Als je deze mail niet goed kunt lezen klik dan hier.
 

Nieuwsbrief april 2016
Uitnodiging voor 16 april in Almere
Bert Hazenbos van de werkgroep FS IJssellanden geeft een specifieke lezing over FS9 jaren ’50 - ’60. Hij schrijft: “Hoewel Microsoft al enige tijd is gestopt met Flightsimulator, is er nog steeds voldoende software (vrij) verkrijgbaar om het programma op te leuken.
Met elke nieuwe versie van Flightsimulator werden ook de vliegtuigtypes aangepast aan de tijd waarin de versie tot stand kwam en zo is de laatste versie van FSX volop voorzien van de nodige Boeing - en Airbusvarianten. Maar wat als je er de voorkeur aan geeft om met propellerkisten met zuigermotoren te vliegen? Gelukkig zijn deze in Flightsimulator volop te vinden als freeware.
Toch, wanneer je dan in zo’n kist vliegt, komt het niet ‘echt’ over als je op een vliegveld landt waar je jouw Douglas DC-4 of Constellation tussen de Boeings 747 of Airbus 380 moet parkeren.
In FS9 is er wat op te vinden om met die oude kisten te vliegen en te landen in een historisch juistere entourage en wellicht is deze lezing een uitdaging om dat ook eens in FSX op te zetten!”
Wilt u weten, hoe je de vormgeving van moderne vliegtuigtypes kunt omtoveren in propellerkisten uit de jaren ’50 - ’60? Kom dan naar deze presentatie en laat u verrassen, temeer omdat Bert zijn verhaal begint met een andere passie van hem: de Constellation.

Na de presentatie van Bert is er natuurlijk het vliegen achter uw eigen fs-outfit. U hoeft zich daar niet voor op te geven: u komt, zet uw pc neer en gaat aan de slag! Er zijn voldoende tafels en verlengsnoeren én er is internetverbinding. Ook als u eens wilt komen kijken, vragen of fs-problemen heeft, bent u natuurlijk van harte welkom!

 
Fred blikt terug op de bijeenkomst van 19 maart
Op deze bijeenkomst noteerde Rob 39 bezoekers, waarvan een deel DCS-ers, (nog) geen lid van HCC.
André Lans en enkele andere leden hadden zich met de clubcomputer in de hal opgesteld, wat het voordeel had, dat niet in de DCS-demo geïnteresseerden door konden vliegen en elkaar bijpraten zonder de presentatie te storen.
De mannen van DCS waren al voor 9 uur aanwezig om op te bouwen. Bas en Damien hadden hulp van Pieter. Alles stond al ruim voor 11 uur gereed en werkte.
De inleiding was nog maar juist begonnen, toen een trommelkorps buiten luister bijzette aan de landelijke opschoondag, waarvan vele jeugdige deelnemers al vroeg het gebouw in en uit liepen. Na korte tijd verwijderden de trommelaars zich en kon Bas zich weer verstaanbaar maken. U kunt meer lezen na een klik op de P-51.

 
Simflight <–> Flightsim kalender
Een goeie om er in te houden, de Simflight FS-calender voor april.
 
Nieuwsbrieven
Regelmatig wordt gevraagd naar een of meer vorige nieuwsbrieven. Het is daarom goed te weten dat de link naar een bepaalde maand altijd valide blijft. Als u de url’s bewaart, zit u dus altijd goed. In elk geval kunt u de link van de laatste nb’s ook op de website terugvinden.
 
Piloot en Vliegtuig
In het aprilnummer van P&V bespreekt Hans Heerkens versie 3.1 van Prepar3D. Inmiddels is versie 3.2 uitgebracht en staat de volgende ook te wachten of is er al als u dit leest. Voor velen is het dilemma: maak ik een keuze voor FSX, FSX:Steam, P3D, X-Plane 10? U kunt Hans’ artikel(en) natuurlijk altijd op de leestafel terugvinden. Hieronder leest u een samenvatting van zijn bevindingen over P3D:
"Ontwikkelaars zoals ORBX en Just Flight maken aanvullingsprogramma’s voor FSX die ook geschikt zijn voor P3D. In zekere zin is de kracht van P3D: het feit dat de meeste FSX-vliegtuigen en - landschappen ook werken in het nieuwe programma.
Een groot voordeel van P3D ten opzichte van FSX is dat de meegeleverde vliegtuigen veel beter zijn. Bij FSX zijn de vliegtuigen eigenlijk kwalitatief niet goed genoeg voor de serieuze PC-piloot, maar voor P3D hebben fabrikanten zoals Iris en Just Flight vliegtuigen ter beschikking gesteld.
Mijn indruk is dat P3D op alle punten minstens even goed presteert als FSX, en op veel punten beter. De kans bestaat wel dat sommige aanvullingsprogramma’s voor FSX niet goed werken in P3D, of moeten worden aangepast. Verder lijkt P3D stabieler dan FSX. Het nieuwe besturingsprogramma Windows 10 lijkt ook geen problemen te geven, mits de nieuwste besturingsprogramma’s voor de grafische kaart zijn geïnstalleerd. Meer informatie vindt u onder het logo."

