Als je deze mail niet goed kunt lezen klik dan hier.
 
Vooruitblik en uitnodiging bijeenkomst Almere op 16 mei
Voor alweer een boeiende presentatie door Peter en Paul nemen we u graag mee in de cockpit van een Boeing 777-200 voor de uitleg van een zgn. ‘Reduced Thrust Take-off’. Want, hoe kan het gigantische motorvermogen van dit toestel op een correcte manier gebruikt worden om de take-off veilig uit te voeren en wat is het effect om met vol vermogen bij een leeg of licht geladen toestel het luchtruim te kiezen? Het nut van een gereduceerde thrust-setting wordt dan direct duidelijk.
Onze Triple7 vertrekt vanaf de Boeing-fabriek in Everett (KPAE). Dit vliegveld ligt iets boven zeeniveau in een gebied met matige temperaturen zodat de motoren maximaal vermogen kunnen leveren en na de vlucht landen we vervolgens op Portland, Oregon (KPDX). Voor de vliegtechnische instellingen wordt 'Topcat' gebruikt, dat we in het verleden al eens besproken hebben (klik op de afbeelding).

Dit programma berekent hoeveel vermogen nodig is om op tijd los te komen op basis van een veelvoud aan factoren zoals beschikbare baanlengte, weersomstandigheden, gewicht van het toestel, flaps-setting enz. Voor deze presentatie gebruiken we de Beta-versie 2.74 van TopCat, die ondersteunt o.a. de B777-200LR/F zodat we bruikbare uitkomsten krijgen.
Aanrader: Na afloop van de presentatie kunt u wat u op de schermen zag ook weer op uw eigen usb-stick laten overzetten.

We hopen u dus graag te ontmoeten in Almere en, behalve de presentatie, wordt er natuurlijk weer heel wat gevlogen. Probeert u zelf eens uw fs-outfit mee te nemen om met jong en oud(er) mee te vliegen. Ook als u vragen hebt, de tweedehandstafel wilt bekijken of (als lid) een  DVD wilt lenen, bent u van harte welkom!
 
Terugblik bijeenkomst 18 april 2015

André Lans moet bij de voorbereiding van zijn presentatie er de handen vol aan hebben gehad om een totaaloverzicht van FSUIPC in powerpoint te hebben kunnen maken. Want het is dan wel een bijzonder programma om de flightsimulator te configureren, maar om het te gebruiken zoals Peter Dowson het bedoeld heeft, valt echt nog niet mee.
Aan de hand van zijn PPTX-afbeeldingen en met voorbeelden ‘live’ op de club-pc legde André uit wat FSUIPC inhoudt en hoe je er mee om kunt (moet…?) gaan zodat je je flightsimulator in de meest uitgebreide zin naar je hand kunt zetten.
Met meer dan vijftig toehoorders was het voor en na de pauze een presentatie om je aandacht er goed bij te houden, om aantekeningen te maken en vragen te stellen.
En mochten er onder u zijn - en dat zal vast - die over FSUIPC nog wat meer informatie behoeven, dan is André te allen tijde bereid u daarbij te helpen. Overigens kunt u tijdens de bijeenkomsten in Almere de powerpointpresentatie op uw usb-stick laten overzetten.

 
Oproep
Tijdens de bijeenkomst op 21 februari heeft André een van u geholpen met de PMDG B737 NGX. De dvd is na afloop in de club-pc blijven zitten en inmiddels onder beheer bij André. Als u weer in Almere bent, kunt u het samen verder regelen.
 
NL 2000-bericht
“Vanwege de grote vraag van gebruikers om ook de NL2000 scenery versie 4 te kunnen installeren in de Steam versie FSX-SE is de installer nu ook geschikt gemaakt om zowel in FSX als in FSX-SE te installeren. Het betreft nu versie 4.0.65”. Meer informatie vindt u onder het logo.

 
Het heeft iets…
Soms zie je een vliegtuig dat wat uiterlijk betreft ‘iets heeft’ en in dit geval bedoel ik deHavilland DH104 Dove en Devon van Aeroplane Heaven. Als u hier klikt, krijgt u een aantal fraaie uitvoeringen te zien.
 
Weerkaart, maar dan een tikje uitgebreider
Van Harm Weistra kreeg ik de link naar een weerkaart die zo uitgebreid is dat je er uren aan zou kunnen besteden. En het handelt niet alleen over weersomstandigheden, want in de submenu’s staat een groot aantal verwijzingen naar onderwerpen die rechtstreeks, maar ook zijdelings met het weer te maken hebben tot aan het vliegweer voor duiven aan toe. U vindt de link onder het zonnetje.

 
FS-Weekend
Mocht u het in de vorige nb over het hoofd hebben gezien, dan kunt u dit u dit spektakel alsnog in uw agenda noteren voor 7 en 8 november: http://fsweekend.com/  
U kunt zelfs een creatieve poging wagen om een nieuwe banner te ontwerpen. Daartoe meer informatie onder deze link.
 
