Kunt u deze e-mailing niet goed lezen of worden de afbeeldingen niet goed weergegeven, volg deze link.
Vrije Universiteit Amsterdam VU-Zine
Nieuwsbrief december 2017
IN DEZE EDITIE Jaargang 3, editie 18
Voorwoord
Nieuws vanuit de faculteit
Stelling
Nieuws op onderzoeksgebied
Personeelszaken
De functie van
Onderwijsbureau
GRADUATE SCHOOL OF THEOLOGY and Religious Studies
Medezeggenschap
Nieuws vanuit de FSR
Agenda
Voorwoord
 

2017 was een bijzonder jaar. Voor mij persoonlijk omdat ik mocht beginnen als decaan van onze mooie faculteit en mocht ervaren dat jullie mij het vertrouwen gaven om in die rol aan de slag te gaan. Maar ook voor de faculteit als geheel, alleen al vanwege het eredoctoraat voor Karen Armstrong. Gewoon en toch bijzonder is het allereerst om te zien wat er aan onderzoek en onderwijs is gedaan en op hoeveel plaatsen onze medewerkers meedraaien. In toenemende mate merken we dat we als faculteit gezien worden als een belangrijk kenniscentrum inzake religie. Terwijl religie wereldwijd en ook in Nederland een grote rol speelt in de cultuur en de samenleving, voelen veel beleidsmaker, docenten, zorgverleners en anderen zich onvoldoende toegerust om daar zinvol mee om te gaan. In onze seculiere samenleving leidt dat tot de verleiding om religie te negeren, maar dat blijkt niet te werken. Ook is het onvoldoende om enkel de persoonlijke overtuiging uit te dragen. En dat roept de vraag op hoe je dan wel – bijvoorbeeld als overheid, school of zorginstelling – op een verantwoorde manier met religie om kunt gaat. 

Die vraag wordt steeds vaker aan ons gesteld en staat dus ook centraal in het strategisch plan dat het faculteitsbestuur dit najaar heeft ontwikkeld, vooral op basis van het faculteitsbrede gesprek dat we dit voorjaar met elkaar hebben gevoerd. Vorige week hebben we met de hele faculteit doorgepraat over dat strategisch plan en over de implicaties ervan. Voor mij ligt de kern erin dat we als faculteit een cruciale bijdrage te leveren hebben aan de academische kennis van de rol van religie in een duurzame samenleving en dat we die bijdrage alleen kunnen leveren omdat we zo sterk verbonden zijn met een groot aantal religieuze gemeenschappen die zich dialogisch tot elkaar en tot de samenleving verhouden. Dialogue for Sustainability, zo je wilt. Er ligt nog veel huiswerk voor ons allen om concreet te maken hoe we stappen in die richting gaan zetten. 

Veel ruimte was er in het gesprek voor de vraag naar de naam van de faculteit. Na uitgebreide afwegingen heeft het faculteitsbestuur voorgesteld om de faculteit te hernoemen tot Faculteit Religie en Theologie. Met het eerste trefwoord ‘Religie’ positioneren we ons als dé plaats waar in de universiteit religie wordt bestudeerd. Wie academische kennis zoekt over religie, mag bij ons aankloppen. Met het tweede trefwoord ‘Theologie’ maken we duidelijk dat we voortbouwen op onze historische wortels, onze betrokkenheid bij geloofsgemeenschappen en onze bereidheid tot ‘Engaged Scholarship’. In deze twee woorden ligt onze identiteit, onze koers en onze trots.

Naast het hele profielproces hebben we ook nog met alle seminaries een serie gesprekken gevoerd om te komen tot een nieuwe manier om de overheidsbekostiging in te zetten. Dat was nodig omdat we vanaf 2017 geen aparte vergoedingen meer krijgen per ambtsopleiding, maar een lumpsum-bedrage voor alle seminaries samen, waar bovendien nu tien in plaats van acht seminaries uit betaald moeten worden. Met elkaar hebben we geconcludeerd dat dat kan als we meer dan ooit de samenwerking zoeken en elkaar proberen te versterken. We zijn als faculteitsbestuur de seminaries erkentelijk voor de open en constructieve gesprekken die tot een goede uitkomst hebben geleid. 

