Kunt u deze e-mailing niet goed lezen of worden de afbeeldingen niet goed weergegeven, volg deze link.
Vrije Universiteit Amsterdam HOVO-zine
Editie juni 2019  
IN DEZE EDITIE
Docenten uitgelicht I
Docenten uitgelicht II
HOVO voor elke leeftijd?
Club HOVO Amsterdam
Cursussen uitgelicht: oorlog, vrede en seks
HOVO YouTube-kanaal
Voor u bij de VU
Wel of niet bij de les? Hein van Dolen vertelt…
MijnHOVO – hoe gaat het?
Errata en aanvullingen najaarsgids
HOVO header
Beste ,

In deze nieuwsbrief stellen we de docenten centraal: zij vormen het hart van HOVO. Dankzij hun expertise kunt u keer op keer genieten van originele cursussen. Docenten als Ron Hoffman en het filosofenduo Petra Bolhuis en Theo Meereboer ontwikkelen regelmatig nieuwe cursussen. Dat betekent dat ze iedere keer een intellectueel en creatief proces doormaken dat resulteert in een goed doordachte cursus, ontworpen vanuit een eigen, maar wel academisch verantwoorde invalshoek. Ook in de HOVO-YouTube-interviews hoort u docenten over hun aanpak.

Verder in deze nieuwsbrief: In het laatste artikel vindt u informatie over het nieuwe cursussysteem en over MijnHOVO. In de gids (pagina 61) wordt hier uitgebreid aandacht aan besteed, maar hoe staat het ervoor op dit moment?

Tot slot: wilt u een cursus volgen deze zomer? Let dan op de uiterste aanmelddatum en kijk op hovo.vu.nl of er nog plaats is (als de wachtlijst vol is, vindt u de titel niet meer in het aanmeldformulier). Voor de meeste cursussen sluit de aanmeldtermijn binnen één of twee weken!

Carolien van Bergen, opleidingsmanager HOVO
Docenten uitgelicht I
Ron Hoffman en de Engelse literatuur

Ron Hoffman raakt nooit uitgekeken op de Engelse literatuur. Hij heeft inmiddels vele cursussen over Shakespeare gegeven en over andere grote schrijvers uit de Engelse literatuur. Tijd om hem eens wat vragen te stellen.
 
Shakespeare verveelt nooit, aldus Hoffman: “Er valt altijd meer te ontdekken en de teksten zijn vaak zo prachtig! De situaties die Shakespeare dramatiseerde doen zich nog steeds voor, op persoonlijk dan wel op politiek niveau, en die twee niveaus zijn nauw met elkaar verweven. Daarom is hij ook 400 jaar na zijn dood nog steeds relevant en zijn oeuvre enorm veelzijdig.”

“Het stuk dat ik in de zomer behandel is 'The Merry Wives of Windsor’, een stuk dat ten onrechte lijdt onder zijn reputatie  (‘een klucht en dus niet interessant’). Het is een veel gespeeld stuk, dat ‘hoog’ en ‘laag’ kan vermaken, iets dat typerend is voor Shakespeare.  In het najaar staat ‘All’s well that ends well’ op het programma -  dat is een ruiger stuk, een van Shakespeare’s modernste stukken.”

De liefde voor de Engelse taal reikt verder dan Shakespeare: “Wat mij aanspreekt in de Engelse literatuur, vereist een heel lang antwoord. De schoonheid van de taal, de combinatie van heel verschillende stromingen in de literatuur; de vermenging van de klassieken (Latijn was lang een levende taal) met moderne stromingen… De speelsheid, het gevoel voor humor…!

Soms moet je even de tijd nemen om een schrijver te waarderen, aldus Hoffman: “Bij mij heeft het lang geduurd voordat ik Virginia Woolf kon waarderen. Dit gaat nergens over, dacht ik. Maar toen ik Jacob's Room las zag ik in dat dat niet waar is; Woolf heeft het vaak over heel herkenbare, steeds terugkerende menselijke situaties. Haar schrijfstijl, zeker in de boeken die we in de najaarscursus gaan lezen, is een combinatie van proza en eigenlijk poëzie. Woolf is vaak ook erg grappig. Ik hoop dat er aan deze cursus ook mensen mee doen die Woolf eigenlijk niet zo zien zitten – mijn doel is dat dat zij aan het eind van de cursus anders naar Woolf kijken.”

