Als je deze mail niet goed kunt lezen klik dan hier.
 


Nieuwsbrief
februari 2018
Vooraf
Wellicht heeft Koning Winter voor de komende bijeenkomsten een ijzige verrassing voor ons in petto. Mochten de vooruitzichten in de media zodanig zijn dat het niet verantwoord is om naar Almere te komen, dan krijgt u uiterlijk op vrijdag 20.00 uur bericht dat de bijeenkomst geen doorgang vindt. U krijgt dus geen bericht als de bijeenkomst wèl doorgaat! Het gaat uiteraard om een landelijk weeroverzicht, want lokale omstandigheden kunnen we niet beoordelen.
 
Algemene ledenvergadering 2018
Op de ledenvergadering waren 23 leden aanwezig.
Tijdens de vergadering werd Gijs Kamerman bedankt voor zijn jarenlange inzet. Emiel Lieshout zal nu de nieuwsbrieven gaan verzorgen en heeft daarvoor plaatsgenomen in het bestuur. Tijdens vergadering werd het hoofdbestuur vertegenwoordigd door Jan van den broek, die ook enkele vragen vanuit de leden beantwoordde.
 
Uitnodiging voor de bijeenkomst van 17 februari 2018
Op deze zaterdag geeft Jan Verkerk een presentatie over de Cold and Dark van de PMDG 737-800 en indien er tijd is over de Airbus 319-320. De presentatie is voor de pauze en daarna is er gelegenheid tot het stellen van vragen. Uiteraard ben u vanaf 10:30 ook welkom met uw “vlieg-uitrusting” of als belangstellende.
 
Notam 232
En weer is er een nieuwe, maandelijkse ‘Zeeuwse’ Notam uitgekomen en zoals gewoonlijk likkebaardend goed. Erik en zijn kompanen zetten u ongetwijfeld aan het werk, zoniet aan de studie en Erik zelf over de Notam: “Met weer interessante artikelen: Little Navmap, een goede flightplanner en moving map en gratis maar hij verdient een nadere uitleg. Back to Basics van Peter Stark van PC-Pilot, de vertaling van deel 8. Airbus A320 van Aerosoft, deel 7 Approach en Landing. Verborgen bestanden en verborgen bestandsextensies zichtbaar maken. Ga dus even naar ons archief om hem binnen te halen”. Kijkt u trouwens ook eens bovenaan naar de verslagen van de bijeenkomsten. Daar staan met grote regelmaat onderwerpen in die een breed beeld geven van de alledaagse flightsimpraktijk. Er worden vragen gesteld, besproken en zo mogelijk beantwoord. Een praktisch voorbeeld van gezamenlijke kameradenhulp! Misschien ontvangt u de Notam nog niet? Klik dan hier voor een gratis abonnement.
 
Verslag online vliegen 22 januari
Van Waterford werd gevlogen naar Belfast City. De opkomst was groot. Zoals altijd werd er verzamelt bij de pomp van het vliegveld en werd er een mooie route langs de oostkust van Ierland gevlogen. De communicatie verliep via de teamspeak3 server van de HCC!flightsimulator.
Via Littlenavmap was de route en de positie van de deelnemende piloten zichtbaar. Al moet voor X-Plane wel eerst een plugin geïnstalleerd worden.
Met JoinFS konden de vliegers elkaar “in game” zien. JoinFS werkt voor zowel Prepar3d, FSX als X-Plane, wat resulteerde in een mooie groepsfoto na de landing.

 
Prepar3d update
Er is een update uitgekomen van de 757-200 van Captainsim.
De Boeing 757 werd ontworpen als opvolger van de Boeing 727.
Van 1993 tot 2003 maakten bij Transavia Airlines 4 stuks Boeing 757 deel uit van de vloot. Ze werden gebruikt voor drukke Europese vakantievluchten en verre vakantievluchten naar Nepal, Afrikaanse bestemmingen en Colombo in Sri Lanka. Martinair heeft tussen 2000 en januari 2004 van Air Holland twee Boeings 757 overgenomen (die vervolgens werden vervangen door een derde Airbus A320-200). DutchBird vloog vanaf 2000 met drie geleasede Boeings 757's, afkomstig van Condor, naar drukke Europese vakantiebestemmingen. DutchBird is in 2005 failliet gegaan. In 1988 was Air Holland de eerste Nederlandse maatschappij die de nieuwe Boeing 757 in gebruik nam. De vloot bestond uit drie toestellen die gloednieuw vanaf de Boeing-fabriek werden ingevlogen naar Amsterdam. Later breidde Air Holland de vloot nog uit met 1 nieuwe Boeing 757, uitgerust met 214 stoelen met veel beenruimte.(Bron wikipedia)
Het is een studielevel vliegtuig met een manual van 740 pagina’s. Hij is helemaal opnieuw gemaakt voor Prepar3d versie 4 en kost 57,70 dollar (grapje van de ontwikkelaar). Later komt de 757-300 versie uit.

