Kunt u deze e-mailing niet goed lezen of worden de afbeeldingen niet goed weergegeven, volg deze link.
Vrije Universiteit Amsterdam HOVO-zine
Editie
maart 2018
 
IN DEZE EDITIE
Late starters voorjaar
Het cursusaanbod zomer 23 maart bekend
College bij Michiel Hagdorn
HOVO-lezing Compassie in Oost en West
Niet bij de les?
Overig nieuws
Header
HOVO-lezing Compassie in Oost en West
Door prof. dr. André van der Braak

Vorig jaar kon zijn lezing door omstandigheden niet doorgaan, maar dit jaar is hij er wel: André van der Braak, bijzonder hoogleraar boeddhistische filosofie in dialoog met andere levensbeschouwelijke tradities. Hij gaf jarenlang cursussen Oosterse filosofie bij HOVO Amsterdam.

HOVO-voorjaarslezing 2018
Compassie is tegenwoordig veel in het nieuws. Vaak wordt gezegd dat dit een universele waarde is die door alle wereldreligies wordt verkondigd. Maar is dat wel zo? Of zijn er toch belangrijke verschillen in de wijze waarop compassie in Oost en West besproken wordt? Terwijl het in het Westen vaak gezien wordt als een persoonlijke emotie (‘mee-lijden’ met de ander), gaat het in het boeddhisme juist over actie ondernemen om het lijden van de ander te verminderen.

In het Mahayana boeddhisme worden compassie en wijsheid gezien als twee verbonden kwaliteiten die we nodig hebben om de boeddhaweg te gaan, net zoals een vogel twee vleugels nodig heeft om te kunnen vliegen. Als wijsheid ontbreekt, ontaardt compassie in ‘idiot compassion’ en ontstaan burn-out en compassiemoeheid. Als we wijsheid realiseren, vooral de boeddhistische wijsheid van niet-zelf, groeit compassie uit tot een bovenpersoonlijke ‘grote compassie’ (maha karuna). Uiteindelijk is het leren belichamen hiervan het doel van de boeddhistische meditatie. Deze lezing gaat verder in op hoe deze grote compassie verschilt van ons gangbare westerse compassiebegrip en hoe we haar kunnen beoefenen.

datum: 23 april 2018
tijd: 14.00 tot circa 15.00 uur
locatie: hoofdgebouw Vrije Universiteit Amsterdam
kosten: € 12,50, inclusief koffie/thee voor aanvang

Meld u nu aan voor deze lezing.

Late starters voorjaar

De meeste cursussen van het voorjaar zijn gestart. Bent u al van de partij? Voor late beslissers zijn er nog een paar mogelijkheden om meer kennis op te doen bij HOVO Amsterdam.

Expressionisme uit het Noorden - start 4 april, 4 colleges door Ruud Bartlema (aanmelding tot 28 maart).
Over Edvard Munch en de schilders van Die Brücke.
Arabische lente of Arabische winter - start 14 maart, 6 colleges door Paul Aarts (aanmelding tot 7 maart).

 
Het cursusaanbod zomer 23 maart bekend


U ontvangt rond 23 maart de zomergids. Het nieuwe zomerprogramma is dan ook op onze website gepubliceerd. Nieuwsgierig? Van a tot z kunt u cursussen volgen over de volgende onderwerpen: Aerosolen; Art Deco en Art Nouveau in het Balticum; Atheense democratie; Byzantium; Dinosauriërs; Brein in balans; Eeuwig houdbaar; Filosofie van het surrealisme; Franse muziek; Goethe en Schiller; Hegel, Napoleon en Beethoven; Nederland, IJstijdland; Kerken in Groningen; Kunstgeschiedenis van Milaan; Maya-kalender; de Monotheïstische religies; Murakami; Muziek uit Oostenrijk-Hongerij; Paleografie; de Ploeg; Populisme; Shakespeare’s Midsummer Nights Dream; Schuivende panelen op het wereldtoneel; Speciale relativiteit; Terrorisme, Islam en democratie; en tot slot kunt u Wandelen met Thoreau.

Houd de website in de gaten en wees er als eerste bij!
College bij Michiel Hagdorn
Column door Carolien van Bergen (opleidingsmanager HOVO)

Literatuur uit de Republiek van Weimar

De republiek van Weimar. Bertold Brecht, Erich Kästner, Berlin Alexanderplatz en Im Westen nichts neues… Ik schuif aan bij een college van Michiel Hagdorn, al jarenlang docent bij HOVO op het gebied van Duitse cultuur- en literaire geschiedenis en een van de docenten die af en toe een volledige rij 5,0 scoort op de vragen in onze evaluaties.