Synthetic Vision
Het volgende filmpje is ongetwijfeld een stukje toekomst hoe ook wij op enig ogenblik met onze flightsim-pc’s kunnen gaan vliegen.
Het programma kan al in real-mode gebruikt worden: je vult dus alle gegevens in op de iPad, stijgt op, vliegt de koers die in 3D wordt aangegeven en je landt. Tja, maar het ‘goeie ouwe handwerk’ dan? Klik hier en verbaas u (of misschien ook niet) over de voortschrijdende technische mogelijkheden.
 
Leestafel: Piloot en Vliegtuig en … de Fokker D.21
Als u de ‘Simulator’ pagina van het mei-nummer openslaat, vindt u daar de recensie van Hans Heerkens over de Fokker D.XXI, voor FSX gemaakt door Daan Kaasjager, student vliegtuigbouw.
De D.XXI was een bijzonder jachtvliegtuig, zeer wendbaar maar o.a. door het niet-intrekbare onderstel met onvoldoende snelheid uitgerust om de vijandelijke aanvalsvliegtuigen te onderscheppen. Nadat u zich geregistreerd heeft, is de tweede versie bij  Sim-Outhouse te downloaden. Alleszins de moeite waard en daarbij is Daan op dit ogenblik bezig om de T.5 bommenwerper te construeren*. Meer wetenswaardigheden over dit project vindt u op de fora van NL2000DutchFs en NLV.

* Aanvulling op het bovenstaande
De 'T.5' is een samenwerkingsproject van Daan met Jonah Snoei (ofwel JRSchiphol, maker van o.a. fsx-video) om de simulatiefilm ‘Bombardement Moerdijkbrug’ te maken, die op woensdag 13 mei tijdens een herdenking getoond zal worden:
“Op 13 mei 2015 om 14.30 uur wordt er een herdenking georganiseerd in de
Grote Kerk van Dordrecht. Iedereen is van harte welkom op deze dag. Herdacht wordt het mislukte bombardement van de Moerdijkbrug op 13 mei 1940 waarbij zeven jonge militairen hun leven gaven”.
 
Nog meer Fokker
Nu we toch bezig zijn met vliegtuigen die een rol hebben gespeeld in de meidagen van 1940, klikt u dan op de afbeelding van de Fokker G-1A  jachtkruiser.

 
Just Flight en de F27
Op 29 april heeft Just Flight de lang verwachte Fokker F27 Friendship (100/ 200/300) uitgebracht. De vliegeigenschappen zijn uitstekend, de kist vliegt heel stabiel en dan het geluid..., of je er naast staat. Klikt u maar hier voor een filmpje. Oude (KLu)-tijden herleven als je deze demonstratie ziet!
 
Agenda
16 - 05: Peter en Paul presenteren "Full take-off power: fool take-off power?". Zie eerste artikel.
20 - 06: Ralph Rietveld en Corjan van Hamersveld presenteren de ‘Air Manager’. U leest er meer over.
Geen bijeenkomsten in juli en augustus.
19 - 09: Een goed seizoensbegin… dus veel vliegen en neem zoveel mogelijk uw fs-pc mee!
17 - 10: Jan Willem en Henk met hun presentatie over P3D v.2
7 en 8 november: FS Weekend in het Aviodrome.
21 - 11: In voorbereiding - Informatie volgt.
19 - 12: De vliegers van het Dutch Flanker Display Team met de presentatie van DSC-World als voorbereiding op hun demostratievlucht in het voorjaar van 2016.
 
Onze bijeenkomsten in Almere.

Wat kunt u in z’n algemeenheid op onze bijeenkomsten verwachten:
-    vliegen, vliegen en nogmaals vliegen achter uw fs-scherm; plaats voldoende!
-    presentaties over flightsimulatie en alles wat daarmee samenhangt,
-    de helpdesk, vooral voor de beginnende fs-er maar ook voor ‘ouwe rotten’,
-    demonstraties helicoptervliegen en ‘Vliegen met Prepar3D’,
-    informatie en demonstratie over het (re)painten van vliegtuigen,
-    dvd-film uitleenservice (uitsluitend voor leden),
-    een uitgebreide fs-gerelateerde leestafel,
-    een tweedehands hard - en software tafel,
-    fs-clubcomputer staat stand-by.


Wijkcentrum ‘De Wieken’
Wipmolenweg 54
1333 GS Almere Buiten

                                        
En voor de goede orde nog even de tijden: van 10.30 - 11.15 gelegenheid elkaar ‘persoonlijk en fs-technisch’ te ontmoeten, dan de presentatie tot aan de pauze (± 12.30), na de pauze eventueel verder met de lezing en/of beantwoording van de vragen. Daarna natuurlijk verder waar we vóór de presentatie mee begonnen, dus vliegen met alle kennis en vaardigheden die we zelf hebben én deelgenoot maken van wie daarom vragen.
Rond 15.15 het afkoppelen van de pc’s, opruimen en dan graag tot de volgende bijeenkomst op 20 juni.

 
De Uitsmijter
Dus wat ga je doen als je wel je brevet hebt, maar geen baan als piloot op een airliner?
Rob de Vries van Simflight.nl geeft een aardige voorzet om toch passagiers en vracht te kunnen vervoeren: http://www.simflight.nl/2015/05/06/worst-place-to-be-a-pilot-episode-3/

 
Wil je deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Klik dan hier.