Kunt u deze e-mailing niet goed lezen of worden de afbeeldingen niet goed weergegeven, volg deze link.
Vrije Universiteit Amsterdam HOVO-zine
Editie
januari 2018
 
IN DEZE EDITIE
Cursussen uitgelicht: HOVO Exact
Voeding en duurzaamheid
Cursussen uitgelicht: boek in context
Voor u op de VU: het Sportcentrum VU
Header
Gelukkig nieuwjaar!
Eberhard van der Laan deed afgelopen najaar de oproep: zorg goed voor de stad en voor elkaar. Ik denk bij zijn oproep aan: mooie cursussen bedenken voor HOVO. Aan mensen de kans bieden om elkaar te ontmoeten in de collegebanken. En aan hoe u, gewapend met kennis, boeken koopt, concertzalen bezoekt, musea afgaat, met andere Amsterdammers in contact treedt en op die manier ook voor de stad en voor elkaar zorgt. Laten we dat volgend jaar blijven doen. Met HOVO, maar vooral: met elkaar.

Gelukkig nieuwjaar, mede namens de collega’s bij HOVO!
Carolien van Bergen, HOVO Amsterdam

Vakantiesluiting
Het HOVO-bureau is gesloten t/m 7 januari 2018. Aanmeldingen voor cursussen zijn tot 20 december verwerkt. Als u nog geen bevestiging heeft ontvangen, kunt u deze vanaf ca. 12 januari per post verwachten. Houdt rekening met enige verwerkingstijd – als u zich via de website heeft aangemeld en een automatische mailbevestiging heeft ontvangen, kunt u ervan uitgaan dat uw aanmelding in goede orde is ontvangen. Als u vragen heeft over aanmelding of annulering, verwijzen we graag naar de informatie op de website.

Laatste aanmelddatum per cursus
Bij iedere cursus staat een uiterste aanmelddatum vermeld. Zo kan het HOVO-team alle aanmeldingen verwerken en tijdig en soepel de voorbereidingen voor de voorjaarscursussen uitvoeren. Na deze datum kunnen we uw aanmelding helaas niet meer honoreren.

Is er nog plaats?
Voor de meeste cursussen is nog plaats. Op hovo.vu.nl staat per cursus een vermelding als de cursus vol is (bijgewerkt tot 20 december).
Cursussen uitgelicht: boek in context


Een boek lezen kunnen we allemaal. Maar met een cursus die de context van het thema of de auteur belicht, wordt uw leeservaring rijker en het boek boeiender. Dat ziet u in een aantal cursussen: 
  • Schrijvende artsen (Arko Oderwald) - Waarom zijn zoveel artsen schrijver en wat doet dit met hun werk? Vanuit deze invalshoek wordt werk van Slauerhof, Vestdijk, Yalom en andere schrijvers behandeld. 
  • Literatuur in de republiek van Weimar (Michiel Hagdorn) - Duitslands ‘roaring twenties’ spreken tot de verbeelding: de nasleep van de Eerste Wereldoorlog, wilde Berlijnse feesten, Bertold Brecht, de opkomst van het nationaalsocialisme - de romans uit die periode roepen een levendig tijdsbeeld op, maar vragen ook zelf om duiding.
  • Verborgen profeten: zeven joods-Amerikaanse klassiekers (Paul Gabriner) - Wat is er joods aan de werken van een aantal grote Amerikaanse schrijvers, welke wereld roepen zij op? Hoe zijn joodse thema’s verscholen in bekende meesterwerken van o.a. Arthur Miller en Philip Roth?
  • Russische vertalers en hun werk  (Judith Janssen) - Niet eerder kwam u zo dicht bij het vertaalproces van de grote Russische romans: Judith Jansen nodigde topvertalers uit om over hun werk te vertellen, waarbij werken van o.a. Tolstoj, Dostojevski en Gogol aan bod komen. 
  • Markus Gabriel - Waarom we vrij zijn als we denken (Petra Bolhuis en Theo Meereboer) - Een populair filosofisch boek dat inmiddels bij velen in de kast staat, maar dat een stuk dieper graaft dan de vlotte toon suggereert.
Bent u bang dat u teveel moet lezen voor de letterencursussen? Dat is niet nodig. Bij iedere cursus staat de studiebelasting vermeld, zodat u weet wat er van u verwacht wordt. Ook als u minder tijd heeft, geeft de cursus inzicht in de literaire en cultureel-historische aspecten van het onderwerp.
Cursussen uitgelicht: HOVO Exact

