Kunt u deze e-mailing niet goed lezen of worden de afbeeldingen niet goed weergegeven, volg deze link.
Vrije Universiteit Amsterdam HOVO-zine
Editie
augustus 2017
 
IN DEZE EDITIE
HOVO-cursussen uitgelicht
Docent uitgelicht: Paul Gabriner
hovo en vrijwilligerswerk
hovo in de media
geleerd bij hovo
Voor u op de vu
Header

Zomersluiting HOVO-bureau
We zijn op vakantie! Van 7 t/m 25 augustus is het HOVO-bureau gesloten. Hebt u een vraag over bijvoorbeeld inschrijven, annuleren, betalen? Kijk dan op hovo.vu.nl bij Over HOVO. Daar vindt u de antwoorden op de meestgestelde vragen.
Wilt u weten of er nog plaats is bij een cursus? De informatie hierover is bijgewerkt tot ca. 4 augustus. Het opgeven van een alternatieve keuze kan de kans vergroten dat u, als uw eerste keuze vol is, toch kunt worden ingeschreven voor een cursus.

Schrijf u tijdig in – let op de uiterste aanmelddatum
Vanwege de voorbereidingen staat bij iedere cursus een uiterste aanmeldtermijn vermeld. De eerste data zijn rond begin september. Wacht dus niet te lang met inschrijven!

Nieuwe website
De website van HOVO is vernieuwd. De website is nu ook prima te lezen op uw tablet of mobiele telefoon. De homepage heeft een ander aanzien en sommige onderwerpen vindt u nu op andere plekken dan u gewend bent.

Vindt u een link die niet werkt? Laat het ons dan weten via hovo@vu.nl. Er wordt nog gewerkt aan het geheel, maar neem vooral een kijkje op hovo.vu.nl

HOVO-cursussen uitgelicht

Van cel tot gedrag – met uw neus op de wetenschap
Wat speelt zich in uw hoofd af? Dat kunt u letterlijk zien in de cursus Van cel tot gedrag. Onderzoekers van VUmc delen de meest recente inzichten over de hersenen met u, in de vorm van hoorcolleges en – heel bijzonder – twee demonstratiecolleges in de snijzaal en de microscopiezaal: kijk in het brein en in de zenuwen! Tot slot geven de onderzoekers in een ‘Meet the scientist’-bijeenkomst antwoord op al uw vragen over (hersen)cellen en hun relatie tot gedrag.
Dichter bij het wetenschappelijke proces komt u eigenlijk niet. Lees meer over Van cel tot gedrag

Joodse kunst – mooie tentoonstelling over Chagall
Wat is Joodse kunst? Dat is de leidende vraag in de cursus van dr. Diklah Zohar, waarin zij uiteenlopende kunst als de Dode Zeerollen tot werk van Rothko en Chagall behandelt. In het kader van deze cursus wijzen we u graag op de expositie ‘De Mozes in Chagall’– over het grafische werk van Marc Chagall, nog tot 9 september in Museum Elburg
Meer informatie over de cursus Joodse kunst

De wereld van architectuur
We wonen erin, ze bepalen het stadsbeeld en we bezoeken ze op vakantie: bouwwerken. Huizen, villa’s, steden, kathedralen, kastelen, kortom: alles wat onder de noemer 'architectuur' valt.
In september start opnieuw de succesvolle leergang Architectuurgeschiedenis: een overzicht van de Europese architectuur, waarbij in deel I de aandacht uitgaat naar onder andere de Byzantijnse, Romaanse en Gotische architectuur: een wereld van kloosters, kerken en paleizen.

De Japanse architectuur is van een heel andere orde – in Japan is altijd het spanningsveld tussen traditie en vernieuwing zichtbaar. Van theehuizen en tempels tot hypermoderne hoogbouw – de cursus Het Japanse huis is een inspirerende reis door een radicaal andere architectuur.

Docent uitgelicht: Paul Gabriner
De Thora en de kwetsbare mens – interview met Paul Gabriner
Paul Gabriner geeft al lange tijd cursussen over Engelse literatuur en over thema’s uit de Thora. We stelden hem een aantal vragen over zijn nieuwste cursus, De Thora en de kwetsbare mens (start oktober 2017). In deze cursus staat de bezorgdheid voor de zwakkeren in de samenleving centraal. Gabriner grijpt in zijn verkenning van het onderwerp terug op de vroegste teksten die hierover bekend zijn; deze vinden we in de Thora.
 
 
Lees het complete interview met Paul Gabriner – over geitenvlees, het hemd van een arme man en over rendementsdenken als bedreiging van solidariteitsdenken…
hovo in de media
 
De ontdekking van de zwaartekrachtgolf - Jo van den Brand
Wij kennen hem al jarenlang als HOVO-docent, maar hij is bij het grote publiek bekend geworden dankzij de ontdekking van de zwaartekrachtgolven. Lees in dit boeiende interview met Jo van den Brand over de geschiedenis van deze ontdekkingsreis.

