Kunt u deze e-mailing niet goed lezen of worden de afbeeldingen niet goed weergegeven, volg deze link.
Vrije Universiteit Amsterdam HOVO-zine
Editie
november 2017
 
IN DEZE EDITIE
Cursussen uitgelicht: alleen online
HOVO-winterlezing
HOVO op Facebook
Cursus uitgelicht: Russische vertalers
Met emeritaat – en dan?
Gastgezinnen gezocht in Amsterdam
Header
Met HOVO het voorjaar in!
In de vorige nieuwsbrief kondigden we het voorjaarsprogramma aan. Nu, enkele weken later, zijn we druk bezig om de berg inschrijvingen te verwerken. De eerste cursussen zijn al volgeboekt. Tijdig aanmelden is dus aan te raden! Als u zich in de afgelopen weken al heeft aangemeld, kunt u komende week uw bewijs van inschrijving per post verwachten.
Cursussen uitgelicht: alleen online

Naast het aanbod in onze papieren studiegids, hebben we twee extra voorjaarscursussen voor u. Deze vindt u alleen op de website.

Kwantumfysica voor niet-fysici
Wegens grote belangstelling bieden we de cursus Kwantumfysica voor niet-fysici ook dit voorjaar aan. Wie in het najaar op de wachtlijst werd geplaatst, kon zich al inschrijven, maar er zijn nog wat plaatsen beschikbaar. Wacht hier vooral niet te lang mee, want de vorige keer was de cursus razendsnel volgeboekt!
Bekijk de complete cursusbeschrijving, data en prijzen bij de exacte vakken – Kwantumfysica voor niet-fysici

Nederlandse geschiedenis in Europese context
Op zaterdagochtend geven dr. Hans Tervoort en dr. Hans de Waardt de cursus Nederlandse geschiedenis in Europese context. De docenten, werkzaam aan de Vrije Universiteit Amsterdam, zijn gespecialiseerd in de middeleeuwse respectievelijk de vroeg-moderne geschiedenis (1200-1800). Hun cursus is pas op een laat moment in beeld gekomen en kon helaas niet meer in de papieren gids worden geplaatst.

HOVO-winterlezing
Heeft u onlangs bij de VPRO gezien hoe Jelle Brandt Corstius kennismaakt met Artificial Intelligence (AI). Ook in Tegenlicht werd het onderwerp besproken. Wij willen u graag laten kennismaken met een van Nederlands specialisten op het gebied van AI: Frank van Harmelen. Op een toegankelijke, maar zeker niet oppervlakkige wijze laat hij u kennismaken met dit uitermate spannende onderwerp.

Datum: dinsdag 19 december, aanvang 14 uur
Prijs: € 12,50, inclusief koffie/thee voor aanvang.

Lees meer en meld u aan voor de lezing Quo Vadis Kunstmatige Intelligentie.

 
Cursus uitgelicht: Russische vertalers
Cursus uitgelicht: Russische vertalers
Slaviste Judith Janssen heeft een aantal topvertalers van de Russische literatuur uitgenodigd om te vertellen over de Russische literatuur. Hoe lezen zij de werken van Tolstoy, Dostojevski of Gogol? En waar lopen zij tegenaan in hun werk als vertaler? Kindergedichten, toneel, maar natuurlijk ook klassiekers als Dode zielen en Duivels – allemaal werken die recentelijk (opnieuw of voor het eerst) zijn vertaald. U hoeft de werken niet van kaft tot kaft te lezen voor de cursus, maar als u nog zoekt naar mooie boeken voor tijdens de luwe HOVO-maanden december en januari, dan vindt u bij de cursusbeschrijving genoeg inspiratie. Lees meer over de cursus Vertalers Russische literatuur en hun werk.
HOVO op Facebook
De Facebookpagina van HOVO Amsterdam bestond al jaren, maar leidde tot voor kort een sluimerend bestaan. Dat gaat veranderen: we blazen onze pagina nieuw leven in! Regelmatig posten we nieuwtjes en berichten rondom cursussen, docenten, de VU, evenementen in en om Amsterdam en andere zaken die voor u interessant kunnen zijn. Een greep: nieuwe publicaties van docenten, een link naar een interview met een docent op tv of radio, tips voor tentoonstellingen die bij een cursus passen, of een leuk evenement op de VU. Blijft u graag op de hoogte?
Met emeritaat – en dan?
Wat doet de professor na zijn/haar emeritaat? Een cursus bij HOVO geven! Een deel van ons docentencorps bestaat uit docenten die het lesgeven niet kunnen laten en die er een groot genoegen in blijven scheppen om onderzoek te doen en hun kennis te blijven delen met geïnteresseerden. Geen nakijkwerk meer, maar voor een enthousiaste zaal staan! Drie portretten:

