Kunt u deze e-mailing niet goed lezen of worden de afbeeldingen niet goed weergegeven, volg deze link.
Vrije Universiteit Amsterdam HOVO-zine
IN DEZE EDITIE
HOVO Amsterdam YouTube-kanaal
Cursussen uitgelicht
Zin en betekenis
Docenten uitgelicht
Voor u op de VU…
Overig nieuws
Hoorcolleges thuis bekijken?
HOVO header
Beste mevrouw Nab,

Neem de tijd – in deze nieuwsbrief krijgt u niet alleen achtergronden van cursussen en docenten, maar ook toegang tot interviews op ons kersverse HOVO-YouTube-kanaal. Lees meer over de ‘dierlijke’ cursussen van HOVO, over verbinding en betekenis en over oude bekenden. Duik de oudheid in door te bekijken wat er onder de VU ligt en kom luisteren naar Jaap Seidell op 18 december. Er is genoeg te beleven en te leren!

Carolien van Bergen, HOVO Amsterdam

HOVO Amsterdam YouTube-kanaal
In gesprek met Ype de Boer

HOVO Amsterdam wil graag laten zien wat onze docenten te vertellen hebben. Daarom zijn we gestart met een serie interviews op ons eigen HOVO-YouTubekanaal. Het eerste interview is met filosoof Ype de Boer. Carolien van Bergen praat ca. drie kwartier met hem over de filosoof Agamben, over de Japanse schrijver Haruki Murakami, Spengler, Foucault en meer.

Bekijk hier het hele HOVO-interview met Ype de Boer.
In het voorjaar 2019 geeft Ype de Boer de cursus
Agamben en het gebruik van lichamen
 
Wij streven ernaar om dit jaar nog twee interviews te plaatsen, met Peter Demant en met Bert Jan Lietaert Peerbolte. Als u zich abonneert op het YouTube-kanaal van HOVO Amsterdam, ontvangt u een melding wanneer er een nieuw interview verschijnt.
Cursussen uitgelicht
HOVO cursussen uitgelicht november 2018
Een losgebroken stier…,

Wie praat met docent en onderzoeker Hylkje de Jong, krijgt het gevoel in een 17e eeuwse versie van de Rijdende Rechter te zijn beland. Jacob Jans had een stier die ‘verkeer maeckte’ met de koe van Pieter Pieters en er was schade. En wie moest dat betalen?

Sommige HOVO-cursussen bestrijken de complete wereldgeschiedenis, maar het is ongelofelijk leuk om ook eens op micro-niveau een stukje geschiedenis bij de klauwen te vatten: wat gebeurde er, hoe ging advocaat Popta te werk, hoe zag het rechtssysteem er eigenlijk uit in de 17e eeuw? Leer het in de cursus De losgebroken stier van Jacob Jans. Deze cursus wordt eenmalig aangeboden.

een paar aapjes,
 

'Bruegels tovenarij is in Wenen subliem te zien’, kopte het NRC onlangs ‘Deze once in a lifetime-tentoonstelling moet je gaan zien’. Ook in België wordt in 2019 uitgebreid aandacht geschonken aan Bruegel, naar aanleiding van zijn 450-jarige dood – zie hier de activiteiten. En bij HOVO kunt u komend voorjaar in vier keer twee uur een cursus over het hele oeuvre van de schilder en de context volgen.  Wilt u weten wat het verhaal is achter de twee aapjes? Meld u dan nu aan voor De betovering van Bruegel
 
en een Droste-wolf in schaapskleren...
 

‘Kritiek van de cynische reden’ is een van de belangrijkste filosofieboeken van de afgelopen decennia: over een tijd van uitzichtloosheid, over de ‘andere kant' van de Verlichting, over vrije wil en identiteit... Petra Bolhuis en Theo Meereboer nemen het boek onder de loep en bezien onze huidige tijd vanuit het perspectief van Sloterdijk. Wat de Droste-wolf daarmee te maken heeft? Dat hoort u tijdens de cursus Sloterdijk - Kritiek van de cynische reden.
Zin en betekenis
zin en betekenis header 650x185
Verbinden en liefde voor wijsheid

Religie betekent letterlijk ‘verbinden’ en ‘filosofie’ betekent ‘liefde voor wijsheid’. Beide benaderingen raken elkaar: ze gaan over het zoeken naar zin en betekenis van het menselijk bestaan. Zowel binnen het boeddhisme als het christendom worden de grote vragen gesteld over: wat betekent het om mens te zijn, hoe moeten we leven, wat is onze plaats in het grotere geheel? In deze drie HOVO-cursussen komen deze thema’s direct of indirect aan de orde:
  • De spirituele mens, door Evert Jan Ouweneel. Hij vertrekt vanuit de vraag naar zin en hij zoekt het antwoord in alle grote religies. Een cursus van één dag (16 januari, aanmelding tot 8 januari)
  • De Bijbel als cultureel erfgoed, door Bert Jan Lietaert Peerbolte. Met de nadruk op de Bijbel, maar uiteraard niet zonder voorbij te gaan aan de thema’s die hierin worden aangesneden (start 5 februari)
  • De boeddhistische soetra’s, door Victor Melenhorst. Over de vroegste boeddhistische teksten, direct na de dood van de Boeddha opgetekend (start 7 februari)
Louter vanuit de filosofie benaderd, gaat ook de cursus Morele helderheid van Petra Bolhuis en Theo Meereboer over waar wij staan: een cursus aan de hand van Susan Neiman over idealen en waarden in verwarrende tijden.
 