 
DC-3
De C-47/DC-3 van Manfred Jahn en Jan Visser komt steeds dichter bij de voltooiing. Een definief achterover leunen is er voor de ontwerpers nog niet echt bij, want elke keer blijkt dat het net weer iets anders, net weer iets beter kan. Op het forum is de discussie - met complimenten alom - goed te volgen en als u op de foto klikt, begrijpt u vast waarom.

 
Eerste ‘film-geregistreerde’ vlucht van de mens
Otto Lilienthal, gefixeerd op het willen vliegen als een vogel in glijvlucht, deed met zijn verschillende zweefvliegtuigen rond de 2000 pogingen om zo lang mogelijk in de lucht te blijven. Dat lukte hem steeds beter, totdat een windvlaag hem deed neerstorten waarbij zijn wervelkolom zodanig beschadigd werd dat hij aan de gevolgen ervan de volgende dag overleed (9 augustus 1896).
Hoewel men in die negentiger jaren steeds ‘betere’ films leerde maken, zijn er van de pogingen van Lilienthal geen bewegende beelden bekend, totdat…

…laat u Otto maar vliegen…

 
Peter van der Meule, YouTube en de PMDG B-737
Misschien kunt u zich Peter nog herinneren van de lezing over ‘het weer’ die hij in oktober 2012 in Almere verzorgde. Maar hij is van nog meer (vlieg)markten thuis, want dank zij tips van Erik Treu en Gerrit Michels kunt u na een klik op de B-737 via Peter’s eigen YouTube-kanaal zijn instructiefilms bekijken – in het Nederlands. Zeer de moeite waard en een aanwinst voor flightsimland!

 
Historic Jetliners Group
Een week of wat geleden stuurde Maikel via Simflight.nl een newspost rond over de HJG, de Historic Jetliners Group. De naam zegt natuurlijk al genoeg en als u hun website bezoekt, gaat er ongetwijfeld een (vlieg)wereld voor u open. Een aanrader om daar eens te grasduinen en, met de lezing van Bert in het vooruitzicht, is dat een heel aardige koppeling.
 
Notam 212
De laatste ‘Zeeuwse Notam’ van Erik heb ik net voor de verzending van de nieuwsbrief binnen gekregen en het is, zoals gewoonlijk, weer een bijzondere uitgave. Als u op 212 klikt, heeft u met het nieuwe nummer voorlopig weer ruim voldoende om handen. Complimenten voor Erik dat hij elke maand weer een inhoudelijk ijzersterke notam op de virtuele deurmat laat landen. U weet misschien nog niet dat u zich ook heel eenvoudig via deze link op de notams kunt abonneren, terwijl u oudere artikelen altijd makkelijk kunt terugvinden.
 
KLM ‘Fly safe’
Het tegeltje lag al een tijdje op de plank. Misschien heeft u het al eens gezien, maar het blijft leuk én knap gemaakt. Klikt u maar op het stewardessje.

 
Vliegtuig van het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (1925)
Het aardige van het schrijven voor de nieuwsbrief is, dat je regelmatig onverwachte zaken tegenkomt zoals in dit geval de ‘KNIL Vickers Type 55 Mk.IV "Viking" for FSX/Acceleration’, als repaint te vinden in The Old Hangar (even doorscrollen). Het kistje zelf is o.a. te vinden op de website van Ted Cook. Klikt u hieronder op de Viking, dan waant u zich in 1925 en klikt u hier, dan komt u in het scenery-overzicht van Indonesië – zij het niet in de entourage van Tempo Doeloe.

