Amsterdam Smart City
Slimme oplossingen die de wereld gaan veranderen
Newsletter December 8, 2019
If you can't read this newsletter properly, click here

Batterij uit elektrische auto krijgt tweede leven op Pampus

Op Forteiland Pampus is een accu uit een elektrische auto gebruikt om energie in op te slaan. Een batterij van formaat uit een afgedankte elektrische auto zorgt ervoor dat het energieverbruik op het eiland afneemt omdat het efficiënter wordt gebruikt. Pampus zet daarmee de eerste stap op weg naar een zelfvoorzienend en duurzaam bestaan en bedrijfsvoering. Daarnaast moet het project uitwijzen of deze batterijen op grote schaal een tweede leven kunnen krijgen.  

In de toekomst kan hergebruik van batterijen huishoudens en bedrijven in Nederland een betaalbare vorm van opslag bieden. De komende jaren komen duizenden van deze batterijen beschikbaar.

Het project en onderzoek wordt gerealiseerd door netwerkbedrijf Alliander, ARN, Stichting Forteiland Pampus, DNV GL, De Hogeschool Arnhem en Nijmegen, Technische Universiteit Eindhoven en Amsterdam Smart City. Op Pampus is een tijdelijke tentoonstelling te bezoeken over de realisatie van de batterij voor het eiland en haar duurzaamheidsdoelstellingen.

Read more
 
Smart City Event 2015
2-5 juni in de Amsterdam ArenA

Het Smart City Event vindt in 2015 voor het 5e jaar plaats. Een grootschalige internationale conferentie waar steden, netbeheerders, energiebedrijven, industriële organisaties, technologische partijen en kennisinstituten samenkomen om kennis te delen over het realiseren van Smart City projecten. Vorig jaar bezochten Smart City professionals uit 30 verschillende landen het event. Amsterdam Smart City is dit jaar weer official host van het Smart City Event.

Meer dan 50 nationale & internationale steden en sprekers delen hun visie & inzichten op het gebied van Smart Environment, Mobility, Energy, Safety en Data met 500+ internationale partijen. Het zullen 4 dagen vol informatie, inspiratie en interactie zijn met o.a. intensieve masterclasses en innovatieve oplossingen voor bewoners. Met onder meer Eberhard van der Laan (Burgemeester Amsterdam) en Neelie Kroes (Special Envoy StartupDelta and former Euro Commissioner). 

20% korting voor relaties van Amsterdam Smart City
Relaties van ASC ontvangen een korting van 20% op de toegangsprijs door hier te klikken. Of vermeld op het inschrijfformulier in het kortingscodeveld de code ‘Amsterdam’. Het 4-daagse programma, alle sprekers, excursies en inschrijvingsmogelijkheden vindt u terug op www.smartcityevent.com.

Read more
 
Amsterdamse delegatie bezoekt India

Van 22 tot en met 28 maart bracht een delegatie van bedrijven, kennis- en culturele instellingen een bezoek aan India onder leiding van burgemeester Eberhard van der Laan. De steden New Delhi, Bangalore en Mumbai werden bezocht. Burgemeester Van der Laan: “Deze dagen hebben ons weer een goede stap verder gebracht in de zich verdiepende relatie tussen India en Amsterdam. Met verschillende partners hebben we de Amsterdamse regio kunnen presenteren als aantrekkelijke locatie
voor Indiase bedrijven die de Europese markt willen bedienen.’’

De Indiase minister-president, Narendra Modi, wil in India 100 smart cities creëren: steden waar innovatie en technologie slim worden ingezet om stedelijke problemen aan te pakken. Amsterdam is één van de voorbeelden, aldus Modi. Tijdens het bezoek is hierover kennis uitgewisseld, met name over de thema’s mobiliteit, water, afval en stedenbouw.

Read more
 
Nieuwe column: Smart Spotlight

Wat is een Smart City zonder Smart Citizens? Verschillende Smart Citizens aan het woord over de uitdagingen die voor ons liggen bij de ontwikkeling van de Metropoolregio Amsterdam als slimme stad. Deze keer onder andere Zef Hemel (Amsterdam Economic Board) Joost Brinkman (Accenture) en Jan Schreuder (Gemeente Zaanstad). Wil je ook een keer in de spotlight? Mail caspar@amsterdamsmartcity.nl


 
Terugblik Slimme Markt – Gaasperdam

Op de Slimme Markt op 21 maart presenteerden een groep actieve bewoners uit Maldenhof samen met Alliander DGO het idee voor een buurtwarmtenetwerk in Maldenhof aan circa 25 buurtbewoners. Een buurtwarmtenetwerk kan warmte en warm water leveren aan woningen en gebouwen in de directe omgeving. Hierdoor kunnen de woningen een stuk duurzamer worden, omdat er geen gas meer nodig is voor verwarming. De cv-ketel kan dus het huis uit! Er blijkt veel enthousiasme voor het idee. Bekijk hier het filmverslag.