Kleine deeltjes en grote verbanden…
DNA, genen, chemie…. het allerkleinste geeft ons vorm, maar hoe gaat dat in zijn werk? Wat is DNA nu eigenlijk, wat doet het en hoe werkt het door in erfelijkheid? En hoe en waarom vinden er eigenlijk chemische reacties plaats? In deze twee cursussen krijgt u de antwoorden op vragen over chemie en genetica: 

Nieuwe inzichten in de aarde
Sinds onze middelbareschooltijd zijn de inzichten in geologische tijdvakken en in de levensvormen op aarde behoorlijk verschoven. Twee cursussen praten u bij:

  • Leven in het Antropoceen. Het geologische rijtje met onder andere Krijt, Jura en Perm is inmiddels aangevuld met het Antropoceen. Sjoerd Kluiving neemt u mee in dit tijdvak, waarin de invloed van de mens op de wereld leidend is. Als VU-wetenschapper is hij als geen ander op de hoogte van de laatste inzichten op dit gebied. Startdatum 8 februari 2018.
  • De nieuwe stamboom van het leven: het leven op aarde. Onder andere door DNA-onderzoek blijken complete levensvormen anders gerubriceerd te moeten worden dan wij vroeger geleerd hebben. Nico van Straalen deelt graag zijn kennis over het (huidige) leven op aarde met u. Startdatum 7 februari 2018.
 
Voeding en duurzaamheid


VU-magazine heeft verslag gedaan van de HOVO-cursus Voeding en duurzaamheid. U kunt via onderstaande links over deze brede thematiek lezen, plus nog veel extra informatie vinden als u verder doorklikt, zoals hoe u uw eigen waterfootprint berekent.

Organisator Harry Aiking belichtte de vergeten problemen van kunstmest en stikstof: een groter probleem dan klimaatverandering. Arjen Hoekstra legde uit waarom het een probleem is dat de gemiddelde Nederlander 4000 liter water per dag gebruikt. Hoe natuur en boeren perfecte businesspartners kunnen worden, vertelt Jan-Willem Erisman; dat een beetje gif in je eten veel minder erg is dan simpelweg te veel ongezond eten, is het verhaal van Ingeborg Brouwer. Martijn Katan gaf het laatste college, over hoe gezond en duurzaam eten eigenlijk op hetzelfde neerkomt: eet jezelf en de planeet gezond.

Voor u op de VU: het Sportcentrum VU
Word fit in 2018!
Wist u dat op Uilenstede een gloednieuw Sportcentrum staat, waar niet alleen studenten, maar ook buurtbewoners hun conditie op peil houden? Maak gebruik van de mogelijkheid om met de kwaliteitsnorm van het sportcentrum van de VU in beweging te komen. Doe een beweegtest die inzicht geeft in uw eigen fysieke mogelijkheden en een beweegprogramma waar de eigen doelstelling wordt nagestreefd: 3 maanden onbeperkt sporten, inclusief test, begeleiding en beweegschema voor 125,-. Zie Sportcentrum VU.

 
colofon

HOVO-zine is een uitgave van HOVO Amsterdam

T 020 598 5669
E hovo@vu.nl
I www.hovoamsterdam.nl

Wilt u geen nieuwsbrief van HOVO ontvangen? Laat het ons even weten via hovo@vu.nl