GD Actueel Veterinair
Home        Nieuws        Agenda        Over de GD        Contact
   
 
Besnoitiose: emerging disease in de EU
Besnoitiosis (Bovine elefantiase of Bovine Anasarque) wordt in Europa steeds vaker vastgesteld binnen rundveekoppels. Daarom wordt het gezien als een emerging disease in Europa. Besnoitiose is een protozoaire ziekte die (vaak endemisch) voorkomt in Noord-Afrika en Zuid-Europa (tot en met Zuid-Frankrijk en Zuid-Duitsland aan toe) en die nog niet in Nederland is gediagnosticeerd. De ziekte wordt veroorzaakt door de protozoaire parasiet Besnoitia besnoiti uit de klasse apicomplexan en vormt cystes. Tot deze klasse behoren onder meer ook Toxoplasma gondii, Neospora en Cryptosporidium parvum. Besnoitiose geeft schade op het gebied van welzijn en productieverlies en kan leiden tot sterfte bij ernstig aangetaste dieren.
Lees verder »
  Rund  
Verwerpersprotocol S. aureus-onverdacht status Resistentie-ontwikkeling
  Runderen   Certificaat S. Aureus   Kleine herkauwers  
  Verwerpen kan voor rundveehouders een lastig en kostbaar probleem zijn. De GD heeft daarom, met financiering van de Zuivel, een verwerpersprotocol ontwikkeld. Dit protocol is vooral geschikt voor bedrijven waar te veel dieren verwerpen door andere dan de bekendste infectieuze oorzaken. Het biedt handvatten om structureel de bedrijfsvoering na te lopen.   Op de Nationale Rundvee Manifestatie (NRM) in Zwolle lanceert het UGA-team van de GD de S. aureus-onverdacht status; de eerste diergezondheidsstatus op het gebied van uiergezondheid in Nederland. Deze status is een bijzondere erkenning voor melkveebedrijven waar een jaar lang zeer weinig of geen Staphylococcus aureus in de tankmelk is aangetroffen.   Resistentie-ontwikkeling bij parasitaire infecties is een punt van zorg bij kleine herkauwers. In 2012 is voor het eerst moxidectine-resistentie in Nederland vastgesteld. In 2013 hebben meerdere dierenartsen melding gedaan van verdenkingen van resistentie voor moxidectine. Infecties met H. contortus, de rode lebmaagworm, werden al in de eerste helft van 2013 vastgesteld.  
Bekijk het protocol »
Lees verder »
Lees verder »
 
Meer nieuws
GD-stand op NRM
Beoordeling calciumstofwisseling varkens
DNA-afstammingscontrole rashondenpups
 
Labuitslagen op VeeOnline
Al uw labuitslagen staan nu in één handig overzicht op VeeOnline. Een uitslag wordt direct toegevoegd zodra een onderzoek is afgerond. Naast de uitslagen van rund ziet u ook de uitslagen van paarden, gezelschapsdieren, schapen, geiten en varkens (binnenkort ook pluimvee). U ziet nu de labuitslagen vanaf 23 april (klinische chemie vanaf 2 juni). Aan de verdere historie wordt gewerkt.
 
Goed om te weten
Nieuwe brochure UGA
Helpdesk Paard van start
Hoofpunten Monitoring Diergezondheid Rundvee 1e kwartaal 2014
 
GDGezondheid.nl   |   Contact   |   Disclaimer   |   Gegevens wijzigen   |   Afmelden
Volg ons op