En zo komen we aan het eind van het jaar. Het is jullie allemaal van harte gegund om te genieten van de kersttijd en de jaarwisseling. We vieren als verschillende geloofsgemeenschappen onze feesten en Kerst is er daar een van. Ik wens een ieder toe dat daar zegen van mag uitgaan. En ik hoop dat we elkaar aan het begin van 2018 weer zien om samen de hand aan de ploeg te slaan en onze plannen tot realiteit te brengen.

Ruard Ganzevoort
decaan

 
Nieuws vanuit de faculteit
 
Profiel van de faculteit
Op donderdagmiddag 14 december werd in een volle Aurora-zaal op de VU verder gesproken over het profiel van onze faculteit door studenten en medewerkers. De bijeenkomst was een vervolg op het traject dat in het voorjaar van 2017 was ingezet, waarin uit de volle breedte van de faculteit in gesprekken, discussies en persoonlijke columns ideeën waren aangedragen over het nieuw te ontwikkelen profiel van de faculteit. Tijdens de bijeenkomst stond de strategische uitwerking hiervan centraal door het faculteitsbestuur en de daaraan gekoppelde concrete stappen in een notitie. De middag was bedoeld om input te geven op de plannen zodat begin 2018 definitieve besluitvorming kan volgen. Lees verder.
 
Eveline van Staalduine-Sulman hoogleraar Receptiegeschiedenis van de Hebreeuwse Bijbel in de Oudheid
Eveline van Staalduine-Sulman is per 1 januari 2018 benoemd op de leerstoel Receptiegeschiedenis van de Hebreeuwse Bijbel in de Oudheid. De nieuwe leerstoel is gericht op de uitleg, verwerking en toepassing van Hebreeuwse Bijbelboeken, direct vanaf het ontstaan daarvan. De doorwerking van deze boeken betreft het jodendom, het christendom en de islam. Zo wordt er een brug geslagen tussen de verschillende tijdvakken en onderwerpen die reeds in de belangstelling staan van de diverse onderzoeksteams van onze faculteit. Eveline van Staalduine-Sulman heeft zich van origine gespecialiseerd in de boeken Samuël en de Targumim (Joods-Aramese vertalingen van de Hebreeuwse Bijbel). Lees verder.
 
Resultaten lezersonderzoek

In september heeft er een lezersonderzoek plaatsgevonden van de facultaire nieuwsbrief. Aan iedereen die de vragenlijst heeft ingevuld: dank! De resultaten worden in januari door het faculteitsbestuur en de afdeling Communicatie besproken. 

Vertrouwenspersoon
Een vertrouwenspersoon is de contactpersoon binnen een organisatie waar je terecht kunt met zaken die je liever niet met je directe leidinggevende kunt of wilt bespreken. Denk hierbij aan ongewenst gedrag op de werkvloer of andere problemen. VU-breed is de vertrouwenspersoon Marielle Rozemond. Ook binnen de faculteit hebben we een aantal vertrouwenspersonen. Klik hier voor het overzicht.
 
Miranda van Holland aangesteld als valorisation officer
Inmiddels behoort valorisatie, naast het verrichten van onderzoek en het verzorgen van onderwijs, tot de derde kerntaak van een universiteit. Om haar maatschappelijke impact te vergroten worden alle universiteiten geacht een actief valorisatiebeleid er op na te houden. Zo ook onze faculteit. En dat heeft geresulteerd in de functie van valorisation officer. Valorisatie wordt door velen als een laatste stap in een proces beschouwd en slechts als vehikel voor extra publiciteit gezien. Valorisatie draait echter om het zien en benutten van kansen en mogelijkheden. Voor de faculteit betekent dit dat zij een bijdrage kan leveren aan het maatschappelijk debat rond religie, samenleving en aan het oplossen van bepaalde maatschappelijke vraagstukken. Hierbij kan gedacht worden aan thema’s als integratie, samenleven of het islamdebat. Miranda van Holland is aangesteld als valorisation officer en probeert in kaart te brengen waar nieuwe mogelijkheden voor de faculteit ontwikkeld kunnen worden. Dat betekent in de praktijk dat ze in samenwerking met collega’s passende valorisatieconcepten ontwikkelt of externe partijen benadert voor mogelijke cursussen of trainingen vanuit de faculteit.
 
