GD Actueel Veterinair
Home        Nieuws        Agenda        Over de GD        Contact
   
 
Graafwerkzaamheden en boutvuur
In Nederland worden veel grondwerkzaamheden verricht. Meestal geeft dit geen problemen. Grond kan echter sporenvormende bacteriën bevatten en als gevolg daarvan kunnen onder meer Clostridium-infecties optreden. Een enkele keer per jaar resulteert dit in bijvoorbeeld boutvuur, een vaak dodelijk verlopende ziekte bij runderen. De ziekte wordt veroorzaakt door sporenvormende, staafvormige, gasproducerende bacteriën met de naam Clostridium spp. De sporen van de bacteriën kunnen tientallen jaren in de grond levensvatbaar en besmettelijk blijven. Na opname van voer waarin besmette gronddeeltjes aanwezig zijn, kunnen die sporen, na passage van de darmwand, via de bloedbaan overal in het lichaam terechtkomen.
Lees meer »
  Vretende koeien  
Vitamine E rond afkalven 1e IBV Q1-stam in Nederland Verhitting van biest
  Afkalven   Leghen   biest  
  Koeien hebben de laatste weken van de dracht meer behoefte aan extra vitamine E in hun rantsoen. Dit speelt een belangrijke rol bij het voorkomen van aandoeningen rond het afkalven, zoals aan de nageboorte staan en acute baarmoederontsteking. Weidegras bevat vaak voldoende vitamine E om bij 24-uursbeweiding te voorzien in de behoefte. Voor geconserveerd ruwvoer geldt dat niet.   In december 2013 is voor het eerst in Nederland een infectieuze bronchitis-virusstam van het Q1-type aangetoond. Bij scharrelhennen uit Flevoland met productieproblemen en lusteloosheid, die naar de GD werden gestuurd voor onderzoek, werd naast E. coli tevens deze voor West-Europa nieuwe IBV-stam aangetroffen. Het Q1-type IBV is voor het eerst beschreven in China.   De hoeveelheid biest en de IgG-concentratie in de biest bepaalt uiteindelijk de passieve immuunstatus van het kalf in de eerste levensperiode. Om de biestkwaliteit te controleren kan bloedonderzoek (IgG) plaatsvinden bij kalveren tussen de 2 en 5 dagen oud. Voorheen werd aangenomen dat verhitting van de biest negatieve effecten had op de hoeveelheid antistoffen in de biest.  
Lees meer »
Meer informatie »
Lees meer »
 
Meer nieuws
Onderscheidende M.s.-PCR
Preventie boterzuursporen in tankmelk
Gebruik actuele inzendformulieren
 
VeeKompas-symposia 2014
Dit jaar vinden 2 VeeKompas-symposia plaats met als thema 'adviseren op grote melkveebedrijven'. Tijdens het voorjaarssymposium zal Ynte Hein Schukken (GD) ingaan op de dynamiek van infecties op grote melkveebedrijven. Andries-jan de Boer (AcconAvm) legt de focus op het behalen van goede (financiële) resultaten. Een nieuw onderdeel zijn actualiteiten vanuit de VeeKijker door Jan Muskens (GD). Aanmelden>
 
Goed om te weten
Definitieve plannen op VeeOnline
Klinische Avonden Paard
Abortus bij de merrie
 
GDGezondheid.nl   |   Contact   |   Disclaimer   |   Gegevens wijzigen   |   Afmelden
Volg ons op