Op de vraag hoe hij de boeken in zijn cursussen benadert – historisch, tekstueel?­ – antwoordt Hoffman: “Ik benader de literatuur op verschillende manieren. Natuurlijk zeg ik iets over de verschillende historische contexten, maar de tekst staat bij mij wel op de voorgrond. Het verbaast me dat mensen die praten over een literair werk het vaak bijna alleen maar hebben over de biografie van een schrijver. Bij mij staat de vraag centraal: hoe kan ik beter lezen? Dat wil zeggen: hoe kan ik meer zien, meer begrijpen wat hier staat? Meer begrip, meer zien, leidt tot meer leesplezier.”

Actueel cursusaanbod Ron Hoffman
Shakespeare: The Merry Wives of Windsor – startdatum 8 juli (aanmelden nog mogelijk tot 2 juli!)
Shakespeare en zijn tijdgenoten – startdatum 23 september
Virginia Woolf – startdatum 25 september

Docenten uitgelicht II
Petra Bolhuis en Theo Meereboer over Chinese voetjes en over vrijheid

Hoe komen docenten tot hun onderwerp? Bij HOVO ontwerpen docenten hun cursussen altijd zelf. Dat betekent dat iedere cursus vanuit een intellectuele, maar ook persoonlijke en creatieve drijfveer is ontstaan. We vragen Petra Bolhuis en Theo Meereboer hoe hun zomercursussen tot stand kwamen:

“Onze drijfveer voor de cursus Kosmopolitisme (zomer 2019) was niet het dagelijkse nieuws over migratie of de multiculturele samenleving. Het was een TV-uitzending waarin een oude Chinese man vertelde dat het meest erotische element van zijn huwelijksnacht het uitpakken van de gebonden voetjes was. Voor ons een gruwelijke confrontatie met opzettelijk misvormde lichaamsdelen. Het werd voor ons op dat moment duidelijk dat verschillen tussen mensen tot op het niveau van de diepste emoties gaan. Zeggen dat dat niet politiek correct is, is als zeggen dat je niet bang hoeft te zijn voor spinnen.
Toch zijn dergelijke direct en diepe emoties niet star of onveranderlijk. We kunnen aan onszelf ervaren dat diep gevoelde emoties en meer beredeneerde opvattingen veranderen. Fotoalbums kunnen in dat opzicht onthullend zijn: in het fotoalbum uit de jaren ‘70 zien we bijvoorbeeld jonge mensen blij en onbezorgd rokend bij een kinderwagen staan – ondenkbaar in een hedendaags familiealbum!

Onze vraag is hoe het zit met die gevoelens en gedachten rond moraal en mores: enerzijds zijn ze zo star dat we ons onbehaaglijk of aangevallen voelen wanneer iemand van de gedeelde mores afwijkt, anderzijds zijn moraal en mores zelf voortdurend in verandering. De Brits-Ghanese denker Kwame Appiah neemt die veranderende moraal als uitgangspunt. Volgens hem is dat niet zozeer het gevolg van rationele besluiten, maar vooral ook van gevoelens en voorbeeldgedrag.  Zijn begrippen eerwereld en erecode kunnen helpen om onze eigen gedachten hierover te vormen.

In onze zomercursus Kosmopolitisme onderzoeken we vanuit de filosofie naar waarden waar we voor kunnen staan en hoe die passen in een snel veranderende wereld.”

De tweede zomercursus van Petra Bolhuis en Theo Meereboer gaat over vrijheid. “Dat dreigt net zoiets te worden als respect;  je draagt het op je T-shirt of als polsbandje, maar de vraag: ‘hoe leef je naar de eisen die een leven in vrijheid nodig heeft?’, wordt naar onze mening te weinig gesteld.

Aan de ene kant is de invulling van een term als vrijheid een kwestie van definities en is het daarmee zeer tijd- en cultuurgebonden. Maar aan de andere kant is het opvallend hoe een aantal aandachtspunten door de tijd heen aanwezig zijn bij diverse denkers. Eén daarvan is de relatie tussen de groep (de democratie, de publieke sfeer) enerzijds en de individuele vrijheid anderzijds. Een tweede punt is: hoe ver mag je gaan in het uitleven van je vrijheid? In de dagelijkse confrontatie met mensen die steeds dichter op elkaar leven, blijkt het lasteriger zijn om de ander niet beperken in zijn of haar vrijheid dan toen dit idee van vrijheid bedacht werd. Aan de hand van vier denkers nemen we het thema nader onder de loep.”

