Als u deze nieuwsbrief niet kunt lezen, klikt u hier.
Editie 39 - Juni 2021
vulpes vulpes
Hoog pathogene vogelgriep aangetoond bij enkele vossen in Nederland
Op 17 mei werd bij de NVWA melding gedaan van enkele rode vossen (Vulpes vulpes) in het oosten van provincie Groningen met neurologische verschijnselen. Er werd in eerste instantie gedacht aan een rabiësinfectie. Rabiës komt bij vossen in Nederland al enkele decennia niet meer voor en is daarmee zeer onwaarschijnlijk. Voor de zekerheid zijn twee dieren ingestuurd voor rabiës diagnostiek naar het referentielaboratorium WBVR. Het rabiësvirus werd door WBVR niet aangetoond. Op advies van Dutch Wildlife Health Centre (DWHC) zijn de twee ingestuurde vossen bij WBVR vervolgens onderzocht op vogelgriep. In de hersenen werd door middel van PCR RNA van het hoog pathogene aviaire influenzavirus (HPAIV) H5N1 aangetoond. Een derde vos met vergelijkbare verschijnselen uit een gebied 18 km verderop werd ook onderzocht, maar bij dit dier kon het virus niet worden aangetoond.
 
 


Vetinf@ct is een gezamenlijke uitgave van WBVR, faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht, GD, KNMvD, RIVM en de NVWA. Deze nieuwsbrief is speciaal opgezet voor veterinairen en wordt verstuurd op het moment dat er actuele informatie over zoönosen is.

 
 
U kunt niet op deze E-mail antwoorden.
Vragen of suggesties kunt u mailen naar redactie@vetinfact.com
Gegevens wijzigen of afmelden voor deze nieuwsbrief? Klik hier.
Aanmelden voor deze nieuwsbrief? Klik hier.
Overname van teksten is mogelijk met bronvermelding en na contact met redactie@vetinfact.com Powered by Ematters | Realtime Marketing