Kunt u deze e-mailing niet goed lezen of worden de afbeeldingen niet goed weergegeven, volg deze link.
Vrije Universiteit Amsterdam HOVO-zine
Editie
Januari 2017
 
IN DEZE EDITIE
Kennis uit de VU gedeeld met u
Cursussen uitgelicht
Ervaringen met HOVO - Kunstgeschiedenis
Ervaringen met HOVO - Cursus op locatie
Stichting cursisten HOVO-VU
Header
Beste lezer

Allereerst: een gelukkig 2017 gewenst!

De eerste HOVO-nieuwsbrief van dit jaar, met aandacht voor de bijzondere docenten die onze exacte vakken geven en maar liefst twee keer een dubbelinterview, rond kunst en over cursussen op locatie. Daarnaast een blik op cursussen die laten zien welke schatten en verhalen de christelijke cultuur heeft gebracht.

Veel leesplezier en we hopen u graag binnenkort (weer) te zien in de collegebanken van de VU.

Wilt u zich nog inschrijven voor een cursus die in januari/februari start? Let goed op de uiterste aanmelddatum bij de cursussen, dat voorkomt teleurstelling. Bekijk hier het complete cursusaanbod voorjaar 2017– van fossiel tot kunst, van romantische poëzie tot de macht van Brussel en Den Haag.

Carolien van Bergen,

opleidingsmanager HOVO Amsterdam

Kennis uit de VU gedeeld met u


Exacte vakken bij HOVO Amsterdam: de laatste resultaten direct in de collegezaal!

HOVO werkt regelmatig samen met docenten uit de VU. Met name binnen de exacte vakken is het aandeel aan docenten opmerkelijk en prijzenswaardig. HOVO is er trots op dat soms zeer drukbezette onderzoekers, die op een hoog niveau internationaal onderzoek doen, hun specialisme graag ook in HOVO-verband willen onderwijzen. Zo gaf mede-ontdekker van de zwaartekrachtgolven prof. Jo van den Brand dit najaar een cursus bij HOVO Amsterdam. Komend voorjaar geven opnieuw twee hoogleraren van de Faculteit der Exacte Wetenschappen een cursus voor HOVO Amsterdam.

Prof. dr. Cees Gooijer (foto) – Licht op chemie. Een nieuwe docent voor HOVO Amsterdam, maar al jarenlang actief onderzoeker aan de VU. Hoe vindt hij het om een cursus voor HOVO Amsterdam te geven? “Ik ben heel enthousiast over het voorbereiden van mijn cursus. Ik zal zoveel mogelijk aansluiten bij de actualiteit: zo zal ik aandacht besteden aan de licht-gedreven moleculaire rotoren van Nobel-prijs winnaar Ben Feringa en ook aansluiten bij het recente DWDD-college van Robbert Dijkgraaf over licht. En ik zal de chemische aspecten van de werking van het oog bespreken...”

Prof. dr. Piet Mulders – Van atoom tot kosmos – Over materie, energie, ruimte, tijd en kracht (waaronder ook de zwaartekrachtgolven) - het komt allemaal op hoog niveau aan bod bij HOVO. Deze cursus is voor de serieuze bètaliefhebber, die zeker aan zijn trekken zal komen in deze uitdagende cursus.

Cursussen uitgelicht
Open deuren en verhalen van Jezus

Of we nu gelovig zijn, atheïst of agnost, de invloed van het christendom sijpelt diep door in onze cultuur, onze gewoonten, onze taal en de kunsten. Bij HOVO verkennen we komend voorjaar twee gebieden waar het christendom haar sporen heeft nagelaten.

In prachtige kunstwerken uit de middeleeuwen zijn Jezus, Maria en allerlei heiligen niet weg te denken. In de cursus Open deuren – het Drieluik in de Lage landen (start 14 maart) staat één genre uit die rijke traditie centraal: het drieluik. Eén van de topstukken is het Isenheimer Altaar in Colmar.

 
 
Docente Thea Willemsen over dit beroemde altaarstuk: "500 jaar geleden is het geschilderd voor het Antonietenklooster door Matthias Grünewald, een schilder wiens herkomst nog steeds in nevelen is gehuld. Het nachtelijk kruisigingstafereel toont een in die tijd ongekend beeld van een gekweld en gehavend lichaam van Christus. In dit altaar krijgt deze geschilderde hel op aarde een vervolg in een hemels visioen van de Verrijzenis van Christus. Een recente restauratie heeft de kleurenrijkdom in ere hersteld. In het college gaan we in op de functie van dit altaar. Verwijzen het verwrongen lichaam en de hallucinerende kleuren naar de effecten van het Antoniusvuur waarvoor zieken in Isenheim werden verpleegd?"
 
 
Een ander thema zijn de parabels en korte verhalen van Jezus – overbekend, maar vaak onbegrijpelijk geworden omdat we in een andere tijd leven (mosterdzaad, gist, parelkoopman betekenen nu weinig of iets anders dan toen), omdat we aan een prettige toepassing gewend zijn en de kritische vergeten (de andere verloren zoon, de talenten, de Farizeeër) of omdat we de pointe niet vatten (het oog als de lamp van het lichaam, gezouten worden met vuur).

