meisje
> Nieuws
> Peer review
> Weblectures
> Interactie met grote groepen studenten.
> SURFmedia stopt over een jaar; hoe dan verder?
> Cursussen
130 jaar Vrije Universiteit
 
Voorwoord

Beste lezer,

Hierbij alweer de laatste nieuwsbrief voor 2011. Volgend jaar verandert er voor ons veel. We nemen afscheid van het Onderwijscentrum, maar we zetten ons werk voort bij de UBVU. Dus ook de nieuwsbrief.

Deze nieuwsbrief is lekker gevuld! Dus ik wens jullie veel leesplezier. Mocht je als lezer iets voor in de nieuwsbrief hebben dat je wilt delen met anderen ICTO-geïnteresseerden, stuur mij een berichtje (j.kaandorp@vu.nl).

Judith

Nieuwe lezers kunnen zich aanmelden voor deze nieuwsbrief via: aanmeldingsformulier

Nieuws
Team ICT & Onderwijs (Onderwijscentrum) wint OpenSocial Award

Tijdens de Code Jam op 3 november maakten ICT&O medewerkers in 1 dag vanaf scratch een OpenSocial Gadget. OpenSocial gadgets verrijken je persoonlijke OpenSocial portal, zoals iGoogle of Liferay, met functionaliteit die je dagelijkse werk makkelijker maakt.

> Lees hele bericht


VU-Winnaars Rob van Leeuwen en Michel Jansen

€10.000 voor een idee rondom Learning Analytics (via SURFfoundation)

Instellingen voor hoger onderwijs kunnen tot 20 december 2011 voorstellen indienen voor kleinschalige projecten rondom Learning Analytics. Met de Innovatieregeling Learning Analytics van SURFfoundation kunnen Nederlandse hogescholen en universiteiten subsidie ontvangen voor grassrootsprojecten die de mogelijkheden van Learning Analytics tastbaar maken.

Projectaanvragen in SURF-tender 'Toetsen en toetsgestuurd leren'

Tot 1 november konden bij SURFfoundation subsidieaanvragen worden ingediend voor projecten rondom digitaal toetsen en toetsgestuurd leren. De VU participeert in drie SURF-projectaanvragen:

  1. Toetsgestuurd leren van Informatievaardigheid: het ontwikkelen van een toetsbank voor informatievaardigheden  (ingediend door de UBVU ism. andere universiteitsbibliotheken)
  2. Digitale wekelijkse zelftoetsen voor eerstejaars rechtenstudenten; naar hogere rendementen en efficiënter onderwijs'  (ingediend door de UU, de rechtenfaculteit van de VU participeert)
  3. SCALA, over beoordelen en feedback geven op werkstukken mbv. digitale tools zoals Turnitin (aangevraagd door de UU, vanuit de VU neemt het Onderwijscentrum deel).

Half januari wordt bekend welke projectvoorstellen zijn goedgekeurd.

VU start online wiskunde onderwijs

De Vrije Universiteit Amsterdam heeft dit studiejaar een start gemaakt met het innovatieve programma Interactive Mathematics. Dit programma wordt gebruikt om de wiskunde vaardigheden van 1500 eerstejaarsstudenten (FEWEB) te verbeteren.

> Lees hele bericht

Peer review
NL beta versie van Turnitin beschikbaar

In Turnitin is sinds kort een beta versie beschikbaar, waardoor je als gebruiker de Nederlandse taal kunt selecteren als je met Turnitin werkt.

Studenten zelf toetsvragen laten maken

Studenten zelf toetsvragen laten bedenken verhoogt op speelse wijze de zelfwerkzaamheid en het actief verwerken van leerstof tijdens en buiten de onderwijscontacturen. Studenten kunnen via het gratis systeem PeerWise zelfbedachte gesloten vragen over de lesstof invoeren in een database die via het internet toegankelijk is. VU Docente Charlotte van Hooijdonk (Letteren) maakte recent gebruik van PeerWise bij het eerstejaarsvak Taal, Media, en Communicatie gebruik gemaakt van het systeem:

Hoe werden de opdrachten uitgevoerd?
Elke week leverden studenten tegen woensdag verplicht twee vragen in over de leerstof (en bijhorende literatuur) die maandag tijdens het hoorcollege was behandeld. Op woensdag werd door een  studentassistent een selectie gemaakt uit de vragenpool in PeerWise van een aantal goede en een aantal  slechte meerkeuzevragen. Deze vragen werden tijdens het college van donderdag besproken. Studenten konden dan via stemkastjes oefenen met ‘goede ‘vragen.