Betekenis in tijd of ruimte

Voor wie de antwoorden op vragen rond onze plaats in het grotere geheel liever in exacte kaders zoekt of in onze plek in de geschiedenis, is er volop keuze bij HOVO – zie de overzichtspagina’s over Exacte vakken en Geschiedenis. Ook die vakgebieden gaan immers ergens altijd over een verbinding met een wereld die groter is dan onze eigen wereld, in fysiek of historisch opzicht. Niet voor niets waren de vroege filosofen naast wijsgeer óók historicus, fysicus, astronoom en wiskundige.
Docenten uitgelicht
Saoedi-Arabië-expert Paul Aarts

Paul AartsHOVO-docent Paul Aarts is de laatste weken regelmatig op TV te zien als deskundige op het gebied van Saoedi-Arabië. Een land met een kroonprins wiens imago laveert tussen vooruitstrevend en nietsontziend. Mohammad bin Salman gaf vrouwen het recht om auto te rijden, maar er is maar een enkele rijschool in Riaad waar ze terecht kunnen. En wat is de betrokkenheid van MBS bij de dood van de kritische journalist Kashoggi? Saoedi-Arabië komt uitgebreid aan bod in de HOVO-cursus Het Midden-Oosten onder de loep, vanaf 5 februari.

Terug van weggeweest: Saskia Goddijn

Saskia GoddijnZe is even bij ons weggeweest, maar gaat komend voorjaar vol enthousiasme vertellen over Scandinavische kunst: Saskia Goddijn. Over Zweedse, Deense, Noorse en Finse schilders en over Scandinavisch design. Cursisten die haar colleges eerder bezochten schrijven in hun evaluaties over haar: "Elke keer zijn de colleges weer goed, fascinerend, zeer goed en onderhoudend gebracht, van een hoog niveau zonder kunsthistorisch gezwets, prachtige plaatjes, enzovoorts."

Wilt u erbij zijn op de woensdagochtend?
Meld u dan aan voor Nieuw licht op Scandinavische kunst.
HOVO nieuw licht
Voor u op de VU…
Tentoonstelling Op en onder de campus
Van oerrivieren naar een steeds veranderende universiteit

Wat ligt er onder de grond? In 2017 werden voor het aanleggen van een Warmte-Koude-Opslag (WKO) op de VU Campus diepe boringen tot wel 162 meter gedaan. Simon Troelstra, gepensioneerd Universitair Hoofddocent Aardwetenschappen en HOVO-docent, zorgde dat deze buitenkans optimaal voor de wetenschap werd benut. Hij vroeg boorbedrijf Tjaden om bij elke meter van de boring een zakje sediment te verzamelen. Drie studenten Geologie analyseerden voor hun bachelorscriptie de bodemmonsters. De conclusies ziet u in de expositie in het Hoofdgebouw van de VU.

Meer informatie

Overig nieuws
HOVO-winterlezing door Jaap Seidell
 
U kunt zich nog t/m 11 december aanmelden voor Voeding en gezondheid – Lessen van Sarphati door Jaap Seidell.
Datum: dinsdag 18 december 2018, 14.00 - 15.00 uur
Locatie: Aula Vrije Universiteit Amsterdam
Gids niet ontvangen?
 
Heeft u de nieuwe studiegids met het voorjaarsaanbod van HOVO Amsterdam nog niet ontvangen? Of wilt u een gids aanvragen om aan een bekende te geven? Laat het ons weten, dan sturen we u de gids (nogmaals) toe. Vul het aanvraagformulier in, dan ontvangt u binnen een week onze studiegids.
Even geduld a.u.b.
 
Wij hebben de afgelopen weken hard gewerkt om uw aanmelding te verwerken. Tot onze spijt is er is enige vertraging opgetreden in de verzending van de Bewijzen van inschrijving. Als u zich voor 15 november heeft aangemeld, kunt u voor 30 november een brief van ons verwachten, als u zich daarna heeft aangemeld krijgt u binnen ca. twee weken bericht van ons.
Kerstvakantie
 
Het HOVO-bureau is gesloten van 19 december 2018 t/m 7 januari 2019. Wij streven ernaar om alle aanmeldingen die we vóór 11 december binnenkrijgen voor 19 december te verwerken, zodat u uw bevestiging voor de Kerst ontvangt.
Hoorcolleges thuis bekijken?
Samenwerking met Home Academy

Niet iedereen is in de gelegenheid om de colleges van HOVO Amsterdam bij te wonen. Daarom werkt HOVO Amsterdam af en toe samen met Home Academy. Home Academy heeft onlangs opnames gemaakt van de cursus Byzantium (Hein van Dolen).

Speciale Home Academy aanbieding voor HOVO-cursisten
Als lid van de Home Academy Club luistert u onbeperkt naar hoorcolleges, waar en wanneer u wilt. Streaming op de computer en ook offline op mobiel en tablet met de app.
Als HOVO-cursist ontvangt u nu korting op een clublidmaatschap van 3 maanden.
U betaalt slechts € 20,- i.p.v. € 37,50. Kijk voor meer informatie en een korte instructie op de HOVO-aanbiedingspagina van Home Academy.
colofon
HOVO-zine is een uitgave van HOVO Amsterdam

T 020 598 5669
E hovo@vu.nl
I www.hovoamsterdam.nl

Wilt u geen nieuwsbrief van HOVO ontvangen? Laat het ons even weten via hovo@vu.nl