Klik hier om dit bericht in uw webbrowser te openen.

HRM Header

Graag nodigen wij u uit om op dinsdag 28 januari 2014 deel te nemen aan het VU-congres Perspectief voor wetenschappers.

Wij gaan die middag met u in debat over talentontwikkeling in de veranderende context van onderwijs en onderzoek. De eisen die bijvoorbeeld worden gesteld aan de productiviteit, kwaliteit van onderwijs, ethiek in onderzoek en de gewenste aansluiting bij de prioriteiten van de maatschappij, vragen veel van wetenschappers. Hoe geven we wetenschappers de ruimte om hun talenten en loopbaan te ontwikkelen, rekening houdend met deze thema’s?

Daaropvolgend nemen wij u tijdens workshops mee in de facultaire best practices en het talentbeleid, zoals verwoord in de brochure Perspectief voor wetenschappers. Een aantal wetenschappers vertelt samen met P&O-ers hoe zij talentbeleid vormgeven en hoe dit in de praktijk werkt.

Op deze wijze hopen wij u te ondersteunen in het vormgeven van talentbeleid voor uw eigen medewerkers. Academisch leidinggevenden, directeuren bedrijfsvoering, beleidsmakers, decanen, P&O-ers en andere geïnteresseerden zijn van harte uitgenodigd.

PROGRAMMA

13.00 uur             Ontvangst met koffie en thee
                            Locatie: Auditorium

13.30 uur             Plenaire bijeenkomst

  • Opening door rector magnificus Frank van der Duyn Schouten over talentontwikkeling aan de VU.
  • Presentatie van Ritsert Jansen over talentontwikkeling van wetenschappers bij de Rijksuniversiteit Groningen.
    Ritsert Jansen is Dean of Talent Development en hoogleraar aan de RUG. Tevens is hij schrijver van het boek Developing a Talent for Science.
  • Debat onder leiding van Brigitte Hertz (dagvoorzitter) over talentontwikkeling in de veranderende context van onderwijs en onderzoek: Talentontwikkeling in het spanningsveld van publicatie- en valorisatiedruk en de aandacht voor ethiek en kwaliteit. Deelnemers aan het debat: Jaap Winter (voorzitter College van Bestuur en hoogleraar), Willem Verschoor (per 1 januari 2014 decaan faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde), Anneriek de Heer (directeur HRM, Arbo & Milieu) en Ritsert Jansen.

15.00 uur             Workshopronde 1
                            Locatie: Agorazalen

16.00 uur             Workshopronde 2
                            Locatie: Agorazalen

17.00 uur             Borrel

AANMELDEN

Als deelnemer kunt u per ronde één workshop bijwonen. Hieronder vindt u meer informatie over de inhoud van de workshops. Wilt u vóór 21 januari hier uw voorkeur voor maximaal twee workshops doorgeven? We proberen u zoveel mogelijk in te delen bij de workshops van uw voorkeur.

WORKSHOPS

  1. Hoe behoud, motiveer en manage je verwachtingen bij talenten ?
    In de faculteit der Sociale Wetenschappen is vorig jaar veel aandacht besteed aan facultair talentbeleid, met als doel het motiveren en behouden van talentvolle medewerkers, duidelijk krijgen welke vaardigheden verder ontwikkeld moeten worden en meer samenwerking tussen wetenschappers van verschillende afdelingen bewerkstelligen. Jacquelien van Stekelenburg (afdelingshoofd en UHD) en Josien Hagen (P&O-adviseur) vertellen wat FSW concreet gedaan heeft en gaan met u in gesprek over dit proces en hun ervaringen.

  2. Hoe geef je invulling aan talentbeleid door vlootschouw, meetlat en de facultaire managementcyclus?
    In deze workshop staan centraal: het proces en nut van de meetlat bepalen, het definiëren van bevordering- en benoemingseisen en inzet van de vlootschouw. Bij de faculteit der Bewegingswetenschappen heeft men al zes jaar ervaring met de vlootschouw, de managementcyclus en de verbinding met de strategische keuzes van de faculteit aan de inzet en ontwikkeling van wetenschappers. De workshop wordt verzorgd door Peter Beek (decaan en hoogleraar) en Marja Horsman (P&O-adviseur). Zij delen hun ervaringen en gedachten over voorbereiding, uitvoering, het nut en de inzet van deze instrumenten.

