Als je deze mail niet goed kunt lezen klik dan hier.
 
Nieuwsbrief mei 2016
Uitnodiging voor 21 mei in Almere
Op deze zaterdag hebben we Paul Goudswaard te gast. Paul heeft een groot aantal jaren als radarluchtverkeersleider bij de Koninklijke Luchtmacht gewerkt, op de vliegbases Volkel, Eindhoven en Ypenburg. Daarna 25 jaar als theorie-instructeur bij de LVNL in de vakken luchtvaartvoorschriften, radiotelefonie, operationele procedures en vliegtuigherkenning kortom, een lezing die werkelijk alle kanten uit kan gaan.
Graag wordt u uitgenodigd om zijn presentatie in woord en beeld bij te wonen en, als u vragen hebt, kunt u die natuurlijk altijd aan hem kwijt.
Voor en na de presentatie van Paul is er het vliegen achter uw eigen fs-outfit. U hoeft zich daar niet voor op te geven: u komt, zet uw pc neer en gaat aan de slag! Er zijn voldoende tafels en verlengsnoeren én er is internetverbinding. Ook als u eens wilt komen kijken, vragen of fs-problemen heeft, bent u uiteraard van harte welkom.

Verkeerstoren
EHYB ± 1978

 
Terugblik op de bijeenkomst van 16 april 2016
‘Meer dan bevlogen’, zo zou je de presentatie van Bert Hazenbos wel kunnen typeren, en gezien ons aller vlieghobby klopt dat wonderwel.
Bert begon, letterlijk in woord en beeld, met zijn verhaal over de Constellation. Hij liet niet alleen op het scherm een groot aantal prachtige foto’s zien, maar ook vanuit zijn zelfgemaakte fotoboeken. Hij vertelde over zijn zoektocht naar nieuwe liveries, naar panels die de werkelijkheid dicht benaderen, naar het kenmerkende motorgeluid van de Connie met ‘haar’ (soms) vuurspuitende uitlaten. Verbazingwekkend overigens dat er zo ontzettend veel prima freeware van dit vliegtuig te downloaden is. Vooral in FS9 (sommige aanwezigen gaven al aan toch ook maar weer FS2004 te gaan installeren), maar ook in FSX.
Vervolgens legde Bert uit hoe je met enkele relatief eenvoudige freeware programma’s moderne AI-vliegtuigen kunt omzetten in vliegtuigen als de Constellation, de DC-4, de Lockheed Electra, de Vickers Viscount en - Vanguard en eigenlijk elk vliegtuig uit de jaren ’50 – ’60. En niet alleen in FS9 zoals Bert heeft gedaan, want ook in FSX zijn er programma’s die precies hetzelfde aankunnen. Wellicht een aanzet voor u om dat eens te uit proberen?
Bert sloot zijn uitleg af met wat filmpjes van zelfgevlogen vliegtuigen uit de oude doos en, na een welverdiend handgeklap, werd hij door Fred bedankt met waarderende woorden en de traditionele cadeaubon.
 
Simflight <–> Flightsim kalender
Een goeie om er in te houden, de 'Simflight FS-Calender' voor mei. Handig als u op de hoogte wilt blijven van maandelijkse flightsimactiviteiten.
 
Nieuwsbrieven
Regelmatig wordt gevraagd naar een of meer vorige nieuwsbrieven. Het is daarom goed te weten dat de link naar een bepaalde maand altijd valide blijft. Als u de url’s bewaart, zit u dus altijd goed. In elk geval kunt u de link van de laatste nb’s ook op de website terugvinden.
 
Piloot en Vliegtuig
In het meinummer van Piloot en Vliegtuig bespreekt Hans Heerkens de Chance Vought F4U-1 Corsair ‘Birdcage’ (vanwege de vogelkooiachtige cockpitconstructie), ontwikkeld door Aeroplane Heaven en uitgebracht voor FSX, n.l. het standaardtype met de ronde vleugeltips en de Britse uitvoering met afgeknotte tips – de hangars op hun vliegkampschepen waren wat krapjes…
Hans bespreekt de modellen op zijn gedetailleerde manier en gaat vooral in op het gebruik op vliegkampschepen, waarbij de lange neus van het toestel behoorlijk in de weg kon zitten (vraag: zijn er trouwens nog leden die vergelijkbare vliegtuigen gebruiken zoals we dat in ‘Gouda’ deden met de fs-addons (FlightDeck) van Abacus?).
Natuurlijk voert het te ver om alles van Hans' Simulatorpagina te bespreken, maar door een klik op de afbeelding kunt u in elk geval meer te weten komen en van het vliegtuig is hier een demovlucht te downloaden.
Vanzelfsprekend  liggen de P&V’s weer paraat op de leestafels en let u dan vooral op de internettip van de meimaand op pagina 33 – met dank aan Hans.

 
DC-3
De makers van de DC-3/C-47, Manfred Jahn en Jan Visser met daarbij een aantal medeontwikkelaars voeren de spanning wel op. Ze gaan zeker niet over een nacht ijs, testen alles tot in den treure uit en zijn niet snel tevreden als er weer een verandering (dus verbetering?) aan het toestel heeft plaatsgevonden. Onder de afbeelding vindt u de link naar een nieuwe testvlucht, maar het kan heel goed zijn dat, bij het verschijnen van deze nieuwsbrief, men al weer veel verder is. Het houdt het verrassingselement er in elk geval wel in!

