats. Zoals gebruikelijk stelt Wikimedia Nederland weer een aantal reisbeurzen beschikbaar voor Wikimedianen die erbij willen zijn. Dit kunnen volledige beurzen zijn voor reis én verblijf, of een beurs voor een deel van de kosten. Aanvragen van een beurs kan tot 5 mei door het sturen van een mail naar info(at)wikimedia(punt)nl.

Graag aangeven of je een volledige beurs of een deel-beurs aanvraagt. Leg ook uit waarom jouw deelname voor jou én voor de Wikimedia-beweging belangrijk is.
 
 
Wikipedia arbitragecommissie - oproep kandidaten
 
Veel bewerkers van Wikipedia werken constructief samen: een enkele keer brengt de samenwerking problemen met zich mee. De Arbitragecommissie beoordeelt conflicten en problemen in de omgang tussen de bewerkers van de Nederlandstalige Wikipedia en helpt oplossingen te vinden. Na de verkiezingen van maart zijn er nog drie plekken vrij in deze commissie. In het profiel valt meer te lezen over de werkzaamheden van een lid van de Arbitragecommissie en via het stemlokaal kan je je kandidaat stellen. Heb je eerst nog vragen, dan kun je een van de zittende leden benaderen. De commissie kijkt uit naar je kandidatuur.
 
 
Symposium Digitalisering en de praktijk van het academisch erfgoed
 
Stichting Academisch Erfgoed organiseert samen met het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis op 1 juni 2017 het symposium “Digitalisering en de praktijk van het academisch erfgoed”. Het symposium is bij de VU in Amsterdam en de toegang is gratis. Lees meer over het programma en schrijf je in (voor 18 mei) via de website.
 
 
Terugblik ALV - Nieuw bestuur gekozen
 

Tijdens de ALV van 22 april j.l. is er een nieuw bestuur gekozen. De gekozen nieuwe bestuursleden zijn Mike Nicolaije en Michel Wesseling. Marike van Roon, Harriet de Man, Bart Nieuwenhuis, Justus de Bruijn en Frans Grijzenhout zijn herkozen. Meer informatie over de bestuursleden kun je hier vinden.

Tijdens de vergadering werd het Jaarverslag 2016 goedgekeurd. Omdat de accountantsverklaring nog niet beschikbaar was, is de jaarrekening 2016 goedgekeurd onder voorbehoud. De discussie over mogelijke aanpassingen van de statuten en overige reglementen leverde duidelijke uitspraken op. Het nieuwe bestuur zal voorstellen voor wijziging uitwerken en indienen voor de volgende ALV.

 
 
Tijd voor tools: Attribution Generator
 

In de loop der jaren zijn talloze tools, hulpmiddelen en uitbreidingen ontwikkeld om het werk van de Wikipediaan te verlichten. Tijd voor tools belicht iedere maand een ander hulpmiddel. Ook een tool onder de aandacht brengen? Stuur dan een email naar info(at)wikimedia(punt)nl.

Iedereen mCc-by-sa (1).svgag de afbeeldingen op Wikimedia Commons hergebruiken, mits je voldoet aan de voorwaarden van de bijbehorende licentie. Maar wat zijn die voorwaarden nu precies? Wat voor tekst moet je plaatsen bij een afbeelding met een CC-BY-SA 3.0 licentie? Op deze vragen geeft de Attribution Generator een antwoord. Voer de URL van de afbeelding op Commons in (of de URL van een Wikipedia-artikel en kies één van de afbeeldingen uit het artikel), beantwoord een paar snelle vragen over hoe je de afbeelding wilt gebruiken en de Attribution Generator geeft je een kant-en-klare licentieverklaring die je bij de afbeelding kunt plaatsen, evenals tips over wat je er wel en niet mee mag doen.

 
 
Wikimedia Nederland
Website | Over Wikimedia Nederland | Projecten | Steun ons | Contact
Deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Klik hier om jezelf af te melden.