GD actueel Gezelschapsdieren
Home        Nieuws        Agenda        Over de GD        Contact
   
 
Maagdarmbiopsie
Maagdarmklachten, zoals braken en diarree, komen veel voor bij honden en katten. De symptomen van een maagdarmaandoening zijn wisselend: sommige dieren hebben nauwelijks problemen, andere zijn erg ziek. Soms is aanvullend onderzoek noodzakelijk om achter de oorzaak van de klachten te komen en de patiënt gericht te kunnen behandelen. Hiertoe behoort ook het histopathologische onderzoek van endoscopisch verkregen maagdarmbiopten, waardoor een specifieke diagnose gesteld kan worden. Deze nieuwsbrief heeft dan ook als thema ‘maagdarmbiopten’ en richt zich op het verkrijgen van deze biopten en de daarbij behorende pathologische achtergrondinformatie.
   
Casus: Chico Een maagdarmbiopt nemen Pathologische achtergrond
       
  Door: Drs. R. Jonker, Dierenarts Interne Geneeskunde.
Chico, een 12-jarige gecastreerde reu wordt eind december aangeboden in verband met acute braakklachten, waarbij ook bloed gebraakt wordt. Met een maagdarmdieet, anti-emeticum en maagzuurremmers knapt Chico weer op, maar na een halve week krijgt hij weer klachten. Verschillende soorten aanvullend onderzoek volgen.
  Bij maagdarmklachten is endoscopische evaluatie en histopathologische beoordeling van maag- en darmbiopten de gouden standaard. Endoscopisch onderzoek brengt processen in kaart die zich in het maagdarmkanaal afspelen en biedt bijvoorbeeld onderscheid tussen het type ontsteking en de ernst ervan. Maagdarmbiopten kunnen op verschillende manieren worden genomen.   De gepresenteerde casus demonstreert de noodzaak van verschillende soorten aanvullend onderzoek bij de evaluatie van het dier met maagdarmklachten. Hiertoe behoort ook het histopathologische onderzoek van endoscopisch verkregen maagdarmbiopten, waardoor een specifieke diagnose gesteld kan worden. Lees hier de pathologische achtergrond van de casus.  
Lees verder »
Lees verder »
Lees verder »
 
Agenda & Nieuws:
Nieuwsbrief Vetinf@ct
DNA-controle bij rashondenpups
 
 
Direct naar:
DAP-contact
Producten gezelschapsdieren
 
GDDiergezondheid.nl   |   Contact   |   Disclaimer   |   Gegevens wijzigen   |   Afmelden
Volg ons op