GD Actueel Veterinair
Home        Nieuws        Agenda        Over de GD        Contact
   
 
Opnieuw Toxocara vitulorum in Nederlands zoogkalf
In het derde kwartaal van 2014 is opnieuw een besmetting met Toxocara vitulorum vastgesteld bij een Nederlands zoogkalf. T. vitulorum is een spoelworm die voorkomt bij rundvee in (sub)tropische gebieden. De infectie wordt met name via de melk overgedragen van koe op kalf. Ook weide-infecties van jongvee is mogelijk. De moeder van het betreffende kalf is geboren en getogen in Nederland. Het ging om een zoogkoeienbedrijf (buitenlands ras). Alle aanwezige runderen zijn in Nederland geboren en getogen. In het verleden zijn er wel runderen van buitenlandse herkomst op het bedrijf geweest, de laatste daarvan zijn in 2012 afgevoerd. Mogelijk is de infectie in het verleden via import geïntroduceerd en heeft deze zich gevestigd en verspreid op het bedrijf.
Log in op DAP Contact en lees meer »
  Zoogkalf  
Meer melk bij koud weer Workshop PRRSv Gezondheidsoverleg Paard
    Varken   Gezondheidsoverleg Paard  
  Een kalf moet groeien, ook in koude wintermaanden. Het heeft dan extra energie nodig, voor de groei én om zich warm te houden. Het advies is om kalveren deze periode 10 procent extra energie te geven, door 1 liter melk per dag extra te voeren met dezelfde concentratie (dan wel drie keer per dag voeren) of door 10 procent extra melkpoeder per liter melk.   Het Praktijksymposium Hogere Varkensgezondheid staat dit jaar helemaal in het teken van preventie 2.0. Deze negende editie vindt plaats op dinsdag 20 januari 2015. Voorafgaand aan het symposium organiseert de GD een workshop voor varkensdierenartsen met als titel ‘Zonder dierenarts geen Preventie 2.0’.   In Ermelo was op 26 november het eerste gezondheidsoverleg paard. Het overleg is een initiatief van de Sectorraad Paarden in samenwerking met het ministerie van Economische Zaken. Dit initiatief vloeit voort uit het convenant ‘Samen werken aan paardengezondheid’ dat eind 2013 definitief werd ondertekend.  
Lees meer »
Lees meer »
Lees meer »
 
Meer nieuws
Opfriscursus BGP/BBP
Beslisbomen uiergezondheid
Nieuwe methode inzenden individuele melkmonsters
 
Informatiebulletin monitoring
De GD heeft onlangs het eerste informatiebulletin Diergezondheidsmonitoring verstuurd. Dit bulletin geeft een kort en duidelijk overzicht van hoe de monitoring de gezondheid van dieren in de veehouderij nauwlettend volgt. Met voorbeelden uit de actualiteit en het recente verleden en korte portretten van betrokkenen. Heeft u dit bulletin niet ontvangen? Klik dan hier voor gratis aanmelding.
 
Agenda
15 januari: congres Gezonde Melkveehouderij
24 januari: Tandheelkundig Symposium
Klinische Avonden Paard 2015
 
GDDiergezondheid.nl   |   Contact   |   Disclaimer   |   Gegevens wijzigen   |   Afmelden
Volg ons op