Als je deze mail niet goed kunt lezen klik dan hier.
 
Nieuwsbrief
februari 2017
Een voorafje
Wellicht heeft Koning Winter voor de komende bijeenkomsten een ijzige verrassing voor ons petto. Mochten de vooruitzichten in de media zodanig zijn dat het niet verantwoord zou zijn om naar Almere te komen, krijgt u uiterlijk op vrijdag 20.00 uur bericht dat de bijeenkomst geen doorgang vindt. Het gaat dus om een landelijk weerbericht, want lokale omstandigheden kunnen we niet beoordelen.
 
Uitnodiging voor de bijeenkomst van 18 februari
Deze bijeenkomst begint om 10.30 uur met de Algemene Leden Vergadering. Het zal ons genoegen doen u de nieuwe voorzitter en secretaris voor te stellen zodat we, met daarbij de twee huidige overgebleven bestuursleden, als HCC!Flightsimulator interessegroep kunnen blijven voortbestaan. We blijven overigens dringend vragen om leden die zich voor de website en flightsimnieuws kunnen en willen inzetten.

Na de ALV zal Bert Hazenbos een bijzondere presentatie verzorgen. Het betreft zijn onderzoek naar een neergeschoten Hampden bommenwerper nabij Venlo in 1941, waarbij Bert in de loop van de afgelopen tijd zoveel (niet verwachte) ontdekkingen heeft gedaan dat uw komst zeker de moeite waard is.

Natuurlijk wordt er ook gevlogen: de online-vliegers kunnen vanaf 09.45 uur hun opstelling maken in de ruimte die via de blauwe deuren in de hal toegankelijk is. Degenen die ‘gewoon’ vliegen kunnen, zoals gewoonlijk, in de grote zaal terecht maar worden vriendelijk verzocht om tijdens de ALV en de presentatie van Bert rekening te houden met ‘een te hoog geluidsniveau’. Vanzelfsprekend bent u van harte welkom en dat geldt natuurlijk ook voor introducees.
 
Terugblik op de bijeenkomst van 21 januari 2017
Het viel nog niet mee om alle deelnemers die het online-vliegen eens uit wilden proberen met de computers ‘aan elkaar te knopen’. Voor een groot deel was het de onbekendheid met het fenomeen om met elkaar te vliegen, maar ook de wifi-verbinding wilde niet altijd meewerken. Maar uiteindelijk, nadat er door Jan veel was uitgelegd, met de vertaalde en duidelijke handleiding van André en met aanwijzingen van enkele medevliegers werd er een zucht van verlichting geslaakt: men zag elkaars vliegtuig (het werd steeds voller op het platform van EHRD). Men kreeg ook grip op het instellen van de skype-verbinding en de conclusie was dat het freeware-programma JoinFS toch prima werkte. U kunt hier inmiddels versie 1.1.5 downloaden.
 
Voortgang
Inmiddels wordt er door een aantal deelnemers ook van huis-uit online gevlogen onder de naam van ‘Flevo-Flyers’. Bijzonderheden krijgt u op de bijeenkomsten nog wel te horen of zijn te lezen in de komende nieuwsbrieven.
 
Simflight <–> Flightsim kalender
Een goeie om er in te houden, de 'Simflight FS-Calender' voor februari. Handig als u op de hoogte wilt blijven van maandelijkse flightsimactiviteiten.
 
Piloot en Vliegtuig
In de P&V 2017-nr.2 kunnen we plaats nemen in de Hawker Siddely HS748, een van de klassieke naoorlogse vliegtuigen die Just Flight inmiddels heeft uitgebracht. In zijn recensie geeft Hans Heerkens weer een zorgvuldige beschrijving van deze propliner, waarbij het gehele vliegtuig en met name de vliegeigenschappen er goed uitkomen. En omdat Hans tegenwoordig met een Oculus Rift VR-bril zijn vliegtuigen instapt, "is het vliegen op deze manier een plezierige verrassing". Zijn hele verhaal, en ook eerdere  recensies, kunt u natuurlijk weer in de P&V’s op de leestafel terugvinden. Een klik op de HS748 toont u een fraaie demo-vlucht.

