GD Actueel Veterinair
Home        Nieuws        Agenda        Over de GD        Contact
   
 
PRRS: GD past uitslag sequencing aan
PRRSv-sequentieanalyse (van ORF5) wordt steeds vaker toegepast. Een van de belangrijkste vragen die aan GD gesteld worden is of een gevonden PRRS-virus een veldstam of een vaccinstam is. Tot nu toe werden de Europese (type 1) stammen alleen vergeleken met het Lelystad-virus. Maar vanwege de verschillende levende PRRS-vaccinstammen die nu in het veld gebruikt worden, is er behoefte aan meer differentiatie in de uitslagen van de sequentieanalyse. Het gebruik van de Lelystad-stam als enige referentiestam voor Europese PRRS-virussen voldoet niet meer.
Lees meer »
   
Droogstandscheck, voor een optimale opstart Casus: ijzerintoxicatie bij nuchtere kalveren Verwerpersonderzoek brucellose
       
  Een veehouder weet het als geen ander: wanneer het gaat om zieke koeien, dan ligt het zwaartepunt in de periode kort na afkalven. De oorsprong van de meeste aandoeningen ligt echter vaak juist vóór het afkalven. Inzicht in het droogstandsmanagement is daarom cruciaal. GD lanceert hiervoor deze zomer een nieuwe test die u digitaal kunt aanvragen: de Droogstandscheck.   In de praktijk wordt weleens geadviseerd om kalveren standaard een ijzerinjectie te geven direct na de geboorte. Kalveren hebben namelijk voldoende ijzer nodig voor zuurstoftransport, afweer, optimale groei, goede voederconversie en algehele fitheid. De ijzervoorraad bij kalveren wisselt echter sterk en uit onderzoek blijkt dat zo’n 30 procent van de pasgeboren kalveren een te laag ijzergehalte heeft.   Nederland heeft sinds 1999 de officiële vrij-status voor brucellose. Controle op deze status is verplicht en vindt plaats door het tappen van ‘verwerpersbloedjes’. Wist u dat u de monsters voor het verwerpersonderzoek brucellose ook digitaal kunt inschrijven? Handig want u ziet direct de programma’s waar de veehouder aan deelneemt en u kunt uw declaratie direct invullen.  
Lees verder »
Lees verder »
Lees meer »
Monitoring coccidiose Test paarden gratis op PPID Worminfecties Tankmelk
       
  Om inzicht te krijgen in de coccidiosestatus kunnen pluimveehouders meedoen met het coccidiosemonitoringsprogramma. De coccidiose-uitscheiding van de zeven belangrijkste Eimeria-soorten wordt in beeld gebracht. Bedrijven kunnen het programma eenmalig inzetten om inzicht te krijgen in de aanwezige soorten en ernst van de infectie of meerdere koppels achter elkaar monitoren en daarmee het effect van managementaanpassingen te evalueren.   GD biedt in september en oktober gratis PPID-testen aan, in samenwerking met Boehringer Ingelheim. PPID kan onder andere hoefbevangenheid veroorzaken. Grofweg zien we PPID vaker bij paarden die ouder zijn dan 15 jaar, maar het wordt steeds duidelijker dat het ook bij jongere paarden kan voorkomen. Het is daarom verstandig dieren die hoefbevangen worden zonder duidelijke aanleiding, of die verschijnselen vertonen van PPID, hierop te laten testen bij GD.   Melkvee met weidegang kan in het weideseizoen te maken krijgen met worminfecties. Sinds 2011 biedt GD melkveehouders de mogelijkheid om met één tankmelkabonnement te monitoren op de drie belangrijkste parasitaire infecties bij melkvee: leverbot, maagdarmwormen en longwormen. In vijf jaar tijd hebben al duizenden melkveebedrijven gebruik gemaakt van de mogelijkheid om op deze laagdrempelige manier de wormsituatie op hun bedrijf te monitoren.  
Lees meer »
Lees meer »
Lees meer »
 
Meer nieuws
Alles over mineralen bij schapen en geiten
Nieuw: Digitaal inzendformulier cytologie en pathologie
 
Uiergezondheid Awards
De inschrijving voor de Uiergezondheid Awards loopt nog tot vrijdag 26 augustus! Hebt u al een veehouder aangemeld? Het is dit jaar de tiende keer dat de prestigeuze uiergezondheidsprijzen worden uitgreikt. De awards zijn bedoeld voor melkveehouders die het afgelopen jaar een bijzondere prestatie hebben neergezet op het gebied van uiergezondheid.
 
Meer nieuws
Stuur monsters in voor landelijke monitoring westnijlvirus
 
GDDiergezondheid.nl   |   Contact   |   Disclaimer   |   Gegevens wijzigen   |   Afmelden
Volg ons op