Stelling
 
Elke editie wordt een vraag of stelling voorgelegd. Dit keer: Welke reformatie is er nodig?
 
Sander Klaasse, postdoc
"De samenleving lijkt een abnormale fixatie te hebben op de korte termijn. Rendementen moet binnen afzienbare tijd worden behaald en de grote uitdagingen worden vaak met vluchtige ‘houtje-touwtje’ oplossingen aangepakt. Er lijkt wel een fundamentele angst voor het vergezicht; een benauwdheid voor het grote verhaal van de lange termijn. Maar als samenleving hebben we juist deze vergezichten nodig om de actuele problematiek, zoals uitdagingen omtrent ongelijkheid, immigratie en klimaatsverandering, te kunnen verstaan. Als er dus een hervorming zou moeten plaatsvinden dan is het wel een terugkeer naar het aloude adagium ‘bezint eer ge begint’, zodat er weer ruimte ontstaat voor de ‘grote vragen’ die onder de betreffende uitdagingen schuilen."
 
 
Stella van de Wetering, docent Arabische Taal bij het Centrum voor Islamitische Theologie (CIT)
"Veel moslimjongeren (jongens en meiden) krijgen te maken met identiteitsvragen. Bij welke groep hoor ik/wil ik horen? Wie ben ik nu eigenlijk? Is het wel mogelijk om als overtuigd moslim in Nederland te wonen, te participeren, je geloof te belijden en toch geaccepteerd te worden? Is de manier waarop ik moslim ben en mijn geloof belijd wel goed, acceptabel voor God en voor andere moslims? En verder zijn het natuurlijk ook gewoon opgroeiende pubers en adolescenten. Puberteit en adolescentie brengen hun eigen elan met zich mee. Ontluikende seksualiteit, relaties, een voorgenomen huwelijk etc. Graag zou ik willen dat in de moslimgemeenschap taboes worden doorbroken om deze werkelijke alledaagse kwesties waar moslimjongeren, pubers en adolescenten tegenaan lopen bespreekbaar te maken. Dat er adequate begeleiding komt van begeleiders, die hun vragen verstaan en met hen bespreken niet alleen vanuit sociaal en westers oogpunt, maar ook vanuit contextueel islamitisch oogpunt. En dan vanuit een begrijpend en niet vanuit een veroordelend standpunt. Is God niet de barmhartigste Erbarmer (Koran 7:151)."
Peter Ben Smit, hoogleraar Contextuele Bijbelinterpretatie
"De Reformatie van 2018 is een reformatie van grenzen. Theologie gebeurt in gemeenschap, dat is prachtig, maar die gemeenschap moet wel middelpuntvliedend zijn. Dat geldt voor een individueel vak net zo goed als voor een faculteit of een geloofsgemeenschap. Als bijbelwetenschapper bestudeer ik teksten over een god die gemeenschap is en gemeenschap zoekt. Vanuit het centrum voor contextuele bijbelinterpretatie kijk ik hoe dat in gemeenschappen werkt. Steeds duiken er daarbij weer twee vragen op: hoe herken je hinderlijke grenzen, hoe kun je overwinnen? En: hoe blijf je recht doen aan jezelf, je eigen persoon en de ander, die je misschien niet eens serieus neemt als je alle grenzen voor overwonnen verklaart."
 
Nieuws op onderzoeksgebied
 
Onderzoeksvisitatie 2018

In het komende kalenderjaar moet onze faculteit zich laten visiteren om het onderzoek van de periode 2012-2017 te laten beoordelen. Het faculteitsbestuur heeft besloten deze visitatie stand alone te doen en dus een eigen internationale commissie samen te stellen. Op dit moment wordt hier nog aan gewerkt, maar duidelijk is inmiddels dat de leden van de commissie afkomstig zijn uit Oostenrijk, Israël, Duitsland, de Verenigde Staten en Nederland (de secretaris). Op het gebied van de toetsing van het onderzoek is er veel in ontwikkeling. Op verzoek van de KNAW is een nieuw instrument opgesteld, bekend als Quality and Relevance in the Humanities. De gedachte hierachter is, dat het mogelijk moet zijn de geesteswetenschappen (waartoe ook Theologie en Religiestudies behoren) op hun eigen merites te beoordelen en niet langs de lat van de exacte wetenschappen te leggen. Het is van groot belang dat ‘het narratief’ van onze faculteit voor het voetlicht wordt gebracht in de zelfstudie die in de komende maanden opgesteld moet worden. De evaluatie vindt namelijk grotendeels plaats op basis van dit narratief: je vertelt wat je als instelling wilt doen met je onderzoek en vervolgens kun je op je intenties beoordeeld worden. Voor de faculteit betekent dit dat met name de portefeuillehouder onderzoek, ondersteund door de Commissie Wetenschapsbeoefening en Ethiek, de komende maanden aan het werk zal moeten met het schrijven van de zelfstudie.

