VUmc nieuwsbrief voor verwijzers
December 2016
Bekijk de nieuwsbrief online
 
  Nieuwsbrief voor verwijzers
Screening volwassen patiënten met diabetes type 1 op coeliakie lijkt nodig
in Nederland lijden zo'n 100.000 mensen aan diabetes mellitus type 1 (T1DM). Studies laten zien dat 6% van de patiënten met T1DM coeliakie - glutenintolerantie - heeft. Dit komt neer op 6.000 patiënten, met klachten zoals hevige buikpijn en krampen. Echter, in Nederland weten duizenden patiënten met diabetes mellitus type 1 niet dat ze coeliakie hebben. MDL-arts in opleiding Sjoerd Bakker onderzocht de relatie tussen T1DM en coeliakie. Uit het onderzoek bleek dat een derde van de patiënten die op volwassen leeftijd diabetes mellitus type 1 kregen, langdurig (meer dan 5 jaar) klachten van coeliakie hadden, vóórdat coeliakie werd gediagnosticeerd.
Lees verder
Moreel beraad
Tien jaar geleden hield het team van de afdeling neonatologie van VUmc voor het eerst een moreel beraad: een diepgaand gesprek over een ethische kwestie. Sindsdien wint het moreel beraad ook op andere VUmc-afdelingen en in andere zorginstellingen terrein. Terecht, want het komt zowel de patiënt en familie als de zorgverleners ten goede, vindt Guy Widdershoven, VUmc-hoogleraar medische filosofie en ethiek. ‘De zorg verbetert als moreel beraad meer gemeengoed wordt.’ Lees dit essay en veel meer in de laatste uitgave van het onderwijsmagazine van VUmc.
Lees het magazine
Jaaroverzicht 2016: een selectie uit het VUmc-nieuws
Sinds mei 2016 heeft VUmc, als eerste ziekenhuis in Europa, het revolutionaire bestralingsapparaat voor kankerpatiënten MRIdian in huis. Het combineert bestraling met MRI-scans, zodat tijdens de behandeling de tumor goed zichtbaar is en gericht bestraald kan worden. Inmiddels zijn al circa 500 behandelingen aan 100 patiënten gegeven met het apparaat. In ons jaaroverzicht 2016 leest u hier meer over.
Poli tweedelijns vrouw-kind zorg gevestigd in MC Slotervaart
VUmc verzorgt in het MC Slotervaart tweedelijns vrouw-kind zorg. Van MC Slotervaart worden poliruimte, OK's en verpleegbedden gehuurd, zodat alle klinische en poliklinische activiteiten van verloskunde, gynaecologie en kindergeneeskunde kunnen worden uitgevoerd. De kinderartsen hebben een dagbehandeling op de polikliniek zelf en gynaecologische patiënten kunnen in het MC Slotervaart opgenomen en geopereerd worden.
VUmc dienstapotheek opent op 1 januari
Per 1 januari 2017 opent de dienstapotheek voor spoedmedicatie. De apotheek is bestemd voor patiënten van SEH en HAP en voor patiënten met IVF die in het weekend hun medicatie komen halen. Geneesmiddelen worden voor een beperkt aantal dagen uitgegeven. De dienstapotheek bevindt zich naast de huisartsenpost. Geopend: maandag t/m vrijdag (18.00 uur - 23.00 uur), zaterdag, zondag en feestdagen (08.30 uur - 23.00 uur).  U kunt contact opnemen via mail dienstapotheek@vumc.nl of bij spoed telefonisch (020-44 47814).
Lichtjesactie 2016 voor patiënten van VUmc
Sinds 7 december staat een zeven meter hoge kerstboom op het terras voor de polikliniek van VUmc. De lichtjes in de kerstboom branden voor de patiënten en hun familieleden die de feestdagen in het ziekenhuis moeten doorbrengen. Daarnaast heeft de boom een fondsenwervende functie. Om ziektes het hoofd te bieden is meer wetenschappelijk onderzoek nodig. Er kan daarom van 7 december t/m 4 januari een lichtje worden 'gekocht'. Doneer een lichtje.
Intensieve behandeling reuma verlaagt ziekteverzuim
Patiënten met reuma hebben meer ziekteverzuim en zijn zeven keer vaker arbeidsongeschikt dan ‘gezonde’ medewerkers. Intensief behandelen van reuma zorgt voor een daling in het ziekteverzuim en dat patiënten productiever zijn op het werk. Dit concludeert Marieke ter Wee op basis van onderzoek bij de afdelingen reumatologie van VUmc en Reade. Lees verder.
Meer nieuws
Heeft u in uw praktijk oudere patiënten met multi-morbiditeit? En wilt u daar eens met een collega over van gedachten wisselen? Het Centrum Ouderen Geneeskunde Amsterdam (COGA) denkt graag mee. Het COGA is er voor ouderen vanaf 70 jaar met multi-morbiditeit op zowel somatisch als psychisch gebied. Het COGA werkt multidisciplinair met specialisten op het gebied van ouderenpsychiatrie, neurologie en neuropsychologie.