  3. Hoe stuur en begeleid je wetenschappers in valorisatie?
    In het alfa- en gammadomein is valorisatie vaak inherent aan onderwijs en onderzoek. Veel wetenschappers zijn goed gemotiveerd om kennis naar de samenleving te brengen en zijn uitstekend aangesloten bij actuele maatschappelijke ontwikkelingen. Men wil graag een waardevolle bijdrage aan de maatschappij leveren, maar hoe pak je zoiets aan? En: moet iedereen valoriseren? Welke vaardigheden heeft een wetenschapper nodig om succesvol te valoriseren? Wat kun je doen om medewerkers te stimuleren om hun maatschappelijke betrokkenheid een stap verder te brengen zodat zij hun wetenschappelijke expertise tot maatschappelijk nut kunnen maken of zelfs vermarkten? De workshop wordt gegeven door Finette Lips (beleidsmedewerker onderzoek faculteit der Rechtsgeleerdheid, zij begeleidde een cultuuromslag waardoor het aantal succesvolle subsidieaanvragen sterk toenam) en Diane Schöller (voormalig hoofd van het valorisatie-instituut van de faculteit der Letteren, Gryps VU). Beiden maken deel uit van de door TTO VU/VUmc opgezette Taskforce Valorisatie alfa & gamma.

  4. Hoe ontwikkel je wetenschappers in onderwijskundig leiderschap?
    De VU is in 2013 gestart met de leergang Onderwijskundig Leiderschap onder leiding van het Center of Excellence in University Teaching van de Universiteit Utrecht. In 2014 wordt de leergang voor de tweede keer voor de VU georganiseerd. Aan het woord komt Hans van Hout (programmaleider van de opleiding en emeritus-hoogleraar Onderwijskunde). Hij vertelt over de doelstelling, opzet en inhoud van de leergang, waardoor geïnteresseerden en mensen die overwegen deel te nemen in 2014,  zich een goed beeld kunnen vormen van de leergang. Deelnemer aan de huidige leergang Pol van Lier (hoogleraar en opleidingsdirecteur bij de faculteit der Psychologie en Pedagogiek) vertelt over zijn ervaring met de leergang  tot nu toe en hoe de leergang zijn  ideeën over onderwijs  heeft beïnvloed. Wat betekent de leergang voor zijn handelen en voor de invulling van zijn werk?

  5. Onderwijsinnovatie door co-creatie: samen groeien naar een nieuw curriculum
    De faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde heeft in haar onderwijsdoelstellingen stevig ingezet op het verbeteren van onderwijskwaliteit en curriculumvernieuwing. In samenwerking met het bedrijf SunIdee doorloopt men een proces waarbij onderwijsgevenden actief betrokken worden bij onderwijsvernieuwing en kwaliteitsverbetering. Het proces bestaat uit verschillende stappen, van het verwerven van inzichten in de behoeften van verschillende stakeholders tot creatieve workshops die leiden tot nieuwe onderwijsprincipes en een vernieuwd curriculum. Belangrijker nog dan de ontwikkeling van individueel inzicht in onderwijsvernieuwing en kwaliteit en begrijpen welke talenten hiervoor van belang zijn, is de ontwikkeling van het ‘collectief talent’: onderwijs doe je samen! Mirella Kleijnen (secretaris van commissie Van der Wel – Onderwijsvernieuwing en UHD Marketing) en een docent uit de faculteit vertellen over dit boeiende en inspirerende proces dat veel heeft opgeleverd.

  6. Hoe zet je tenure track in als succesvol instrument voor de wetenschappelijke carrière?
    Binnen de faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde is tenure track een veel gebruikt instrument in de loopbaanvorming van wetenschappers. In deze workshop gaat men in op de werkwijze, voordelen, aandachtspunten en ervaringen bij de inzet van tenure tracks in de faculteit. Deze workshop wordt verzorgd door Tom Elfring (hoogleraar Strategie en Ondernemerschap) met Mira Maletic (directeur bedrijfsvoering FEWEB).

Voor meer informatie over het congres en de workshops kunt u terecht bij Eveline van Erp en Marit Oudendijk (talentbeleid.hrm@vu.nl of 020 59 83049).

Hartelijke groet,

Frank van der Duyn Schouten,
rector magnificus