 
NOSTER en NAR

Onze faculteit participeert actief in NOSTER. Niet alleen bestuurlijk, maar vooral ook in de activiteiten gericht op juniores. NOSTER heeft zich een speciale plek verworven in het landschap van theologisch en religiewetenschappelijk Nederland, maar toch is er de wens naar meer. De rapportage van de KNAW, Klaar om te wenden (2016), heeft geleid tot oprichting van de Netherlands Academy of Religion, een initiatief dat de herkenbaarheid en vindbaarheid van ons veld zou moeten vergroten en bovendien zou moeten bijdragen aan het opzetten van meer gezamenlijke activiteiten voor seniores. De stuurgroep die de NAR zou vormgeven heeft evenwel aangegeven hiervoor onvoldoende steun te zien en daarmee is de zaak een beetje terug bij af. NOSTER probeert nu vanuit de bestaande structuren alsnog de formering van de NAR te ondersteunen en dit is een goed initiatief. Het bestaande budget van de onderzoeksschool staat uitbreiding van de activiteiten niet toe en bovendien zou de NAR niet uitsluitend de academische theologie en religiewetenschappen vertegenwoordigen, maar ook de HBO-opleidingen. Het proces gaat voort en hopelijk valt hierover een volgende keer meer te melden.

PURE en het Research Portal

In april is het nieuwe systeem research.vu.nl live gegaan en inmiddels loopt de outputregistratie via PURE goed op schema. Dat is van groot belang voor zowel de onderzoekers (de publicaties zijn nu via het research portal zichtbaar en vindbaar voor iedereen) als voor de faculteit en de afdelingen daarbinnen. Voor het maken van onderzoeksjaarverslagen en te zijner tijd voor de onderzoeksvisitatie is de faculteit namelijk afhankelijk van de registratie van alle output (ook van de niet in het research portal zichtbare activiteiten) via PURE.

Daarnaast is het research portal ook een middel voor onderzoekers om zich te profileren en te presenteren, niet alleen via hun publicaties, maar ook via het persoonlijke profiel, waarin de onderzoeks- en onderwijsspecialisaties kunnen worden toegelicht, aangevuld met links naar andere persoonlijke webpagina’s, naar kernpublicaties, naar onderzoeksprojecten etc. Lees verder.

 
Personeelszaken
 
 
In en uit dienst
De afgelopen periode zijn er nieuwe collega’s gestart bij GGL en een aantal collega’s heeft ons verlaten. Klik hier om te bekijken wie.
De functie van
 

In de rubriek ‘De functie van’ nemen we elke editie een functie van een collega binnen GGL onder de loep! Dit keer vertelt Stef Lauwers over zijn werk als coördinator opleidingen boeddhistische geestelijke verzorging. Klik hier voor het interview.

 
Onderwijsbureau
 

Dit semester gaat de faculteit van start met het verzamelen van moduledossiers in het Digitaal Onderwijsdossier (DOD). Het DOD is een digitale omgeving die door collega’s van de VU is ontwikkeld om alle onderwijsdossiers overzichtelijk te kunnen administreren. Het verzamelen van moduledossiers in het DOD is een effectief middel om deze dossiers te bewaren en een helder overzicht te verkrijgen over de toetsing binnen een opleiding. Daarmee vormt het een belangrijk onderdeel van de uitvoering van het toetsbeleid. Doordat een cursuscoördinator de moduledossiers van collega’s kan inzien, kan zij/hij bovendien van de inzichten van anderen profiteren en eenvoudig nagaan of een door haar/hem gecoördineerd vak goed aansluit op voorafgaande vakken binnen het curriculum. De invoering van het DOD wordt ondersteund door het onderwijsbureau van de faculteit.