In het buikwandcentrum VUmc-Amstelland kunnen patiënten terecht met buikwandbreuken variërend van liesbreuk, navelbreuk tot complexe littekenbreuk. Door de buikwandzorg te concentreren in een specifiek buikwandcentrum is er veel ervaring met deze specifieke problematiek, wat de kwaliteit van zorg verhoogd. Heeft u vragen, mail dan naar buikwand@vumc.nl of neem contact op met chirurg Susanne van der Velde via 020-44 444 00 (secretariaat heelkunde).

In Nederland hebben ruim 900.000 mensen atriumfibrilleren. Het is de meest voorkomende, leeftijdgerelateerde hartritmestoornis. Stichting AtriumFibrilleren Innovatie Platform (AFIP) heeft de website http://www.AFIPonline.org opgezet. Patiënten kunnen hier met elkaar en met onderzoekers communiceren over deze hartritmestoornis. Vanuit VUmc is Bianca Brundel een van de oprichters.

Magazine 'VUmc de specialist'
VUmc de specialist is het digitale medisch-wetenschappelijk magazine van VUmc voor verwijzers en andere relaties. In het magazine leest u achtergrondverhalen over VUmc-wetenschap, -zorg en -onderwijs.
Meer weten?
Bijeenkomsten
Nascholing huisartsen: behandeling borstkanker in 2017
dinsdag 7 februari 18.00 uur – 21.30 uur
Specialisten van het mammateam borstkanker-zorg VUmc Amstelland houden een presentatie over hun deel van de diagnostiek en behandeling van borstkanker anno 2017. Zo komt de chirurg, radioloog, oncoloog, maar ook radiotherapeut, klinisch geneticus en plastisch chirurg aan bod. Aansluitend volgt een interactieve discussie waarbij u uw eigen casus of dilemma kunt inbrengen. Deelname is gratis en accreditatie is aangevraagd. Inschrijven via heelkunde@vumc.nl o.v.v. naam en bignummer. Heeft u nog vragen, neem dan contact op met het secretariaat heelkunde VUmc op 020-44 44400.
Agenda
Stop de bloeding - red een leven
Omstanders, bhv-ers, politie en brandweer zijn de eersten die bij terreuraanslagen levensreddende handelingen kunnen verrichten bij slachtoffers met grote bloedingen, door deze te stelpen. Traumachirurg in VUmc en voormalig arts bij het Mobiel Medisch Team, Leo Geeraedts, is initiatiefnemer van 'Stop de bloeding - red een leven'. Het is de eerste Nederlandse gecertificeerde cursus die burgers en niet-medische hulpverleners leert hoe levensbedreigende bloedingen te stelpen bij aanslagen. De cursus wordt binnenkort ook geaccrediteerd voor zorgprofessionals.
Meer informatie
Handig
Informatie
website voor verwijzers
poliklinieken
ken uw arts 
nascholing huisartsen

VUmc nieuws
aanmelden magazine VUmc de specialist
aanmelden nieuwsbrief verwijzers
Contact
Redactie
Inge Kerssens
Dienst communicatie VUmc

Servicecentrum patiënt & zorgverlener
(020) 444 0700
zorgsupport@vumc.nl

Volg ons
    

 
Wilt u uw gegevens wijzigen? Wijzig hier uw gegevens
Wilt u geen e-mail meer ontvangen? Meld u nu af.