 
NOTAM 221
Erik geeft u deze maand een extra dikke notam in handen met als illustere inleiding: ”Doe je flightsim maar weg. Je hebt’m niet meer nodig”. Wat hij hiermee wil zeggen kunt u met afbeeldingen als in een prentenboek volgen, inclusief een gratis demo van Garmin. Ook het begin van een serie over de standaard-GPS in FSX mag er (voor heel wat simmers) zijn. Vervolgens krijgt u deel drie van de serie multiscreen/panorama-vliegen voorgeschoteld en als u dán nog tijd over hebt, kunt een eigen vliegtuig gaan bouwen. Het is weer een bijzondere notam, waarvoor ongetwijfeld dank namens velen.
Via deze link komt u op ‘Flightsim Zeeland’ terecht en klikken op de bovenbalk brengt u steeds verder. Voor een abonnement op de notam gaat u naar ‘Contact’.
 
Nieuwe speler in de virtuele luchtvaart?
Inderdaad, dit stond ook vorige maand in de Nieuwsbrief:
“Geen idee of dit al door een van de nieuwsposters is gemeld, maar voor mij is het in elk geval nieuw. En voor u? Klikt u maar op de foto (en de muziek wat zachter)”.

Fred stuurde hierop het volgende commentaar: “Ik krijg al een tijdje af en toe een mail, die aandacht vraagt voor een nieuwe flightsim; zou de beste zijn. Ik vertrouwde dat nooit, dus altijd weggegooid, nooit geopend. Onderzoek van de mailadressen van waaruit de mails werden verzonden, maakten het verdacht.
Heb dat nu ook eens op internet nagekeken en het is inderdaad oplichting. Ze gebruiken FlightGear om lekker te maken. Dat was ooit een gratis? programma, maar is verkocht door de maker”. Meer informatie en commentaren vindt u hier.
 
Te korte baan voor een 747?
In de vorige NB’s werden de korte landingsbanen van St. Barth’s en Saba genoemd met daarbij links naar enkele filmpjes. Misschien bent u daar ook wel eens (virtueel) geland. Een klik op de afbeelding hieronder toont u een aardig filmpje. Weer met dank aan Fred.Zou u het redden?
 
Unmanned Aircraft
Als u googelt op drones krijgt u een aantal van deze uva’s te zien in alle mogelijke vormen en groottes waarvan het gebruik (zo niet misbruik) nog lang niet ingeschat kan worden. In de nieuwsbrief van januari 2017 las u wellicht de vraag hoe op enig ogenblik het luchtruim zó ingedeeld kan worden dat de veiligheid gewaarborgd is. Regelmatig duikt in de media het verhaal op over de mogelijkheid om pakjes d.m.v. drones bij u thuis af te leveren. Ach, en misschien hebben we over een aantal jaren wel een privé-platformpje voor pakjes en een brievenbus met de opening aan de bovenkant waar de postdrone de brieven in deponeert.
Maar… ook de ontwikkelaars voor flightsim-addons zitten niet stil want als u
hier klikt, ziet u direct dat X-Plane 11 daar al van getuigt, zij het met een wat grotere UVA.
 
Ontwikkelingen
Eigenlijk zijn we al gewend geraakt aan de ‘elektrische’ auto. Wat een aantal jaren geleden nog niet echt mogelijk leek vanwege de grootte en de capaciteit van de accu’s, is in feite al geen vraag meer. Maar de ontwikkeling gaat door en een klik op de afbeelding laat u een video zien van een vliegtuig dat door een accumotor wordt aangedreven.


Bovendien kunt u in de P&V 2016-nr.1 een artikel lezen over vliegen op vloeibaar (aard)gas, terwijl u hier verder kennis kunt maken met de ontwikkelaar.
 