Nico van Straalen
“Plezier en plichtsgevoel staan centraal bij Nico van Straalen, die als hoogleraar dierecologie en evolutiebiologie een bekend gezicht aan de VU is. Nu neemt hij afscheid. Nou ja, officieel dan.” Dat lezen we in de introductie van het interview met Nico van Straalen in het VU Magazine. Wij weten wel beter – al heeft hij na 40 jaar officieel afscheid genomen van de VU, in het voorjaar 2018 geeft hij voor HOVO de cursus ‘De nieuwe stamboom van het leven’.

Fik Meijer
Fik Meijer, emeritus hoogleraar oudheidkunde aan de UvA, noemde zichzelf ooit een ‘ordinaire lesboer’. Hij kan het lesgeven niet laten, vertelt hij: bij meerdere HOVO’s geeft hij cursussen en hij blijft publiceren. Zijn nieuwste project betreft de Via Appia: afgelopen voorjaar reisde hij deze oude Romeinse weg af. Hij geeft naar aanleiding daarvan in januari vier colleges voor HOVO over het reizen en rondtrekken in het Romeinse Rijk. Proef de sfeer van die reizen tijdens de cursus Reizen en rondtrekken in het Romeinse Rijk.

Henk Woldring over de wereld van Comenius
Henk Woldring is al enige tijd met emeritaat, maar blijft colleges geven, onderzoek doen en publiceren. Dit najaar gaf hij de filosofiecursus over vriendschap. Deelnemers prijzen hem om zijn zorgvuldige manier van denken en zijn eruditie. In het voorjaar staat de bijzondere denker Jan Amos Comenius centraal. Henk Woldring publiceerde meerdere boeken over deze sympathieke en bereisde 17e-eeuwse filosoof, in Tsjechië geboren, in Nederland gestorven. Comenius is ten onrechte in de schaduw van zijn tijdgenoten Descartes en Spinoza beland, aldus Woldring. Hij was zijn tijd ver vooruit met zijn holistische visie. Door Descartes werd hij gezien als een groot denker, al was hij het niet in alle opzichten met hem eens. Hij was praktijkgerichter dan veel andere filosofen – hij schreef onder meer over onderwijsvernieuwing, maar ook over leven in meerdere culturen. Kortom, thema’s die nu nog net zo actueel zijn als in de 17e eeuw. Deze cursus wordt eenmalig aangeboden en start op 7 februari 2018. Lees meer over De wereld van Comenius.
Gastgezinnen gezocht in Amsterdam
Takecarebnb zoekt gastgezinnen in de omgeving Amsterdam. Hebt u een kamer over en lijkt het u leuk om voor een periode van maximaal drie maanden een statushouder - iemand met een tijdelijke verblijfsvergunning - bij u thuis te laten logeren? Takecarebnb brengt statushouders in contact met Nederlandse gastgezinnen. Dat betekent veel voor het opbouwen van een nieuwe toekomst en alles wat je daarvoor nodig hebt.

De Vrije Universiteit Amsterdam ondersteunt het initiatief van Takecarebnb en heeft deze oproep gedaan aan medewerkers en studenten. HOVO brengt het graag onder uw aandacht.

Hebt u een kamer over? Meld u dan aan via takecarebnb.com/gastgezin.
 
colofon

HOVO-zine is een uitgave van HOVO Amsterdam

T 020 598 5669
E hovo@vu.nl
I www.hovoamsterdam.nl

Wilt u geen nieuwsbrief van HOVO ontvangen? Laat het ons even weten via hovo@vu.nl