Kunt u deze e-mailing niet goed lezen of worden de afbeeldingen niet goed weergegeven, volg deze link.
Vrije Universiteit Amsterdam HOVO-zine

Editie april 2019

 
IN DEZE EDITIE
Op weg naar het nieuwe systeem
HOVO voorjaarslezing door Meike Bartels
HOVO-Kindercollege Terug naar de maan
Cursussen uitgelicht
De wereld begrijpen?
Voor u op de VU
Overig nieuws
HOVO header
Beste mevrouw De Kleijne,

De meeste voorjaarscursussen bij HOVO lopen ten einde en er breekt een cursusluwe periode aan.
De komende maand kunt u deelnemen aan twee activiteiten: de HOVO-voorjaarslezing over geluk, door Meike Bartels (24 april) en de cursus De Spartanen (30 april, 1 mei en 2 mei) door Henk Singor.

HOVO is ondertussen hard aan het werk om het nieuwe cursusadministratiesysteem tijdig af te hebben, zodat dit gereed is wanneer de najaarsgids bij u op de mat ligt. Dat zal naar verwachting eind mei zijn.

Natuurlijk kunt u zich de komende maanden aanmelden voor alle cursussen uit het zomerprogramma. De eerste cursussen zijn al bijna vol, dus wacht niet te lang met het maken van uw keuze.

We wensen u een goed voorjaar toe, en hopelijk zien we elkaar bij de voorjaarslezing!

Carolien van Bergen
Opleidingsmanager HOVO
Op weg naar het nieuwe systeem

Beetje bij beetje gaan wij over op het nieuwe cursistenadministratiesysteem. Voor u zijn de eerste veranderingen merkbaar: aan onze oproep om u online via het digitale inschrijfformulier aan te melden wordt door de meeste mensen gehoor gegeven. Een enkeling is dit niet gewend. Mocht dit zo zijn, dan helpen onze medewerkers u graag.
En voor degenen die echt geen toegang tot internet hebben, blijft er de mogelijkheid om zich schriftelijk aan te melden.

Bewijs van Inschrijving voortaan per e-mail
Hebt u zich aangemeld voor een zomercursus? Dan ontvangt u uw Bewijs van Inschrijving niet langer per post, maar per e-mail.
Hebt u zich voor meerdere cursussen aangemeld, dan ontvangt u voor elke aanmelding een aparte e-mail met een bewijs van inschrijving.
U dient het bewijs van inschrijving nog steeds op verzoek te kunnen tonen bij de cursus. Dit mag zowel geprint als digitaal (op uw telefoon bijvoorbeeld).
Let op: het is mogelijk dat uw digitale Bewijs van Inschrijving per ongeluk in uw SPAM (ongewenste mail) belandt. Voeg dan HOVO toe als ‘veilige afzender’.
HOVO voorjaarslezing door Meike Bartels
Waarom is de een gelukkiger dan de ander? Het complexe samenspel van genen en omgeving

De een geeft een 8 aan zijn leven, de ander een 5. De een voelt zich bijna altijd gelukkig, de ander maar af en toe. Waar komen deze verschillen in geluksgevoel vandaan?

Aan de hand van de waardevolle data van tweelingen en hun familieleden laat VU-hoogleraar Meike Bartels zien dat verschillen in geluksgevoel voor een deel komen doordat mensen genetisch van elkaar verschillen. Ze vertelt tevens over het grote internationale onderzoek dat de eerste genetische varianten voor geluk heeft gevonden, dat in 2018 de landelijke media haalde. Hoe gaat dit onderzoek eigenlijk in zijn werk en wat betekent het nu eigenlijk als geluk voor een deel erfelijk bepaald is? Kunnen we er dan niks aan veranderen? En wat is de rol van omgevingsinvloeden? In haar lezing zal Meike Bartels meer vertellen over tweelingenonderzoek en over gelukonderzoek en zal ze uitleggen of u nu juist wel of niet een geluktraining moet volgen.

Spreker
Prof. dr. Meike Bartels (1973) is Onderzoekshoogleraar Genetics and Wellbeing bij de afdeling Biologische Psychologie van de Vrije Universiteit.

Dag en tijd
woensdag 24 april 2019, 14.00 - 15.00 uur
prijs € 15 (inclusief koffie/thee voor aanvang)

Meer informatie en aanmelding

HOVO-Kindercollege Terug naar de maan
banner maan apollo kindercollege hovo
Hebt u (klein)kinderen in de leeftijd van 8 tot 12 jaar? Neem ze dan mee naar de maan… Maanwetenschapper Wim van Westrenen vertelt u er alles over. Van de maanlanding, dit jaar 50 jaar geleden, tot het onderzoek dat hier op de VU plaatsvindt!

Meer informatie en aanmelding
Cursussen uitgelicht
cursus uitgelicht banner spartanen
Henk Singor: de Spartanen
Vorig jaar belichtte oudheidkundige Henk Singor Athene, dit jaar is het de beurt aan Athene’s grote rivaal uit de oudheid: Sparta. De Spartanen werden zowel gevreesd en gehaat, als bewonderd en geïdealiseerd, maar lieten in de oudheid en nog lang daarna niemand onberoerd. Ze leefden in een samenleving vol vreemde regels, ze hadden een reputatie als krijgers en ze stelden het collectief boven het individu. Maak kennis met deze eigenzinnige samenleving in drie colleges. Aanmelding is nog mogelijk tot 22 april (in tegenstelling tot wat er in de gids vermeld staat).