Digital Combat Simulation
Bas vertelde in de nieuwsbrief van december 2016 al over de Saab Viggen en als u dit leest is die misschien al uitgebracht. Hij schrijft over dit toestel: “De Viggen is erg gaaf gemaakt, zelfs met het toestel 'cold and dark' op het platform voelt het al 'echt' aan. De geluiden als je de throttle en de stick beweegt, of knoppen en schakelaars bedient, kloppen allemaal. Ben je eenmaal in de lucht, dan merk je dat de motor ook erg mooi is nagemaakt, met compressor-stalls op hoge invalshoeken, flame-outs als je op hoge snelheid het gas dicht trekt, en een brandstofverbruik waar je U tegen zegt. Daarnaast is de Viggen ook het eerste toestel in DCS met thrust-reverse, wat zeer korte landingen mogelijk maakt”. Als u Bas en zijn vliegende makkers eens zou willen ontmoeten, staan de deuren in Almere wijd voor u open.
Omdat de Zweedse regering in verband met ‘mogelijke calamiteiten in de Koude Oorlog’ de vliegtuigen ook vanaf (snel)wegen liet gebruiken, vindt u na een klik op de foto een bijzondere film.

 
Navigatieprogramma
Onder FS2004 was FsNavigator een gewaardeerd programma om van de ene locatie naar de andere te vliegen, maar het draaide helaas niet onder FSX. Daarvoor in de plaats kwam FSTramp, dat gebruikt kan worden onder FSX, FSX: Steam Edition en P3D-v.2 en v.3.
André maakt ons nog even attent op de website van FSGG waar een uitstekende handleiding te vinden is (Handleidingen – FSX – FSTramp 6). Overigens kunt u er behalve een keur aan handleidingen, presentaties, vliegplannen en url’s vinden. Niet alleen zeer actueel, maar ook veel wat in de loop der fs-tijden is opgebouwd. Zeer aanbevolen!
 
Freeware
Twee fraaie vliegtuigen die u ‘voor nop’ kunt downloaden: de Tjechische tweezits-trainer Zlin Z-142 en de Canadese Bombardier CL-415. Voor de url’s klikt u op de afbeeldingen.

                                    
 
Agenda
18 – 02: Algemene Leden Vergadering. Daarna een lezing van Bert Hazenbos over het neerstorten van een RAF Hampden bommenwerper nabij Venlo in 1941 en de geschiedenis van de betrokken bemanningsleden.
18 – 03: Natuurlijk vliegen, met zoveel mogelijk flightsimmers verspreid door het gebouw. André zit gereed achter de club-pc om u zoveel mogelijk uit te leggen van FsUipc, FSX:Steam, P3D en AeroFly FS2.
22 – 04: Let op, dit is de vierde i.p.v de derde zaterdag van de maand!
20 – 05:
17 – 06:
 
Onze bijeenkomsten in Almere
Wat kunt u in z’n algemeenheid op onze bijeenkomsten verwachten:
-    vliegen en nogmaals vliegen achter uw fs-scherm; plaats voldoende!
-    presentaties over flightsimulatie en alles wat daarmee samenhangt,
-    de helpdesk, vooral voor de beginnende fs-er maar ook voor ‘ouwe rotten’,
-    informatie en demonstratie over het (re)painten van vliegtuigen,
-    dvd-film uitleenservice (uitsluitend voor leden),
-    een uitgebreide fs-gerelateerde leestafel,
-    een tweedehands hard - en software tafel. U kunt ook zelf spullen inbrengen.
-    fs-clubcomputer staat stand-by.


Wijkcentrum ‘De Wieken’
Wipmolenweg 54
1333 GS  Almere Buiten

En voor de goede orde nog even de tijden: van 10.30 - 11.15 gelegenheid elkaar ‘persoonlijk en fs-technisch’ te ontmoeten, de presentatie tot aan de pauze (± 12.30), na de pauze eventueel verder met de lezing en/of beantwoording van de vragen. Dan natuurlijk verder waar we vóór de presentatie mee  begonnen: vliegen met alle kennis en vaardigheden die we zelf hebben én anderen daarvan deelgenoot maken.
Rond de klok van drieën het afkoppelen van de pc’s, opruimen  zodat om 15.45 de voordeur op slot kan en dan graag tot ziens op de volgende bijeenkomst.
 
De Uitsmijter
Zonder woorden, maar wel met beeld en muziek.

 

Met vriendelijke groet, mede namens het bestuur van HCC!Flightsimulator i.g.


Gijs Kamerman 
 
Wil je deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Klik dan hier.