GD Actueel Rund
Home        Nieuws        Agenda        Over de GD        Contact
   
 
Eerst water, de rest komt later
Het quotum is eraf, dus elke factor die remmend werkt op de productie van onze melkkoeien, zorgt direct voor verminderde inkomsten die niet meer kunnen worden gecompenseerd. We besteden veel tijd en aandacht aan het samenstellen van een uitgebalanceerd  en kwalitatief goed rantsoen, maar vaak nog te weinig aan drinkwater. Drinkwater speelt een essentiële rol in de gezondheid en de productie van melkkoeien. Een koe drinkt eerst om vervolgens te gaan eten. Bij een melkproductie van 30 liter drinkt een koe al snel 120 liter water per dag. Drinkt ze minder, dan neemt ze minder voer op en zal ze ook minder melk produceren.
Lees meer »
  Drinkende koe  
Efficiƫnt melken Hoe word ik IBR-vrij? Wormmanagement
  Uiers   Frederik   Grazende koe  
  Een goede afstelling en werkwijze zijn belangrijk voor een goede uiergezondheid en een efficiënte melkbeurt. De afschaffing van het melkquotum is voor enkele veehouders een reden om over te stappen op driemaal daags melken. Overleg dan opnieuw over de juiste afstelling van uw melkinstallatie.   De GD ontving de afgelopen weken een stijgend aantal vragen over de mogelijkheden die er zijn om IBR-vrij te certificeren. Wanneer u het IBR-vrij certificaat wilt behalen heeft u twee mogelijkheden: de snelle route en de langzame, voordelige route. Welke het beste past op uw bedrijf, legt dierenarts Frederik uit.   Tankmelkonderzoek van de GD toonde in 2014 op ruim 65% van de onderzochte melkveebedrijven veel of zeer veel afweerstoffen tegen maagdarmwormen aan. Het advies is om tijdig, dus vóór het uitscharen van het melkvee en jongvee, na te denken over het wormmanagement voor het weideseizoen.  
Lees meer »
Frederiks antwoord »
Lees verder »
 
Meer nieuws
Doe de uiergezondheidscheck!
Natuurweiden: mineralenvoorziening kan afwijken
Uitscharen zonder statuswijzigingen
 
DigiKlauw zelfbekappers
Bekapt u zelf, en wilt u ook de klauwgezondheidsstatus van uw bedrijf digitaal bijhouden? Dat kan sinds kort via DigiKlauw. Daarnaast kunt u de app downloaden voor uw smartphone, tablet of handcomputer. Lees meer >>
 
Goed om te weten
BVD-beslisboom
Aanmelden voor het informatiebulletin diergezondheidsmonitoring
Feestdagenplanning ophalen monstermateriaal
 
GDDiergezondheid.nl   |   Contact   |   Disclaimer   |   Gegevens wijzigen   |   Afmelden
Volg ons op