17 februari 2017
Bekijk de nieuwsbrief online
 
  Nieuwsbrief media
Herstellen na nachtdienst verloopt moeizaam
Voor offshore medewerkers duurt het ongeveer 14 dagen om te herstellen van nachtdiensten. Herstellen van dagdiensten kost hen 4 dagen. Dit concludeert gezondheidswetenschapper Suzanne Merkus die onderzoek deed naar het effect van werken in ploegendiensten op de gezondheid. "Mijn onderzoek laat heel duidelijk zien dat het belangrijk is om voldoende lang vrij te hebben om volledig te kunnen herstellen na 2 weken van 12-uur nachtdiensten". Suzanne Merkus promoveert op 24 februari bij VUmc.
Lees verder
Oefenprogramma op maat helpt bij knieartrose
Voor patiënten met knieartrose is oefentherapie een effectieve behandeling. Echter, 60-85% van de artrosepatiënten heeft te maken met bijkomende ziektes zoals hartproblematiek, diabetes of obesitas. Deze comorbiditeit kan een belangrijk obstakel zijn voor oefentherapie. Dit blijkt uit onderzoek van Mariëtte de Rooij, fysiotherapeut bij Reade. Zij promoveerde 16 februari bij VUmc.
Lees verder
Veranderingen in hersennetwerk bij patiƫnten met een hersentumor
Een recent uitgevoerde studie van het Hersentumorcentrum Amsterdam onderzocht wat het effect van een hersentumor is op het algeheel functioneren van de communicatie binnen de hersenen. Hieruit bleek dat met name de communicatiepatronen van hersengebieden die een centrale rol spelen, de 'hubs', veranderen, ongeacht de locatie van de tumor zelf.
Lees verder
VUmc werkt mee aan programma over tieners met kanker

In het nieuwe EO-kinderprogramma 'Hallo, Ik Heb Kanker' filmen vier tieners hoe hun leven met kanker eruitziet. Een van de kinderen is Julian. Hij heeft hersenstamtumor (DIPG) en is patiënt bij dr. Dannis van Vuurden van VUmc. Het programma wordt vanaf maandag 13 februari 5 dagen achter elkaar uitgezonden, om 17.15 uur op NPO3.

Lees verder
En verder
  • Subsidie voor studie naar erfelijke hartspierziekte. Onderzoek geleid door hoogleraar Fysiologie Jolanda van der Velden.
  • Verstoorde balans in hersennetwerken bij mensen met MS met cognitieve problemen. Publicatie van Anand Eijlers in het gerenommeerde blad Neurology.
  • Arts-onderzoeker dr. Maria Themeli ontving van de stichting VUmc CCA een fellowship voor haar eigen onderzoeksgroep. Ze doet onderzoek naar een innovatieve vorm van immuuntherapie bij kanker.
  • Promovenda Tessa Nauta vond in haar onderzoek eiwitten die betrokken zijn bij het vertakken van bloedvaten na langdurig zuurstoftekort.
  • Vier ton subsidie voor ontwikkelen computermodel van het brein ter verbetering uitkomst epilepsiechirurgie. Samenwerking tussen VUmc en TU Delft.
Agenda

  • Zondag 2 april is de Rokjesdagloop 2017. De opbrengst gaat naar Stichting MS Research/VUmc MS Centrum Amsterdam.

Agenda
Fiets mee op World Kidney Day!
Op 9 maart is het World Kidney Day. Een wereldwijde happening om aandacht te vragen voor nierziekten. Vanuit VUmc in Amsterdam vertrekt er een fietstocht naar het Wilhelmina Kinder Ziekenhuis in Utrecht.
Meer informatie
Wetenschappelijk onderzoek
Het onderzoek van VUmc legt de focus op 8 zwaartepunten:
Contact
VUmc voorlichters: Caroline Arps, Sonja van Galen, Jan Spee
Dienst communicatie
T: (020) 444 3444
E: communicatie@vumc.nl

Volg VUmc:    

 
Wilt u uw gegevens wijzigen? Wijzig hier uw gegevens
Wilt u geen e-mail meer ontvangen? Meld u nu af.