Instemmend gemompel
Mijn werkdag tot dat moment bestond uit afspraken, mails beantwoorden, even naar een collega, een bespreking en nog wat taken afhandelen. Wat een verademing om even een uurtje in de klas te zitten. Mijn medecursisten luisteren aandachtig naar wat hij vertelt over Bertold Brecht. Er wordt meegeschreven. Om mij heen zie ik edities van boeken van jaren terug; ik herken een omslag van De Steppewolf uit de jaren zeventig. Typisch HOVO: een verlangen naar opnieuw lezen van oude romans en om nieuwe kennis aan te laten sluiten op bestaande. Iemand vraagt door welke filosofen Brecht geïnspireerd werd. Nietzsche. O ja, meerdere mensen herkennen het meteen: het zwarte wereldbeeld, de dood van God, de radicale taal. Een ander vraagt of Brecht het werk van Apollinaire kende. De docent weet het niet zeker, maar weet wel dat Brecht geïnspireerd werd door Franse dichters als Rimbaud. Ook hier bij enkelen een knikje van herkenning. Een mompeltje gaat door het lokaal wanneer de christelijke beeldspraak wordt uitgelegd – hier zit een groep die grotendeels van zijn geloof is gevallen, maar wel de bronnen kent.

Bron der kennis
Deze omgeving is helend voor iedereen die wil voelen hoe het ook alweer is om je samen met geïnteresseerden over boeiende stof te buigen. Niets moet, maar iedereen mag iets inbrengen. Michiel Hagdorn geeft duidelijk aan hoe hij een gedicht gaat behandelen en wanneer (en waarom) cursisten hun eigen interpretaties en associaties mogen inbrengen. Wellicht zou in de moderne onderwijspraktijk de leerling actiever aan het werk worden gezet, maar die verplichte activatie is hier niet nodig: iedereen doet uit zichzelf mee.

Verkwikt keer ik na een uurtje college weer terug naar mijn werkplek. Ik weet dat voor veel HOVO-cursisten werkstress een gepasseerd station is. Voor wie wel een (drukke) baan heeft, kan ik alleen maar zeggen: maak juist eens ruimte voor zo’n cursus.

Michiel Hagdorn geeft in de zomer een cursus over de vriendschap tussen Goethe en Schiller (aanmelden vanaf eind maart). In het najaar staat de wereld van Wagner op het programma (aanmelden vanaf eind mei).
Niet bij de les?
Niet iedereen is in de gelegenheid om de colleges van HOVO Amsterdam bij te wonen. Daarom werken wij af en toe samen met Home Academy, die onlangs opnames hebben gemaakt van de cursus Herodotus (Hein van Dolen).

Speciale Home Academy aanbieding voor HOVO cursisten
Als lid van de Home Academy Club luistert u onbeperkt naar hoorcolleges, waar en wanneer u wilt. Streaming op de computer en ook offline op mobiel en tablet met de app. Als HOVO-cursist ontvangt u nu korting op een clublidmaatschap van 3 maanden.

U betaalt slechts € 20,- i.p.v. € 37,50. Kijk voor meer informatie en een korte instructie op de HOVO-aanbiedingspagina.

Overig nieuws
HOVO in de media
HOVO-studenten zijn slimmer dan Ronald Plasterk en de zijnen. Althans, dat is de conclusie van Nico van Straalen, na zijn eerste ervaring als HOVO-docent. Lees hier zijn column om te weten waarom.

Proefpersonen gezocht
Interesse in onderzoek naar voldoende eiwit in uw voeding?
En bent u 70 jaar of ouder? De VU is op zoek naar u!

De VU doet tussen februari en mei 2018 onderzoek naar de optimale hoeveelheid eiwit in de voeding van mensen van 70 jaar en ouder. Meedoen aan dit onderzoek houdt in dat u 4 weken advies van een diëtist krijgt over eiwit in uw voeding en nieuwe eiwitrijke voedingsmiddelen ontvangt.

Deelnemen of informatie?
Neem dan nu contact op met Laura Winkens of Betül Uyar:
Telefoon: 020 598 6801
E-mail: promiss-onderzoek@vu.nl
colofon

HOVO-zine is een uitgave van HOVO Amsterdam

T 020 598 5669
E hovo@vu.nl
I www.hovoamsterdam.nl

Wilt u geen nieuwsbrief van HOVO ontvangen? Laat het ons even weten via hovo@vu.nl