GD Actueel Veterinair
Home        Nieuws        Agenda        Over de GD        Contact
   
 
Geen schapen in de rundveestal
Bij de GD Veekijker zijn de afgelopen weken enkele verdenkingen van Boosaardige Catarraal Koorts (BCK) gemeld. Veelal waren er (lammerende) schapen aanwezig in de melkveestal. Ook is in april, op basis van pathologisch onderzoek, een vermoeden van BCK uitgesproken bij een zeven jaar oude koe. Bevestigingsonderzoek is ingezet.

BCK wordt veroorzaakt door een herpesvirus, meestal ovine herpesvirus-2 (OvHV-2). Schapen kunnen asymptomatische dragers zijn. Ondanks dat er geen verhoogde uitscheiding plaatsvindt van virus rond de lammerperiode, wordt in de lente wel vaak een toename gezien van met schapen geassocieerde BCK.

Lees verder »
  Schaap en lam  
Mineralen bij jongvee Tweede vondst herfsttijloos Preventie E. coli-diarree
  Jongvee in de wei   Herfsttijloos   mestonderzoek  
  Een belangrijk punt bij de start van het weideseizoen is de juiste mineralenvoorziening van het jongvee om de groei en gezondheid ook tijdens de weidegang op peil te houden. Onder gemiddelde omstandigheden bevat vers gras een tekort aan selenium, koper, kobalt en vaak ook jodium. Zonder aanvulling in het rantsoen zal de status van deze mineralen afnemen.   De GD heeft in een tweede hooimonster het giftige herfsttijloos aangetroffen. Naar aanleiding van de publiciteit over de eerdere vondst van herfsttijloos, stuurde een fouragehandelaar uit het oosten van het land enkele planten in die hij niet vertrouwde. Deze waren afkomstig uit een partij hooi uit het Eifelgebied. Herfsttijloos is giftig voor alle dieren.   Er zijn diverse E. coli's die diarree bij een kalf kunnen veroorzaken. De meest voorkomende is E coli K99 (ETEC). Als kolonisatie van E. coli K99 in de darm optreedt voordat het kalf voldoende biest heeft gekregen, kan de bacterie zich hechten aan de darmcellen en enterotoxines produceren. Die binding is nodig voor het optreden van de diarree.  
Lees meer »
Lees meer »
Lees meer »
 
Meer nieuws
Uitscharen zonder statuswijzigingen
Neospora waarschuwingsbordjes
DNA-afstammingscontrole rashondenpups
 
'Mijn labuitslagen'
Begin juni introduceert de GD 'Mijn labuitslagen' op VeeOnline. In dit handige overzicht vindt u de GD-labuitslagen van uw praktijk voor alle diersoorten (behalve pluimvee). Zodra een uitslag bekend is, vindt u deze direct op VeeOnline. Binnenkort ontvangt u meer informatie over deze toevoeging. Naar VeeOnline >>
 
Goed om te weten
Veekompas workshop Klauwen
Dag van het Schaap
Blijf waakzaam voor AI
 
GDGezondheid.nl   |   Contact   |   Disclaimer   |   Gegevens wijzigen   |   Afmelden
Volg ons op