Kregen studenten training in het maken van meerkeuzevragen?
Het is belangrijk om studenten bij aanvang goed te instrueren in het maken van meerkeuze vragen, en voorbeelden van goede en slechte vragen met ze te bespreken. De kwaliteit van de ingeleverde vragen zie je doorheen de weken ook beter worden. Het is belangrijk systematisch aandacht te besteden aan de ingeleverde vragen tijdens het hoorcollege en bijvoorbeeld te besprken waarom sommige vragen ‘slecht’ geformuleerde vragen zijn.

Wat vonden studenten goed aan deze werkvorm, en wat minder?
Studenten vinden het fijn om te weten ‘waar ze staan’. Door elke week te toetsen kregen ze beter inzicht in hun voortgang. Door zelf vragen te ontwerpen, ontwikkelen ze beter inzicht in strategieën om multiple choice vragen te leren beantwoorden. Het was opvallend dat, naarmate het tentamen dichterbij kwam, studenten actiever met de vragen gingen oefenen.

Website PeerWise http://peerwise.cs.auckland.ac.nz/docs/
Meer informatie: Patris van Boxel p.van.boxel@vu.nl

Weblectures
OASE lanceert www.weblectures.nl

De site richt zich op docenten en onderwijskundigen, ondersteuners en bestuurders en biedt voor elk van die groepen verschillende invalshoeken. Je vindt er niet alleen informatie die je zelf kunt gebruiken, maar je kunt het materiaal ook heel goed inzetten om collega's binnen je eigen organisatie te informeren over alles rond weblectures.

Website: www.weblectures.nl

Faculteit introduceert college volgen via slidecast

Bachelorstudenten van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid kunnen vanaf 1 september een groot aantal hoorcolleges volgen via zogenaamde slidecasts. De slidecast is een digitale presentatie van de slides van het college, met daarbij de uitleg van de docent. De docent komt niet in beeld, omdat er geen cameraopnames worden gebruikt. Een groot aantal verplichte hoorcolleges uit het eerste, tweede en derde bachelorjaar worden op deze manier beschikbaar gesteld op Blackboard.

Het volgen van colleges via slidecast is vooral bedoeld voor studenten die het daadwerkelijke college niet kunnen bijwonen door een functiebeperking of ziekte. In alle andere gevallen wordt studenten aangeraden om de hoorcolleges zoveel mogelijk ‘live’ bij te wonen en de slidecast te gebruiken als naslagmiddel.

Slidecast vs. weblecture
De faculteit maakte voorheen gebruik van weblectures: videopnames van het college met geluid én beeld van de docent. De slidecast heeft verschillende voordelen ten opzichte van de weblecture. Slidecasts zijn goedkoper, en kunnen in elke collegezaal worden opgenomen. Ook kunnen andere digitale elementen worden verwerkt in de slidecast, zoals extra uitleg bij struikelonderwerpen en illustratie van veelgestelde vragen.

Pilot
Het volgen van hoorcolleges via slidecast wordt momenteel getest als pilot onder de bacheloropleidingen van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid. Het is dus (nog) niet mogelijk om van alle andere faculteiten binnen de VU hoorcolleges te volgen via slidecast.

Interactie met grote groepen studenten.

Steeds meer docenten gaan tijdens colleges interactie aan met de studenten. Maar hoe doe je dat als je een paar honderd studenten tegenover je hebt zitten?
Een oplossing kan zijn om technologie in te zetten. Hiervoor zijn op dit moment verschillende tools beschikbaar:

Shakespeak
Stemmen in PowerPoint. Via sms, twitter en/of internet. Het is mogelijk om te stemmen en vragen in te laten sturen.
Op www.shakespeak.com kun je credits kopen. Maak gebruik van je VU e-mailadres en je krijgt 50% korting.

Socrative
Verloopt via internet. Gebruik is gratis. Er zijn vele vraagtypes beschikbaar. Zie http://www.socrative.com
Studenten hebben telefoon, tablet of laptop nodig met internet.

