Kunt u deze e-mailing niet goed lezen of worden de afbeeldingen niet goed weergegeven, volg deze link.
Vrije Universiteit Amsterdam HOVO-zine
Editie
juni 2018
 
IN DEZE EDITIE
Geniet van de zomer bij HOVO!
Docent uitgelicht: Paul van den Akker
Cursussen uitgelicht
Medisch-literaire cursussen op locatie
Wat gebeurt er met uw gegevens?
Compassie in Oost en West
HOVO-docenten in de media
Ten slotte
Header
Geniet van de zomer bij HOVO!
De zomer bij HOVO begint bijna…en wij zijn er klaar voor

Heeft u zin om komende zomer een cursus te volgen? In juli bestaat ons aanbod uit kortere cursussen, vaak twee tot vier bijeenkomsten. Wilt u zich nog aanmelden? Maak dan snel uw keuze: de uiterste aanmelddata (vermeld bij iedere cursus) komen rap dichterbij. Voor een aantal cursussen is aanmelding helaas niet meer mogelijk. Op onze website ziet u aan welke cursussen u nog kunt deelnemen. Kijk bij cursusaanbod HOVO - zomer

Gids gemist?
Hebt u onze nieuwe studiegids met het complete najaarsprogramma al ontvangen? Zo niet, dan kunt u deze eenvoudig aanvragen via het aanvraagformulier op onze website. U vindt hier ook de uitgebreide beschrijvingen van de leergangen (en niet, zoals u van ons gewend was, in de gids zelf). Als u een leergang volgt en u zich nog niet hebt aangemeld voor een volgend deel, houd er dan rekening mee dat de voorrangstermijn op aanmelding inmiddels is verstreken. Dit betekent dat de leergang openstaat voor alle belangstellenden.

Even geduld a.u.b.
Heeft u zich aangemeld voor een najaarscursus, maar heeft u nog geen bevestiging per post van ons ontvangen? We vragen graag nog even uw geduld. De aanmeldingen zijn tot circa 12 juni verwerkt; als u drie weken na uw aanmelding nog geen bericht heeft ontvangen, raden we u aan even contact met ons op te nemen.

Nieuwe gezichten
Het HOVO-team is sinds 18 juni versterkt met de komst van onderwijscoördinator Marjoleine Gadella. Zij ondersteunt Vivian van Piggelen en Michelle van Fulpen (sinds januari jl. werkzaam bij HOVO) bij de coördinatie van alle werkzaamheden rond de cursussen.

Namens het voltallige HOVO-team wens ik u een heerlijke zomer en we hopen u te onmoeten op de VU!

Carolien van Bergen
Opleidingsmanager HOVO Amsterdam
Docent uitgelicht: Paul van den Akker
Paul van den Akker over Olmeken, Maya’s en Azteken…

Paul van den Akker zal de komende tijd drie cursussen geven voor HOVO. In juli start hij met een korte cursus over de Mayakalender, een mooie opmaat voor een dubbelcursus over de geschiedenis en cultuur van Meso-Amerika, vóór de Spaanse verovering (najaar 2018) en over de periode erna (voorjaar 2019, aanmelding vanaf eind oktober). We stelden hem een aantal vragen:

1. Wat is uw vakgebied en wat vindt u binnen uw vakgebied het interessantste onderwerp?
Als archeoloog ben ik gespecialiseerd in de archeologie van Meso-Amerika, de huidige regio van Mexico, Belize, Guatemala, Honduras en El Salvador. In het verleden heb ik archeologisch onderzoek gedaan naar de pre-koloniale geschiedenis in Mexico en Panama. Tijdens deze opgravingen werd ik me steeds bewuster van de culturele continuïteit in deze gebieden: de mensen waarmee ik samenwerkte zetten de tradities en wereldvisie van hun voorouders voort.

Lees het volledige interview op hovo.vu.nl
 
Cursussen uitgelicht


Zo divers kan het zijn bij HOVO: Geschiedenis van Jeruzalem, Psychologie en cognitie, en Werken aan een promotievoorstel. Een kleine greep uit ons aanbod.

Geschiedenis van Jeruzalem – voor wie er vroeg bij wil zijn: een korte najaarscursus! Diklah Zohar geeft in september de cursus Geschiedenis van Jeruzalem – een inkijkje in deze oude en bijzondere stad, vanaf het Bijbelse tot het hedendaagse Jeruzalem. In vervolg hierop vindt in samenwerking met Labrys Reizen een vijfdaagse reis plaats naar deze bijzondere stad. Klik hier voor meer informatie.

Psychologie en cognitie – Andere docent. De cursus Psychologie en cognitie wordt gegeven door prof. dr. Chris Olivers. Dr. Manon Mulckhuijse heeft een aanstelling aan de VU gekregen en is wegens onderwijsverplichtingen niet beschikbaar voor HOVO. Prof. dr. Chris Olivers studeerde psychologie in Nijmegen en behaalde zijn doctorsgraad aan de University of Birmingham (GB). Thans is hij hoogleraar Visuele Cognitie aan de VU. Zijn interesses gaan uit naar hoe onze waarneming beïnvloed wordt door hogere cognitieve processen zoals geheugen, taal en de doelen die we willen bereiken. Daarbij maakt zijn lab gebruik van allerlei technieken, van het meten van menselijk gedrag tot het meten van activatie in het brein. Hij wordt nog vaak verrast hoe ingenieus het brein in elkaar steekt.