 
Windows 7 of Windows 10?
Mocht u tevreden zijn over W7 en niet willen overstappen naar W10 maar vindt u de vasthoudendheid van Microsoft een tikje overdreven worden, of heeft u W10 al binnengehaald en, of…of…?
Welnu, HCC kan daar wat duidelijkheid over verschaffen en gaf daartoe eind april een cursus uit.
 
Freeware VFR-Flightplanner
Rob (Simflight.nl) schreef een newspost over VfrFlight, een freeware planner die al een aantal jaren in ontwikkeling is. De planner kan gebruikt worden met FSX, FSX:SE en P3D. Daarbij heeft de maker een aantal (instructie)filmpjes voor u gereed staan.
 
Scenery Denemarken, pay-en freeware
De Deense scenery-ontwikkelaar Vidan Design timmert de laatste tijd behoorlijk aan de weg. Op dit ogenblik legt men de laatste hand aan het vliegveld Bilund (zie het filmpje via Simflight), en behalve het payware-assortiment zijn ook wat freeware vliegvelden te downloaden. Die link vindt u hier.
 
NOTAM 213
Jawel, alweer een nieuwe ‘Zeeuwse Notam’. Er is weer een prima stuk werk afgeleverd met veel interessants en bijzonder fraaie afbeeldingen. Ook Erik heeft zich, net als Hans, geworpen op de Corsair zodat u werkelijk een compleet beeld van deze fraaie kist krijgt.
Daarbij zijn de liefhebbers van vliegtuigmotoren voorlopig wel onder de pannen met de gedegen uitleg van de P&W Twin Wasp – we kunnen trouwens allemaal wel een maand vooruit met deze nieuwe notam. Dash 8 liefhebbers kunnen er in elk geval behoorlijk tegenaan!
Heel eenvoudig kunt u zich via deze link op de notams abonneren, zodat u ook oudere artikelen altijd makkelijk kunt terugvinden.
 
X-Plane 10
Wim van Dijk houdt bij Simflight het X-Plane nieuws bij, maar ook Rob en Maikel geven informatie door. Een kleine compilatie van hun newsitems staat hieronder en ik geef het u maar op een wat ‘creatieve’ manier door. Een klik op de letters brengt u wel verder:

X          -           P          L          A         N         E

 
Om bij de hand te hebben
Flightsim Zeeland, Simflight.nl, FSGG, Touch&GOFS-RijnmondFs-FanFSgroep HCC-Haaglanden, Fsgroep NHN, HCC!Zeeland-werkgroep Flight SimulatorHCC!Fryslan Flightsimulator-Harmen Weistra, FsHolland, FsClub Friesland, FsVisions, FlightSim Eindhoven
 
Agenda
21 – 05: Paul Goudswaard, voormalig Klu verkeersleider en lange tijd instructeur bij Luchtverkeersleiding Nederland. Bereid uw vragenlijst alvast maar voor, want met zo’n loopbaan als Paul krijgt u op op elke vraag een passend antwoord. Zie eerste artikel.

18 – 06: Vrij vliegen en u kunt uw overtollige(?) fs-spullen te koop en/of te geef aanbieden. Maar, géén handelaren!

In juli en augustus zijn er geen bijeenkomsten.

17 – 09: Willemijn van der Lingen met een demonstratie van Air Manager en een
uitleg hoe je - eenvoudig - zelf FS-uitbreidingen kunt maken.

15 – 10: Theo Brettschneider met een vlucht in X-Plane 10.

19 – 11: Paul en Peter behandelen Flightcharts.

17 – 12: Wordt op dit ogenblik aan gewerkt.
 
Onze bijeenkomsten in Almere

Wat kunt u in z’n algemeenheid op onze bijeenkomsten verwachten:

-    vliegen en nogmaals vliegen achter uw fs-scherm; plaats voldoende!
-    presentaties over flightsimulatie en alles wat daarmee samenhangt,
-    de helpdesk, vooral voor de beginnende fs-er maar ook voor ‘ouwe rotten’,
-    informatie en demonstratie over het (re)painten van vliegtuigen,
-    dvd-film uitleenservice (uitsluitend voor leden),
-    een uitgebreide fs-gerelateerde leestafel,
-    een tweedehands hard - en software tafel,
-    fs-clubcomputer staat stand-by.

Wijkcentrum ‘De Wieken’
Wipmolenweg 54
1333 GS  Almere Buiten


En voor de goede orde nog even de tijden: van 10.30 - 11.15 gelegenheid elkaar ‘persoonlijk en fs-technisch’ te ontmoeten, de presentatie tot aan de pauze (± 12.30), na de pauze eventueel verder met de lezing en/of beantwoording van de vragen. Dan natuurlijk verder waar we vóór de presentatie mee  begonnen: vliegen met alle kennis en vaardigheden die we zelf hebben én anderen daarvan deelgenoot maken.
Rond de klok van drieën het afkoppelen van de pc’s, opruimen  zodat om 15.45 de voordeur op slot kan en dan graag tot ziens op de volgende bijeenkomst.

 
De Uitsmijter
Jerdoo - u heeft mogelijk wel eens van zijn fraai vormgegeven video’s gezien - sluit deze nieuwsbrief af met een sfeervol filmpje van het pas uitgekomen vliegveld Telluride

 

Met vriendelijke groet, mede namens het bestuur van HCC!Flightsimulator i.g.

Gijs Kamerman





Nagekomen

Op de valreep nog enkele berichten van Wim van Dijk over X-Plane 10:
 
Wil je deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Klik dan hier.