GD Actueel Veterinair
Home        Nieuws        Agenda        Over de GD        Contact
   
 
Acute botulisme met grote schade
Eind november is op een melkveebedrijf in Limburg botulisme type D vastgesteld. De gevolgen van de uitbraak waren ernstig: 1 dode vaars en euthanasie van 21 koeien en 1 pink. De euthanasie vond plaats wegens de zeer slechte prognose en onmogelijkheid tot afvoeren voor de slacht. De practicus bezocht het bedrijf op een maandagavond vanwege een vaars die na het afkalven niet meer overeind wilde. De vaars had ondertemperatuur en een stilliggend maagdarmkanaal. De volgende dag werd het dier dood aangetroffen en vervolgens is contact opgenomen met de GD Veekijker.
Lees meer »
  Koe en kip  
Voorkom BCK Runderdemografie LPAI in Nederland en de EU
  Lam   kaartje runderdemografie   vleeskuikens  
  Schapen en runderen kunnen bepaalde ziekten aan elkaar overdragen. Bekende voorbeelden zijn Bovine virus diarree (BVD) en boosaardige catarraalkoorts (BCK). Vooral in de lammertijd verspreiden schapen het BCK-virus. Voorkom daarom in deze periode contact tussen schapen en runderen. Voor runderen is het virus bijna altijd dodelijk.   In het 3e kwartaal van 2013 telde Nederland 17.132 melkveebedrijven met totaal 2.669.195 runderen. Dit zijn 266 bedrijven minder dan in 2012. Bedrijven worden groter, met gemiddeld 156 dieren, waarvan 92 melkkoeien. 10.4% van de melkveebedrijven heeft een vaste relatie met een jongvee-opfokker, zodat zij samen een epidemiologische eenheid vormen.   In de Hoofdpunten monitoring van het 1e kwartaal 2013 is melding gemaakt van de risico’s op insleep van laagpathogene Aviaire Influenza (LPAI); niet alleen van H5 en H7 maar ook van H9N2 die al een tijdje problemen veroorzaakt in Duitsland. In Nederlands bedrijfspluimvee is nog geen H9N2 aangetoond, wel andere H9-typen. Het risico van insleep blijft echter aanwezig.  
Lees meer »
Bekijk de statistieken »
Lees meer »
 
Meer nieuws
Interpretatie GD Tankmelk Worminfecties
Definitieve leverbotprognose
Uiergezondheidscongres groot succes
 
Storingsnummer VeeOnline
Speciaal voor dierenartsen heeft de GD een storingsnummer voor VeeOnline dat u ook kunt bellen buiten werktijden: 0570-660303. Dit nummer is van maandag t/m vrijdag bereikbaar tussen 7.00 uur en 21.00 uur en op zaterdagen tussen 08:00 en 17:00 uur. Dit nummer is speciaal voor technische storingen. Voor andere vragen kunt u tijdens werktijden bellen met 0900-1170.
 
Goed om te weten
Informatiebijeenkomst mineralen en drinkwater
Klinisch chemische pakketten paard uitgebreid
Presentaties studiemiddag darmgezondheid pluimvee
 
GDDeventer.com   |   Contact   |   Disclaimer   |   Gegevens wijzigen   |   Afmelden
Volg ons op