Read more
 
Elf startups geselecteerd Smart City & Living accelerator
De elf deelnemers aan het Startupbootcamp Smart City & Living programma1zijn bekend. In de afgelopen maanden zijn uit meer dan driehonderd startups negentien  finalisten gekozen om deel te nemen aan de selectiedagen op 3 en 4 maart. Elf teams zijn nu uitverkoren om met intensieve begeleiding hun bedrijf verder te ontwikkelen. Het programma biedt startups toegang tot een groot netwerk van experts in diverse branches gedurende een intensief drie maanden durend programma.
Read more
 
Elke druppel telt: Rainproof


We krijgen vaker te maken met hoosbuien en onze stad kan dat niet aan. Amsterdam Rainproof werkt samen met bewoners, ambtenaren, kenniswerkers en ondernemers om de stad gezamenlijk regenbestendiger te maken.

Op het online platform rainproof.nl staat een kaart met mooie kleinschalige-en grootschalige voorbeeldprojecten om regen vast te houden en langzaam af te voeren.   Zo kan iedereen zien wat er in Amsterdam gebeurt en inspiratie opdoen over de vele verschillende manieren om rainproof te handelen! Plaats snel jouw rainproof project online!

Read more
 
ASC Partner event februari 2015
Terugblik gemist?
Lees via deze link een korte samenvatting per workshop. Bekijk ook hier het korte filmverslag van de bijeenkomst of de foto's.
 


April
16 Green IT Energy Solutions & EIA
16 Beyond Data Event 
22 Port & City: Connected Energy 
23 Gebiedsontwikkeling #8: Van wie is de Amsterdamse grond?
23 Urban Books #11: Mobiliteit ná het autotijdperk
30 Let's Talk Solutions #4: Carlo Ratti

Mei
18 De staat van de stad
20-22 Metropolitan Solutions

Interview Amsterdam & Co

“Een leefbare stad begint gewoon simpel met hallo zeggen tegen de buurman.” Interview met Maaike Osieck en Vivienne Bolsius over Amsterdam Smart City en de uitdagingen van Amsterdam. Klik hiertom het hele interview te lezen.

ASC in innovation issue AMS

AMS is het business magazine van Amsterdam. In deze uitgave van AMS is een artikel opgenomen over Amsterdam Smart City met de titel: Tech and the City, Enabling innovation. Lees hier het hele artikel pagina 18-21

Nxt City - Jonge stadsgenoten verbeteren Amsterdam

Op 13 en 14 augustus wordt de eerste editie van NxtCity gehouden in Amsterdam. Na twee inleidende workshops zullen de jonge stadsgenoten (jonger dan 18 jaar) zich twee dagen richten op een vraagstuk van de stad Amsterdam. De inschrijvingen zijn nu open!

Wie betaalt Watt? - Winnaar Toon Hackathon

Van 6 t/m 8 maart organiseerde Eneco de eerste Toon® Hackathon in Amsterdam. Ruim 60 developers kregen de opdracht om een nieuwe toepassing voor Toon te ontwikkelen. ''Wie betaalt Watt?'' kwam als winnaar uit de bus. Deze app geeft iedere huisgenoot inzicht in zijn persoonlijke energieverbruik. Klik hier voor het videoverslag.

Buiksloterham: living lab voor circulaire gebiedsontwikkeling

Het gebied Buiksloterham in Amsterdam Noord is de living lab voor circulaire gebiedsontwikkeling. Het is dé plek waar op dit moment het experiment en onderzoek plaatsvindt op het gebied van hernieuwbare energie en gesloten kringlopen van bijvoorbeeld voeding en materialen op lokale schaal. Buiksloterham zal daarmee het voorbeeld worden van de ontwikkeling van de toekomstige en circulaire stad. Lees hier meer.

Nieuwe ASC film
Klik hier voor het nieuwe Amsterdam Smart City filmpje.
Nieuwsgierig naar meer? Check het nieuws op de site!

VRT reportage over Amsterdam & Barcelona - Crowdfunding is groeiende business in Nederland - Los Angeles loopt voorop met invoering innovatieve straatverlichting - Slimme gebouwen: daar is nog een wereld te winnen - Tilburg wordt smart city - Uniek onderzoek verkeersstromen

Tell a friend
Stuur deze nieuwsbrief ook door naar een collega of relatie via de 'Tell a Friend' link onderaan deze pagina!
CONTACT
www.amsterdamsmartcity.com
info@amsterdamsmartcity.com
Amsterdam Smart City is het innovatieplatform van de Metropoolregio Amsterdam waarin bedrijven, bewoners, gemeente en kennisinstellingen uitgedaagd worden innovatieve oplossingen & ideeën aan te dragen en toe te passen voor grootstedelijke vraagstukken.Service
Subscribe
Unsubscribe
Tell a friend
Update your account


Please contact us if you have any questions about Amsterdam Smart City or this newsletter? info@amsterdamsmartcity.nl