Actueel cursusaanbod Petra Bolhuis en Theo Meereboer:
Kosmopolitisme (6 colleges, startdatum 15 juli)
Vier vormen van vrijheid (4 colleges, startdatum 22 juli)
Wat is de mens? (10 colleges, startdatum 30 september)
Susan Neiman – Waarom zou je volwassen worden? (10 colleges, startdatum 30 september)

HOVO voor elke leeftijd?
HOVO voor elke leeftijd juni banner

HOVO Amsterdam hanteert de leeftijdsgrenzen die HOVO Nederland heeft vastgesteld, namelijk een minimumleeftijd van vijftig jaar. De interesse van anderen bleek echter zo groot, dat we enkele studiedagen op vrijdag en zaterdag aanbieden die open staan voor alle belangstellenden, ongeacht leeftijd. Tijdens de studiedagen is er ook meer tijd voor een hapje en een drankje – het is tenslotte (bijna) weekend! Neem dus gerust een (jongere) vriendin mee, uw zoon, de enthousiaste buurman of een collega – de VU is er voor elke leeftijd!

Een overzicht van het aanbod:
11 oktober -  Juridische mogelijkheden voor sterke en zwakke ouderen – over levenstestamenten, juridische gevolgen van wilsonbekwaamheid voor uzelf of uw ouders, et cetera
12 oktober - De Rus en zijn roes (een studiedag met wodka en hapjes!); De wereldgeschiedenis in één dag (door Evert Jan Ouweneel)
16 november - Psychologie van de motivatie (Andreas Wismeijer); Dictators in heden en verleden (Koen Vossen)

Club HOVO Amsterdam
Club HOVO Amsterdam

Onder de noemer Club HOVO Amsterdam bieden we bijzondere activiteiten aan met een eenmalig karakter: de HOVO-winterlezing, HOVO-kindercolleges (over dino’s!) en vanaf september drie boekenlezingen door leesambassadeur Lidewijde Paris, bekend van ‘haar boek ‘Hoe lees ik?’.

Onder Club HOVO Amsterdam vindt u ook de trainingen die niet ‘van HOVO’ zijn, maar die we van harte aanbevelen: de Mindfulnesstraining door Victor Melenhorst, speciaal voor HOVO ontworpen, en de trainingen op het Sportcentrum van de VU.

Bekijk het volledige aanbod op hovo.vu.nl/club-hovo-lezingen-en-trainingen

Cursussen uitgelicht: oorlog, vrede en seks
Oorlog en vrede (vanuit de toekomst)

Welke oplossingen draagt een fictief futuristisch universum aan voor problemen van vandaag? Migratie en multiculturaliteit, individu en groep, godsdienst en wetenschap, oorlog en vrede… Star Trek, Amerika’s succesrijkste Amerikaanse SF-televisieserie speelt in een optimistische en technologisch hoogontwikkelde vierentwintigste eeuw waarin honger, ziekte en oorlog op aarde zijn uitgebannen, en de mensheid enthousiast bezig is de kosmos te verkennen. Wat is de relevantie van deze gefantaseerde toekomstvisie is voor de problemen van vandaag.

Star Trek en de dilemma’s van onze tijd

…en seksualiteit (vanaf de oudheid)

Zo oud als de mensheid, en toch valt er altijd wel weer iets over te zeggen. Filosoof Michel Foucault deed historisch onderzoek naar hoe artsen, onderwijzers, sociologen en psychologen seksualiteit typeerden, hoe belangrijk men seks in de oudheid eigenlijk vond voor wie we zijn, en hoe dat verschilt met onze tijd – waarin seks niet is weg te denken uit de publieke sfeer! Een spannende cursus over een alledaags onderwerp – of toch niet zo alledaags?

Foucault: identiteit, biopolitiek en seks als een modern construct (start 24 juni)

HOVO YouTube-kanaal
Hersenwetenschapper Hanneke Hulst te gast bij HOVO Amsterdam (HOVO-interview)
Het haperende brein kan op vele manieren levens beïnvloeden – wist u bijvoorbeeld dat ziekten als Parkinson, Alzheimer en schizofrenie allemaal aandoeningen in de hersenen zijn? En dat bijvoorbeeld de ziekte MS (multiple sclerose) niet alleen de motoriek aantast, maar ook tal van cognitieve effecten heeft, zoals geheugen- en concentratieproblemen? Dat is het onderzoeksterrein van hersenwetenschapper Hanneke Hulst.