 
GRADUATE SCHOOL OF THEOLOGY and Religious Studies
 
Vacature secretariaat Graduate School

Met de groei en de professionalisering die de Graduate School momenteel ondergaat, staat de administratie de laatste tijd nogal onder druk en lopen veel zaken achterstand op. We zijn daarom erg blij om te kunnen meededelen dat er een VU-brede vacature is uitgegaan voor een medewerker die het secretariaat van de Graduate School komt versterken. We hopen begin januari al de nieuwe medewerker in ons midden te mogen verwelkomen!

Namens het team van de Graduate School, 
Arie Zwiep
directeur

 
PhD online learning
De eerste drie maanden van 2015 heb ik al mijn aandacht gericht op het geregistreerd krijgen van alle promovendi voor 1 april, vanwege de inwerkingtreding van het nieuwe promotiereglement. Nu is mij de coördinatie van het online onderwijs voor de Graduate School toevertrouwd. Sinds 1 april is de 30EC-regel van kracht: promovendi moeten eerst dat aantal EC’s halen om zich verder te kunnen wijden aan hun onderzoek. Veel van onze meer dan 300 promovendi wonen en werken in het buitenland. Dat houdt in dat de Graduate School online modules moet aanbieden. De eerste modules zijn afgelopen september van start gegaan. Intussen kwam daar ook de overgang van Blackboard naar Canvas bij. Genoeg ingrediënten om met collega’s en in het bijzonder met de aangename en deskundige onderwijskundige en IT-specialist Luuk Terbeek te werken aan het uitrollen van online modules. Lees verder.
 
Medezeggenschap
 

De onderdeelcommissie (ODC) is inmiddels op volle sterkte en wordt gevormd door Michael Bakker, Victor van Bijlert, Peter Hoek, Miranda van Holland, Sander Klaasse, Mirjam van Veen en Arie Zwiep (voorzitter). Op het moment van schrijven is de commissie volop in de weer met het voorbereiden van een advies over het jaarplan 2018. Een belangrijke en soms ingewikkelde zaak, die veel overleg over en weer vraagt, zeker nu de profieldiscussie in een beslissende fase komt en er voor iedereen van alles op het spel staat. Binnenkort hopen we meer te kunnen melden.

Namens de ODC, 
Michael Bakker, Victor van Bijlert, Peter Hoek, Miranda van Holland, Sander Klaasse, Mirjam van Veen en Arie Zwiep

 
Nieuws vanuit de FSR
 
De FSR heeft zich de laatste tijd beziggehouden met het vinden van een derde raadslid. Nick Everts, bachelorstudent religiewetenschappen en algemene godgeleerdheid, is inmiddels de nieuwe vicevoorzitter. Verder heeft de FSR zich gebogen over de begroting en het jaarplan 2018, wat een uitdagend en leerzaam proces was. De FSR is blij met haar betrokkenheid in het proces en dat ze hierin de studenten van de faculteit mocht vertegenwoordigen. Binnenkort wordt er ook gestart met de decaanlunches, waarin studenten in gesprek gaan met Ruard. Dit jaar heeft elke decaanlunch een thema. Het eerste thema is ‘Verengelsing van het onderwijs’ en het belooft een interessant gesprek te worden. Heb je suggesties voor thema’s voor de volgende decaanlunches? Dan kun je de FSR een mail sturen.
 
Agenda
 
  • 11 januari en 8 februari, stafvergadering van 11.30 tot 13.20 in 2E-31.
  • 25 januari, symposium Religie en Duurzame Ontwikkeling door Jan Jorrit Hasselaar van 13.30 tot 17.00 uur in 2E-31.
 
colofon

REDACTIE
Communicatie&Marketing
communicatie.ggl.mc@vu.nl

Vragen en/of opmerkingen over deze nieuwsbrief
kunnen worden gemaild naar bovenstaand adres.

De facultaire nieuwsbrief GGL verschijnt elke twee maanden: februari, april, juni, augustus, oktober en december.