Klik hier om dit bericht in uw webbrowser te openen.

PERSBERICHT
10 JUNI 2013 Twitter Facebook LinkedIn
VU-hoogleraar Letteren Piek Vossen ontvangt Spinozapremie
€ 2,5 miljoen voor onderzoek naar computers die taal begrijpen

Piek Vossen ontvangt dit jaar de Spinozapremie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). De Spinozapremie van 2,5 miljoen euro is de hoogste onderscheiding in de Nederlandse wetenschap en wordt toegekend aan onderzoekers die tot de absolute wereldtop behoren. Piek Vossen is hoogleraar Computationele Lexicologie bij de Faculteit der Letteren van de Vrije Universiteit Amsterdam en onderzoekt hoe computers taal kunnen begrijpen. Piek Vossen vertelt in een filmpje op YouTube over zijn onderzoek. Op de website van de VU staat een interview met Piek Vossen.

Context van taal
Taal bestaat uit woorden en een context, bijvoorbeeld de intentie of de culturele achtergrond van de spreker. Zonder die context is taal moeilijk te begrijpen of zelfs betekenisloos. Vossen combineert taalkunde en informatica om contexten van taal te herkennen zodat computers taal zo goed mogelijk kunnen begrijpen. Daarmee maakt hij ‘wordnets’ – spinnenwebben van woorden die met elkaar verbonden zijn op basis van hun betekenis. Op die manier kunnen computers taal steeds beter begrijpen, waardoor het mogelijk wordt om op een systematische manier betekenis en cultuur in taal te onderzoeken.

Geschiedenisrecorder
Daarnaast werkt Vossen aan een viertalige ‘geschiedenisrecorder’, een computerprogramma dat dagelijks financieel-economisch nieuws ‘leest’ en bijhoudt wat, wanneer, waar gebeurt en wie er bij betrokken is. Het programma maakt uit al die versnipperde nieuwsberichten één volledig verhaal over het verleden en houdt verschillen in feiten en meningen van bronnen bij. Dat maakt systematische analyses mogelijk die laten zien welke trends er zijn, wat de verschillende visies zijn en wat de impact van de gebeurtenissen is.

De toekenningen voor de Spinozapremie zijn gebaseerd op voordracht. De voorgedragen kandidaten worden door een internationale commissie beoordeeld. Op 27 september 2013 vindt de feestelijke uitreiking van de Spinozapremies plaats in de Grote Kerk in Den Haag. De laureaten presenteren dan hun onderzoek en het onderzoek waar zij de verkregen premie aan gaan besteden.

NOOT VOOR DE REDACTIE
Voor meer informatie kunt u maandag 10 juni contact opnemen met NWO. Vanaf dinsdag 11 juni kunt u contact opnemen met Persvoorlichting VU.

  Persvoorlichting VU   NWO
T 020 5985666 T 070 3440741
E pers@vu.nl E nwo_nieuws@nwo.nl
Tw http://twitter.com/vuamsterdam
Afmelden

VU Profilering & Mediarelaties - VU.nl - Archief