In het gesprek dat Carolien van Bergen (HOVO Amsterdam, Vrije Universiteit Amsterdam) met haar had, spreken ze over hersenen en hersenonderzoek, over de vraag wat hersenonderzoek met filosofie te maken heeft en over waarom wetenschap niet ‘ook maar een mening’ is. Ga naar de video podcast op de HOVO website.
Docenten aan het woord

HOVO is in het najaar 2019 begonnen met een serie interviews met docenten. Ze vertellen over hun interesse, hun expertise, ze geven u een kijkje in de keuken en ze lichten tipjes van de sluier op over hun cursussen bij HOVO. Leer ze kennen en bekijk ze op ons eigen HOVO-YouTubekanaal. We nemen de tijd: elk interview duurt tussen de 35 en 55 minuten!

Drie van hen geven komende tijd een cursus voor HOVO:

Ype de Boer
– filosoof en docent van de zomercursus Foucault: identiteit, biopolitiek en seks als een modern construct (start 24 juni, aanmelding tot 18 juni). In het najaar geeft hij de cursus Heidegger: Zijn en tijd. Een nieuwe weg voor het denken.

Peter Demant – historicus en docent van de verrassende cursus Star Trek en de dilemma’s van onze tijd (aanmelding mogelijk tot 9 juli). In het najaar start deel I van de dubbelcursus Bestaat Europa?
Het Westen, het Oosten en ons gebroken kompas.
 
Hanneke Hulst – hersenwetenschapper en docent/coördinator van de cursus Het emotionele brein (najaar 2019).

Voor u bij de VU
Kunst in de tuin

Op zondag 30 juni vindt de 2de kunstmarkt in de Hortus Botanicus Zuidas plaats, in samenwerking met Kunstgroep Buitenveldert. Ruim 20 kunstenaars, met uiteenlopende achtergronden en disciplines, laten de bezoekers kennismaken met hun mooiste werk.
Er zijn hapjes en drankjes en een live optreden van de 2-mans formatie
The Men-Unplugged.

Tijd                         11.00 tot 17.00 uur
Locatie                  Botanische Tuin Zuidas,
Adres                    Van der Boechorststraat 8
Kosten                  Toegang is gratis

Meer informatie treft u aan op botanischetuinzuidas.nl.

Essay ‘De taal van de wereld’ door Annelies Verbeke

Annelies Verbeke, dit collegejaar Vrije Schrijver aan de Vrije Universiteit Amsterdam, schreef speciaal voor de VU de publicatie “De taal van de wereld”. In het essay verlangt Annelies Verbeke naar een verbonden wereld, maar dan een waar economische en intellectuele waarden niet met elkaar worden verward.
“De taal van de wereld” is niet in de boekhandel verkrijgbaar en kwam tot stand in samenwerking met VUvereniging.

Klik op deze link en u kunt de publicatie van Annelies Verbeke lezen op uw smartphone, tablet, PC of laptop. De bundel is beschikbaar in ISSUU tot 31 December 2019.

Wel of niet bij de les? Hein van Dolen vertelt…
Wel of niet bij de les header
Niet bij de les? Samenwerking met Home Academy
Niet iedereen is in de gelegenheid om de colleges van HOVO Amsterdam bij te wonen. Daarom werkt HOVO Amsterdam af en toe samen met Home Academy. Home Academy heeft onlangs opnames gemaakt van de cursus Homerus en Odysseus (Hein van Dolen).
Speciale Home Academy aanbieding voor HOVO-cursisten

Als lid van de Home Academy Club luistert u onbeperkt naar hoorcolleges, waar en wanneer u wilt. Streaming op de computer en ook offline op mobiel en tablet met de app. Als HOVO-cursist ontvangt u nu korting op een clublidmaatschap van 3 maanden. U betaalt slechts € 20,- i.p.v. € 37,50. Kijk voor meer informatie en een korte instructie op de HOVO-aanbiedingspagina van Home Academy.

Wel bij de les! Wilt u zelf de colleges bijwonen van Hein van Dolen?

Volg dan deze zomer Het antieke Griekse theater (startdatum 8 juli, aanmelden voor 25 juni)
In het najaar vertelt Hein van Dolen over de Facetten van de Griekse cultuur (startdatum 13 november)

Tijdens deze cursussen worden géén opnames gemaakt.

MijnHOVO – hoe gaat het?
Laatste nieuws rondom het nieuwe cursussysteem

In de nieuwe programmagids heeft u al kunnen lezen dat HOVO binnenkort een nieuw cursussysteem introduceert. De komende weken wordt een belangrijke eerste stap hierin gezet. De bedoeling is dat voor alle najaarscursussen het nieuwe systeem volledig werkzaam is.

