Er zijn aanwijzingen dat b├Ętacaroteen een steeds belangrijker rol speelt bij koeien.
GD Actueel Veterinair
Home        Nieuws        Agenda        Over de GD        Contact
   
 
Bloedonderzoek vitaminen uitgebreid
Het bloedonderzoek op vitamine E is uitgebreid met bètacaroteen en wordt nu aangeboden onder de naam Pakket Vitaminen. Bètacaroteen is van belang voor de voeropname, vruchtbaarheid en weerstand van koeien. 

Er zijn aanwijzingen dat bètacaroteen een steeds belangrijker rol speelt bij koeien. Een tekort aan bètacaroteen uit zich bij volwassen runderen in verminderde voeropname, ruige vacht (haarverlies), verminderde vruchtbaarheid, aan de nageboorte blijven staan, verminderde weerstand, wazige visus en leverschade. Bij jongvee kan een tekort aan bètacaroteen verstoorde botgroei en trage groei veroorzaken. Bij volwassen runderen is bovendien de kans op mastitis een stuk groter.
Lees verder »
   
Nieuwe DNA-technieken voor bestrijding M. synoviae Gepoold pepsinogeen-onderzoek Monitoringsflyer Rund
2e kwartaal 2016
       
  Mycoplasma synoviae is een besmettelijke bacterie die bij pluimvee kan leiden tot luchtweg- en gewrichtsproblemen en afwijkingen in de eierschaal. GD-onderzoeker Remco Dijkman ontwikkelde twee nieuwe testen: een waarmee M. synoviae beter kan worden opgespoord, ook bij gevaccineerde dieren, en een waarmee hij het DNA van bacteriën kan typeren.   Het einde van het weideseizoen is hét moment om via bloedonderzoek te controleren of er schade door maagdarmworminfecties is opgetreden bij runderen met eerste weidegang. Dit kan door het gehalte pepsinogeen in het bloed (serum) te meten. De uitslag van het onderzoek geeft inzicht in de acute parasitaire belasting van de lebmaagwand en de noodzaak van ontwormen.   In het tweede kwartaal van 2016 telde Nederland 17.447 melkveebedrijven met gemiddeld 103 dieren ouder dan 2 jaar. In hetzelfde kwartaal waren er 18.027 niet-melkleverende bedrijven met dieren. De gemiddelde omvang was bij zoogkoeienbedrijven 33 volwassen koeien, bij jongvee-opfokbedrijven 67 stuks jongvee en bij vleesveebedrijven 424 runderen.  
Lees verder »
Lees verder »
Lees verder »
 
Meer nieuws
Verdieping klanttevredenheids-onderzoek dierenartsen
Antibioticumgevoeligheidspatronen van pluimveepathogenen
Pandemische influenza H1N1 bij varkens
 
Save the date!
Goede voeding is de basis voor een gezonde veestapel. GD Academy verzorgt in samenwerking met Boerderij de workshop ‘Voeding, gezonde koeien en de rol van de dierenarts’. Drie sprekers nemen u mee in drie actuele en interactieve inleidingen op  donderdag 10 november 2016 in de IJsselhallen te Zwolle.
 
Meer nieuws
Cursus 'Droes voor dierenartsen'
DAP Gaasterland wint het VeeOnline-tapasbuffet
 
GDDiergezondheid.nl   |   Contact   |   Disclaimer   |   Gegevens wijzigen   |   Afmelden
Volg ons op