HOVO-cursist Dien Korvinus in ZIN
“Ik ben nog altijd leergierig, m’n hoofd mag niet met pensioen”

Doorwerken zat er niet in na het pensioen op haar 70ste. Dus móest er iets anders voor in de plaats komen. Dat werd studeren. Mr. Dien Korvinus (1939), ex-raadsheer bij het Gerechtshof in Den Haag en Amsterdam volgt al jaren met groot plezier HOVO-cursussen. Het tijdschrift ZIN interviewde haar.
Lees het complete ZIN-interview over haar carrière en haar huidige ambitie: leven lang leren – bij HOVO!

geleerd bij hovo
Door Carolien van Bergen, opleidingsmanager HOVO
Was u erbij deze zomer? Hebt u veel nieuws geleerd? Ik schoof meerdere keren aan bij colleges, op zoek naar kennis en inspiratie. Iedere avond had ik weer een nieuw verhaal aan de keukentafel, ook al was het maar een heel klein stukje uit het college. Ik deel er graag een paar met u.



Te veel planten! Dat was wat Darwin dacht toen hij – weliswaar ervaren botanist, maar gewend aan het overzichtelijke Engelse landschap – aankwam in het Braziliaanse oerwoud. Beschaamd schreef hij een brief naar Engeland: hoe te beginnen in deze overweldigende groene massa?!

Uit de rede volgt geen moraal. Al denken we dat wat redelijk is, ook goed is, de rede is slechts een instrument. De rede wordt altijd door een subject gebruikt en met een bepaald doel, en dat kan ook een ethisch verwerpelijk doel zijn. Die kritiek van Adorno op het Verlichtingsdenken houd je weer even scherp! Ype de Boer ging zorgvuldig in op deze lastige kwestie.

Papa-gieren. In ARTIS brengen twee mannetjesgieren samen vol toewijding  een jong groot, nadat ze eerst een (gevonden) ei zorgvuldig hebben uitgebroed. Raar? Welnee, homoseksualiteit komt vooral bij vogels regelmatig voor, vertelde Charlotte Vermeulen tijdens de ARTIS-colleges van HOVO.

HOVO-kindercollege Gebruik je hersens!
Tijdens de pauze speelden de kinderen verstoppertje tussen de collegebanken, maar toen professor Henk Groenewegen na de pauze vroeg wie het antwoord op de puzzel over de hersenen wist, ging een menigte enthousiaste vingers omhoog. Het verbaasde me hoeveel kinderen het woord ‘dendriet’ en ‘axon’ kenden! En ik vond het ontzettend leuk om te zien hoe trots de opa’s en oma’s op hun kleinkinderen waren. In de herfstvakantie ga ik weer – op reis naar de planeten!

Wist u dat …?
Het vertellen van een verhaal is niet alleen leuk, maar vergroot ook nog eens uw eigen leerwinst. Uit onderzoek is gebleken dat over iets vertellen de beste manier is om iets te onthouden. Dus die planten, vogels en de amorele rede blijven voorlopig in mijn hoofd zitten!

Oproep: Wat heeft u geleerd?
Wilt u uw kennis delen? Stuur voor 15 augustus een mailtje van maximaal 150 woorden naar c.d.van.bergen@vu.nl en laat het weten: Wat vond u opvallend, inspirerend, grappig of juist verbijsterend? Wilt u het delen? We plaatsen de leukste inzending(en) in de volgende nieuwsbrief.

Voor u op de vu
On The Roof Filmfestival 2017
Films die uw kijk op de wereld veranderen. Reserveer alvast in uw agenda: Het On the Roof Film Festival (OTR) op het dak van de VU van 5 t/m 8 september 2017.
Vier avonden de nieuwste films uit de wereldcinema bekijken in de open lucht, met  panoramisch uitzicht op Amsterdam. Bekijk bijvoorbeeld de documentaire How to Let Go of the World and Love All the Things Climate Can't Change of de Egyptische film Mawlana en luister naar de filmtalks van o.a. Bas Heijne en Mounir Samuel.

Sustainable edition
Tijdens de week van het festival staat op de VU het thema Science for Sustainability centraal. Op de campus worden samen met IVM en Green Office allerlei sustainable activiteiten georganiseerd, zoals discussies over innovatieve duurzame initiatieven, een masterclass over het politieke klimaatdebat, een duurzame lunch en films.

Kijk voor meer info op ontheroofff.nl
Tickets bestellen kan vanaf 1 augustus.

hovo en vrijwilligerswerk
Gezond actief ouder worden
Aan de Hogeschool van Amsterdam start op 22 september de post-hbo-cursus Gezond Actief Ouder Worden. Deze cursus is bedoeld voor professionals werkzaam met thuiswonende ouderen, maar staat ook open voor potentiële vrijwilligers vanaf 50 jaar in de wijk die samen met de professionals aan de slag willen. Zij betalen slechts € 100,-.
De werkwijzen zijn gebaseerd op methoden van empowerment, levenslang leren en theorieën over handelen. Daarbij wordt gebruikgemaakt van principes uit de groepsdynamica, levensverhaalmethoden en samenlevingsopbouw.

Duur: 6 dagen (22 september 2017 t/m 26 januari 2018)
Voor meer informatie en aanmelden: HvA – Gezond actief ouder worden

colofon

HOVO-zine is een uitgave van HOVO Amsterdam

T 020 598 5669
E hovo@vu.nl
I www.hovoamsterdam.nl

Wilt u geen nieuwsbrief van HOVO ontvangen? Laat het ons even weten via hovo@vu.nl