GD Actueel Schaap Geit
Home        Nieuws        Agenda        Over de GD        Contact
   
 
Paratuberculose aangetoond bij (hoog) drachtige geit; wat nu?

Het advies is om lammeren van deze geit niet aan te houden voor vervanging. Heeft u geen keuze? Dan is het goed om te realiseren dat besmetting hoogst waarschijnlijk, net als bij koeien, bij zwaar besmette geiten al in de baarmoeder kan plaatsvinden. De belangrijkste besmettingsroute is via inname van mest of met mest bevuilde spenen, flesjes, handen etc.

 Risico verlagen betekend veel opstrooien in de pot waar gelammerd wordt. Haal de lammeren direct weg na geboorte en vang ze in een schone omgeving op. Geef daarnaast schone en veilige biest (met gehandschoende hand). Vergeet daarbij ook de aparte overalls en laarzen voor de lammerafdeling niet!

Lees verder »
   
Even voorstellen Gezocht: biest paratbc geiten Deelnemers gezocht
       
  Mijn naam is Elly Docters van Leeuwen. Ik studeer aan de HAS Hogeschool in Den Bosch. Hier doe ik de studierichting dier- en veehouderij. Voor mijn studie loop ik nu een derdejaars stage bij de Gezondheidsdienst voor Dieren op de afdeling Kleine Herkauwers. De komende drie maanden ga ik mezelf bezig houden met een onderzoek naar de uitscheiding van paratbc bij melkgeitenlammeren via de mest.  

De Publiek Private Samenwerking (PPS) Kleine Herkauwers (KH) Paratuberculose in de melkgeitenhouderij onderzoekt paratuberculose in biest van geiten die (zwaar) besmet zijn. Mocht u testpositieve of zwaar van paratuberculose infectie verdachte geiten hebben waarvan biest beschikbaar is dan zou de onderzoeksgroep deze graag ontvangen. 

 

 

Binnen de Publiek Private Samenwerking (PPS) start binnenkort een onderzoek naar mogelijke uitscheiding van paratuberculosebacteriën onder separaat opgefokte jonge lammeren. Voor dit onderzoek zoeken wij acht bedrijven die voldoen aan een aantal criteria. Wilt u bijdragen aan het oplossen van paratuberculosevraagstukken?

 
Lees meer »
Lees meer »
Lees meer »
GDDiergezondheid.nl   |   Contact   |   Disclaimer   |   Gegevens wijzigen   |   Afmelden
Volg ons op