Meer informatie en aanmelding
De wereld begrijpen?

In vrijwel ieder krantenartikel dat de wereld van nu poogt te duiden, staat hoe complex en dynamisch de wereld is waarin we leven. Antwoorden worden in allerlei hoeken gezocht – en het is maar de vraag of er één antwoord is. Daarom stellen we bij HOVO de vragen vanuit verschillende optieken – maak uw keuze uit deze cursussen en krijg wat meer inzicht in onze wereld:
  
Kosmopolitisme – Petra Bolhuis en Theo Meereboer volgen de Afrikaanse denker Kwame Appiah in zijn zoektocht naar waarden waar we voor kunnen staan en die passen in een kosmopolitische, onoverzichtelijke wereld. Durven we die uitdaging aan te gaan? Tijd voor een filosofisch onderzoek.

De wereld verklaard vanuit de luchtEvert Jan Ouweneel schetst in één dag de grote lijnen en brede perspectieven wanneer hij vanuit de lucht over de continenten scheert, om zo onze wereld te verklaren.


Star Trek en de dilemma’s van onze tijd – De wereld vanuit de toekomst – het klinkt futuristisch, maar is actueel. Deze cursus vraagt geen voorkennis van Star Trek, maar biedt een verrassend perspectief om het verleden en het heden te duiden. Historicus Peter Demant neemt u graag mee in dit spannende verhaal! Bekijk ook het HOVO-YouTube-interview met Peter Demant.

Wilt u inzicht krijgen in meer concrete problematieken?
Dan is de cursus Migratie en vluchtelin
gen: lust of last? door Han Entzinger wellicht iets voor u. Hij heeft het hele integratiedebat, het begin van de inburgeringscursussen en de huidige situatie op de voet gevolgd als hoogleraar Migratie en integratiestudies aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en wordt nog steeds zeer regelmatig als deskundige gevraagd.

Voor u op de VU
HOVO is onderdeel van de VU. Daarom brengen we graag af en toe activiteiten onder de aandacht die plaatsvinden op de VU. HOVO heeft geen verdere informatie hierover en is niet betrokken bij de organisatie
Ouderen: zelf of sámen redzaam?
Hoe kunnen we sámen zorg voor en ondersteuning van ouderen verbeteren en zelfredzaamheid vergroten? Op woensdag 17 april staat deze vraag centraal tijdens het congres Zelf of sámen redzaam?! Er zijn verschillende sprekers en workshops, er is muziek van het seniorenpopkoor Lust for Life en schrijver Kader Abdolah zal zijn visie op zelfredzaamheid met ons delen.

Voor wie? Voor zorgverleners, onderzoekers, ouderen, beleidsadviseurs en iedereen die geïnteresseerd is in goede zorg voor ouderen. Voor artsen en verpleegkundigen wordt accreditatie aangevraagd.

Wanneer? Op woensdag 17 april van 9.30 uur tot 17 uur.

Meer informatie is verkrijgbaar via LASA-VU

Scriptorium Collectief Manifestatie
Op vrijdag 12 april en zaterdag 13 april vindt een bijzondere dag plaats bij de Faculteit Religiewetenschap en Theologie: Een groep ambachtsmeesters, ambachtmeesters zullen dan onderdelen demonstreren van het maken van de authentieke Hebreeuws-Joodse handgeschreven boekrollen en boeken. Er is een demonstratie perkament maken in de Westerse en Joodse traditie, er zijn lezingen en demonstraties. Meer informatie over dit unieke programma vindt u hier.
Banner scriptorium hovo
Overig nieuws
Met het openbaar vervoer naar de VU
Sinds zondag 3 maart rijdt metro 51 niet meer tussen Amstelveen Westwijk en Station Zuid. U kunt vanaf Station Zuid bus 55, tram 5 of de bussen van Connexxion gebruiken om uw reis naar de VU te vervolgen.

Bent u slecht ter been en wilt u zo min mogelijk hoeven lopen? Dan kunt u ook voor de volgende alternatieven kiezen:
- Reis met de trein naar het Centraal Station Amsterdam en neem daar tram 24. Deze stopt tegenover de hoofdingang van de VU.
- Neem metro 51 of 50 en stap uit bij Halte Amstelveenseweg. Hier kunt u ook overstappen op tram 24, die tegenover de hoofdingang van de Vrije Universiteit stopt.
Parkeergarage P3 onder Nieuwe Universiteitsgebouw open voor auto's op 1 april
De parkeergarage onder het Nieuwe Universiteitsgebouw biedt plaats aan circa 600 auto's en 1.600 fietsen. Het parkeerdeel is inmiddels in gebruik genomen, de fietsenstalling gaat later open.
Opheffing Neerlandistiek
Als leuke afsluiter delen we graag de blog van Marita Mathijse met u over Neerlandistiek aan de VU: lees hier haar ervaringen met haar zeer geïnteresseerde deelnemers aan de cursus over de Tachtigers!
colofon
HOVO-zine is een uitgave van HOVO Amsterdam

T 020 598 5669
E hovo@vu.nl
I www.hovoamsterdam.nl

Wilt u geen nieuwsbrief van HOVO ontvangen? Laat het ons even weten via hovo@vu.nl