Werken aan een promotievoorstel - Koestert u ook al lange tijd de wens om te promoveren? Maar hikt u aan tegen de eerste stappen – hoe kom je tot een onderwerp, hoe zoek je literatuur, waaraan moet een promotievoorstel voldoen en hoe vind je een promotor? Voor de derde keer wordt dit najaar de HOVO-cursus Werken aan een promotievoorstel aangeboden. Een workshop van tien bijeenkomsten onder leiding van hoogleraar Jeanne de Bruijn, verspreid over de periode oktober 2018 –april 2019.

Inmiddels hebben diverse deelnemers hun proefschrift voltooid. Lees het interview dat HOVO hield met Bert Breij, voor wie de HOVO-workshop in 2013 een belangrijke en onmisbare eerste stap was in het traject dat hij in 2017 afrondde met het behalen van de doctorsgraad.
Wat gebeurt er met uw gegevens?

HOVO Amsterdam heeft zijn privacybeleid aangepast aan de Algemene Verordening Gegevensverwerking (AVG) die op 25 mei van kracht werd. In het kort:

1. U vindt het privacystatement van HOVO Amsterdam u onderaan onze website hovo.vu.nl. Via deze link kunt u direct zien wat wij met uw gegevens doen en waarom wij bepaalde gegevens van u vragen.

2. U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u zich hiervoor heeft opgegeven, of omdat wij uw recente afmelding (via het inschrijfformulier voor een zomercursus) nog niet hebben kunnen verwerken. Na verwerking van uw cursusinschrijving met afmelding ontvangt u geen nieuwsbrieven meer van ons. Het is dus niet nodig om u nu voor een tweede keer af te melden.

Wij vinden het leuk om u op de hoogte te houden van het HOVO-nieuws en hopen dat u het interessant vindt om de nieuwsbrief te lezen. Wilt u onze nieuwsbrieven echter niet meer ontvangen en heeft u zich nog niet afgemeld via een cursusinschrijfformulier? Afmelden kan altijd: onderaan elke nieuwsbrief vind u een ‘afmeldlink’. U kunt dus op elk moment besluiten om u af te melden en ook om u weer aan te melden als u zin heeft om een HOVO-cursus te gaan volgen!  

3. Wilt u uw gegevens inzien of ze laten verwijderen, stuur dan een mail (hovo@vu.nl) of bel ons. Dit staat ook in de privacyverklaring.

Tot slot
Eenmalige machtiging. Vanwege aangescherpte voorwaarden van de banken moet de naam van de aanmelder bij de bank bekend zijn als een rekeninghouder van de opgegeven bankrekening (en IBAN). Is dit niet het geval, dan kunt u ofwel een factuur vragen (extra kosten € 12), of de kosten indien mogelijk onderling verrekenen.

Compassie in Oost en West
André van der Braak over Boeddhisme

Wilt u de HOVO-voorjaarslezing nog eens beluisteren, of kon u niet aanwezig zijn? Luister dan via de link naar de lezing van André van der Braak Compassie in Oost en West (23 april j.l.).

Als u geïnteresseerd bent in hoe het boeddhisme er in het westen uitziet, kunt u zich nog aanmelden voor de cursus Zen en het Westen door André van der Braak. Let op: er is al veel belangstelling voor deze cursus.
HOVO-docenten in de media
Anne Schulp en Ype de Boer over hun interesse

Anne Schulp verraste het publiek bij RTL Late Night met de uitspraak dat er vrijwel iedere week een nieuwe dinosauriërsoort wordt ontdekt. Zie het interview dat Humberto Tan met hem hield. Zijn cursus gaat binnenkort van start, maar aanmelding is niet meer mogelijk. 

Ype de Boer schreef een artikel over de Duitse filosoof Oswald Spengler op Bij nader inzien. In september geeft hij een cursus van 10 bijeenkomsten over dit indrukwekkende, maar controversiële boek. Meer informatie over de cursus: Heden, verleden en toekomst volgens Spengler.
Medisch-literaire cursussen op locatie
Naar Wenen of Lübeck met Arko Oderwald

Vanuit VU Medisch Centrum organiseert HOVO-docent Arko Oderwald meerdaagse medisch-literaire cursussen op locatie in diverse Europese steden: Venetië, Wenen, Parijs, Zürich en Davos, Lübeck, München. Deze zomer zijn er nog plaatsen in de cursus in Wenen (5 – 11 augustus), met als gastdocent Bert Keizer en Lübeck (20 – 23 september), met als gastdocent Abel Thijs. Kijk voor meer informatie op:

Meer informatie? Klik hier. Aanmelden via ak.oderwald@vumc.nl.
Deze activiteiten vallen niet onder de verantwoordelijkheid van HOVO Amsterdam.
Ten slotte
Feico Houweling (1954-2018)

Tot onze grote spijt ontvingen wij het bericht dat HOVO-docent Feico Houweling op 19 mei j.l. na een lang ziekbed in zijn slaap is overleden. Na een carrière in de journalistiek gaf hij jarenlang met veel plezier cursussen geschiedenis voor diverse HOVO-instellingen, waaronder voor HOVO Amsterdam. Zijn drijfveer in het leven was het vertellen van verhalen – in de vorm van colleges, lezingen en romans. Duizenden cursisten hebben genoten van zijn cursussen op het gebied van Nederlandse en Europese geschiedenis. Wij zullen hem missen en wensen zijn familie veel sterkte toe met het verlies.
colofon

HOVO-zine is een uitgave van HOVO Amsterdam

T 020 598 5669
E hovo@vu.nl
I www.hovoamsterdam.nl

Wilt u geen nieuwsbrief van HOVO ontvangen? Laat het ons even weten via hovo@vu.nl