Soap Box
Soap Box Is vergelijkbaar met Socrative en heeft twee interessante extra opties:

  • Studenten kunnen vragen insturen en daar ook op stemmen. De belangrijkste vraag komt bovenaan te staan. 
  • Studenten kunnen tijdens het college aangeven wanneer ze de draad kwijt raken.

De internetsite, www.gosoapbox.com,  is ook eenvoudig te bedienen en gratis.  

Conclusie bij het testen van deze tools is dat ze steeds gemakkelijker zijn om in te zetten. En van studenten horen we dat ze deze nieuwe vormen van interactie leuk vinden. 

Dus wat houd jou nog tegen??

SURFmedia stopt over een jaar; hoe dan verder?

SURFnet stopt per 31 december 2012 met de online multimediadienst SURFmedia.

Hebben de docenten/onderzoekers/studenten van jouw faculteit daar veel last van?

Via deze korte vragenlijst proberen we erachter te komen of er een probleem is, hoe groot dat probleem is, en wat we daar als VU aan kunnen doen.
Als je zelf inzicht hebt in het gebruik van video op jouw faculteit, vul dan alsjeblieft zelf even de lijst in.  Als je weet dat docenten (of onderzoekers) van jouw faculteit met video werken, hetzij actief door het te produceren, hetzij passief door het bijvoorbeeld in hun onderwijs of onderzoek te gebruiken, stuur dan de link naar deze vragenlijst (http://bit.ly/surfmediastopt) aan hen door.
Cursussen
symposium Diversiteit & Studiesucces: donderdag 8 december

Graag nodigt het summercourse team je uit voor het minisymposium Diversiteit en Studiesucces op donderdag 8 december 2011, 15.00-17.00 uur in de kerkzaal van het hoofdgebouw van de VU.

Jullie zijn allemaal van harte uitgenodigd! Meld u aan: het aanmeldformulier.
(Voel je vooral ook vrij om deze uitnodiging te verspreiden onder collega's op de faculteiten.)

Wat kunt u verwachten?
Centraal thema van de middag is het bevorderen van studiesucces van eerstejaarsstudenten, in het bijzonder eerste generatie studenten, wiens ouders geen opleiding hebben in het (Nederlandse) hoger onderwijs. Uit onderzoek blijkt dat deze groep een hoger risico loopt op studievertraging en -uitval. Hoe kunnen we hun studiesucces bevorderen?

Aanleiding voor het symposium is het project Diversiteit en Studiesucces, dat onder meer resulteerde in een summercourse en buddytraject voor startende eerstegeneratiestudenten aan de VU. Het summercourse team deelt de opbrengsten van dit project, onder andere met de presentatie van een boekje met ervaringen van deelnemers, buddy’s en docenten.

Daarnaast zijn er verschillende sprekers:

  • Prof. Dr. Sabine Severiens, bijzonder hoogleraar Onderwijskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, gespecialiseerd in diversiteit in onderwijs.
  • Dr. Maurice Crul, docent en onderzoeker op het gebied van diversiteit en studentbegeleiding aan de Universiteit van Amsterdam.
  • Pim Koenen, onderwijsdirecteur van de faculteit Rechtsgeleerdheid.
  • Dr. Mick Matthys, onderzoeker op het gebied van sociale stijging. Hij doet onder andere onderzoek naar de studiebeleving van eerste generatie studenten op de VU.

Na afloop is er gelegenheid tot uitwisseling tijdens een borrel. Hierbij zullen ook studenten aanwezig zijn, die hun ervaringen in de summercourse en het buddytraject delen.

Overzicht

Online Educa
30 november - 2 december
Volg de Online Educa via Twitter #OEB11 of via de website: www.online-educa.com/ 

Onderwijscentrum
Blackboard: een introductie 

  • 12 januari
  • 9.00 - 12.30 uur

 

SURFacademy
Voor een overzicht van de cursussen bij SURF voor docenten en ICTO-medewerkers,
> bekijk het programma

 

  Klik hier om u voor deze nieuwsbrief af te melden

Onderwijscentrum VU
Prof. E.M. Meijerslaan 2
1183 AV Amstelveen

T:  020 59 89222
F:  020 59 89249