GD Actueel Schaap Geit
Home        Nieuws        Agenda        Over de GD        Contact
   
 
Chlamydia abortus

Wist u dat Chlamydia abortus een van de meest voorkomende oorzaken is van abortus. Juist nu, in het aflammerseizoen, heeft het zin om te kijken hoe het zit met Chlamydia abortus op uw bedrijf.

Met de Chlamydia Check krijgt u een indruk van het voorkomen van Chlamydia abortus bij uw schapen en geiten. De bacterie is een veelvoorkomende besmettelijke oorzaak van abortus bij kleine herkauwers en kan ook ziekte bij de mens veroorzaken. Met de check kunnen schapen- en geitenhouders na het aflammeren een vaginaal swab nemen (wattenstaafje in de vulva van het schaap of geit) en daarmee zelf controleren of de bacterie op hun bedrijf voorkomt. Deze Check is ontwikkeld voor bedrijven met een publieksfunctie, maar ook bedrijven die vrouwelijk fokmateriaal verkopen en overige bedrijven kunnen gebruik maken van de Chlamydia Check.

Meer informatie »
   
Optimaliseren mineralen Ontwikkelingen leverbot Eenvoudig registreren?
       
 

Optimaliseren is het toverwoord, ook als het om mineralenvoorziening gaat. Minimaliseren kan tot tekorten leiden en maximaliseren tot overmaat of zelfs vergiftiging van de dieren. Of het rantsoen voldoet is, indien er gegevens bekend zijn, uit te rekenen. Daarnaast is de mineralenopname van koper, zink, selenium en jodium eenvoudig te meten in het bloed.

 

De hoge temperaturen van deze winter zorgen ervoor dat de ontwikkeling van leverbotinfecties nog steeds doorgaat. Dit is een situatie die niet eerder is vastgesteld. Met deze aanvulling op de definitieve leverbotprognose vraagt de Werkgroep Leverbotprognose aan schapenhouders om extra op hun dieren te letten en bij twijfel mestonderzoek uit te voeren.

  SG-Online biedt dé oplossing om onder andere uw lammeren snel en eenvoudig te registreren. Een groot deel van de schapen- en geitenhouders maakt hier al gebruik van. Daarnaast heeft u met SG-Online de mogelijkheid om uitgebreide gegevens van elk dier vast te leggen en kunt u gemakkelijk gezondheidsverklaringen en stallijsten uitdraaien.  
meer informatie »
meer informatie »
Meer informatie »
GDDiergezondheid.nl   |   Contact   |   Disclaimer   |   Gegevens wijzigen   |   Afmelden
Volg ons op