Verder nieuw in Prepar3d:
Aerosoft Anchorage Professional door Sim-Wings, de belangrijkste luchthaven in Alaska. Het is een luchthaven voor vele nationale en internationale vluchten en ook belangrijk als tussenstop voor het goederenvervoer tussen Amerika en Azië. De luchthaven wordt vaak geteisterd door extreme weersomstandigheden en lange duisternis. Klik op de link om de prachtige video van Jeroen Doorman te bekijken. De uitbreiding is compatible met ORBX Alaska. De naam professional betekent dat Anchorage speciaal gemaakt is voor Prepar3d versie 4.

 
X-plane 11 update
Voor X-plane 11 zijn ook weer drie hele mooie gedetailleerde vliegtuigen uitgekomen.
De 732 Twinjet , ouderwets vliegen en navigeren op radiobakens. De cockpit en instrumenten zijn grafisch heel mooi uitgewerkt door FlyJSim. Een review van Q8Pilot ziet u hier.
Een andere release is de MD-80 van Rotate. De developer luistert heel goed naar de feedback van de gebruikers en met elke update streept hij weer iets van hun wensenlijstje af. Een review van dezelfde Q8Pilot over dit toestel ziet u hier. Beide video’s zijn in het Engels.
Het laatste toestel is de PC-12 Pilatus van Carenado.  Dit toestel heeft  een turboprop single engine en is ontworpen om lange afstanden op hoge snelheid af leggen.

 
Digital Combat Simulator
Eindelijk is hij er dan, de lang verwachte DCS 2.5!
De eerste ervaringen liegen er niet om: Grafisch ziet de Kaukasus er veel mooier uit en het spel “draait” ook veel soepeler en sneller. Het was wel een grote update: 19 GB. En voor een aantal was de update zelfs iets groter, oplopend tot wel 60GB en op een snelheid van 1,5 MB/s dus dat duurde wel even. Bovendien kwam de update een dag eerder dan gepland, dus dook iedereen er meteen bovenop! Er werd ook een prachtige trailer video uitgebracht, die een beetje saai begint maar met bijzondere beelden aan het eind. Als u naar de vorige video heeft gekeken, kijk dan ook eens naar deze video(1983). Zoek de verschillen!

 
Piloot en Vliegtuig, februari 2018
Een heel aparte manier van vliegen is het omgaan met de AV-8BNA Harrier van Razbam voor DCS World. Hans Heerkens geeft een nauwkeurige beschrijving van dit toestel op zijn simulatorpagina in "Piloot en Vliegtuig" (zie de leestafel in Almere). Om de Harrier op een bewegend en stampend achterdek van een oorlogsbodem neer te zetten is in elk geval een ultieme prestatie, maar tevens een uitdaging. Hij beschrijft een aantal (vliegtechnische) gedragingen van dit realistisch uitgevoerde toestel en gaat verder in op de uitgebreide digitale systemen. Zowel de buitenkant als de cockpit zijn bijzonder mooi vormgegeven. De cockpit is typisch Brits: krap en vol. Het uitzicht is uitstekend, essentieel bij verticale landingen.
Hans eindigt met: ”De vliegtuigen voor DCS World zijn vaak duurder dan die voor bijvoorbeeld Flight Simulator X, maar wat mij betreft zijn ze hun prijs waard in detaillering, vlieg-eigenschappen en vormgeving van de cockpits. Dit alles geldt ook voor de AV-8BNA. Een aanrader voor zowel degenen die de uitdaging van het verticaal vliegen willen aangaan als voor wie houdt van het bedienen van sensoren en andere vliegtuigsystemen.”
Meer informatie vindt u na een klik op de Harrier.