Dit betekent de komende maanden het volgende voor u:

1) U hebt zich al aangemeld en u start in de komende weken met uw cursus(sen).
Er verandert niets voor u. U hoeft niets te doen.

2) U wilt zich aanmelden voor een cursus die in de zomer plaatsvindt.
Voor alle zomercursussen meldt u zich aan op de vertrouwde wijze. Het helpt ons als u zich aanmeldt vóór 19 juni, maar uiteraard kunt u zich aanmelden tot de uiterste aanmelddata die in de gids vermeld staan.

3) U wilt zich aanmelden voor een najaarscursus en u doet dat voor 25 juni.
Tot ca. 26 juni meldt u zich aan op de vertrouwde manier: via het online aanmeldformulier.

4) U hebt zich reeds aangemeld voor een najaarscursus.
U ontvangt per e-mail een bewijs van inschrijving. Daarnaast krijgt u in juli of augustus bericht van ons. In dat bericht leggen we uit hoe u een eigen account aanmaakt. Dit MijnHOVO-account stelt u in staat om al uw informatie over uw cursus gemakkelijk bij elkaar te zien: de status van uw aanmelding, digitaal cursusmateriaal, et cetera. Ook kunt u straks in MijnHOVO een eventuele annulering doorgeven.

5) Meldt u zich na ca. 26 juni aan voor een najaarsprogramma? U profiteert direct van de voordelen van het nieuwe systeem:     
Vanaf ca. 26 juni (deze datum is nog niet definitief) verandert de wijze waarop u zich aanmeldt voor een cursus.

  • Wanneer u naar hovo.vu.nl gaat en de cursus van uw voorkeur aanklikt, moet u eenmalig een MijnHOVO-account maken. Als u uw MijnHOVO-account hebt gemaakt, hoeft u niet bij uw aanmelding (nogmaals) uw (adres)gegevens invullen.
  • Nadat u uw registratie hebt voltooid, kunt u zich aanmelden voor de programma’s van uw keuze.
  • U gaat naar de cursus van uw voorkeur en u wordt vervolgens door het aanmeldproces geleid.

 De voornaamste verschillen met de oude aanmeldwijze zijn:

  • U meldt zich per cursus aan (in plaats van via één aanmeldformulier per semester)
  • Als u uw MijnHOVO-account hebt aangemaakt, kunt u hierin gemakkelijk de status van uw aanmelding zien, uw adresgegevens wijzigen, uw cursus annuleren en te zijner tijd het cursusmateriaal bekijken.

Tot slot: wij zetten op hovo.vu.nl zo duidelijk mogelijk hoe alles werkt en wij zullen deze pagina regelmatig aanvullen met antwoorden op eventuele veel gestelde vragen.

U kunt ons helpen in de komende maanden – hoe?
1) Als u een vraag of probleem heeft, kijk dan eerst op de website of het antwoord op uw vraag/probleem hierbij staat.
2) Laat het ons alstublieft weten als uw probleem/vraag niet op de website staat, als het antwoord onduidelijk is voor u of als u andere vragen hebt.

Errata en aanvullingen najaarsgids
In de gedrukte gids zijn enkele wijzigingen opgetreden:
  1. Beestenboel (Saskia Goddijn en Saskia van Lier) - de juiste cursustijd is 13.00 tot 15.30 uur.
  2. Geschiedenis en actualiteit van de Baltische Staten (Frederik Erens) - de juiste cursustijd is 14.00 tot 16.30 uur.
  3. De cursus Psychologie en cognitie komt helaas te vervallen wegens persoonlijke omstandigheden van de docent.
  4. Op pagina 7 ontbreekt de korte introductie van de Leergang de Geschiedenis van het Moderne Design (pag. 12 in de gids). U vindt de uitgebreide informatie op de webpagina van deze leergang.
  5. Leergang Psychologie deel VII De sociale mens – Dit is een nieuw deel van de leergang Psychologie. Dit deel staat open voor alle belangstellenden. Deelnemers aan deel VI hebben tot 2 weken na de verschijning van de gids voorrang op inschrijving.
colofon
HOVO-zine is een uitgave van HOVO Amsterdam

T 020 598 5669
E hovo@vu.nl
I www.hovoamsterdam.nl

Wilt u geen nieuwsbrief van HOVO ontvangen? Laat het ons even weten via hovo@vu.nl