 
Er wordt gezocht...
Naar collega-flightsimmers die op dinsdagavond 7 juni a.s. bij HCC!Noord-Limburg in Venlo Noord een demonstratie van hun flightsimactiviteiten kunnen geven. Dat kan natuurlijk elke vorm van virtueel vliegen zijn, want per slot van rekening kunnen we met onze hobby een enorme horizon bestrijken. Dus als u op die avond wilt meevliegen, horen we dat graag! Opgeven kan bij ondergetekende.

In diezelfde zin schrijft Teun Langeveld van de FS-groep NHN:
"Er wordt tijdens een open dag 14 mei 2016  bij de HCC!Kennemerland een Flightsim Special gehouden waarbij het de bedoeling is om de bezoekers kennis te laten maken met het fenomeen Flightsimulator." Dus als u de mogelijkheid te baat wilt nemen om daar mee te vliegen, kan Teun u verder op weg helpen!
 
Franse Freeware
Aan het einde van elke Simulatorpagina in P&V staat de ‘Internettip van de maand’. Deze keer is het de hoofdstad van Frankrijk die u ‘pour noppe’ kunt downloaden. Door een klik op de Eifeltoren en met dank  aan Hans komt u in Parijs terecht. Overigens staat er op die website nog meer freeware op u te wachten.

 
Om bij de hand te hebben

Flightsim ZeelandFSGGTouch&GOFS-RijnmondFs-FanFSgroep HCC-Haaglanden, Fsroep NHN, HCC!Zeeland-werkgroep Flight SimulatorHCC!Fryslan Flightsimulator-Harmen Weistra, FsHolland, FsClub Friesland

 
Agenda
16 – 04: Bert Hazenbos met zijn presentatie ‘om met oude kisten te vliegen en te landen in een historisch juistere entourage’. Zie de uitnodiging bovenaan.
21 – 05: Paul Goudswaard, voormalig Klu verkeersleider en lange tijd instructeur bij Luchtverkeersleiding Nederland. Bereid uw vragenlijst alvast maar voor.
18 – 06: Vrij vliegen en u kunt uw overtollige(?) fs-spullen te koop en/of te geef aanbieden. Maar, géén handelaren!

In juli en augustus zijn er geen bijeenkomsten.

17 – 09: Willemijn van der Lingen met Air Manager, X-Plane 10 en veel technische aspecten.
15 – 10: Theo Brettschneider met een vlucht in X-Plane 10.
19 – 11:
17 – 12:
 
Onze bijeenkomsten in Almere
Wat kunt u in z’n algemeenheid op onze bijeenkomsten verwachten:

-    vliegen en nogmaals vliegen achter uw fs-scherm; plaats voldoende!
-    presentaties over flightsimulatie en alles wat daarmee samenhangt,
-    de helpdesk, vooral voor de beginnende fs-er maar ook voor ‘ouwe rotten’,
-    informatie en demonstratie over het (re)painten van vliegtuigen,
-    dvd-film uitleenservice (uitsluitend voor leden),
-    een uitgebreide fs-gerelateerde leestafel,
-    een tweedehands hard - en software tafel,
-    fs-clubcomputer staat stand-by.

Wijkcentrum ‘De Wieken’
Wipmolenweg 54
1333 GS  Almere Buiten

En voor de goede orde nog even de tijden: van 10.30 - 11.15 gelegenheid elkaar ‘persoonlijk en fs-technisch’ te ontmoeten, de presentatie tot aan de pauze (± 12.30), na de pauze eventueel verder met de lezing en/of beantwoording van de vragen. Dan natuurlijk verder waar we vóór de presentatie mee  begonnen: vliegen met alle kennis en vaardigheden die we zelf hebben én anderen daarvan deelgenoot maken.
Rond de klok van drieën het afkoppelen van de pc’s, opruimen  zodat om 15.45 de voordeur op slot kan en dan graag tot ziens op de volgende bijeenkomst.

 
De Uitsmijter
Mocht u ooit een motorstoring krijgen, kunt u hier vast iets van leren. Met dank aan Rob (Simflight).



Met vriendelijke groet, mede namens het bestuur van HCC!Flightsimulator i.g.


Gijs Kamerman

 

 
Wil je deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Klik dan hier.