Bijbelwetenschapper Sijbolt Noorda verheldert ze in de cursus Korte verhalen van Jezus (start 6 februari). Geen gepreek, wel een inspirerende serie colleges over de betekenis van die verhalen in onze taal en gewoonten.
 
Ervaringen met HOVO - Kunstgeschiedenis
In deze nieuwjaarseditie kunt u de ervaringen van twee HOVO-docenten en twee van hun cursisten lezen: allereerst kunstgeschiedenis. Docent Frans Henk Hoekstra en een van zijn cursisten, Corinne van de Craats, vertellen.
Frans Henk Hoekstra, docent kunstgeschiedenis van de twee HOVO-leergangen Kunstgeschiedenis en Kunst in context:

“Ik kan kunst niet uitleggen, maar ik kan wel een verbinding maken tussen de beeldende kunst en degene die daar naar kijkt.”

“Het gaat over de methodiek, over onderzoek doen, hoe weten we iets over de manier waarop de mensen in de tijd zelf naar de kunst gekeken hebben.”

 
Corinne van de Craats is naast haar werk als hulpverlener geïnteresseerd in onder andere kunstgeschiedenis, letteren en filosofie, dit is ook waarom ze al voor de tweede (!) keer met plezier de leergang Kunstgeschiedenis van Frans Henk Hoekstra volgt.

“Bij de HOVO ga je meteen goed en diep de stof in.”

“Het was echt een openbaring voor me hoe diepgaand en boeiend de moderne kunst werd gedoceerd.”

Lees de complete interviews met Frans Henk Hoekstra en Corinne van de Craats.

Ervaringen met HOVO - Cursus op locatie
HOVO heeft inmiddels meerdere keren cursussen op locatie aangeboden: Venetië en Wenen waren beiden het onderwerp en het decor van cursussen die VU- en HOVO-docent Arko Oderwald heeft ontwikkeld. In augustus 2017 staat Ziekte en waanzin in Wenen opnieuw in het programma, dit keer in samenwerking met het VU-Honoursprogramma. We vroegen Arko Oderwald en een van de deelnemers, Peter Fagginger Auer, naar hun ervaringen met HOVO.
 
Prof. dr. Arko Oderwald is als universitair hoofddocent Filosofie en Medische Ethiek werkzaam bij de afdeling Huisartsgeneeskunde en Ouderengeneeskunde van het VUmc. Hij geeft al vele jaren cursussen over literatuur en geneeskunde en start in het voorjaar van 2017 met een cursus over schrijvende artsen.

“Ik heb niet een bepaalde boodschap die ik mijn cursisten per se wil meegeven, eigenlijk heb ik zelfs een beetje een hekel aan boodschappen.”

“Er zijn meerdere perspectieven nodig, er is niet één perspectief de juiste.”

“Het lesgeven is dankbaar. Als mensen in de klas zeggen dat ze wat hebben bijgeleerd, ondanks dat ze zich heel goed hadden voorbereid, dat vind ik leuk om te horen.”

Peter Fagginger Auer, gepensioneerd huisarts, volgde in 2013 de cursus ‘Hersenziekten in de medische literatuur’ van Arko Oderwald. “De medisch georiënteerde inhoud en vooral ook de manier waarop hij college gaf sprak mij aan. Het was informatief, geestig en doorspekt met casuïstiek. Hij vertelde dat hij een literatuurcursus in Venetië ging organiseren met een aantrekkelijk programma.” Peter Fagginger Auer ging, samen met zijn vrouw, twee keer mee naar Venetië en was ook van de partij bij de cursus “Ziekte en waanzin in Wenen”.

“Door deze cursussen heb ik boeken gelezen die ik normaal niet zou lezen. De verhalen geven vaak een historisch perspectief aan de omgeving waar je bent.”

 

Lees hier de complete interviews met Arko Oderwald en met Peter Fagginger Auer.

De cursus Schrijvende Artsen I start op vrijdag 10 februari. Aanmelding voor deze cursus is nog mogelijk
Voor de cursus Ziekte en waanzin in Wenen 2017 is aanmelding vanaf heden mogelijk.

Stichting cursisten HOVO-VU
 
De Stichting Cursisten HOVO-VU bestaat al bijna net zo lang als HOVO Amsterdam. Een van haar voornaamste taken is het vaststellen van reducties voor mensen die minder draagkrachtig zijn en die toch graag een cursus bij HOVO Amsterdam willen volgen. Zij kunnen een beroep doen op de kortingsregeling: cursisten kunnen tot 40% reductie op de cursusprijs krijgen voor één cursus per semester. Uit de donaties aan de Stichting wordt de helft hiervan opgebracht. Het overige deel wordt geschonken door HOVO Amsterdam.
colofon

HOVO-zine is een uitgave van HOVO Amsterdam

T 020 598 5669
E hovo@vu.nl
I www.hovoamsterdam.nl

Wilt u geen nieuwsbrief van HOVO ontvangen? Laat het ons even weten via hovo@vu.nl