 
Flight Sim World
Flight sim world gaat nu officieel fase 2  van de ontwikkeling in. De developers hebben in de early access fase een stabiel platform willen bouwen en gaan nu de functionaliteit uitbreiden.
Wat gaat komen in deze fase is onder andere  ATC, betere IFR en life weather. Het weer is helemaal vanaf de grond opnieuw opgebouwd. Als eerste zal dynamic weather geïmplementeerd worden, daarna life weather. De aankondiging vind u op Steam.
 
Aerofly FS 2
Goed nieuws voor Apple Mac gebruikers! Aerofly FS 2 is uitgekomen op de Mac.  Als de huidige versie stabiel is bevonden zullen diverse add-ons ook uitgebracht worden.
 
Luchtvaart nieuws
CHICAGO - United Airlines legt in navolging van Delta Air Lines het meenemen van 'emotional support animals' in vliegtuigen aan banden. Strengere regels moeten voorkomen dat passagiers onder het mom van emotionele ondersteuning allerlei soorten huisdieren zoals pauwen mee aan boord nemen. het volledige artikel leest u hier.

LEEUWARDEN - F-16’s van de Koninklijke Luchtmacht oefenen tussen 12 en 16 februari met het afwerpen van bommen op Vlieland. In die periode worden zogeheten MK82-bommen (500-ponders) gedropt op doelen op de Vliehors Range. De oefening is belangrijk voor missies boven Irak en Syrië. Artikel vind u hier.

AIRBUS - Airbus is van plan een zelf-vliegende taxi te ontwikkelen. De eerste testvlucht met de 'Alpha one' was een succes. Artikel vindt u hier.
 
Nieuwe stick nodig?
Voor flightsimmers met een ruim budget: er is een nieuwe flightsim-store die wel hele mooie hardware verkoopt voor de echte enthousiastelingen. De prijzen zijn stevig  ‘maar dan heb je ook wel wat’.

 
Mixture, een greep
- Mooie originele manuals vind u hier
- Uw navigatie data up to date houden? Kijk eens hier.
- Preview op de nieuwste 747 “queen of the skies”
- Koude start van een C172 ziet u hier.

 
de uitsmijter
Video van een intercept door een SU-27 van een amerikaans spionage-vliegtuig boven de Zwarte Zee

 
Onze bijeenkomsten in Almere
Wat kunt u in z’n algemeenheid op onze bijeenkomsten verwachten:
- vliegen en nogmaals vliegen achter uw flightsim-pc. Er is plaats voldoende.
- presentaties over flightsimulatie en alles wat daarmee samenhangt.
- online-vliegen in/met de groep FlevoFlightSimmers. Probeert u het eens!
- de helpdesk, voor beginners en gevorderden en vooral ‘kameradenhulp’.
- informatie en demonstratie over het (re)painten van vliegtuigen.
- de fs-gerelateerde leestafel.
- een tweedehands hard- en softwaretafel, waar u zelf uw spullen op kwijt kunt.
- de fs-clubcomputer staat stand-by; André legt u graag dingen uit, zoals FsUIPC, SPAD, enz.

Wijkcentrum ‘De Wieken’
Wipmolenweg 54
1333 GS  Almere Buiten

Voor de goede orde nog even de tijden: vanaf 10.00 uur kunt u als (online)vlieger alvast uw opstelling in orde brengen. De verdere inloop vanaf 10.30, zodat we tussen 11.00 – 11.15 met een (eventuele) presentatie kunnen beginnen die in principe tot aan de pauze doorloopt (± 12.30).
Dan natuurlijk verder waar we vóór de presentatie mee begonnen: vliegen met alle kennis en vaardigheden die we zelf hebben én anderen daarvan deelgenoot maken. Diegenen die over de demo/presentatie willen doorpraten kunnen dat uiteraard in kleiner verband doen.
Rond de klok van drieën het afkoppelen van de pc’s en opruimen, zodat om 15.45 de voordeur op slot kan en dan graag tot ziens op de volgende bijeenkomst.

 
Wil je deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Klik dan hier.